Rádió

Fórumok

Miért lehet az, hogy az Androidos telefonomon a rádió csak akkor használható, ha nem vagyok repülős üzemmódra kapcsolva? Ez mindegyik telefonnál így van, vagy csak ennek az XPERIA Mini Pronak a huncutsága?

Hozzászólások

ö ez most vicc?
a repülő üzemmód tudtommal azt jelenti, hogy a készülék mindenféle antennáját - wifi, bluetooth, GSM, FM rádió - kikapcsolja.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Szia,
Csak egy sejtés, de emlékeim szerint a Repülő mód pont azt jelenti, hogy minden antennát kikapcsol, hogy ne bocsásson ki zavaró jelet véletlenül sem.
Üdv,
LuiseX

Amúgy mekkora placebo ez a repülős mód... Van egy olyan tippem, hogy az utóbbi pár évben a repülőutak döntő részében volt legalább 1 bekapcsolva felejtett telefon, ami sugárzott GSM, WiFi, Bluetooth és még ki tudja milyen frekvenciákon, és nem potyognak le. Sőt, egyes repülőkön már van WiFi, akkor az a repülő más anyagból készült, vagy mi? :)

--

Nem azért ez az előírás mert hogy ha be van kapcsolva, akkor leesnek a gépek, hanem azért - legalábbis részben tuti -, mert nem tudták, hogy mi történik, ha bekapcsolva marad 1-2-100-200 ember egypár rádiós eszköze. És érthető módon a jobb félni mint megijedni elvet vallották.

Hovatovább: http://mythbustersresults.com/episode49

Valószínűleg nem a WiFi a hangsúlyos a történetben, mert azt (utazómagasságon) használhatod, ahogy említetted is.

A szabályozás elég egyszerű: takeoff-landing-taxi - airplane mode & stow away. Teljesen laikusként arra tippelnék, hogy az a trükk, hogy bizonyos extrém esetekben zavarhat, ha 300 telefon tapogatózik a levegőben, GSM-kapcsolatot keresve. Ha ez igaz, valószínűleg azért tiltják, mert bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mire mindenki észbe kap és gyorsan kikapcsolná, már késő lenne.

Az FM radioba szepen behallatszik a telefonod keresgelese es forgalmazasa GSM tartomanyban. Ugyanugy, mint ahogy a konyhai zajladaba is. Szerencsetlen pilota, meg hallgathatja, mivel VHF 108 es 137 MHz kozott mennek a repradiok. Kb olyan az elmeny, mint a konyhai radioknal, ha szepen elerakod a telefont.
1 meg elmegy, de ha 100 van, akkor kicsit maceras lehet a kommunikacio.

Lg g4 nekem sem megy repülő üzemmódban.

Csak tipp.

Ha pl. az 518MHz-et zavarod, akkor a NAVTEX-et zavarod mondjuk hajóknál. Repülősöknek is van egy hasonló frekijük mindenfélére, és ha ezek zavarva érkeznek, akkor mondjuk nem kap meg a repülő rendesen egy meteorológiai jelentést, vagy mondjuk a fele rontással érkezik.
Inkább tiltanak mindent, ami zavarhat még akkor is, ha amúgy nem zavarna, a polgárokra meg nem bízzák rá, hogy esetleg L1-en vagy egyeben kívül még miket használ az egység.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

A WiFi kis, néhány 10 mW teljesítményű jellemzően, míg a GSM ha jól emlékszem, akár 2 W is lehet. A frekvencia abban az értelemben nem számít, hogy a nagy térerősség telítésbe viszi a közelben lévő félvezetőket, ezzel felfordulást okoz. Hiába sugároz a telefon 900 MHz vagy 1.8 GHz környékén, mégis meghallod az épp 100 MHz-es adást vevő rádión éppen azért, amit az előbb írtam. Az meg az álmoz könyv szerint nem jó, ha a repülőgép kommunikációját, műszereit zavarja, téves mérésre készteti a nagy térerősség, illetve annak következtében telítésbe ment félvezetők.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE