Pont-pont Wi-Fi kapcsolat kiépítése

Sziasztok!

Egy vezeték nélküli pont-pont kapcsolatot szeretnék kiépíteni. Tulajdonképpen egy egyszerű bridgere van csak szükségem, de ha több VLAN-t is át tudok vinni, az sem baj.
A távolság nagyjából 100m, közvetlen rálátás van. A sebességigény kb. 150Mbit/s (nyers TCP).
"Kicsit" túlméretezés, de az AC-s eszközök sem sokkal drágábbak a gigás ethernet + 5GHz N-eseknél, ezért két Mikrotik RBSXTG-5HPacD-re, vagy Ubiquiti NBE‑5AC‑19-re gondoltam.

Mivel semmi tapasztalatom nincs ebben a témakörben, gondoltam, hogy mielőtt ennyi pénzt kidobok az ablakon, kérdezek:
Szerintetek megfelelnek a kinézett eszközök a célra? Melyik jobb? Esetleg hasonló árban ismertek jobb alternatívát?

Az eszközök mindkét oldalon tetőre kerülnének. Villámvédelem szempontjából számít, hogy fém, vagy esetleg műanyag csőre rögzítem őket? Közvetlen találattal nyilván nem sokat lehet kezdeni, de egyébként a hálózat többi részét mivel érdemes védeni? Ér pl. ez bármit?

Köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Szerintem az Ubiquiti jó választás lenne. Kíváncsi vagyok a többiek véleményére

+1

Én NanoBridge M5-tel (http://dl.ubnt.com/nb5_datasheet.pdf) játszottam, és a közben lévő tereptárgyak sem érdekelték... :)

http://www.clickbd.com/bangladesh/885973-nano-bridge-m5.html

Ami még nagyon jó benne:
- LED-ek jelzik, mekkora a jelszint (könnyebb célra lőni...)
- A fém rész nem érintkezik az elektronikával (A villám nem hiszem, hogy számítana neki...)
--
Debian Linux rulez... :D

Fémcső, földelve amilyen rövid úton csak lehet és az se baj, ha egy fémpálca még van a végére hegesztve, hogy feljebb legyen az antennától és abba vágjon inkább a villám. Igaz egy ilyen csapás után majd még így is sok kár lehet, de amennyire csak lehet csökkenteni kell, és a belső eszközök közül nem pusztul meg mind. De (kopp-kopp) még nem volt ilyen gondunk. Mi 10Km-et hidaltunk át nem is Ubuiquti-ve, csak sima routerboard rádiókkal. Igaz "csak" olyan 60-70 mbit/sec a nyers TCP teljesítmény, de a rádió is csak N-es.
Az APC túlfeszlevezető közvetlen találatnál nem sokat ér, de közeli csapásoknál jelenthet valamit. Helyi rádiós szaki szerint többet ér az FTP kábel rendesen földelve. Nálunk biztos ami biztos, van bigyó is meg földelt FTP is.

Másik lehetőségként még az jutott eszembe, hogy a switcheken, amikhez csatlakoztatni szeretném a Wi-Fi eszközöket van még szabad SFP port, a kliens oldalára meg lehetne médiakonvertert tenni. Az 1000BASE-SX modulok nem tűnnek vészesen drágának, és ennél jobb elektromos védelmet nem nagyon tudok elképzelni a hálózat többi része számára.

Szerintetek?

Én a magam részéről a MikroTik-re szavazok (bár, ez hitvita). Pont-pont-ban szépen összelőhetőek az SXT-k NV2-n 150Mbit-es bridge-et simán visznek.

Felszerelés fém csőre, szigorúan FTP kábellel (ebből érdemes megvenni hozzá a kültéri Ubiquity TOUGHCable-t és a hozzá való földelőkábeles FTP dugókat), mindkét végén földelve. Ehhez a gyári dugasztáp+POE tápfeladót ki kell dobni a fenébe és venni hozzá külön eleve földelt, egybe szerelt FTP POE-s DC tápot. Kisebb túlfeszt ez a táp megfog (olcsóbb, mint a túlfesz-védő), amit nem, azt meg jó eséllyel az első switch. Ami annál is tovább megy, azt a 10k-s túlfesz-védő sem fogja meg - és az is feláldozza magát.

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Lehet, hogy meglepődsz, azon amit mondok, de ha erre kell, akkor kell venni 2db 5GHz-es TP-Link kültéri AP-t. Tudom, a TP-Link-et szakmai körökben szokás fikázni, mert nem számít olyan névnek, mint az ubi vagy a mikrotik. Viszont rá/érték arányban, ha tényleg arra kell, hogy a jelet átlődd A-ból B-be, teljesen jó. Csináltunk vele pár 10 métertől pár száz méteren át elég sok távot (van olyan 300Mbites AP-jük, amire 15km+-et adnak meg, ha a marketinget leveszem belőle, akkor 5km-re is még jó.), eddig nem volt rá panasz sehol.
Van olyan hely, ahol esetenként 100-150 klienst kiszolgáló wifi hálózathoz van átlőve vele a másik oldalról a hálózat. Mióta összeraktuk, nem is hallottam az ügyfélről, pedig kifejezetten a hisztis fajta, akinek mindig van valami problémája.

Azt, hogy milyen konzolra érdemes tenni, nagyban függ a hely adottságaitól. Ami pl. fontos, hogy legyen fizikai rálátás a 2 AP között és SEMMI ne lógjon be (se fa, se ruhaszárító kötél, se épületrész vagy sarok).
Villámvédelem az épületeken általában megoldott, meg valamennyi az AP-ban is van. Az AP helyének kiválasztásánál érdemes erre is figyelni (pl. ha tudod tedd az épület falára, ne a tetőre), hogy ne az AP legyen az, ami a legjobban kilóg, úgy kisebb az esélye, hogy abba csap egy villám.
http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-5039_TL-WA7510N.html

Persze a fő kérdés az, hogy mennyi pénzt szánsz rá.

Mi egy Nanostation M-el lövünk pont-pont hálózatot, olyan 500 méteren és megvan a 150Mbit.
Kiválóan teszi a dolgát, mikor vettük olyan 25 ezer volt / darab.
Elviekben akár 3 km-t is lefed, de nem volt időnk kipróbálni.
"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"