Koax kábel vs. jelminőség kábelTV Telecom

Helló mindenki!

Röviden a helyzet: a digitális kábelTV jel HD csatornáknál pár mp-ként kockásodik (MPEG artifakt) szétesik a kép stb. Megnéztem a házfalon a bemenetnél RG6 van a kábelre írva, TRISHIELD, szerintem ez jónak számít. Vagy van ennél jobb minőségű háztartásba való koax kábel is?

A Telecom alvállalkozó húzta a pofáját mikor szerelte fel a szolgáltató kábeljét a falra, hogy elég vékony a rézmag a házba befutó kábelben (=az RG6), nem lesz olyan jó a jelminőség. Nyilván nem hiszek neki el semmit / próbálja a szar jelszintért a házon belüli kábelezést hibáztatni.

A sztori csak annyi h. a Telecom hibájából nem a hozzám legközelebb eső erősítős oszlopról kötötték le a hozzám jövő kábelt, hanem a következőről ami +20-30 métert jelent. Ez szerintem már számít annyi jelromlást h. ez felelős a szar jelminőségért.

Ha bejelentem hibára, kijönnek jelszintet mérni a ház falán levő kábelen + bent a lakásban, milyen számszerű értékeket kellene látnom h. ne hazudhassák a képembe h. az ő oldalukon minden rendben van?

Hozzászólások

Általában jelcsillapítót szoktak szerelni, illetve a lakáson belüli jelosztó is ezt teszi, lehet direkt az elosztó előtt próbálni.

Amúgy UPC is nagyon kényes a kábelminőségre, de ez meg is látszik a kép minőségében. Digi volt elég trehány ebben a témában.

A Digi mostanában üvegszálat vezet be a házakba, aminek köszönhetően tökéletes a tv képminősége, 110 digitális tv csatorna mellett van 60 analóg ami nem fog megszűnni. Ja és nem utolsósorban a gigabites internet valóban gigabites.
Telefon pedig 3 forint vezetékes és 6 forint mobil irányba másodpercalapon.
Ezek a szolgáltatások kényelmesen beleférnek a végpontig érő optikai kapcsolatba.

> a Telecom hibájából nem a hozzám legközelebb eső erősítős oszlopról kötötték le a hozzám jövő kábelt, hanem a következőről ami +20-30 métert jelent. Ez szerintem már számít annyi jelromlást h. ez felelős a szar jelminőségért.

Ez nem így működik... erősítő után iránycsatolóból mennek a házbekötések...
Az erősítő után pl. -23dB-es, köv.oszlopon már csak -19dB-es, távolodva egyre kisebb értékűek... tehát mindegy, hogy az erősítő után közvetlenül, vagy 4 oszloppal arrébb vagy bekötve, ugyanakkora jel indul el befelé a házba.

> próbálja a szar jelszintért a házon belüli kábelezést hibáztatni.

Nem fogod elhinni, de 100 esetből 95ször a házon belüli kukás kábel, a kukás osztó, a kukás fali aljzat vagy a kukás koax dugó a hibás...

> milyen számszerű értékeket kellene látnom

Épületbe bejövő kábel végén közvetlenül 68-75dBuV közöttit.
Lényeges, hogy VHF sáv alján és UHF sáv tetején mért jelszintek között sem lehet nagy különbség.
Digitális TV esetében a jelszint mellett lényeges a BER (bithiba arány) érték is. Ez közelítsen minél jobban nullához (10 a minusz negyediken alatt legyen)...

Amennyiben a házba bejövő kábel végén jó a jelszint és kellően alacsony a BER, akkor fogadd el, hogy ingatlanon belül lesz valami gond... :)

"Az erősítő után pl. -23dB-es, köv.oszlopon már csak -19dB-es, távolodva egyre kisebb értékűek... tehát mindegy, hogy az erősítő után közvetlenül, vagy 4 oszloppal arrébb vagy bekötve, ugyanakkora jel indul el befelé a házba."

Ezt az indoklást eskü nem értettem meg :)

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Erősítőből kijön pl. 100dBuV jel.

Első iránycsatoló -23dB, tehát a ház felé elindul 100-23=77dBuV.

Második iránycsatoló a következő oszlopon -19dB, oda már csak a 100dBuV jelből kb.96dBuV ér oda, ház felé 96-19=77dBuV indul el.

Harmadik iránycsatoló a harmadik oszlopon -17dB, oda már csak a 100dBuV jelből kb. 93dBuV ér oda, ház felé 93-17=76dBuV indul el.

Negyedik iránycsatoló a negyedik oszlopon -13dB, oda már csak a 100dBuV jelből kb. 88dBuV ér oda, ház felé 88-13=75dBuV indul el.

Stb.stb.
Így már érthetőbb? :)

Igazából mindegy is a hálózati topológia, máshogy is meg lehet oldani.

A lényeget már leírták: a házba bemenő kábelen kell a szolgálatónak az NMHH által előírt minőséget (jelszintet, bithiba arányt) produkálnia.

RG6 TriShield feliratú kábel egy háromszoros árnyékolású, RG6 méretű koax.
Az "elmegy"-nél valószínűleg jobb kategória...

Az "elmegy" kategória inkább a kétszeres árnyékoltságú, műholdvevőhöz használt RG6 kábel.

A "nem megy el" kategória pedig a régi-régi egyszeres árnyékolású, ezer éves RG6 kábel, ami UHF tetején akkorát csillapít, hogy rendes vétel sincs a TV-n.

Akkor milyen paraméterű koax számít "jó minőség"-nek a házon belül? Ami persze nem az "aranyozott csatlakozójú hifi-s hülyeségek" kategória..

Úgyanis akkor átvert a villanyszerelő aki húzta be a villany mellett a koaxot is a szobákba mivel meg lett neki mondva h. a lehető legjobb minőségű kábelt hozza ide és használja, mert az a pár ezer Ft szummában nem oszt v. szoroz főleg ha olcsó kábelnél vételi gondok lesznek. Egy központi elosztóból megy csillagpontos módon szét több szobába, és nem 1-2m távolságok vannak. Ergo ha gagyi kábelt rakott be akkor annak lehet akkora csillapitása ami már ezeket a hibákat okozza, és a Telekomos hibakeresők nem fogják / nem fogják tudni házon kívül megoldani ezt a kábelezési problémát.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

A dolog egyszerű: az átadási ponton a szolgáltatónak az NMHH által előírt paramétereknél (jelszint, jel/zaj viszony, digitálisnál bithiba arány) nem rosszabb minőségben kell szolgáltatnia.

Vedd fel telefonnal a kikockásodó TV műsort, lehetőleg több alkalommal is, majd jelentsd be a szolgáltatónak hogy legyen kedves megvizsgálni, mivel felvételeket tudsz róla mutatni, hogy valami nem kerek, rendszeresen kikockásodik és megáll a műsor.

a.) a szolgáltató kijön és megvizsgálja, kijavítja.
b.) ha mégsem, akkor az NMHH-nál panaszt lehet tenni és ők vizsgálják ki majd kötelezik a szolgáltatót az NMHH által előírt minőségben történő szolgáltatásra.

Fontos: a mérés az átadási ponton történik. Ha onnan te továbbvezetted és silány kábellel vagy rossz szereléssel, az már nem a szolgáltatóra tartozik. Érdemes előbb a házhálózatot is ellenőrizni, tényleg minden okés-e.

Az ÁSZF-ben ezek szerepelnek digitKTV-re:

ANALOG
Vivőszint [dB/μV] Valamennyi csatorna vivőszintjének az előfizetői hozzáférési ponton végzett méréssel teljesített értéke. Az előfizetői hozzáférési ponton. valamennyi átvitt csatorna vivőszintjét mérjük és a legalacsonyabb szintet kell mérési eredménynek tekinteni.
Televízió műsorok esetén a képvivők szintje: a 7 és 8 MHz sávszélességű rendszerek esetén
min.: 60 dBµV,
max.: 77 dBµV,
Kizárólag a 8 MHz sávszélességű soros rendszerek esetén
min.: 57 dBµV,
max.: 77 dBµV
FM sztereó hangjelek szintje:
min.: 50 dBµV,
max.: 70 dBµV

Digitális kábeltelevízió jelszintje:
64QAM esetén:
min/max: -58/-45 dBm
256QAM esetén:
min/max: -52/-39 dBm

Vivő/zaj viszony [dB]
Vivő/zaj viszonynak - az előfizetői hozzáférési ponton végzett méréssel teljesített értéke. A mutatót az előfizetői hozzáférési ponton kell mérni. Televízió műsorok esetében a
legkisebb vivő/zaj
viszony: 44 dB.
Soros rendszerek esetén: 48 dB.
FM sztereó rádiójelek esetén a legkisebb vivő/zaj viszony: 48 dB

Digitális kábeltelevízió C/N értéke:
64QAM esetén: >32,7 dB
256QAM esetén: >39,3 dB

Bithiba arány (BER)
Az előfizető szolgáltatás hozzáférési ponton mért bithiba arány teljesített értéke A bithiba aránynak a hibajavítás előtt előfizetői hozzáférési ponton teljesített értéke.
--
Digitális kábeltelevízió BER értékei:
PRE-BER: <1 x10 -6
POST-BER: <1x 10 -8 < 4 x 10-2
A bithiba aránynak a a hibajavítás után.

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Átérzem a problémádat. A gond a "kábel-lel" kezdődik. Sajnos amíg nemlesz üvegszál semmiféle javulás nem várható . A T egész rendszere elavult és xar.(Németből baxták ide mint ipari hulladékot)
Nálunk 6 hónapba tellet, amíg -nem az alvállalkozó- hanem a T hivatalos autója és szerelője olyan kábelt rakott fel amivel a hibák nagyrésze megszűnt.
Az, hogy van egy "kütyüjük és mérnek" az csak egy pillanatnyi és nem terhelt állapotot mutat, tehát arra alapozni nem lehet. Viszont vigyorogva tudják mutatni, hogy műszer szerint kiváló...
Megoldás, hogyha van Digi a környéken átszerződöl, ha nem akkor meg használod azt amit adnak.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Ma annyi apdét történt, h. kijött a szerelő szaki, megmérte a TV előtt a jelszintet, gyenge (valami 48-50 dB alsó és felső határon is). Kiment a ház elé, ott is gyenge, felment oszlopra, újrakrimplete a csatlakozót (előző kolléga állítása szerint szarul tette rá a csatlakozót). Javult valamelyest a jelszint: most már 60-62 dB lett.

Viszont továbbra is kockásodik a kép a TV-s CA modullal :(
A T-s set top box-al meg egyáltalán nem. Létezik h. a Telekomos blackbox STB csal / jobban elfedi a képhibákat (interpolál, frame-t droppol) mint a TV? Vagy a 10.000 Ft-os Synapse CA még nem elég tápos hozzá, vegyek vmi drága (2x árú) multi-stream CA kártyát?

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Kipróbáltam, es tenyleg a synaps CA kártya miatt kockásodik a kép. Egy régi kb. 2 éves model teljesen jol viszi, a vadiúj (viszont valszeg újabb típus, nem egyszerű ezeknél kideríteni mert külsőre teljesen megegyeznek) meg nem bírja.

Ez megmagyarázza azt is, miért ír 0 bithibát a TV végig, miközben meg kockásodás van pár mp-ként.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

MEGOLDÁS (ha érdekel még bárkit a jővőben a téma)

mint az a boltban kiderült, a synapse NEM gyártó, hanem csomagoló/matricázó fedőszervezet, ugyanazok szines-szagos kolibri matrica mögött lehet többféle konkrét gyártó is (én legalább 2-t már láttam). Az h. pontosan mit is kaptál a pénzedért, nagyjából a kicsomagolás, és a modul hátoldalán levő apró cimke alapján derül ki, a külső doboz csomagolás a marketing bullshit miatt 100% semmitmondó ebben a témában.

Esetemben a SMARDTV nevű tényleges CA modul gyártó (nevezzük pl. xyz típusú modellnek) nem jött be, a NEOTION nevű gyártó hasonlóan megfejthetetlen (legyen a példában zxy nevű modellje viszont igen. Remélem ezt így is marad arra a kevés hátramaradó időre, mielőtt Tré teljesen kinyírja házon belül a DVB-C szolgáltatását a meglevő ügyfeleinél is.

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Kiegészítés:

Számomra döbbenetes volt, de a legutolsó szakaszon használt (fali csatlakozó és TV közőtti 1,5 méter) NEM-ANTENNA-BOLTBAN vett előreszerelt noname kábel (felirat szerint duplaárnyékolt RG6) kukába hajintása és a Telecomos szaki helyben szerelt és krimpelt saját kábele bekötésével ÉRTE CSAK EL A JELMINŐSÉG A HIBÁTLANT! Hiába volt jó a kábelezés az előtte levő 30+ méteren, ez a 600 ft-os médiamarktos 1,5 m-es szar rontott annyit a minóségen ami már tisztán mérhető volt.

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC