Kedvenc programnyelv?

Kedvenc programnyelv?

Hozzászólások

[quote:084dcb9b61="zsirfeka"][quote:084dcb9b61="aperger"]hardvert programozni alacsony szintű nyelven kell (C/C++, ASM)

en kerek elnezest, de a C es C++ miota alacsonyszintu nyelv?

[quote:084dcb9b61="aperger"]
Jelentéseket kell százával generálni, grafikonokat, ezeket nyomtatni kell... és eladhatónak kell lenni: ehhez bizony komoly IDE kell amiben könnyű modosítani a felületeket, a programot. Erre jó választás a Borland. Ezek után hogy Borland C Builder v. Delphi v. Kylix teljesen mindegy. Csak a szintatika más.

es a java vagy a (visual) c++ erre teljesen alkalmatlan?

java nagyon jol hasznalhato mindenre es jol fut sok kul renceren(mar amelyik ;P).
amugy en
java + perl + c re szavaznek

+ lemerem fogadni hogy 2 pascalos arc windowsrol nezte meg oldalt ;>
+ nemhiszem hogy pascal nal tobb nyelvet ismernenek...
de persze ez lehet nemigy van ez csak en "szereny" velemenyem...
tipikus programozo robotnak tunik elso progr legeny aki leragadt pascalnal es ontja azokata progikat minimalberert vagy meg annyiert sem... + nemkivan ismerkedni tobb nyelvel mer nemhiszem elfogadja hogy mas nyelv is van vilagon. :)

[quote:9cdbc6b4eb="macskas"]java nagyon jol hasznalhato mindenre es jol fut sok kul renceren(mar amelyik ;P).
amugy en
java + perl + c re szavaznek

+ lemerem fogadni hogy 2 pascalos arc windowsrol nezte meg oldalt ;>
+ nemhiszem hogy pascal nal tobb nyelvet ismernenek...
de persze ez lehet nemigy van ez csak en "szereny" velemenyem...
tipikus programozo robotnak tunik elso progr legeny aki leragadt pascalnal es ontja azokata progikat minimalberert vagy meg annyiert sem... + nemkivan ismerkedni tobb nyelvel mer nemhiszem elfogadja hogy mas nyelv is van vilagon. :)

nem lehet ram azt mondani, hogy a politikai korrektseg elharcosa lennek, de ez egy hatalmas baromsag (es teljesen idiota altalanositas), mar ne is haragudj. nem attol lesz kemeny valaki, hogy vi-ban hekkel naphosszat (es ezt esetleg hangoztatja is mindenhol, mert az a majer, aki a vi-on es/vagy emacs-en kivul semmit mast nem hasznal), sot, attol sem, hogyha beszol mindenkinek, aki nem ir sajat OS-t.

megvalami: megis mi a faszom van akkor, ha windows alol nezi valaki az oldalt? attol leszel rohadtul jo programozo, ha minix alol nyomod telnettel, mert mindenki leeg, aki browsert hasznal?

[quote:faf40e307f="macskas"]
java nagyon jol hasznalhato mindenre es jol fut sok kul renceren(mar amelyik ;P).
amugy en

java + perl + c re szavaznek

üdv a ruby klubban! :)

Tudjátok nem értem, hogy értelmesnek mondott emberek miért vitatkoznak olyan dolgokon, hogy most a pascal a jobb, a C, a Java, a Php....:evil:
Ez olyasmin, mintha azon vitatkoznátok, hogy melyik a szebb nyelv: a japán, az angol, a szanszkrit vagy a magyar. Szerintem inkább a mondanivaló a lényeges, nem pedig az, hogy milyen nyelven mondod. (persze minden nyelvnek megvan a maga szépsége :)

Tudjátok időnként azt gondolom, hogy aki tudja csinálja, aki meg nem annyira tudja, az döngeti a mellét és üvölt, hogy én C-s vagyok vagy Pascal-os.

Uffff

[quote:08f44a4415="zsirfeka"]megvalami: megis mi a *** van akkor, ha windows alol nezi valaki az oldalt? attol leszel rohadtul jo programozo, ha minix alol nyomod telnettel, mert mindenki leeg, aki browsert hasznal?

derohogok, ahahaha

a "windoz alol netezik fuuuuuj" szintu emberkektol mentsen meg minket a joisten

eszebe se jut hogy a melohelyen nem kerdezik meg hogy te mit szeretnel hanem ezt adjuk kedves kollega ha tetszik akkor gyerunk dolgozni ha nem tetszik viszont latasra.

[quote:5c2619f209="drastik"]eszebe se jut hogy a melohelyen nem kerdezik meg hogy te mit szeretnel

tolem otthon sem kerdeztek meg :cry:

[quote:fc3043925b="snq-"][quote:fc3043925b="drastik"]eszebe se jut hogy a melohelyen nem kerdezik meg hogy te mit szeretnel

tolem otthon sem kerdeztek meg :cry:

AHAHAHAHA

szolj apunak hogy pingvint akarsz terelgetni :)

[quote:9c15361f20="b"]umm, ez most külföldiül van vagy mi? miért kell nekem itt szótárat használnom? ^^

Azert eleg sok magyarorszagi forumban irnak be angol mondatokat, vagy angol alairasokat (signature). Szerintem ha valaki IT teruleten van, vagy csak erdeklodo erdemes bizonyos szinten megtanulnia angolul.

[quote:9a0d8495a4="kmm"]4x valtottam munkahelyet

Hajra, csak igy tovabb. En inkabb maradok egy biztos helyen, stabilabb megelhetest biztosit.

Teljesen egyetértek veled Andrei.

Aki nem hiszi járjon utána :wink:
(freepascal+lazarus bárki megtalálja a sourceforge-on)

[quote:9806c21068="drastik"]szolj apunak

nem, nincs apumeganyu, csak az asszony:)

[quote:9806c21068="drastik"]hogy pingvint akarsz terelgetni :)

akar a hoher, total commander alatt vannak a legjobb programok:)

Pythont-t nem használ senki?
Csak a c-cpp-pascal körül vitáztok.
Python szerintem egy jól tanulható nyelv, melyben gyorsan lehet programokat fejleszteni.
cryp

Telleg eleg okorseg ez a vita.

Trey mar tavaly elmondta, vagy tavalyelott, hogy ez a forum (vagy szavazas) nem arrol, szol, hogy melyik a vilag legjobb vmilye, hanem az, hogy a portal olvasoi mit gondolnak jonak. Sokfele ember olvassa az oldalt, altalaban az opensource kozosseg tagjai, ahol torvenyszeru, hogy nem az oracle a sun vagy a microsoft technologiaja nyeri a versenyt.

Ezt el kell fogadni, es szavazni kell, ha nem vagy megelegedve egy kategoria allasaval. Talan tudod javitani kedvenc micsodad helyezeset.
En a javara szavaztam, pedig mar nagyon unom :) Most eppen a dotnetet tanulom, es hat nagyon szep azt kell hogy mondjam. Ettol eltekintve kernelt C/C++?/ASM-ben kell irni, oktatni valami masban jo, stb...

A legtobb programozo raadasul megrendelesre dolgozik, es adott a kornyezet, vagy valamelyik parametere. A nyelvi eszkoz tehat sokszor adottság.

A Pascalrol meg legalabb annyi sztereotipia van, mint a gabordenesrol. Ez is baromsag. Legfeljebb annyi jut rola eszembe, hogy nem modern nyelv, de ez is csak azert, mert nem ismerem, sztem barki belem tudna kotni.

A mostani projektemet (olyan kb egymillio soros szoftver) meg lehet irni gyakorlatilag modula-3-ban is, ASM-ben is, pascalban is, meg mindenben, meg TCP stack sem kell hozza, mert megirnank azt magunk is mert kemenyfiuk (+1 lany :)) vagyunk, de oka van annak, hogy a javat valasztottuk (valasztotta a megrendelo!).

[quote:15d146621f="crypton"]Pythont-t nem használ senki?
Csak a c-cpp-pascal körül vitáztok.
Python szerintem egy jól tanulható nyelv, melyben gyorsan lehet programokat fejleszteni.
cryp

Egyetertek :)

[quote:bf817eb124="algernon"][quote:bf817eb124="sananorbert"][quote:bf817eb124="ssikiss"][quote:bf817eb124="btami"]
Akkor most az összes Delphi programozó rohanjon venni VisualBasic-et ? Vagy szenvedhetnek tovább ?
btami

:D 8)
(ehhez nincs is mit hozzáfűzni)

Nem ezt mondtam, de tény, hogy 1 programnyelvet én a for ciklusa után +címkézek és a pascalnak van a legbénább. Amúgy aki Delphit használ az winfos alá fejleszt, a winfos pedig 100%-os supportot nyújt vb-nek+ egy vbs +írásához elég 1 notepad is úgyhogy.

Kylix, anyone?

Lattal mar amugy visual basicet? En abban akkor sem programoznek ha az eletem mulna rajta. Plane a M$ default VB editorjaval, mert az egy akkora rakas fos, hogy hihetetlen. Annal csak a SourceSafe rosszabb. Ugyanakkor Delphinek van egy teljesen korrekt felulete, eszmeletlen mennyisegu komponens hozza, es megtobb dokumentacio. Visual Basichez feleennyi sincs.

[quote:bf817eb124="sananorbert"]
Aki + komolyabb progokat ír, az vlmi C szerűben v Pyíthonban v Perlben dolgizik.

Linux alatt lehet, bar azert van itt ket eleg komoly program, ami a fentiek egyikeben sem irodott (legalabbis javaresze nem): TeX, es Emacs. Egyik WEB-ben irodott, ami inkabb Pascal-szeru, a masik meg fokent Lisp.

Windows alatt szereny velemenyem szerint meg a Delphi a legelviselhetobb kornyezet (VB-tol falra maszok, az rettento.. hogyismondjam.. rugalmatlan es kevesse tamogatott nyelv; Visual C++-ben ott log mindig a szememelott a windows osszes marhasaga, perl es python nem az igazi dozer alatt, javat hanyagolnam, marad a delphi, amihez minden van ami kell, es nem maszok tole nagyon falra).

Nem mintha olyan gyakran programoznek windows ala, de baratnomnek azert neha segitek :]

[quote:bf817eb124="sananorbert"]
Amúgy azzal 1etértek, h a Pythonban mindent +lehet csinálni amit 1 ált prigramnyelvben: CGI, Java progok, skriptek, stb. És kevesebbet is kell benne gépelni, mint bármi másban. Úgyhogy érdemes +tanulni.

Pythonban Java progok? Ki tudnad ezt fejteni bovebben?

(Ha meg kevesebb gepeles a cel, akkor valami olyan nyelvet erdemes valasztani, aminek marhajo klikkelos felulete van amirol a program javareszet ossze lehet hozni. Delphi pl egy ilyen nyelv.. raadasul azt a pythonnal ellentetben, normalisan, automatikusan lehet indentelni is)

Próbálj ki több programnyelvet is mert több látásmódot ismerhetsz meg. Amúgy a C/C++/Java-t nem könnyű hello worldokre tervezték, hanem bonyolutabbakra. Az ilyesfejta feladatokra 1Értelműen jobb választás modjuk a Perl , Python és sok más. De nem a Pascal.
Amúgy Rashi Gupta Mindenttudó Pythonjában ír egy jpython nevű fordítóról, amivel a Py-ket class-okra fordít6od.
Amúgy Pascal/Delphi/Kylix vs. Basic kérdésben: Mind2 nyelvet többnyire olyanok használják akik hosszú programozói pályájuk elején járnak és nem ismernek még legalább 10 nyelvet, azaz nem alakult még ki teljesen az algoritmusos gondolkodásuk. Ezért nézzük csak + melyiket mire találtak ki.
Pascal: Erről csak annyit, hogy a nyelv kitalálója (most nem ugrik be a neve) 2 évvel a mű +alkotása után fiatalkori tévedésként nyilatkozik a pasról.
Basic: könnyen&gyorsan +tanul6ó prognyelv amit kezdőknek találták ki, a programozás oktatása céljából.
Tehát ha nem vagy már kezdő, akkor szakadj le a pasról és használj vlmi igazi prognyelvet. A fejlesztői környezetről nem nyilatkozok, mert vaz mindenkinek más (Builder vs Editor) én az editorokat jobban szeretem, de elismerem a builderek megkímélnek a részletek megírásától, de csak előre +írt programkódok, azaz ha a kódban ténykedsz akkor sokkal többet csinál6sz.
Python= Pascal+C, azaz a Python +tervezésénél az volt a fő szempont, hogy gyorsan +tanul6ó könnyü programokat tervezhess gyorsan. Közben felkhasználták a már meglévő nagyon frappáns v csak elterjedt +oldásokat. Pl értékadáa = ugyanaz mint := ; b+=j ugyanaz mint b=b+j. tehát a hasonlóság gyönyörködtető. Szerintem akit tényleg érdekel a programozás az tanuljon + sok nyelvet, de ay nyelevt csak a megvalósításnál kell figyelembe venni, azaz tanulj eg először PROGRAMOZNI és aztán kezdj IGAZI PROGRAMOKAT írni, és ha már tényleg nagyon szépen csinálod és mások szerint is nagyn jó vagy akkor talán tekintheted magad programozónak. És na csak azt nézdd meg , hogy mit mondanak, hanem azt is hogy kikkkk!
Szerintem...

Tudom, keso, de nem artott volna egy egzotikus programnyelvek (C-INTERCALL, brainfuck, stb.) kategoria is :D

Amugy en anno azert utaltam meg a Pascalt, mert 16bites volt a TurboPascal, a FreePascalon pedig nem minden progim fordult le. Sokat kellett ganyolni. De azt nem mondom, hogy nem jo a Pascal.

[quote:428088964d="begyu"]Hianyolom az AWK-t!

picit korábban kellett volna :wink:

[quote:039e9d90bd="sananorbert"]Python(=C+Pascal)

Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?

KisKresz

[quote:a66588188e="sananorbert"]Python= Pascal+C, azaz a Python +tervezésénél az volt a fő szempont, hogy gyorsan +tanul6ó könnyü programokat tervezhess gyorsan. Közben felkhasználták a már meglévő nagyon frappáns v csak elterjedt +oldásokat. Pl értékadáa = ugyanaz mint := ; b+=j ugyanaz mint b=b+j. tehát a hasonlóság gyönyörködtető.

1. Nem lehetne hanyagolni a + és 6 meg más ilyen ronda, értelemzavaró, stb. karaktereket?

2. Python = Pascal + C
Nos, a Python egy objektum-orientált, interpretált, interaktív nyelv. ("Python is an interpreted, interactive, object-oriented programming language. - www.python.org). Ennek a háromnak sem a Pascal, sem a C nem felel meg. Én a magam részéről még kiemelném a magasszintű beépített típusokat (string, list, tuple, dictionary) + a meglehetősen egyéni szintaxist, amely még két olyan tulajdonság, amely nincs sem a Pascalban, sem a C-ben.

Valaki említette a Jython-t, amellyel java bytecode-ra lehet fordítani. Megvan ennek a .Net-es párja is IronPython néven.

KisKresz

[quote:3743e59b26="zg"]Telleg eleg okorseg ez a vita.

Trey mar tavaly elmondta, vagy tavalyelott, hogy ez a forum (vagy szavazas) nem arrol, szol, hogy melyik a vilag legjobb vmilye, hanem az, hogy a portal olvasoi mit gondolnak jonak.

Továbbmegyek: Nem arról szól, h a portál olvasói mit gondolnak jónak, hanem h a portál olvasóinak mi a kedvence. Nekem például a C a kedvencem, de nem gondolom azt, h az lenne "A legjobb" [ha van ilyen egyáltalán - szerintem sincs].

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
[quote:8af2d6c83e="algernon"]
[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Amúgy azzal 1etértek, h a Pythonban mindent +lehet csinálni amit 1 ált prigramnyelvben: CGI, Java progok, skriptek, stb. És kevesebbet is kell benne gépelni, mint bármi másban. Úgyhogy érdemes +tanulni.

Pythonban Java progok? Ki tudnad ezt fejteni bovebben?

(Ha meg kevesebb gepeles a cel, akkor valami olyan nyelvet erdemes valasztani, aminek marhajo klikkelos felulete van amirol a program javareszet ossze lehet hozni. Delphi pl egy ilyen nyelv.. raadasul azt a pythonnal ellentetben, normalisan, automatikusan lehet indentelni is)

Próbálj ki több programnyelvet is mert több látásmódot ismerhetsz meg.

Szerintem ismerek eleget (igy fejbol, komolyabb [>1k/10k sor] projectem volt mar irva a kov. nyelvekben: shell, perl, ruby, c, c++, python, java, lisp (kulonbozo dialektusok + scheme valtozatok), pascal [turbo/free], c+4 basic, x86 asm, php; meglehetosen sokat irtam m4 es make kodot is, meg kollega-idegeles vegett brainfuck, intercal es whitespace; esetenkent TeX is volt, maskor meg raw postscript (hamar irtak benne webszervert, en is beleturtam picit :); meg volt meg par nyelvecske amibe belekostoltam: ferite, lua, slang, io, stb..).

De meg mindig nem latom hogy fogsz te pythonban java programot irni.

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Amúgy a C/C++/Java-t nem könnyű hello worldokre tervezték, hanem
bonyolutabbakra.

Igen, ezzel tisztaban vagyok. Ugyanakkor szeretem ha egy nyelvben az egyszeru dolgok egyszeruek, es a bonyolultakat is meg lehet csinalni. Ha mar az egyszeru is bonyolult (a peldaimban a java volt az egyetlen, amit en bonyolultnak velek, fyi), akkor ott mar baj van szvsz.

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Az ilyesfejta feladatokra 1Értelműen jobb választás modjuk a Perl , Python és sok más. De nem a Pascal.

Valamire viszont a pascal jobb. Peldaul tanulonyelvnek tokeletes, vagy embeddelni ide-oda. Vagy delphis idevel dozeres stuffokat osszerakni.

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Amúgy Rashi Gupta Mindenttudó Pythonjában ír egy jpython nevű fordítóról, amivel a Py-ket class-okra fordít6od.

Na, ez hasznos informacio. Amint lesz kis idom, megnezem mennyire hasznalhato a dolog. Koszi!

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Amúgy Pascal/Delphi/Kylix vs. Basic kérdésben: Mind2 nyelvet többnyire olyanok használják akik hosszú programozói pályájuk elején járnak és nem ismernek még legalább 10 nyelvet, azaz nem alakult még ki teljesen az algoritmusos gondolkodásuk.

Ez hulyeseg. Az algoritmikus gondolkodasnak semmi koze nincs ahhoz, hogy hany nyelvet ismer az illeto. Persze, ha jobb megoldas nincs, azzal is ki lehet alakitani a megfelelo gondolkodasmodot, hogy az ember megtanul kismillio programnyelvet, de ez nem feltetlen szukseges. Magamrol pl tudom hogy kb 3 nyelv utan mar teljesen algoritmusokban gondolkodtam. Van olyan ismerosom, aki egyatalan nem ismer semmilyen letezo nyelvet, de teljesen korrektul meg tud tervezni algoritmusokat, amit mas lekodol.

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Ezért nézzük csak + melyiket mire találtak ki.
Pascal: Erről csak annyit, hogy a nyelv kitalálója (most nem ugrik be a neve) 2 évvel a mű +alkotása után fiatalkori tévedésként nyilatkozik a pasról.

Nicholaus (sp?) Wirth, emlekeim szerint.

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Basic: könnyen&gyorsan +tanul6ó prognyelv amit kezdőknek találták ki, a programozás oktatása céljából.

Szerintem nem teljesen ez volt a celja, de mindegy...

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Tehát ha nem vagy már kezdő, akkor szakadj le a pasról és használj vlmi igazi prognyelvet.

Vannak olyan feladatok, amire a pascal kivaloan alkalmas. Foleg, ha az adott feladathoz olyan komponensek, modulok kellenek, ami csak es kizarolag az adott nyelvhez/kornyezethez (altalam ismert esetben ez Delphi) vannak meg. Mashoz egyszeruen nem letezik, mert nem irtak meg. Megirni meg nem opcio, nem fer bele a hataridokbe.

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
Szerintem akit tényleg érdekel a programozás az tanuljon + sok nyelvet,

En amondo vagyok hogy akit erdekel a programozas, az tanuljon meg programozni, nyelvtol fuggetlenul. A programozasi tudas szereny velemenyem szerint nem fugg attol, hany nyelvet ismer az ember. A programozas elvezete meg plane nem (emlekszem, akkor is legalabb annyira elveztem a programozast, mikor tobb mint 10 eve commodore basicben elso programjaimat irtam :).

[quote:8af2d6c83e="sananorbert"]
de ay nyelevt csak a megvalósításnál kell figyelembe venni, azaz tanulj eg először PROGRAMOZNI és aztán kezdj IGAZI PROGRAMOKAT írni, és ha már tényleg nagyon szépen csinálod és mások szerint is nagyn jó vagy akkor talán tekintheted magad programozónak.

Amen. Ezt kene beleverni jonehany emberke fejebe, akik olyan kodot irnak hogy sirni tudok tole. (Megjegyzem, a jo kod, a tenyleg jo kod, nalam ott kezdodik, hogy attekintheto, jol dokumentalt, es teszt-esetekkel el van latva rendesen)

[quote:ccfa0c5c63="KisKresz"][quote:ccfa0c5c63="sananorbert"]Python(=C+Pascal)

Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben?

KisKresz

Hát nem lesz neki könnyű :)

btami

Amúgy azt a "tanulj meg sok nyelvet" úgy értettem, hogyha autodidakta módon tanulsz amellett hogy matekos+algoritmusos könyvet olvasol olvass más programnyelveset is, mert pl én C-ben kezdtem, utána Java. Az összes könyvben más látásmódot is oktat a könyv a programnyelv mellett, és ez nem csak 1 könyvre vagy a Javara vonatkozik, hanem eddig szinte minden általamolvasott stuffra. Az meg egy dolog, hogy haverod nem tud sok programozási nyelvet mégis jó az algoritmikus gondolkodása, de szerintem biztos nem tudna egyedül megtervezni bármilyen projectet. Pl teljesen másképp kell hozzáállni egy alkalmazáshoz, appletthez, servlethez, CGI skripthez vagy egy asp skripthez, ezért ha nem csak az algoritmust tudod maximálisan megtervezni akkor az esetleges átiratokhoz, mert előfordul ugyebár hogy egy nyelv adott verziójában (értsd compiler v interpreter) esetleg teljesen át kell írni, mert ottmaradhatnak egyes biztonsági rések a nyelv miatt, vagy scak nem műxik még a régebbi, vagy már nem az újjabb verzióba. Szerintem pedig, rá kell érezni minden 1S nyelv szépségére, hogy mit lehet benne elegánsabban +oldani, mint bármi másban, és akkor tiszta élvezet lehet még a kódolás is. Amúgy az egyezést csak szintaktikailag értem, mert szerintem egy nyelv nem attól függ hogy interpretált-e vagy sem, mert bármikor írhatnának pl C-hez interpretert csak az nem valószínű, hogy ugyanolyan jól működnének. Az írásomért + medve (=sokszor a bocs), de innen legalább látni lehet miért szeretem a shell skripteket, C/C++/Java, Perl -t.

[quote:03074a4577="sananorbert"]Amúgy azt a "tanulj meg sok nyelvet" úgy értettem, hogyha autodidakta módon tanulsz amellett hogy matekos+algoritmusos könyvet olvasol olvass más programnyelveset is

Igy mar ok :)

[quote:03074a4577="sananorbert"]Az meg egy dolog, hogy haverod nem tud sok programozási nyelvet mégis jó az algoritmikus gondolkodása, de szerintem biztos nem tudna egyedül megtervezni bármilyen projectet. Pl teljesen másképp kell hozzáállni egy alkalmazáshoz, appletthez, servlethez, CGI skripthez vagy egy asp skripthez

Nagyjabol kb mindent meg tudna irni szerintem, amihez elegendo a tudasa (nyilvan valami biologusoknak szant, erosen biologiai ismeretekre tamaszkodo algoritmust nem, mert biologiahoz nem ert). Az algoritmus atultetese az adott nyelvre mar a programozo, vagy inkabb koder feladata. Lehet hogy tok maskepp fog kinezni a dolog lekodolva, tobb vagy epp kevesebb fuggveny lesz, vagy objektum vagy akarmi.. De az algoritmus akkor is nagyjabol ugyanaz marad, fuggetlenul a nyelvtol. Csupan kisebb-nagyobb, nyelv-specifikus optimalizaciok kerulnek bele. Ilyen szempontbol teljesen mindegy, hogy pl egy portalt PHP-ban, mod_perl -el, vagy ASP-ben irnak meg. A felepitese lehet majdnem teljesen ugyanaz.

[quote:03074a4577="sananorbert"]
ezért ha nem csak az algoritmust tudod maximálisan megtervezni akkor az esetleges átiratokhoz, mert előfordul ugyebár hogy egy nyelv adott verziójában (értsd compiler v interpreter) esetleg teljesen át kell írni, mert ottmaradhatnak egyes biztonsági rések a nyelv miatt, vagy scak nem műxik még a régebbi, vagy már nem az újjabb verzióba.

A srac munkaja kimerul az algoritmus megtervezeseben. Annak lekodolasa, esetleges javitasa/karbantartasa mar a koderek feladata. Kiveve persze ha maga az algoritmus volt hibas, nem pedig a fordito vagy az implementacio. Magyarul neki semmi szuksege nincs arra, hogy ismerjen barmilyen nyelvet is.

(nagy almom hogy elobb-utobb en is eljussak arra a szintre, hogy nem kell kodolnom, csak megterveznem a programot [meg neha jol leszurni a programozokat hogy hogy lehetett a szep programtervemet ilyen gagyin implementalni >;] O:)

[quote:03074a4577="sananorbert"]
Szerintem pedig, rá kell érezni minden 1S nyelv szépségére, hogy mit lehet benne elegánsabban +oldani, mint bármi másban, és akkor tiszta élvezet lehet még a kódolás is.

Jahm.

Helló!

Engem a python korlátai érdekelnének. Foglalkoztam már vele egy kicsit, és kíváncsi vagyok, hogy érdemes-e, mi az amit nem lehet vele megoldani.

Köszi!

egyenlőre szimpatikusabb, mint a perl,php. Nekem könnyebb, mint a c/c++ és nem kell annyit gépelni, mint a Java-ban. De én jelenleg nem írok nagy és komoly programokat, így aztán ami nekem kell azt bármiben meg lehet írni.

[quote:2bb72bc38b="algernon"][quote:2bb72bc38b="kmm"]4x valtottam munkahelyet

Hajra, csak igy tovabb. En inkabb maradok egy biztos helyen, stabilabb megelhetest biztosit.

Ez a 4 nem sztem normalis, en szakmailag 5x, egyebkent ez mar a 10. melohelyem igy 28 evesen. Ha az ember IT teruleten dolgozik, sztem az evenkenti melohelyvaltas foleg az elejen jol tud jonni, ha a lehetosegek adottak (Budapest vagy kulfold, videken nem vagyok otthon a temaban). Altalaban nekem mindig jobb lett, es most eppen kelet-kozep europa legnagyobb fejlesztocegenel dolgozom (letszam szerint).

hello

[quote:19e00d538e="zsirfeka"]megvalami: megis mi a *** van akkor, ha windows alol nezi valaki az oldalt? attol leszel rohadtul jo programozo, ha minix alol nyomod telnettel, mert mindenki leeg, aki browsert hasznal?

tudtommal nem utaltam ra hogy ne windows alol nezze az oldalt, es nem is irtam abba a bizonyos mondatba semmi sertot amin vitazni lehetne. az csak egy tipp volt.

+nem telnettel nezem lapot hanem mindig azzal ami kezem ala kerul. az lehet linux lehet windows. bar mindenkinek megvan joga hozza, hogy azt hasznaljon amit akar, ami neki kenyelmesebb. nekem linux ot hasznalni kenyelmesebb, vkinek meg munkajahoz elengedhetetlen windows, vagy esetleg jatszik, vagy csak epp olyan kedve van, akkor termeszetesen hasznalja azt.

+a hozzaszolast nem neked hanem pascalos csavonak cimeztem. azert teged ideztelek hozzazsolasomban, mert egyet ertettem veled, nem pedig azert, hogy osszevesszek veled. tehat mikor irtad java t es c++ megorultem es teged ideztelek es folytattam hogy: java tenyeg jokis nyelv...

+ nem tudom merre irtam olyat hogy vi vel naphosszat programozok.
es aztsem allitottam, hogy nem hiperszuper grafikus editorban irogatok.
ezenkivul nem szoltam be senkinek. foleg nem neked. velemenyt nyilvanitottam nem szidtam senkit.

... ezzel a hozzaszolassal nem szeretnek uj vitat inditani,nem szeretnek megbantani senkit, remelem nem is fogok, de megkellet vedenem magam mert egyenesek nem olvastak el figyelmesen mit irtam. vagy esetleg nemvolt osszesedett amit irtam. azert meg bocs hogy pascalrol azt allitottam hogy "masra nemjo ...", de inkabb azert kerek bocsanatot hogy emiatt a hozzaszolas miatt 'vita' indult pascal rol es egyebekrol es ezzel foglalta a helyet egy nem errol szolo temaban ...

macskas

Hát szerintem a szemlélet kialakulása a fontos, és azt szerintem jó könyvekből, és jó minőségű forráskódokból lehet megtanulni, majdnem, hogy mindegy milyen nyelvem, akár BASIC-ben is, de szerintem 3G-re jó a C vagy a PASCAL, 4G-re meg ott a C++ vagy a Java (egyáltalán nem árt mind a 4 ismerete :)), és elötte vagy utána nem árt egy két interpreteres nyelv... Vmint nem árt a komponens/DOM alapú felépítés megismerése, egy-két design pattern átnyálazása, és már ki is alakult egy használható szemlélet az emberben ;)

[quote:b252ae0212="laja"]Helló!

Engem a python korlátai érdekelnének. Foglalkoztam már vele egy kicsit, és kíváncsi vagyok, hogy érdemes-e, mi az amit nem lehet vele megoldani.

Köszi!

egyenlőre szimpatikusabb, mint a perl,php. Nekem könnyebb, mint a c/c++ és nem kell annyit gépelni, mint a Java-ban. De én jelenleg nem írok nagy és komoly programokat, így aztán ami nekem kell azt bármiben meg lehet írni.

Talán olyan programokhoz mint a rendszermag nem éppen ideális választás :)
Egyébként mint bármelyik másik általános célú programnyelv, minden máshoz a Python is használható.

Ezt http://www.pythonology.org/success&story=esr egyébként mindenkinek el kellene olvasni.
És ha valaki még nem ismerné, ez ingyé van: http://diveintopython.org/

btami

Algoritmikus gondolkodás alatt mit értesz? Amúgy szerintem nem mindegy, hogy Java, ASP, vagy PHP a nyelv amin implementálni kell (egész más a felépítésük, nyelvi támogatásaik, standard-jeik)... Azért a tervezési dokumentáció bizonyos rétegének nyelv specifikusnak kell lennie ha programozó tényleg csak végrehajtó szerepet vállal, ha meg nem, akkor ott a programozó is elég sokat kell, hogy tervezzen, vagy pedig elég sokat "gányol/hackel". Így persze nem kell egy nyelvhez se érteni, de így csak egy project "tetején" lévő doksikat lehet csak elkészíteni, és elég távolról lehet szemlélni a munkát, vagy messze nem tudja kihasználni a nyelv adta architektúrális lehetőségeket... Persze lehet, hogy olyan speciális projekt-ekben vesz részt ahol ezekre nincs szükség, minden esetre Én nem szeretnék olyan prog-designer lenni aki nem ért az adott végrehajtó környezethez, az szerintem nem egészséges...

[quote:6586de949d="macskas"][quote:6586de949d="gyomber"]Jól látom, hogy nem látom a pascalt?

szerecsere. ugyse kapna sok szavazatot. meg en se szeretem. iskolaba elso programnyelvkent elment, de masra semjo. ;P

Mint jol tudjuk; Real Programmers Don't Use Pascal!
Igaz, Java-t sem...[/b]

Egyebkent, ha jol emlekszem, egy Bizonyos Kernighan nevu uriember mar a 80-as evek elejen alaposan leirta a Pascalt a programnyelvek kozul. :)

[quote:c1c243d86d="zg"][quote:c1c243d86d="algernon"][quote:c1c243d86d="kmm"]4x valtottam munkahelyet

Hajra, csak igy tovabb. En inkabb maradok egy biztos helyen, stabilabb megelhetest biztosit.

Ez a 4 nem sztem normalis, en szakmailag 5x, egyebkent ez mar a 10. melohelyem igy 28 evesen. Ha az ember IT teruleten dolgozik, sztem az evenkenti melohelyvaltas foleg az elejen jol tud jonni, ha a lehetosegek adottak (Budapest vagy kulfold, videken nem vagyok otthon a temaban). Altalaban nekem mindig jobb lett, es most eppen kelet-kozep europa legnagyobb fejlesztocegenel dolgozom (letszam szerint).

Szerintem foleg az elejen nem normalis, vagy legalabbis nem kene az legyen. Persze lehet, hogy alomvilagban elek :P

(FYI, most a 3. munkahelyemen vagyok, de egy valtasom sem volt: az elso ketto az egy-egy nyari melo volt, kb :)

[quote:6d4f60d53c="sananorbert"][quote:6d4f60d53c="btami"][quote:6d4f60d53c="algernon"]

Ahogy portalt sem ir teljesen C-ben a rendszert, kernelt sem nagyon ir teljesen Javaban. Pascal vagy pascal-szeru nyelv pedig pl embedded scripting nyelvnek (szia Lua!) tok jo lehet.

Nem is tudtam hogy a Pascal scripting nyelvnek is jó.
Hiába, mindíg tanul az ember :)

btami

Az igazság lehet, hogy számodra lehangoló: a Pascal annyira használhatatlan, hogy akkor ijnkább VisualBasic :roll: :x

Akkor most az összes Delphi programozó rohanjon venni VisualBasic-et ? Vagy szenvedhetnek tovább ?

btami

[quote:ad82eac3d8="testerlnx"]Algoritmikus gondolkodás alatt mit értesz? Amúgy szerintem nem mindegy, hogy Java, ASP, vagy PHP a nyelv amin implementálni kell (egész más a felépítésük, nyelvi támogatásaik, standard-jeik)...

Ez mind az implementalo feladata. Az algoritmushoz ennek az eg egy adta vilagon semmi koze.

[quote:ad82eac3d8="testerlnx"]
Azért a tervezési dokumentáció bizonyos rétegének nyelv specifikusnak kell lennie ha programozó tényleg csak végrehajtó szerepet vállal, ha meg nem, akkor ott a programozó is elég sokat kell, hogy tervezzen, vagy pedig elég sokat "gányol/hackel".

Osszeszokott csapat kell, es akkor nincs ganyolas. A programozonak ertenie kell a nyelvet, es tudnia kell segitseget kerni az programterv tervezojetol (pl ezt-meg-ezt az algoritmust at lehet-e alakitani igy-meg-igy mert a nyelv azt jobban tamogatja... jo lesz-ez igy, nem fog bekavarni a program mas reszein vajon? stb)

Nem ugy megy hogy egyszer meg van irva a terv aztan a programozo boldoguljon ahogy tud. Lehet kerdezni, sot, kell :)

[quote:ad82eac3d8="testerlnx"]
Így persze nem kell egy nyelvhez se érteni, de így csak egy project "tetején" lévő doksikat lehet csak elkészíteni, és elég távolról lehet szemlélni a munkát, vagy messze nem tudja kihasználni a nyelv adta architektúrális lehetőségeket...

Megint elmondom: az algoritmus 1) kulonbozhet sokban az implementaciotol. A programozo at tudja alakitani egyes reszeit, hogy ki tudja hasznalni a nyelv adta lehetosegeket (ajanlom mindenki figyelmebe a program transzformaciok cimu reszt a programozas modszertan, vagy bev.prog. targybol - ahogy nehol hivjak)

2) az algoritmus nem konstans. a programozo(k) visszajelzesei alapjan lehet rajta valtoztatni, igy idomulhat a nyelvhez.

[quote:ad82eac3d8="testerlnx"]
Persze lehet, hogy olyan speciális projekt-ekben vesz részt ahol ezekre nincs szükség, minden esetre Én nem szeretnék olyan prog-designer lenni aki nem ért az adott végrehajtó környezethez, az szerintem nem egészséges...

Egyszer csinaltam mar olyat, hogy papiron mindenfele diagrammokkal meg egyeb okos dolgokkal terveztem programot, amit vegul olyan nyelven implementaltak, amit soha nem beszeltem (smalltalk). Rettentoen elveztem. Es meg a program is jo lett.. mondjuk ezesetben ez a programozokat dicseri szerintem ^_^"

Mit értesz algoritmizálás alatt pontosan?
Milyen típusú doksikat készítetek?

Szerintem a projekt méretétől, a projekt team méretétől, a megoldandó feladattól, a futási környezettől, a megrendelő elvárásaitól... Szóval számos dologtól függ, hogy milyen módszertanokat választasz, a módszertanokból mely részeket használsz fel és milyen doksikat készítesz, és minden módszertan általában tartalmaz fizikai/technikai modellezést. Ha Ti olyan szerencsés helyzetben vagytok hogy mindig ugyan olyan a projekt "viselkedésetek", és abban nincs szükség technikai/fizikai modellezésre, vagy olyan rugalmasak aprogramozóitok, hogy a projekt számos sajátosságaira Ők készülnek fel, akkor szerencsétek van :)

Bár amiről elkezdtünk beszélni nem igazán ennek a topic-nak a témája...
Én a JAVA-t szeretem, többek közt :)

[quote:4d18ca70a2="testerlnx"]Mit értesz algoritmizálás alatt pontosan?

Algoritmizalast? O:)

A program mukodesenek leirasat, felepiteset, az egyes reszek/modulok/komponensek kapcsolatait, azok kulso interface-et, folyamatabrat, stb.

[quote:4d18ca70a2="testerlnx"]Milyen típusú doksikat készítetek?

Ez sajnos mult ido, egyszer dolgoztam csak ezzel a csapattal. Azota csak kivulrol szemlelem, meg beszelgetek veluk.

Anno eleg reszletes doksik voltak, folyamatabrakkal, meg UML diagrammokkal meg hasonlokkal. Persze nem mindig, volt hogy bevprog-style volt csinalva, elo- es utofeltetelek megadasa es nemkevesse matematikai beutesu modellel.

[quote:4d18ca70a2="testerlnx"]
Szerintem a projekt méretétől, a projekt team méretétől, a megoldandó feladattól, a futási környezettől, a megrendelő elvárásaitól...

Jah, ez igaz. Vendegkonyve overkill komolyabb csapatot raallitani, vagy egyatalan leirni valamit kodolas elott :]

(/me tapasztalata szerint valamennyi doksi kodolas elott sosem art, meg akkor sem ha egy emberes az egesz team)

[quote:4d18ca70a2="testerlnx"]
Ha Ti olyan szerencsés helyzetben vagytok hogy mindig ugyan olyan a projekt "viselkedésetek", és abban nincs szükség technikai/fizikai modellezésre, vagy olyan rugalmasak aprogramozóitok, hogy a projekt számos sajátosságaira Ők készülnek fel, akkor szerencsétek van :)

Szerintem mar az algoritmus megirasakor alkalmazkodni kell a feladat "viselkedesehez"... bar nem teljesen vilagos, mit ertesz ez alatt (lehet hogy ejfel utan nem kene megprobalnom 2+2=4 -nel komolyabb dolgokat felfogni)

[quote:8bc6a9c911="anr"][quote:8bc6a9c911="macskas"]
szerecsere. ugyse kapna sok szavazatot. meg en se szeretem. iskolaba elso programnyelvkent elment, de masra semjo. ;P

Te is jo oreg vagy;-)
Most mar JAVA-t erdemes elsonek megtanulni. Ott is lehet egyszeru problemakat kiadni.

lattam mar jopar embert, akinek a java volt az elso es nem feltetlenul neveznem oket programozonak. imho elsore pascal valamennyire, aztan C es utana java... C-t esetleg ki lehet hagyni, de ha alapveto dolgokat nem tanul meg az ember (amire a pascal kivalo, adatstrukturak + algoritmusok), akkor kesobb ossze-vissza fog ganyolni, mert nem nagyon tudja, hogy mit csinal... igazabol szerintem assembly-t is eroltetni kene kemenyen.

[quote:21e25244c4="zsirfeka"][quote:21e25244c4="anr"][quote:21e25244c4="macskas"]
szerecsere. ugyse kapna sok szavazatot. meg en se szeretem. iskolaba elso programnyelvkent elment, de masra semjo. ;P

Te is jo oreg vagy;-)
Most mar JAVA-t erdemes elsonek megtanulni. Ott is lehet egyszeru problemakat kiadni.

lattam mar jopar embert, akinek a java volt az elso es nem feltetlenul neveznem oket programozonak. imho elsore pascal valamennyire, aztan C es utana java... C-t esetleg ki lehet hagyni, de ha alapveto dolgokat nem tanul meg az ember (amire a pascal kivalo, adatstrukturak + algoritmusok), akkor kesobb ossze-vissza fog ganyolni, mert nem nagyon tudja, hogy mit csinal... igazabol szerintem assembly-t is eroltetni kene kemenyen.

Jah, pascal tanulasi nyelvnek teljesen kivalo. Utana mar szinte barmi johet, ha az alapokkal tisztaban van az ember. Assembly meg nagyon jot tudna tenni.. Valoszinu, hogy senki a budos eletben soha nem hasznalna, de rengeteget lehet tanulni vele a programozas mikentjerol..

Java=C++=C, tudom ez nem igaz, csak a gyökereikre, azért szerintem ez a 3 mégiscsak 1 nyelv. Perl az egyik kedvencem, a C-nél is perverzebb :twisted: ! Python: 300 oldal alatt CGI, GUI és minden ami csak nagyjából kell, amúgy nagyon egyszerű, és ahhoz képest magasan vannak a korlátai és gyorsan lehet benne fejleszteni.
Szerintem 1×Ű.
Szerintem...

a "windoz alol netezik fuuuuuj" szintu emberkektol mentsen meg minket a joisten

eszebe se jut hogy a melohelyen nem kerdezik meg hogy te mit szeretnel hanem ezt adjuk kedves kollega ha tetszik akkor gyerunk dolgozni ha nem tetszik viszont latasra.

allami cegnel dolgozom, nem volt linux, de addig eroskodetm mig lett, 4xxx emberbol csak en hasznalok linuxot. Mindenhol lehet, csak akarni kell, es tudni kell ervelni...
ha nem tudod elintezni, akkor taplo a fonokod, vagy buta vagy.

[quote:34819140e3="btami"][quote:34819140e3="algernon"]

Ahogy portalt sem ir teljesen C-ben a rendszert, kernelt sem nagyon ir teljesen Javaban. Pascal vagy pascal-szeru nyelv pedig pl embedded scripting nyelvnek (szia Lua!) tok jo lehet.

Nem is tudtam hogy a Pascal scripting nyelvnek is jó.
Hiába, mindíg tanul az ember :)

btami

Az igazság lehet, hogy számodra lehangoló: a Pascal annyira használhatatlan, hogy akkor ijnkább VisualBasic :roll: :x

Nagyon szépen elbeszélgettek itt szoftverfejelsztés témában, csak az sikkadt el, hogy a pascal egy igen is jól használható általános célú programozási nyelv, a Delphi-t meg többen használják nagy projektekre, mint egyeseknek tetszene. 8)

Nekem is Pascal lenne a választásom, mert egyelõre nem értek máshoz, de majd lesz más is :) Ha már Commodore, nekem ott a Simon's Basic tetszett a legjobban, a spectrum Basic még könnyebb volt.

[quote:208eea076d="kmm"]Mindenhol lehet, csak akarni kell, es tudni kell ervelni...
ha nem tudod elintezni, akkor taplo a fonokod, vagy buta vagy.

Sajnos tul sok a taplo fonok.

[quote:61e75abd63="ssikiss"]Nagyon szépen elbeszélgettek itt szoftverfejelsztés témában, csak az sikkadt el, hogy a pascal egy igen is jól használható általános célú programozási nyelv, a Delphi-t meg többen használják nagy projektekre, mint egyeseknek tetszene. 8)

Ebben egyetertunk =)

[quote:6e65bc2923="kmm"]ha nem tudod elintezni, akkor taplo a fonokod, vagy buta vagy.

Szerintem ezt te sem gondolod komolyan.

Egyebkent a dolgozas sok mindent jelenthet. Ha mondjuk fejleszto vagy, es neadj isten a megrendelo a RUP-ra eskuszik mint modszertan, akkor olyan eszkozoket kell hasznalnod, amik teljesitik. Szerintem a legtobb helyen az eszkozvalasztas nem opcio. Az eszkoz meg ugyebar fut valamin, es ez fogja meghatarozni, a kornyezetedet, nem a fonokod. Eddig azokon a helyeken ahol eddig dolgoztam, a projekt hatarozta meg, hogy milyen rendszert hasznalok.

[quote:fe0d1f9849="algernon"]

Ahogy portalt sem ir teljesen C-ben a rendszert, kernelt sem nagyon ir teljesen Javaban. Pascal vagy pascal-szeru nyelv pedig pl embedded scripting nyelvnek (szia Lua!) tok jo lehet.

Nem is tudtam hogy a Pascal scripting nyelvnek is jó.
Hiába, mindíg tanul az ember :)

btami

bocs, de jó pár éves c++ fejlesztési tapasztalattal a hátam mögött 1-2 megjegyzésem lenne:

- szánalmas a pascalt fikázni, és azt mondani, hogy az csak tanulásnak jó. egy delphi, mivel kitűnő a fordítási sebessége, optimalizáiója, és ezért nagy projektnél lehet hogy sokkal célravezetőbb, mint bármi más.

- ugyanilyen szánalmas bármely nyelvet fikázni. a nyelv egy eszköz, amit általában a megrendelő / főnök / sors határoz meg.

- nagy projekteknél már olyan mellékesnek tűnő dolgok, hogy rapid prototyping /script nyelvek/, választott grafikus könyvtár, munkaszervezés sokkal nagyobb súllyal esnek latba, mint a nyelv.

- a tervezésről: nekem is úgy tűnt, hogy nagy multinál van a tervezésre ember, de aki magyar céghez akar menni dolgozni, az jó hogyha felkészül hogy a tervezés helyett csak áttervezéssel fog találkozni: amikor az első félkész verziót kilökik a türelmetlen vevőnek, és az kiabál, akkor rohammunkában ki kell javítani a hibákat, és gányolni orrba-szájba. Erről szól az élet.

[quote:085120c87a="drastik"]VB miert nincs meg .NET?

mert egyik sem programnyelv (mindketto mas okbol :))

Nem igazán linuxos nyelv, de szerintem sokan használják: FreePascal.

[quote:b39b46108a="algernon"][quote:b39b46108a="kmm"]Mindenhol lehet, csak akarni kell, es tudni kell ervelni...
ha nem tudod elintezni, akkor taplo a fonokod, vagy buta vagy.

Sajnos tul sok a taplo fonok.

akkor munkahelyet kell valtani ;o)

[quote:a94f0fdf0e="rigidus"][quote:a94f0fdf0e="crypton"]Pythont-t nem használ senki?
Csak a c-cpp-pascal körül vitáztok.
Python szerintem egy jól tanulható nyelv, melyben gyorsan lehet programokat fejleszteni.
cryp

Egyetertek :)

A Python tényleg ütős. A VisualBasichez tudnám hasonlítani:
Elég 2-300 oldalt elolvasnod róla, hogy már májer programokat tudj írni benne, és nagyon könnyű megtanulni, amit <<bár C/C++/Java hívő vagyok>> a C-ről, C++-ról + a Java-ról nem tudnék elmondani. Ehhez képest viszont < a Pythonnak> igen magasan vannak a korlátai. De a Perl is nagyon király, nagyon "perverz" + minden. Összegezve: C/C++/Java -nál profibb nincsen, mert ha egyszer megtanultad, könnyebben megtanulhatsz más nyelveket <mert sokan vették a C-t alapul>. Pl: Perl hasonlít (nagyon kicsit), Python(=C+Pascal), Flash actionscript, php, stb.

Brainfuck :lol: :lol: :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brainfuck

[quote:384f6da3b2="lukit"]C# hol van?

nem javasolta senki (szerencsere - egjen csak szegeny java, amikor rotfl modon kikap a c-tol :))

[quote:7788b47ddf="btami"]
Akkor most az összes Delphi programozó rohanjon venni VisualBasic-et ? Vagy szenvedhetnek tovább ?
btami

:D 8)
(ehhez nincs is mit hozzáfűzni)

[quote:f6bb946bdc="ssikiss"][quote:f6bb946bdc="btami"]
Akkor most az összes Delphi programozó rohanjon venni VisualBasic-et ? Vagy szenvedhetnek tovább ?
btami

:D 8)
(ehhez nincs is mit hozzáfűzni)

Nem ezt mondtam, de tény, hogy 1 programnyelvet én a for ciklusa után +címkézek és a pascalnak van a legbénább. Amúgy aki Delphit használ az winfos alá fejleszt, a winfos pedig 100%-os supportot nyújt vb-nek+ egy vbs +írásához elég 1 notepad is úgyhogy. Aki + komolyabb progokat ír, az vlmi C szerűben v Pyíthonban v Perlben dolgizik.
Amúgy azzal 1etértek, h a Pythonban mindent +lehet csinálni amit 1 ált prigramnyelvben: CGI, Java progok, skriptek, stb. És kevesebbet is kell benne gépelni, mint bármi másban. Úgyhogy érdemes +tanulni.

[quote:26a5464401="snq-"][quote:26a5464401="lukit"]C# hol van?

nem javasolta senki (szerencsere - egjen csak szegeny java, amikor rotfl modon kikap a c-tol :))

akkor szavazok inkabb a pendrive linuxra

Jól látom, hogy nem látom a pascalt?

jah, meg mindjárt belinkeled a szines-szagos-csipogós sokobanodat :wink:

[quote:7e212ba9d9="gyomber"]Jól látom, hogy nem látom a pascalt?

szerecsere. ugyse kapna sok szavazatot. meg en se szeretem. iskolaba elso programnyelvkent elment, de masra semjo. ;P

[quote:2293b44bcd="anr"]Brainfuck :lol: :lol: :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brainfuck

az M$ termékek is ebben íródnak .... :)

[quote:65fe401359="kmm"][quote:65fe401359="algernon"][quote:65fe401359="kmm"]Mindenhol lehet, csak akarni kell, es tudni kell ervelni...
ha nem tudod elintezni, akkor taplo a fonokod, vagy buta vagy.

Sajnos tul sok a taplo fonok.

akkor munkahelyet kell valtani ;o)

Hanyszor valtottal mar munkahelyet, hogy az szerinted ilyen konnyu?

En ugy vagyok vele, hogy inkabb maradnek egy jol fizeto munkanal, ahol a desktopgepen olyan os van amit a fonok vagy akarki diktal (dolgozni ugyis unixon dolgozom, pl puttybol, kulonben alapbol ott sem lennek :), minthogy egy tulajdonkepp nem veszesen rossz munkahelyet otthagyjak, es remenykedjek hogy talalok masikat.

Nem vagyok olyan hulye, hogy egy relative biztos munkahelyet feladjak mert nem tudom meggyozni az illetekest hogy a desktop gepem is legyen linux.

[quote:817ad8d74c="macskas"]
szerecsere. ugyse kapna sok szavazatot. meg en se szeretem. iskolaba elso programnyelvkent elment, de masra semjo. ;P

Te is jo oreg vagy;-)
Most mar JAVA-t erdemes elsonek megtanulni. Ott is lehet egyszeru problemakat kiadni.

[quote:121507e5a2="anr"]Brainfuck :lol: :lol: :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brainfuck

Hello World a Brainfuckban:
[code:1:121507e5a2]++++++++++
[
>+++++++>++++++++++>+++>+<<<<-
]
>++. The initial loop after which an 'H' is printed
>+. e
+++++++. l
. l
+++. o
>++.
<<+++++++++++++++.
>.
+++.
------.
--------.
>+.
>.[/code:1:121507e5a2]

El az agyarakkal a Pascaltol gyerekek! Nagyon okos dolgok is vannak benne, olyanok, amiket a c-be es a c++-ba is bele kellett volna tenni.

Ami teny:

- A Pascal forditoknak nincs szuksege makefile-ra, header meg forras szeparalasra. Emiatt gyors es egyszeru a forditas. 1 millio Pascal sor nagysagrendekkel gyorsabban fordithato le, mint 1 millio c++. A preprocesszort tenyleg csak arra kell hasznalni, amire valo.

- Az Object Pascal szerintem egy egeszseges kompromisszum a Java konnyedsege es a C++ hatekonysaga kozott. Sok esetben pl. GUI fejlesztes, adatbaziskezeles nagyon franko valasztas.

- A C++-al szemben normalis stringek (is) vannak benne. Aki a C++-os string-et keszitette velemenyem szerint kicsitt mellelott. Bar hatekony, de egy kicsit nehezkes.

- A Delphi (es a VCL) egy rohadt jol felepitett RAD, ami jol illeszkedik a Pascalhoz. Szerintem ez a leghatekonyabb GUI fejleszto eszkoz es adatbazis programozasban is nagyon asz. A C++ Builder szvsz mar nem sikerult olyan jol. Tulsagosan kotodik a Delphihez es a C++ lehetosegeit nehez kihasznalni.

Van azert par hianyossaga:

- Hianyoznak a template-k. En nem sirom tele a gumicsizmamat miatta, de nehany esetben NAGYON jol jonnenek.

- Kifinomultabb optimalizacio nem nagyon van a Pascal forditokban. Ez nem olyan nagy tragedia, mert a number crunching TFlop zabalo alkalmazasokat ugyis fortranban v. c-ben irjak.

Egy szo mint szaz: jo kis nyelv ez, zsigerbol fikazni nem kellene.

h1ghland3r

[quote:d1d8a09312="macroharddoors"]Commodore BASIC2.0 ????

naigen jo volt azis csak egy eger nem artott volna commodore melle.

[quote:064151f322="algernon"]Assembly meg nagyon jot tudna tenni.. Valoszinu, hogy senki a budos eletben soha nem hasznalna, de rengeteget lehet tanulni vele a programozas mikentjerol..

Én egy régebbi cégemnél jobb híján asm-ben kezdtem adatbáziskezelni, azóta rajtam röhög az egész banda :lol: :lol:

[quote:a577715543="algernon"][quote:a577715543="kmm"][quote:a577715543="algernon"][quote:a577715543="kmm"]Mindenhol lehet, csak akarni kell, es tudni kell ervelni...
ha nem tudod elintezni, akkor taplo a fonokod, vagy buta vagy.

Sajnos tul sok a taplo fonok.

akkor munkahelyet kell valtani ;o)

Hanyszor valtottal mar munkahelyet, hogy az szerinted ilyen konnyu?

En ugy vagyok vele, hogy inkabb maradnek egy jol fizeto munkanal, ahol a desktopgepen olyan os van amit a fonok vagy akarki diktal (dolgozni ugyis unixon dolgozom, pl puttybol, kulonben alapbol ott sem lennek :), minthogy egy tulajdonkepp nem veszesen rossz munkahelyet otthagyjak, es remenykedjek hogy talalok masikat.

Nem vagyok olyan hulye, hogy egy relative biztos munkahelyet feladjak mert nem tudom meggyozni az illetekest hogy a desktop gepem is legyen linux.

4x valtottam munkahelyet

[quote:65c3bad0c1="Andrei"]El az agyarakkal a Pascaltol gyerekek! Nagyon okos dolgok is vannak benne, olyanok, amiket a c-be es a c++-ba is bele kellett volna tenni.

Ami teny:

- A Pascal forditoknak nincs szuksege makefile-ra, header meg forras szeparalasra. Emiatt gyors es egyszeru a forditas. 1 millio Pascal sor nagysagrendekkel gyorsabban fordithato le, mint 1 millio c++. A preprocesszort tenyleg csak arra kell hasznalni, amire valo.

- Az Object Pascal szerintem egy egeszseges kompromisszum a Java konnyedsege es a C++ hatekonysaga kozott. Sok esetben pl. GUI fejlesztes, adatbaziskezeles nagyon franko valasztas.

- A C++-al szemben normalis stringek (is) vannak benne. Aki a C++-os string-et keszitette velemenyem szerint kicsitt mellelott. Bar hatekony, de egy kicsit nehezkes.

- A Delphi (es a VCL) egy rohadt jol felepitett RAD, ami jol illeszkedik a Pascalhoz. Szerintem ez a leghatekonyabb GUI fejleszto eszkoz es adatbazis programozasban is nagyon asz. A C++ Builder szvsz mar nem sikerult olyan jol. Tulsagosan kotodik a Delphihez es a C++ lehetosegeit nehez kihasznalni.

Van azert par hianyossaga:

- Hianyoznak a template-k. En nem sirom tele a gumicsizmamat miatta, de nehany esetben NAGYON jol jonnenek.

- Kifinomultabb optimalizacio nem nagyon van a Pascal forditokban. Ez nem olyan nagy tragedia, mert a number crunching TFlop zabalo alkalmazasokat ugyis fortranban v. c-ben irjak.

Egy szo mint szaz: jo kis nyelv ez, zsigerbol fikazni nem kellene.

h1ghland3r

ROTFL ROTFL.....

No, akkor:
Ami teny:

- A C forditoknak nincs szuksege makefile-ra, header meg forras szeparalasra. Emiatt gyors es egyszeru a forditas. 1 millio C sor nagysagrendekkel gyorsabban fordithato le, mint 1 millio PASCAL. A preprocesszort tenyleg csak arra kell hasznalni, amire valo.

- Az egyszeru C megfelelo libekkel szerintem egy egeszseges kompromisszum a Java konnyedsege es a C++ hatekonysaga kozott. Sok esetben pl. GUI fejlesztes, adatbaziskezeles nagyon franko valasztas.

- A C++-al szemben normalis stringek (is) vannak benne. Aki a C++-os string-et keszitette velemenyem szerint kicsitt mellelott. Bar hatekony, de egy kicsit nehezkes.

- Az emacs+make+autotools (esetleg mcedit) egy rohadt jol felepitett RAD, ami jol illeszkedik a C-hez, meg mindenhez. Szerintem ez a leghatekonyabb GUI fejleszto eszkoz es adatbazis programozasban is nagyon asz. A C++ Builder szvsz mar nem sikerult olyan jol. Tulsagosan kotodik a Delphihez es a C++ lehetosegeit nehez kihasznalni.

Van azert par hianyossaga:

- Hianyoznak a template-k. En nem sirom tele a gumicsizmamat miatta, de nehany esetben NAGYON jol jonnenek. Csak tudnam mire?

- Kifinomultabb optimalizacio nem nagyon van a Pascal forditokban. Ez nem olyan nagy tragedia, mert a number crunching TFlop zabalo alkalmazasokat ugyis fortranban v. c-ben irjak. ------ Ehhez nincs hozzafuznivalom :-)

Egy szo mint szaz: jo kis nyelv ez, zsigerbol fikazni nem kellene.

Zsiraf

U.i.: :-)

Amugy no comment...

[quote:b758bab282="macskas"][quote:b758bab282="gyomber"]Jól látom, hogy nem látom a pascalt?

szerecsere. ugyse kapna sok szavazatot. meg en se szeretem. iskolaba elso programnyelvkent elment, de masra semjo. ;P

Orulok hogy ennyire up-to-date es objektiv velemenyed van a Pascalrol... :roll:

Ja egyebkent szeretnem enis megkoszonni ezuton, hogy kimaradt a Pascal... :cry: Szamomra ez minimum feler egy verigsertessel! :x Ezert most /me sets mode +flame on!

Tehat, mint az kozismert, a pascalosok mind hatulgombolos programozopalantak csak, peldaul e sorok iroja is, mert csak commit joga van a Free Pascal CVS-be, mivel mindossze az OS/2 Warp, AmigaOS, MorphOS, a generic m68k valamint a generic PowerPC portban vett reszt, valamint mindossze o irta a vilag elso Pascalban keszult 32 bites MOD/XM lejatszojat, amely jelenleg csak 5-fele oprendszeren fut (DOS, OS/2, Linux, AmigaOS, MorphOS), es a generic Pascal mellett csak 3 fele procira (x86, m68k, PowerPC) van assemblyben kezzel optimalizalt mixere...

Na egotrip off. De azert egyebkent orulok hogy mindenki aki irt mar helloworldot C-ben, ugyerzi hogy lefikazhatja a Pascalt mert o jobbantudja. Prove it or shut up! 8)

(Egyebkent meg en kerek elnezest. Csak ma eleg antiszoc hangulatom van, ne szoljatok hozzam. Argh.)

[quote:e8711b4941="eddie303"]Ha már Commodore, nekem ott a Simon's Basic tetszett a legjobban, a spectrum Basic még könnyebb volt.

Szajmonz Bezik rulz, tiszta Plus/4 lett tole a C64, csak megjobb, mert voltak spriteok meg hang. :D Viszont kevesebb szabad RAM maradt, suxx! :(

[quote:b041880e65="sananorbert"][quote:b041880e65="ssikiss"][quote:b041880e65="btami"]
Akkor most az összes Delphi programozó rohanjon venni VisualBasic-et ? Vagy szenvedhetnek tovább ?
btami

:D 8)
(ehhez nincs is mit hozzáfűzni)

Nem ezt mondtam, de tény, hogy 1 programnyelvet én a for ciklusa után +címkézek és a pascalnak van a legbénább. Amúgy aki Delphit használ az winfos alá fejleszt, a winfos pedig 100%-os supportot nyújt vb-nek+ egy vbs +írásához elég 1 notepad is úgyhogy.

Kylix, anyone?

Lattal mar amugy visual basicet? En abban akkor sem programoznek ha az eletem mulna rajta. Plane a M$ default VB editorjaval, mert az egy akkora rakas fos, hogy hihetetlen. Annal csak a SourceSafe rosszabb. Ugyanakkor Delphinek van egy teljesen korrekt felulete, eszmeletlen mennyisegu komponens hozza, es megtobb dokumentacio. Visual Basichez feleennyi sincs.

[quote:b041880e65="sananorbert"]
Aki + komolyabb progokat ír, az vlmi C szerűben v Pyíthonban v Perlben dolgizik.

Linux alatt lehet, bar azert van itt ket eleg komoly program, ami a fentiek egyikeben sem irodott (legalabbis javaresze nem): TeX, es Emacs. Egyik WEB-ben irodott, ami inkabb Pascal-szeru, a masik meg fokent Lisp.

Windows alatt szereny velemenyem szerint meg a Delphi a legelviselhetobb kornyezet (VB-tol falra maszok, az rettento.. hogyismondjam.. rugalmatlan es kevesse tamogatott nyelv; Visual C++-ben ott log mindig a szememelott a windows osszes marhasaga, perl es python nem az igazi dozer alatt, javat hanyagolnam, marad a delphi, amihez minden van ami kell, es nem maszok tole nagyon falra).

Nem mintha olyan gyakran programoznek windows ala, de baratnomnek azert neha segitek :]

[quote:b041880e65="sananorbert"]
Amúgy azzal 1etértek, h a Pythonban mindent +lehet csinálni amit 1 ált prigramnyelvben: CGI, Java progok, skriptek, stb. És kevesebbet is kell benne gépelni, mint bármi másban. Úgyhogy érdemes +tanulni.

Pythonban Java progok? Ki tudnad ezt fejteni bovebben?

(Ha meg kevesebb gepeles a cel, akkor valami olyan nyelvet erdemes valasztani, aminek marhajo klikkelos felulete van amirol a program javareszet ossze lehet hozni. Delphi pl egy ilyen nyelv.. raadasul azt a pythonnal ellentetben, normalisan, automatikusan lehet indentelni is)

[quote:121271d0ca="Chain-Q"]t o jobbantudja. Prove it or shut up! 8)

umm, ez most külföldiül van vagy mi? miért kell nekem itt szótárat használnom? ^^

[quote:f74a51d6f2="algernon"]...Delphi..., eszmeletlen mennyisegu komponens hozza,

ez szuli a formrahuzogatos, properteditorban programozo urakholgyek falkait, akik nem igazan ugy velik, hogy azok a bigyok demokent vannak ott, es oroklodesrol utoljara biologia oran hallottak

[quote:f74a51d6f2="algernon"]Visual Basichez feleennyi sincs.

?:)

[quote:f74a51d6f2="sananorbert"]Aki + komolyabb progokat ír, az vlmi C szerűben v Pyíthonban v Perlben dolgizik.

kinek mi a komoly

[quote:f74a51d6f2="algernon"]Windows alatt szereny velemenyem szerint meg a Delphi a legelviselhetobb kornyezet

ha nem lenne Visual Studio a .NET-es vervonalbol, illetve remek Java-s cuccok hevesen bologatnek

[quote:f74a51d6f2="algernon"]javat hanyagolnam

miert?

[quote:f74a51d6f2="algernon"]Delphi pl egy ilyen nyelv..

a Delphi nem nyelv

[quote:f74a51d6f2="algernon"]raadasul azt a pythonnal ellentetben, normalisan, automatikusan lehet indentelni is)

a szavazas nyelvekrol szol, nem integralt fejlesztoi kornyezetekrol

ja, reszemrol C#2.0 toronymagasan

Sziasztok,

Már néhány fórumban megkérdeztem a sok véleményt nyilvánító ember közül hány él programozásból?

Én abból élek 7 éve és nem csak játszom esténként a gépen 1-2 órát.

Az előttem szoló Chain-Q (remélem jól emlékszem), pártfogásába vette a pascal-t. Egyet értek vele. Szerintem a cél szentesíti az eszközt. Lehet persze ügyes dolgokat csinálni mindenféle nyelven, de hardvert programozni alacsony szintű nyelven kell (C/C++, ASM), OS független adatbáziskezelés + biztonság + portolhatóság = JAVA, gyors egyszerű WEB fejlesztés PHP/Perl (Portal, forum, stb...). De szerintem nincs ember aki ügyviteli rendszerket mezitlábas C-ben programozik. Jelentéseket kell százával generálni, grafikonokat, ezeket nyomtatni kell... és eladhatónak kell lenni: ehhez bizony komoly IDE kell amiben könnyű modosítani a felületeket, a programot. Erre jó választás a Borland. Ezek után hogy Borland C Builder v. Delphi v. Kylix teljesen mindegy. Csak a szintatika más.

"Én azért maradok hátulgombolós programozó, mert nem én írom a kernelt!"

Attila

[quote:cefe46f562="snq-"][quote:cefe46f562="algernon"]...Delphi..., eszmeletlen mennyisegu komponens hozza,

ez szuli a formrahuzogatos, properteditorban programozo urakholgyek falkait, akik nem igazan ugy velik, hogy azok a bigyok demokent vannak ott, es oroklodesrol utoljara biologia oran hallottak

Ezt kb minden nyelvre/stb el lehet mondani, amihez van jooosok komponens/modul/hivdaminekakarod. Aki tudja hogy kell hasznalni, az nagyon jol tudja hasznalni. Aki nem, az meg rontja a dolog hirnevet.

(FYI, itt nem csupan az alap delphi komponenseirol beszelek, hanem a neten fellelhetokrol, meg amiket ossze lehet vasarolni, ha az ember eppen fizetni kivan erte - ezek igen jelentos resze pedig nem demo, es igencsak hasznos tud lenni neha)

Ennyi erovel oljuk meg a Glade-t, kdevelopot meg minden ilyen szir-szart, meg CPAN-t, mert lehetove teszi hogy hozza nem erto hulyegyerekek olyan dolgokat szabaditsanak a vilagra, amit a kedves craxor emberek ezer orommel szetszednek es megtapsolnak.

[quote:cefe46f562="snq-"]
[quote:cefe46f562="algernon"]Windows alatt szereny velemenyem szerint meg a Delphi a legelviselhetobb kornyezet

ha nem lenne Visual Studio a .NET-es vervonalbol, illetve remek Java-s cuccok hevesen bologatnek

.NET az relative uj (nem is nagyon ismerem, szoval nem szolok rola). Javaban volt szerencsetlensegem programozni, koszonom tobbet nem kerek belole.

[quote:cefe46f562="snq-"]
[quote:cefe46f562="algernon"]javat hanyagolnam

miert?

Perl:

[code:1:cefe46f562]print "Hello World!\n";[/code:1:cefe46f562]

Java:

[code:1:cefe46f562]class HelloWorldApp {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Hello World!");
}
}[/code:1:cefe46f562]

Pascal:

[code:1:cefe46f562]uses crt;
begin
println ('Hello World!');
end.[/code:1:cefe46f562]

C:

[code:1:cefe46f562]#include <stdio.h>
int main (void)
{
printf ("Hello World!\n");
return 0;
}[/code:1:cefe46f562]

C++:

[code:1:cefe46f562]#include <iostream>
int main (void)
{
std::cout << "Hello World!" << std::endl;
return 0;
}[/code:1:cefe46f562]

Lisp (Emacs):

[code:1:cefe46f562](print "Hello World!\n")[/code:1:cefe46f562]

...

Egyszeru dolgokert is korbe kell rohannom a fel vilagot Javaban... Nemar..

Arrol a szerintem nagyon hulye szokasrol nem is beszelve, hogy csomo java cucc ugy erkezik, hogy az osszes dependencyjevel egybe van csomagolva. Igy konnyen lehet hogy egy adott csomagbol fenn van vagy 10... Ick. Persze ez nem a nyelv hibaja, de mas nyelveknel ezt eleddig szerencsere nem nagyon tapasztaltam.

[quote:cefe46f562="snq-"]
[quote:cefe46f562="algernon"]Delphi pl egy ilyen nyelv..

a Delphi nem nyelv

s/Delphi/Object Pascal/, vagy ami a Delphi ide alatt van :P

[quote:cefe46f562="snq-"]
[quote:cefe46f562="algernon"]raadasul azt a pythonnal ellentetben, normalisan, automatikusan lehet indentelni is)

a szavazas nyelvekrol szol, nem integralt fejlesztoi kornyezetekrol

IDE-tol fuggetlenul pythont indentalni sux. Nalam egy nyelv megitelesehez az is hozza tartozik, hogy mennyire kenyelmes benne programozni. Ahhoz meg nalam hozza tartozik, hogy indentalas, lehetoleg automatice. Vagy legalabbis legyen egy tool, ami az en marhara szetesett indentalasombol valami normalisat csinalt (ilyen c-hez pl az indent nevu util). Pythonhoz ilyet nem lehet irni.. helybol az elso rostan kiesett nalam.

[quote:cefe46f562="snq-"]
ja, reszemrol C#2.0 toronymagasan

C (esetleg C++) + Perl (+ elvetemult napokon intercal es whitespace).. Vagy eppen shell, make, ruby, m4.. vagy ami epp az adott feladatra alkalmas.. Par nyelv utan egy uj megtanulasa ecceru, es akkor azt lehet valasztani aminek az adott feladatra a legmegfelelobb tulajdonsagai vannak =)

[quote:4ba735c018="aperger"]Már néhány fórumban megkérdeztem a sok véleményt nyilvánító ember közül hány él programozásból?

/me felteszi a kezet, mind a nyolcat.

[quote:4ba735c018="aperger"]Szerintem a cél szentesíti az eszközt.

En inkabb ugy fogalmaznek, hogy mindenre a megfelelo nyelvet - az kevesbe hangzik istenkaromlasnak. :)

Ahogy portalt sem ir teljesen C-ben a rendszert, kernelt sem nagyon ir teljesen Javaban. Pascal vagy pascal-szeru nyelv pedig pl embedded scripting nyelvnek (szia Lua!) tok jo lehet.

[quote:4ba735c018="aperger"]
gyors egyszerű WEB fejlesztés PHP/Perl (Portal, forum, stb...).

Szorszalhasogatas, de szerintem portalt fejleszteni nem annyira nagyon "egyszeru" ^_^" Legalabbis jot.

[quote:46b28ada99="aperger"]hardvert programozni alacsony szintű nyelven kell (C/C++, ASM)

en kerek elnezest, de a C es C++ miota alacsonyszintu nyelv?

[quote:46b28ada99="aperger"]
Jelentéseket kell százával generálni, grafikonokat, ezeket nyomtatni kell... és eladhatónak kell lenni: ehhez bizony komoly IDE kell amiben könnyű modosítani a felületeket, a programot. Erre jó választás a Borland. Ezek után hogy Borland C Builder v. Delphi v. Kylix teljesen mindegy. Csak a szintatika más.

es a java vagy a (visual) c++ erre teljesen alkalmatlan?