Rejtélyes PC hiba. Merre induljak!

Fórumok

Sziasztok!

Négy évvel ezelőtt raktam össze az alábbi gépet az unokatestvéremnek.
GIGABYTE Ház GZ-X9, Táp nélkül, fekete
CHIEFTEC Tápegység SMART 450W, 12cm, 20+4 BOKSZ
ASUS Alaplap AM3 M4A77TD AMD 770 FSB5200, ATX
AMD AM3 CPU Phenom II 555 X2 Black Edition 3.2GHz 128kb L1, 1024kb L2, Cache BOX
KINGSTON Memória HYPERX DDR3 4GB 1600MHz CL9 DIMM (Kit of 2) Blu Edition
SAMSUNG 3.5" HDD SATA-II 1TB 7200rpm 32MB Cache +NCQ
ASUS ODD DVD ÍRÓ DRW-24B3LT/BLK/B/AS, SATA, Double Layer, DVD-RAM, fekete, LightScribe OEM
LOGITECH Vezetékes Billentyűzet + Optikai egér DESKTOP MK120 USB
LOGITECH WEBKAMERA HD C270h, 720p, Mikrofon + H120 Headset Bundle
SAMSUNG LED Monitor 23" Cobalt LED BX2335, 1920x1080, 250cd, 70000:1 DC, 2ms, fekete-vörös, Full HD
GIGABYTE Videókártya PCI-Ex16x ATI HD 6870 1GB DDR5 SUPER OC
LOGITECH 2.1 Hangszóró Z323 30W

Már egy ideje mondták, hogy újra kéne telepíteni a Windows 7-t, mert egyre több a gond vele. Nem volt időm vele foglalkozni, így tolódott a dolog, mígnem szóltak, hogy el sem indul.

Elhoztam szétszedtem, hihetetlen mennyiségű por volt benne, ezt a ventilátorok igencsak megsínylették. Kicseréltem a processzor hűtőt mindenestül, nem csak a ventilátort, a VGA kártyán a háromból egy ventilátort és a táp ventilátorát.
A Windows 7 simán felment, de a frissítések telepítésekkor egyre több volt a gond, eltűnő fájlok, winchester ellenőrzés induláskor. A winchester teszt hibás szektorokat hozott, kicseréltem, ezután nem volt semmi gond, tökéletesen működött. Még a régi winchesterrel való használat közben egyszer csak megszűnt a net, meghalt az alaplapi hálózati csatoló, BIOS-ban letiltottam, kapott egy külön kártyát.

Visszaadtam, hogy lehet használni.

Egyszer csak szólnak, hogy a gép mindenféle jelzés nélkül újraindul, van hogy fél nap használat után, van hogy 10 percenkét.

Elhoztam futtattam rajta az AIDA64 stressz tesztet 24 órán keresztül, hiba nélkül lement, futtattam memtestet nem hozott hibát. Játszottam vele Diablo 3-t tökéletesen működött.
A rendszernaplóban csak ennyi volt:

"A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása."

Közben kiderült, hogy olyan is előfordult, hogy a gép magától bekapcsolt, ebből arra gondoltam, hogy a külső tápellátással lehet a gond, mondtam, hogy próbálják meg másik konnektorra áttenni, függetlenül a TV-től.

Visszaadtam. Három napig egyetlen újraindulás nélkül működött a gép, utána megint kezdte ezeket az újraindításokat.

Újra elhoztam, és most nálam is sikerült reprodukálni az újraindulást, futott az AIDA64 stressz teszt, mellette el volt indítva egy torrent kliens egy pár letöltéssel és seedeléssel, böngészőben elindítottam a Dark Orbitot (ezzel játszik unokatestvérem a legtöbbet).
Egy olyan 18 óra futás után indult újra, a rendszernaplóban szintén csak ennyi volt: "A rendszer úgy indult újra, hogy előtte nem állt le megfelelően. Ez a hiba azért fordulhatott elő, mert a rendszer nem válaszolt, összeomlott vagy váratlanul megszűnt az energiaellátása."

Mi okozhatja ezt a hibát, rosszul raktam fel a processzor hűtőt, valami nem jó az új tápventilátorral, esetleg a VGA ventilátor okozza, vagy az alaplap hibás.
Külsőleg az alaplapon semmi nem látszik, a ventilátorok is üzemszerűen működnek, már amennyire ez kívülről látható.
Az AIDA64 tesztje alatt (a processzor, a VGA, a memória, a winchester csúcsra járatva) a hőmérséklet ameddig néztem teljesen normális volt, a ventilátorok is szépen csúcson pörögtek.

Természetesen, újra szét fogom szedni, hátha akkor meglátok valamit.

A válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Ha tápventilátort cseréltél, elképzelhető, hogy már későn. Így lehet már kondik rosszak, vagy bármi másnak maradandó károsodása van.
Tápegység cserével próbálkoznék.

Ha tippelnem kellene, az alaplapon illetve a tápegységben lévő elektrolit-kondenzátorok kiszáradását, kapacitásuk elvesztését jelölném meg legvalószínűbb oknak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ilyen jellegű X-aktát legtöbbször alaplapi hiba okozza, ritkább esetben táp. Tipikusan olyan szitu hogy körbe kell lődd, kicseréled egyiket ... nyüstölöd, ha nem akkor tovább ... etc.
Aztán láttam már olyat is, hogy gép fizikai áthelyezése szüntette meg a problémát (áramingadozás?!), annyira nem érdekelt sohasem, kukcóban ezt a célt szolgálta a ? jelű polcok, ahová a 'lehet jó' alkatrészek kerültek :D

"Közben kiderült, hogy olyan is előfordult, hogy a gép magától bekapcsolt"

Lehet a ludas billentyuzet meg eger, meg win7-8 alapbol is bekapcsolhatja a gepet ejjelente ha ezt mittudomenhol nem tiltod. Mondjuk nem tudom, hogy ezek kikapcsolt allapotra is ervenyesek, en sleep mellett szivtam egy csomot amig letiltottam par beallitast.

Ha a ventik kavarnanak be, akkor az illeto alkatresz tulmelegedne szerintem, ha logolod a homersekletet, ez kiderul hamar, bar ha 18 ora utan indult csak ujra, nem valoszinu.

Nekem pont most okozott ujraindulast a videokartyam, bar nalam az is gyanus volt, hogy ujraindulas utan rogton nem volt kep, csak egy manualis ujrainditas utan. Kezdetben csak hetente egyszer csinalta ezt, aztan naponta.

Jobb otlet hijan probalhatod egyenkent tesztelni az alkatreszeket mas gepben..

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"hogy olyan is előfordult, hogy a gép magától bekapcsolt,"

En megneznem a power/reset gombokat. Volt hogy kb 1 hetig fogtuk a fejunk, mar mindent csereltunk es a gombok voltak rosszak :D

"rosszul raktam fel a processzor hűtőt"

Ha igy lenne Aida64 naploban latnod kene a homersekleteket es a throttlingot az ujraindulas elott.
En masodpercenkent logoltatnek mindent az Aida64-el, ATX szinteket MINDENT, aztan megneznem az utolso 10-20 masodpercet.
Memtest is mehet par orat.

"ventilátorok is szépen csúcson pörögtek."

Az mar regen baj, ha max fordulatszamon porog. A hutest minimum 10-20%-al tul kell meretezni, ha nem fix homersekletu kornyezetben hasznalod.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Sajnos én is jártam így hogy random újra indult és a reset-gomb volt rossz, pedig senki nem nyomkodta, nyilván rezgéstől benyomódott magától .... sokat szoptam mire megtaláltam.

+1 táp kondik /alaplap kondik.

Nyegle ház miatt félig becsúsztatott kártyákkal is találkoztam már ami gondot okozott (ez csak tip)

Off: ezert ne rakj ossze gepet rokonnak. :D (Ha fizetett erte es a szervizelest is meghalalja nem vatikani valutaban, nem sozltam!)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

+1 a tápcserének, de nem kizárható az sem, hogy az utolsókat rúgja az alaplap

Egy korábbi munkahelyemen, ahol több öregecske pc-t kellett rendbe rakni, találkoztunk már ilyen problémával. A gond a trehányságban rejlik, de nem a te részedről. A pc olyan mint az autó, ha nincs rendszeresen takarítva akkor megette a fene. Sajnos a pornak van egy olyan tulajdonsága, hogy kva jól szigeteli a hőt, és ha sok van belőle még simán fel is töltődik sztatikusan. Az előbbi csak hőcsapdát csinál, míg a másik apránként nyírja ki az alaplap apró alkatrészeit. Mivel a "hihetetlen mennyiségű por" frankón rakódik mindenhová, a takarítás hosszú idő után olyan mint az utolsó kenet. Utána derül ki igazán mit tett tönkre még az alaplapon kívül. Javaslok egy teljes szétdöntést, totális takarítást, és egy határozott imát...

fel is töltődik sztatikusan [...] apránként nyírja ki az alaplap apró alkatrészeit

A fizikailag megalapozatlan és ködös magyarázatra -1. A félvezetők lábai nem lebegnek, azok egyfelől az áramkörben le vannak zárva, másfelől az integrált áramkörök bemeneteit Clamp-diódák védik. A töltődés alkalmával folyamatosan el is vezetjük a töltéseket, nem ugyanaz a helyzet, mint amikor egy feltöltött tárggyal közelítünk, a levegő átüt, majd rövid idő alatt nagy áram vezeti le a töltéseket. Ezen felül, ha apránként tenné tönkre az alkatrészeket, attól ugyanúgy nem működne a gép, illetve következetesen nem működne.

Ezzel szemben a kapacitásszegény kondenzátorok miatt nő a táp zaja, elfogy a zajtartalék, s téved a gép, ekkor jellemzően újra indul, vagy csak simán megfagy. A CPU-t kis feszültségen igen nagy árammal - 80 - 100 A körül - kell táplálni feszültséggenerátorosan, szabályozottan. Igen nagy a kondenzátorok igénybevétele.

A többire - por hőszigetelése, takarítás szükségessége - viszont +1.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Magyarázatod megalapozatlan. :(

An immediate (or catastrophic) failure occurs when ESD damages the part and renders the part useless immediately after the ESD event. This type of failure would require replacement of the damaged part before any further testing could be accomplished.

A latent failure occurs when the ESD damage is not severe enough to require replacement of the part. This type of failure may be noticed as a glitch in the signal, which only occurs for a microsecond. Further testing may not indicate any damage to the part and operators assume the part to be acceptable. The ESD damage caused the part to fail intermittently whereby a defect was not detected; however, over time and use, the part may degrade until it causes a permanent failure.

Forrás - ugyanitt tök jó pásztázó elektronmikroszkópos felvételek. Ezek azért nem új információk. Ehhez hasonló szakirodalmat már olvastam már a 80-as években is.

Azt a 80-100A körüli áramot meg pont azért, mert nics ehhez megfelelő kondenzátor, nem egyszerű kapcsolóstáppal, hanem pl. 8-12 fázisú táppal állítják elő.

Úgy látom, érthetetlenül fogalmazok. :(

Nyilván lehet a zárórétegben lokálisan letörés ESD hatására, itt nagy áramsűrűség, miközben a keresztmetszet nagy részén minden rendben, s így parametrikusan rosszabb alkatrészt kapunk. Ebben nincs vita köztünk.

Én egészen másról beszéltem. Beforrasztott alkatrészlábak nem lebegnek. Ha mégis, az tervezési hiba. Ezen felül vannak Clamp-diódák a bemeneteken, ezek nyitó irányban lesznek előfeszítve akkor, ha Vcc fölé vagy GND alá próbáljuk a láb potenciálját vinni. Nem lesz hirtelen kisülés, mert amint gyűlne a töltés, azonnal elvezetődik.

Persze értem, hogy lehet valamit annyira rosszul tervezni, hogy legyen néhány száz pF vagy néhány nF kapacitása a közelben lévő érzékeny pontokhoz képest egy vezető felületnek, ez a vezető felület legyen nagyon jól elszigetelve a környezetétől, ide halmozódhasson töltés egy folyamatos por áramlás által, továbbá legyen a vezető felület annyira közel az érzékeny pontokhoz, hogy a levegő ionizációja után a töltés arra vezetődjön le, ne pedig a ház, a GND felé.

Ez mennyire életszerű? Persze, ha valaki tudatosan rosszul tervez valamit, az ellen nincs gyógyír.

Jut eszembe, ESD, a 220 MW-os, 259 MVA-es (15.75 kV, 9.4 kA) 2 pólusú szinkron generátorok tengelye olajfilmen úszik a siklócsapágyban, természetesen a tengely túllógó részéről szénkefék és rézsodronyok viszik a töltést az állórész felé. Na, ott erre kell figyelni, a forgórész hűtése 3 bar nyomású hidrogén, a kenőanyag olaj, a folyamatos tüzijáték talán szép lenne, de semmiképp sem üdvözlendő. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem a záróréteg törik le! Ezek mosfetek, így a gate üt át. Azaz egy része "átég".

"mert amint gyűlne a töltés, azonnal elvezetődik"
Ez az "azonnal" válogatott zener esetén ps nagyságrendű, egyébként hosszabb. Ha az ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS alapján vizsgáljuk, akkor a pl. Vdd+0.5 (≤6.0)V feszültséget túllépve - tényleg lehet letörés. Gondolom a szubsztrát felé. Ennek az az oka, hogy a clamping diódán folyó nagy áram miatt megnő a nyitófeszültsége, és ilyenkor megnyit valamelyik parazita tranzisztor és kész a zárlat. A régi áramkörökben pl. CD4000 sorozat a clamping áramot maximálták 10 mA környékére.

A következő jellemző az ESD AND LATCH-UP. Ennél a jelenség hasonló, de több féle mérési módszer létezik. (pl. Human Body Model, Machine Model, Latch-Up C-V stb.) Lényegében töltött kondenzátort sütnek ki a bemenetre ellenálláson keresztül, vagy kisebb feszültségre töltve/vagy folyamatosan max. 300 mA árammal, de ellenállás nélkül. Az előbbi elérheti a 15000V-ot, az utóbbi pl. 200 V. Vizsgálják a bemenet sérülését illetve a feljebb leírt jelenséget, miszerint az áramkör leül, - Vdd felől mérve - de a behatás megszűnésével nem maradhat ebben az állapotban. A Human Body Model 15000 V elég csúcs kategória, pl. az ADM202 - ami kb. MAX232, de ez utóbbinál csak 2000V. Ugyanakkor a bemeneti jelszint TTL, de az üzemszerű feszültségtűrés +/-30V. Egy csomó áramkörnél nem kell a bemeneteket előfeszíteni, mert megoldják belül.

Vajon mi célt szolgál ez a sok úri huncutságnak tűnő szabvány, ha a clamping mindent azonnal elvezet?

Persze értem, hogy lehet valamit annyira rosszul tervezni, hogy legyen néhány száz pF vagy néhány nF kapacitása a közelben lévő érzékeny pontokhoz képest egy vezető felületnek, ez a vezető felület legyen nagyon jól elszigetelve a környezetétől, ide halmozódhasson töltés egy folyamatos por áramlás által, továbbá legyen a vezető felület annyira közel az érzékeny pontokhoz, hogy a levegő ionizációja után a töltés arra vezetődjön le, ne pedig a ház, a GND felé.

Ez egy díjnyertes körmondat! ;) Azt az ökölszabályt takarja, hogy minden fémfelületet (távtartó, nem használt fólia sziget, stb.) határozott potenciálra kell kötni valamilyen módon. De nem csak az ionizáció, hanem a nagyfrekvenciás hatások miatt is. Persze a többit meg lehetőleg árnyékolni!

A generátor tengelyéhez meg egyáltalán nem értek - gépészmérnök vagyok. (nincsszmájli!)

Biosban benézném a feszültségeket. Láttam már olyat, hogy a 3.5 helyett csak 2.9 mutatott,és akkor csinált random újra indításokat.+1 tápcserére.

""" egyszer csak megszűnt a net, meghalt az alaplapi hálózati csatoló, BIOS-ban letiltottam, kapott egy külön kártyát.
"""

Szoval az alaplap azert gyanuuuus. Van egy masik, hogy kiprobald ?

Idéznék az asus honlapján lévő specifikációból:

100% All High-quality Conductive Polymer Capacitors

Ez alapján az elektrolit kondenzátorok kiszáradása, mint hiba ok kizárható, mert nincs olyan az alaplapon.

Természetesen ez nem zárja ki a gyártói fillérb@szást, ami sikeres alul méretezés formájában jelentkezik, pl 1000µf 1500 µf helyett, ami nem előnyös.

Supports CPU up to 140 W
Phenom II X2 555 Black Edition 3.2 GHz TDP 80W

Viszont ahogy néztem, a lapon 5 vrm fázis van a cpu kiszolgálására, ami nem sok, mondhatni épp csak elég(kevés). Mivel ez egy BE cpu, gondolom meg is lett emelve az órajel(szorzó)és a feszültség is hozzá, így az a 80W nem 80, hanem mondjuk 100W. Ez esetben kevés lehet az 5 fázis. Ha ehhez hozzáadódik a szokásos alul méretezés(lásd fent), folyamatos feszültségingadozás lesz tapasztalható, amit hosszútávon nem tolerál jól az alaplap, és megdöglend. Először általában a hálózati csatoló és a hangkeltő.

Ehhez még tedd hozzá a jó magyar elektromos hálózatot, és a lakásokban lévő hasonlóan csodás elektromos hálózatokat(földelés hiánya, elkötések, 30 éves konnektorok, egész hálózat két 6 A-es kismegszakítón, stb), és máris megkapod a "miért hal meg sok alaplap 2 éven belül" kérdéskör főbb válaszait.

Ez persze csak saját tapasztalati megfigyelésen alapuló teória, nincs kőbe vésve. Szerintem alaplapcsere.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Ehhez azért tegyük hozzá azt a csodás gyártói szokást, hogy ha az alaplap tud(és manapság mind tud) AutoOverClock funkciót, akkor az alapesetben bekapcsolva szokott lenni(default settings), és gyönyörűen úgy "hajt túl", hogy emel 0.3-0.5V-ot, általában tök feleslegesen. Nem feltétlen user hülyesége.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Mivel ez egy BE cpu, gondolom meg is lett emelve az órajel(szorzó)és a feszültség is hozzá"

Amikor összeraktam a gépet négy éve akkor kipróbáltam, hogy mit lehet kihozni a processzorból (hátha később szükség lenne rá), de ezt az egy esetet leszámítva nem volt húzva a processzor.

Szia!

Én a déli híd hűtésében keresném a hibát!

Elég gyengének látszik kicsit alultervezték ezt is!

Nekem is hasonló volt egy Gigabyte deszkával. Újrapasztázás és 4 cm-es vetit kapott gyorskötözővel.Azóta megy rendesen!