Mikrohullámú sütő - nagyfesz bizt. ellenőrzése

Üdv,

Van egy mikrohullámú sütőm, ami ma délután beadta a kulcsot és nem hajlandó melegiteni. A tányér forog, az időzitő megy (amúgy digitális) a venti pörög benne. Szétszedtem, sehol sincs égés nyom, igy a lehetséges okokat leszükitettem 2 alkatrészre: a.) 5kV-s nagyfesz biztositék b.) magnetron. Mivel a sugárzást nem tudom megmérni, igy marad a biztositék vonal ellenőrzése (gyk egy új biztositék 3k HUF, egy magnetron 15k). Ezt meg tudom tenni egy multiméterrel? Égésnyom nincs rajta, a saruk és a kábelek rendben vannak.

Ilyen bizti van benne:
http://szepsegaruhaz.hu/popup_image.php?pID=4336

Ezek is "olvadósok"? Tehát ha átjárható, akkor nem itt a hiba, ha nem folyik semmi, akkor szar?

Hozzászólások

Az általam elhasznált mikrók esetebén az általad linkelt biztosítékok mind üveg tokozású olvadó biztosítékok voltak. Elvileg, ha a műanyag borítást szétpattintod abban is annak kell lennie. Háztartásigép-szervizekben olcsón beszerezhető, de sajna ennek ellenére nem mindig zárható ki, hogy a magnetronnal lett valami.

Tényleg. Azt hittem nem lehet szétszedni. El van benne szakadva a szál. Megpróbálkozok egy bizticserével, inkább mint az új mikró vételével.

Ebből következik a következő kérdés, hogy mi okozhatta a biztositék leoldását?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A bizti csak azért ilyen hosszú, hogy a nagyfesz ne üsse át a két végén.
Ha kimegy, az 90%-ban zárlatos magnetront jelent. Sajna silány minőségűek ezek a mai/olcsó darabok. Egyszerűen a hőtágulástól a bele meg a háza összeér. Max egy hasonló teljesítményű donorból bonthatsz.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Házilag nem javitható? A mikróm 2008-as gyártmány, eddig semmi gond nem volt vele, reggel még a kávét felmelegitette, de délután 4-kor már nem.

Upd: Inkább úgy kérdezem, hogy tudom kideriteni hol a zárlat, abban az esetben hogy ha a vezetékek nem töröttek/olvadtak?
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A baj az, hogy ezek pont így mennek tönkre: Legutóbb még jó volt, most meg nem - mivel nem nagyon van "átmeneti állapot".
Ezek szerint 7 évig ment, épp csereérett - mai eszközöktől sajnos nem lehet várni 10 éveket :(

Kis szerencsével találhatsz bontott magnetront egy cseréhez, de sokat sajnos attól sem várhatsz. Nekem pl. csere után kb. próbaüzemnél kiégett ugyanúgy az "új" magnetron is, ennek örömére kidobtam az egész mikrót a fenébe.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Holnap leszek multiméter közelében. Mi a helyzet akkor ha nem a magnetron a hibás? Akkor mi lehet még a gond? A trafó?

Bár az elmúlt éveimet elnézve idén ez a november-decemberi sorscsapás: 2013 novemberben a mosógép döglött meg, a teljes elektronikát cserélni kellett volna 30 ezer Ft + munkadijért. A szerelő (barátom) azt mondta inkább dobjam ki és vegyek újat. meglett. 2014 novemberben a hűtő adta be a kulccsot. Szerelő azt mondta gazdasági totálkár, mert a kompresszor része adta be a kulcsot -> teljes csere. Idén legalább egy 20 ezer alatti gép döglött meg...
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Oké, bár nem sok esélyt látok rá hogy van beszállitótok, mivel ez egy "Lidl-es" "Bifinett" márkás cucc :D A magnetron meg "Witol" Made in China. Még kínaiul is rajta van a "Caution! High Voltage!" :D

Bár igazából nem kell ugyanolyan bele nem? Elég ha csak teljesitményben egyeznek?

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Biztosíték csere előtt a nagyfesz kondenzátor (fényes szappantartó forma :)) és a dióda gyors ellenőrzése.

Kondenzátor:
-zárlatra
-esetleg kapacitás mérés

dióda:
-zárlatra
-működés gyorsteszt:
sima multiméter diódavizsgáló nem fog értékelhető eredményt adni.
sorba kötöd egy villanyégővel, kb félfénnyel világít, akkor jó eséllyel megfelelő.

Magnetron fűtés csatlakozót lehúzod, így az új biztosítékkal bekapcsolod (közben a lehúzott fűtés csatlakozó ne érjen semmi közelébe,a nagyfeszen ül a fűtőfeszültség )

Ha így nem száll el az új biztosíték, akkor a magnetron okoz nagy terhelést neki. Gyakran a fűtés bevezető csonk és a test között húz át.

Lehet, hogy a visszacsatlakoztatott fűtéssel sem fog elszállni az új biztosíték => szerencséd volt (a következő meghibásodásig)

A sütőtérben megnézed, hogy a kilépő üreg előtti csillámlap nem égett, szenesedett-e meg.

A hátlapon, vagy a fedlap belsejére rá van ragasztva a kapcsolási rajz.

Egy magnetron a komplett új készülék ára környékén van. Ha szerencséd van a sima biztosítékcsere is elég lesz( a legközelebbi bedöglésig) . Biztosíték általában 400mA 5KV körüli szép hosszú. Egyszerű 5x20-as biztosítékot ne barkácsolj bele, át fog ütni a két vége között.

Kiszedtem a magnetront, multiméterrel kimértem (fűtés bemenetek és a teste közt "nem csipog ellenállás mérésre). Google szerint ez igy jó is, tehát nem hibás.

Bepróbálkozok egy biztositékcserével (700 mA 5kV), hátha. 2000 Ft-ot nem sajnálok rá. Azon kivül még baja lehet a nagyfesz tekercsnek meg a kondinak.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Egyszer 4-5 eve megtortent nalam is, hogy a nagyfesz bizti kiegett. Az oka nem derult ki, kicsereltem (tipusazonosra), azota megy tovabb hibatlanul. Szoval egyaltalan nem biztos, hogy a magnetronnak, vagy barmi mas alkatresznek baja van.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ja. Hangtechnikai cuccoknál (erősítő) is ki-kimennek a biztosítékok. Zenélésre egy tapasztalt technikus visz magával tartalék biztosítékokat is :)
Igaz, ebben az esetben általában a hőmérséklet változás okozza a jelenséget - egy jó rendszerben éppenhogy pontosan "már elég" biztosíték szerepel.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Ha szerencséd van, akkor nem a magnetron.

Vedd ki a biztosítékot, a nagyfesz egyenirányítót és a nagyfesz kondenzátort.
Vidd el magaddal a HQ elektronic -hoz (Kerekes utca 15.) ott általában vannak ilyenek is.
KB: 4-5 ezer forint.

Mind a két nagyfesz alkatrészt érdemes kicserélni!

Péter.

Megoldódott a gond. HQ Elektronikában (13. ker Kerepes utca 15) vettem kezdetnek két darab biztositékot (240 Ft / db), betettem és tökéletesen működik. A magnetront már korábban kimértem. Szóval spóroltam jó pár ezret :) Perzse ha msotnaában megint meghal akkor tényleg nagyfesz alaktrészek teljes cseréje lesz.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház