Ubuntu konvergencia

Itt van néhány nem túl jó minőségű kép arról, hogy hol tart most a konvergencia a jelenlegi fejlesztői kiadásban. A képen egy Nexus 4 látható rákötve egy külső kijelzőre. (Megjegyzés: Se a jelenlegi BQ, se a jelenlegi Meizu nem támogatja a videó megjelenítést a microUSB porton keresztül, ezért csak a Nexusokkal működik egyelőre. De jövőre elvileg jön egy BQ, ami már támogatni fogja)

(nagyobb méretért kattints a képekre)






Hozzászólások

kisse offtopic

Nem tudom az email klienst tesztelni vhogyan telefonon kivul?
Amikor legutobb neztem, siralmasan bena volt, viszont most meg mar az android is nagyon odavan az nexus 4-esemen:)

http://hup.hu/cikkek/20150206/erkezik_az_elso_ubuntu_phone_telefon?comm…

btw valahol megértem.
A gapps, play services API-kat úgysem tudják teljes egészében megcsinálni (beágyazott google maps, automatikus mentés a google felhőbe, etc.) - akkor meg lesz egy részben kompatibilis, de inkább több bosszúságot okozó dolog belőle.
A design inkonzisztenciáról nem is beszélve.

--
blogom

Jol beszel, de ekkora ehhez a magabiztossaghoz illik mutatni is vmit a masik oldalrol.
En aztan tenyleg nem vagyok az a fajta, aki agybafobe tolti magahoz a sok szirszart.

De amikor legutobb neztem, akkor tenyleg csak egy ocsmany undormany volt az email kliens, ami szerintem egy smartphone-nal alapveto.

De ne legyen igazam, majd ranezek.
kosz.

Ja es engem total nem zavarna az sem, ha virtualizalnak ezeket az alkalmazasokat, van olyan sejtesem, h akar egy kontenerben el tudnak porgetni.
Csak legyen az a nehany alapveto cucc. Mert vhogy azt latom, h mindegyik platform megprobalkozik a sajatjaval, aztan az Apple-t kiveve mindegyik az androidos appoknak kot ki. Es tudtommal pl. bb-n a nagyreszuk fut is rendesen.

Szerintem is teljesen használható. Jó lenne, ha a kritikusok megneveznék azokat az életbevágóan fontos dolgokat, amit egy mobil e-mail kliensen használni akarnak. Én speciel ezen csak elolvasom a leveleket (ha muszáj) és _nagyon_ röviden válaszolok rájuk ha életbevágó. Szerintem ez erre való, nem másra.

ha irsz egy levelet a cimeket honnan veszi?
Fejbol kell tudnod az emailcimet, vagy a telefonkonyvbol?
Ha a telefonkonyvbol, akkor tud-e Carddav szerverrel szinkronizalni?
Ha tud, akkor mukodik-e 1200+ nevjeggyel?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van benne címjegyzék, ahova lehet importálni a telefonkönyvet. A címzetteket onnan veszi + előzmények. CardDav: Tud, egyelőre csak parancssorból, viszont nem sokára érkezik egy új szinkronizálási megoldás, ami könnyen bővíthető, és támogatni fogja. Úgy volt, hogy OTA-7-re kész lesz, de nem maradt elég idő tesztelni, így OTA-8-ra marad. Fogalmam nincs mennyi névjeggyel működik, nekem pár szár van benne, azzal nincs gond. :)

Thread kezeles: folyamatban
Bulk kijeloles: van most is
notification: folyamatban, ehhez magán a rendszeren kell változtatni
tobb account kezelese egymas mellett: van most is
imap push: fogalmam nincs
szinkodok: fogalmam nincs
swipe-pal torles (meg altalaban gesztusok kezelese): van most is
ne toltse le az egesz levelet: ezt nem tudom

Ez a dekkóról szól? Érdekelne, hogy sikerült-e valakinek a dekkóval bármilyen levelet küldenie vagy fogadnia. Nekem nem sikerült. Viszont a saját pop3 kliensem (levél elhozásra) és az ssmtp (küldésre) működnek. Konzolos programok. Persze ez a fapad.
--
ulysses.co.hu

s/meglepő/szánalmas/

Egyébként az tuti, hogy a telefon nem arra van kitalálva, hogy POP3-mal ráhúzgáld az összes leveled.

A probléma felvetőjének: Ha nincs más megoldás, akkor húzd egy virtuális gépre valahol a neten és tegyél rá egy IMAPS szervert. Vagy használj rendes szolgáltatót.

Mi a szánalmas a pop3-ban? Miért baj az, ha az ember megnézi, hogy van-e levél a pop3 fiókjában? Amúgy, mint írtam, a telóról is meg tudom nézni a pop3 fiókjaimat, csak éppen nem a dekkóval.
--
ulysses.co.hu

Csak a vicc kedvéért: Lehúzgálom a leveleimet a telóra (akár egy bash scripttel), és teszek a telóra egy imap szervert, hogy működjön a dekkó.

pop3 letöltés: saját CCC program
smtp küldés: ssmtp
levél szerkesztés/olvasás: mutt

A pop3 letöltés nem különösebben bonyolult, mert a protokoll egyszerű, 4-5 féle parancsot kell csak küldeni a szervernek. A program listázza a szerveren felgyűlt leveleket, megnézhető a headerjük, egyenként letölthetők, törölhetők. A mutt beépített pop3 letöltője nálam nem működik, nem tud bejelentkezni, talán az uid-ben levő @ karakter zavarja. A mutt az ssl-lel sem boldogul.

A mutt smtp küldő része nem tud ssl-en konnektálni (elvileg tudna, de hibás). Az ssmtp viszont pont azt tudja, ami kell. Baromi egyszerű: 1db végrehajtható + 1db config fájl.

Levél írás-olvasásra jó a mutt, elvégzi a kódolásokat, kezeli a csatolmányokat. Konfigurálható úgy, hogy az ssmtp-vel küldjön.

Kifejezetten szórakoztatónak tartom, hogy ilyen programokat fel lehet tenni a telóra. A saját szerveremen is pop3-at üzemeltetek, nem akarok imapra áttérni. Szóval jó ez így, még ha fapados is.
--
ulysses.co.hu

Szerintem vagy regi, vagy bugos a muttod, nekem az SSL-lel semmi bajom, illetoleg en hasznaltam (igaz, IMAP-on) olyan mailboxot, ahol a usernevben kukac volt, es nem kukacoskodott miatta.

Tipp: Az ssmtp helyett/mellett esetleg nezd meg az msmtp-t is, nekem szimaptikusabb volt a konfig formatuma, illetve non-obtrusive, nem akarja lecserelni a mar telepitett MTA-t ha te ezt nem szeretned.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A jobb fölső sarokban egy jobbra dőlő ceruza van + három vizszintes vonal, megnyomom: "Nincsenek piszkozatként elmentett üzenetek".

Bal fölső sarokban egy lenyíl, megnyomom, menü: 1) Mentés piszkozatként 2) Üzenet elvetése 3) Szerkesztés folytatása.

Szóval továbbra sem értem. A pop3 nélkül amúgy sincs értelme az egésznek, mivelhogy én csak pop3 szerverekkel vagyok kapcsolatban.
--
ulysses.co.hu

Megnéztem a képet, nálam nincs nyíl (repülő), csak a ceruza, ahogy írtam. Így néz ki.

Rá kell döbbennem, hogy én a világ egy setét és elmaradott sarkában élek, és míg mindenki más régóta Google accountot használ, én még mindig a pop3-t és az smtp-t tolom.

Most akkor a konvergencia az, hoyg egy kodbazis fusson minden eszkozon (laptop, telefon, tv), vagy pedig, hoyg a telefont kulso kijelzore (tv, monitor, projektor) lehessen dugni?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor visszakanyarodok a vesszoparipamhoz: van-e barmifele vezeteknelkuli kijelzotechnologia tervbe veve? (appleTV, Wifi Direct, Miracast, Google chromecast)

Mert hasznalhatobbnak tunik, mint kabeleket hurcolaszni. Szovegszerkesztesre, kod irasara a fentiek barmelyike alkalmas.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én is éppen ezt akartam kérdezni. Érzésem szerint azonban a folyamat egyelőre inkább divergensnek látszik. A "konvergenciát" másképp nem tudom elképzelni, mint hogy a mobil Ubuntunak futtatnia kéne a mutt-tól az office-ig minden programot. Az a bizonyos "közös kódbázis" azonban nem lehet más, mint a jelenlegi kód, ui. akármekkora cég is a Canonical, az univerzum összes programjának átírásához mégis kicsi.
--
ulysses.co.hu

A programok nagy részét nem fogja senki átírni mobil képernyőméretre, de erre valójában nincs is szükség. Amit telefon vagy tablet módban használni kell, az már alakul (például nekem csak egy normális GPS szoftver hiányzik nagyon), ha meg rádugsz egy HDMI monitort 1080p-vel, akkor a jelenlegi layout simán használható, ARM-on pedig a programok nagy része fut. Tehát nem kell más, mint hogy észrevegye a cucc, hogy monitor van rajta és akkor átáll egy sima jelenlegi desktop Ubuntu módba (a bejövő hívások és SMS-ek kezelésével persze).

Tudom, én is nagy Waze használó voltam Androidon, azután nehéz bármi mást használni. Jövő héten jön egy új verzió, az még több újdonságot hoz. Viszont van a rendszerben egy bug, ha túl sok Wi-Fi hálózat mellett mész el, akkor megakasztja elég rendesen az UI-t. Így könnyen úgy tűnhet, hogy lefagyott a navigáció. Ezt elvileg a 9 nap múlva érkező OTA-7 orvosolni fogja.

Nem magyarázni akarom a Canonical bizonyítványát, mert egy, semmi közöm hozzájuk, kettő valóban gáz bug, de azért azt is vegyük számba, hogy sokkal nagyobb cégek, sokkal több fejlesztővel és felhasználóval is követnek el ilyen hibákat. Pl. elég kellemetlen, ha egy frissítés után, már nem ébreszt a telefon. :) Itt legalább ezt biztosan tesztelik. :P Nagyon sok dolgot nézz át a QA a kiadások előtt, most is két tök jó funkció (VPN, zenelejátszó kezelőgombok a Hang indikátoron) nem lesz elérhető OTA7-tel, mert inkább még tesztelik 6 hetet. Egyre több automatikus és manuális teszt kerül bele egy kiadás előtti tesztbe, plusz minden csomagot is megelőz egy vizsgálat. Remélhetőleg egyre kevesebb lesz az ilyen orbitális bug. :) A már sokat emlegetett OTA7 pl. rengeteget fog javítani a teljesítményben, elképesztő sok memóriaszivárgást és a CPU-t felesleges pörgető folyamatot javítottak ki benne.

Mostraneztem a wazera androidon, de a viz kivert,ehhez kepest 1984 konyv lopikula. Konkretan random embereket latni, hogy hol es mennyivel megy...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem is az a remiszto, hoyg egyik szorgos kis hangya latja a masikat. Hanem, hogy a Waze milyen *realtime* informacio birtokaban van.
CSAK NEHOGY A TERRORISTAK KEZEBE KERULJON!!4!!4 :-DD

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egy csöppet ciki, hogy csak Nexuson működik még hivatalosan Ubuntuval árult mobilokon nem.

Mi ciki abban, hogy a mostani telefonok nem támogatnak egy olyan funkciót ami még igen csak fejlesztés alatt van? Mire kész lesz, addigra lesznek hozzá hivatalos eszkózők. A jelenleg elérhető eszközök piacradobása előtt közölte is a Canonical, hogy ezek a telefonok hardveresen nem támogatják ezt a funkciót.

Motorola Atrix tudta már 2011-ben. Az Ubuntu már régóta ezt az extrát nyújtaná ami miatt érdemes lenne Ubuntu mobilt vásárolni.
Aki megvette a jelenlegi hivatalos Ubuntu mobilokat vásárolhatja a következőt, ha használni akarja a "mobil+pc zsebben" élményt.
Szóval aki hivatalos Ubuntu mobilt vett koppant. Aki Google Nexust vett megint jól járt. Akkor is ha Ubuntu mobilt használ.
Na tudod ki vesz ezek után hivatalos Ubuntu mobilt!
Pont ilyen húzásokkal járatta le magát a Microsoft. Nagy csinnadrattával jöttek az első Lumiak. Aki megvette pár hónap múlva koppant mert WP8 frissítés ezekre pont nem volt. Majd a Surface tablettel is eljátszotta ugyanezt a Microsoft, arra sem lesz soha W10. Igaz azt már alig vette valaki.

"Aki megvette a jelenlegi hivatalos Ubuntu mobilokat vásárolhatja a következőt, ha használni akarja a "mobil+pc zsebben" élményt.Szóval aki hivatalos Ubuntu mobilt vett koppant."

Már az előző hozzászólásomban is írtam, hogy közölte a Canonical még a telefon piacra dobása előtt, hogy ezek a telefonok nem lesznek monitorra dugva használhatok, mert nem támogatott hardveresen. Aki megvette azt tudta, én is, és nem koppantam.

"Aki Google Nexust vett megint jól járt."

Nem feltétlen, előbb fogják dobni a Nexus4 támogatását, mint a bq-két vagy a Meizu-ét.

Publikus nincs tudtommal, meg szerintem még csak most áll össze a Canonicalnál ez az egész támogatási modell. Párszor már volt téma, de semmi hivatalos nem hangzott el, egy-két mérnök emlegetett konkrét adatokat, hogy évekig. Ha jól emlékszem, volt aki azt mondta öt évig legalább. Viszont most, hogy a Google dobta a Nexus4 támogatását, így én biztos vagyok benne, hogy előbb szűnik meg hozzá a Canonicalé is, mint bármely másik telefoné.

A monitor az utolsó, amit rá akarnék kötni az usb portra.

Bedugok a telefonba egy usb hub-ot, abba egy külső diszket és billentyűt (felveszek egy erősebb szemüveget) és használom a kütyüt, akár egy számítógépet. Kár, hogy a mir miatt nincsenek X-es programok. Kár, hogy a deb csomagkezelés nem támogatott. De így is, hol tudja ezt egy Lumia?

Ha egy egeret is bedugok, valami lesz, de azt nem nevezném működésnek.

Ami még működhetne usb-n: usb-s mikrofon, etheternet over usb, szerintem ezekhez csak rá kéne tenni a megfelelő szoftvert.
--
ulysses.co.hu

Nexussal működik a monitor. Neked nem jön be, de azért van erre igény. Itt az a nagy marketing baklövés, hogy pont a Google termék Nexus mobillal működik egy várt és hasznos funkció még hivatalos Ubuntu mobillal nem.
Szerintem valódi sikert az eredeti Ubuntu for Android hozott volna.

Az ubuntus telóm (Aquaris 4.5) 10 napja nem volt kikapcsolva. Eszembe jutott, hogy megnézzem, mely programok használják a legtöbb CPU-t. A topban rendeztem a proceszeket összes felhasznált CPU idő szerint:


Ubuntu Phone  
Uptime                        10 nap
Tasks                        214 db
CPU-time1 dbus-daemon       1036 perc     
CPU-time2 unity8              86 perc     
CPU-time3 unity8-dash         25 perc     

Ezek a processzek a teló bekapcsolása óta futnak. Mint látható a dbus (IPC) majdnem egy napnyi CPU-t elhasznált a 10-ből, több mint 10-szer annyit, minta 2. helyezett unity8.

Összehasonlítás képpen megnéztem ugyanezeket az adatokat egy Raspi-n, ami történetesen 16 napja nem volt kikapcsolva. Megjegyzem, hogy a Raspi kicsit gyengébb hardver, mint a teló, de így is prímán futtat egy XFCE4 desktopot. A Raspi-t jelenleg zenelejátszásra használom, néha indítok rajta desktopot (távoli X szerverrel), és ezen fordítom a programokat, amiket fel akarok tenni a telóra. Szóval nincs nagy használatnak kitéve.


Raspberry Pi         
Uptime                        16 nap
Tasks                         87 db (xterm)
Tasks                        101 db (XFCE4 desktop)
CPU-time1 ifplugd              9 perc
CPU-time2 VCHIQ-0              3 perc
...                       
CPU-timeN dbus-daemon       0.05 másodperc     

Itt is a feltüntetett processzek a bekapcsolás óta futnak.

--
ulysses.co.hu