[MEGOLDVA]Elnyíródott csavarfej kihajtása kérdés

Sziasztok!

Adott egy HP 510 laptop, a ramot takaró fedél csavarja teljesen elnyíródott, nem tudom kicsavarni. Ebben szeretném a segítségeteket/javaslataitokat kérni. A csavart valaki szerencsés nagyon erősen behajtotta (eléggé be is van süllyesztve a csavar), a fejét pedig teljesen elnyírta, semmilyen bit nem alkalmas a kitekerésre. Akinek van valami ötlete szívesen fogadnám!

Kösz a válaszokat előre is.

Hozzászólások

Másik csavar, pillanatragasztó. egy próbát megér.

Meg kell keresni a lehetőségekhez legjobban beleillő csavarhúzófejet. Pákával óvatosan rámelegíteni a csavarfejre, és óvatosan kitekerni.
Lehetőség szerint inkább alulmelegített legyen a csavar, mint összeolvadjon a két anyag, vagy ne lehessen új csavart betenni a régi helyére.
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Kösz a gyors válaszokat, egyelőre még várok az ultimate ötletre, hallottam olyat is hogy meg kell fúrni amíg leesik a csavarfej, fedelet leszedni és fogóval kitekerni a csavart (maradékát)...

Ez a legjobb megoldás. Én is mindig így csinálom. Annyi javaslatom azért van, hogy mivel precíziós munkáról van szó, használj kobalt fúrót. Azzal nagyon precízen, lassan is lehet fúrni. Ha nincs vegyél egyet. Megéri.

Egyébként vannak nagyon profi megoldások is (pl balos menetfúrók), de azok nagyon drágák.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Ha nem is balos menetfúrók, de balmenetes csavarkihajtó szerszámok léteznek. Fúrsz egy lyukat a régi csavartestbe, majd ezt balmenetesen beletekered, és kihajtja. Viszont a legkissebb amit láttam 3-as lyukat igényelt. Azaz kb M5 alatt nem lehet használni. De annyiból hasonlít, hogy ugyanabba kell ezeket is befogni mint a menetfúrót. (Kézihajtány, akkusgép)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embe reket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Én így csináltam, a HDD a keretbe szorult bele, mivel mind a négy csavar feje elnyíródott. Ügyes voltam na. :) Gondolj bele ha lefúrod, addig amíg a fúrószár vastagabb része lenyírja a fejet, addig a vékonyabb része már előbbre van és lehet már nem fog kilógni semmi amit megfoghass fogóval. Nálam ezt történt. Ettől függetlenül ez is működik, nálam az elsődleges szempont a keret felszabadítása volt az SSD számára.

Próbáld meg a csavar fejét kifúrni, így ha sikerül felnyitni a RAM-ot takaró fedelet, tovább leszedve a laptop kaszniját (azért, hogy fúráskor ne sérsd az alaplap NYÁK lemezét) egy kisebb (~1,5-2 mm-es) fúróval kifúrni a csavar tövét. Ha jól belövöd a méretet, akkor menet nem sérül.
Sok sikert!

Jelentem sikerült! :)

A következőket csináltam:

1. először előfúrtam 1,5 fúróval
2. ezután 2-es fúróval tágítottam egy kicsit
3. ezután 2,5 essel addig fúrtam óvatosan még a fej lejött.

Sima akkus fúrógépet használtam, lassú fokozaton végig ügyelve nehogy gond legyen.

Köszönöm a segítséget.

u.i.: a pillanatragasztós megoldás nem jött be sajnos...

Láttam még tippet forrasztásra, nagyobb csavarok esetén hegeszteni is szoktak. Valamint vannak speciális csavarkihajtók, amik a csavar kihajtási irányába fúródnak be, és van rá esély, hogy közben kihajtja. 4000-5000 forint egy darab.
A praktikeres 1000 forintos kihajtó készlet kis csavarokhoz felejtős, mivel túl nagy méretek vannak benne.