Archról Manjaro-ra váltás. Megéri?

Fórumok

Gondolkodom a manjaro linuxra váltáson. Ugyan semmi gondom az arch-al már idestova 1 éve, de egyre kevésbé "játszós" gép ez, és nem szeretném ha egy frissítést követően valami megborulna.

A kérdéseim: A manjaro feltételezem közvetlenül az arch-stable repóból dolgozik. Ha így van, mekkora késéssel jönnek meg a csomagok? Végeznek valami érdemi munkát, vagy csak várnak, és ha épp nincs panasz archon, akkor fogják a stabil csomagokat és benyomják a saját repójukba?

A csomagkompatibilitás mennyire igaz? Minden csomagnév ugyanaz, vagy azért vannak turpisságok.

Összességében valaki lépte már meg ezt a váltást archról? Vagy a manjaro inkább belépő az arch-felé, és nem érdemes vele vacakolnom?

Hozzászólások

igen, megléptem a váltást... majd hamar vissza.
pl. a nyomtatómat nem tudtam belôni...

az AUR csomagokkal is lehet gond, azok az arch repóhoz vannak igazítva.

És az idestova egy év alatt borult már meg a rendszered? Az egyik kedvenc disztróm védelmére kell, hogy keljek. Hagyjuk már el ezeket a berögzült baromságokat, hogy frissítéssel elhasal a rendszer. Előtte nem árt ha az ember elolvassa az archlinux.org oldalon a híreket, és ésszel megy neki a dolognak. Az, hogy archlinux-ot használsz, feltételez némi hozzáértést. Minden valószínűség szerint, ha balul üt ki valami, akkor semmi perc alatt tudod javítani. Nagyon régóta használok arch-ot (meg jópár disztrót), de még ilyen megborulást soha nem tapasztaltam.
Ettől függetlenül, ha az ember nem akar "reszelni", jó választás lehet a manjaro. Annyival tud többet, hogy írtak pár GUI cuccot, meg átszínezték zöldre.

el még nem borult. De bosszantó apróságok előfordulnak: Kijön x csomag, amiben nem jó ez, nem jó az, én meg bosszankodok, és várom hogy jöjjön az update. Akár az upstsream kefélte el, akár a csomagoló, elég frusztráló. Persze, van az arch rollback-machine, vagy zároljak minden számomra kritikus csomagot ha nem szeretnék meglepetéseket? Esetleg klónozzam időnként a root-ot másik partícióra, aztán ha valami szar, indítom azt, és minden megy tovább. Ezekkel már mind játszottam, de nekem valami fájdalommentesebb, opció kell. De az arch előnyeiről nem szeretnék lemondani. Ezért gondolkodom a manjaron.

Azt szeretném kideríteni, hogy ebből a szempontból a manjaro jobb-e nekem. Úgy képezelem el, hogy arch-ban megjelenik egy csomag, az bekerül a manjaro testing-be. és onnak csak akkor kerül tovább, ha nem jön elő vele még több probléma, akár archon, akár manjaron.

Ezen az egy gépen használok arch-ot, máshol debian stable fut. Próbálok a kettő között kompromisszumot kötni. (Az ubuntus ppa-s huszárkodás nem jön be, mielőtt valaki ajánlgatni kezdi)

Elhasalhat. Néhány éve voltak nagy váltások Arch körül, amelyekkel nem sikerült zökkenőmentesen megbírkóznom, pedig a hivatalosan megadott parancsot futtattam. Legemlékezetesebb a /usr/lib változás volt, gyakorlatilag boot-képtelenné vált a rendszer. Persze egy LiveCD-vel néhány tíz perc alatt megoldottam.
A TeXLive-os "user intervention"-nal is volt valami problémám, ráadásul sürgősen kellett volna a TeXLive, de szerencsére ezt is sikerült megoldanom (jó, nyilván ez nem okozott boot-gondokat).
A te "eseted" tipikus "Works4Me" eset, amiből merészség általánosítani.

Ettől függetlenül az Arch-ot nem tartom rossz rendszernek, de pár éve néhány dolog eléggé ad-hoc szerűnek tűnt, azóta nem tudom, mi a helyzet.

Hogy érted azt, hogy "közvetlenül az arch-stable repóból dolgozik"? :) Az arch is abból dolgozik. Ha esetleg csomagkészítő vagy, vagy tesztelő kedvű user, akkor bekapcsolhatod a -testing csatornákat, de alapértelmezve azok nincsenek bekapcsolva. Az arch egyszerűen egy rolling release distro, amibe alapvetően a különféle programok és libek legutolsó stabil kiadása kerül bele, folyamatosan. Ez bizonyos esetekben okozhat gondot, de eddigi tapasztalatom alapján nem többet és nem nagyobbat, mint bármely más disztronál egy dist-upgrade, ha betartod azt az aranyszabályt, hogy lehetőleg nem telepítesz 3rd party repokból, és AUR-ból is csak ésszel (pl nem cseréled ki git verzióra egy sokminden által használt lib csomagját).

kicsit ködösen fogalmaztam. Úgy értem, a manjaro fejlesztők a saját tárolójukat az arch-stable-ben lévő csomagokkal töltik fel. Vagyis fognak belőle egy snapshotot, amikor épp minden nyugis, ezt berakják a manjaro testing-be, és ha minden rendben, kijön egy manjaro kiadás. Pontosabban kérdezem, hogy így van-e.

Erre én is kíváncsian várom a választ, de mintha nem lenne itt manjaro user, aki tudja. Mindenesetre innen valami ilyesmire utalnak, de ezzel én szkeptikus vagyok. Ez rengeteg csomag újratesztelését jelentené, és inkább hajlok arra a tippre, hogy az arch userek tapasztalatai alapján emelnek át (ha nincs panasz, kb 2 hét késéssel) csomagokat. Végül is ez is ad egy biztonságot :)

ez a késés a security patchekre is érvényes... ez pedig nem az a kifejezett biztonság.

plusz azokat a csomagokat amiket a manjaro másképp használ, esetleg más verziót, stb... azokat nem tudják letesztelni rendesen, mert a manjaro community kicsi.

és amit mondtam az elöbb: az AUR csomagokat sem biztos hogy úgy lehet használni mint az archban.

én btrfs-t használok arch-on, update elött snapshot... ha gond van akkor rollback...
ez eddig megoldotta a gondjaimat.

Nekem most hasalt el 2,5 eve eloszor az Archom. Epp most keszitem a live pendriveot, hogy helyrerakjam.
De szertintem en barmoltam el a frissitest ma hajnalban.

SZERK: na hamar meg lett a gond. Tanulság... az ember ne force-upgradelje az ncurses-t mert még az sh is függ tőle :)

### ()__))____________)~~~ #################
# "Ha én veletek, ki ellenetek?" # E130/Arch

Néhány upgrade utáni probléma után váltottam Arch-ról Manjaro-ra, mert már többet bosszankodtam, hogy már megint nem megy, mint amennyire kihívásnak éreztem a problémát megoldani. Ezért nekem direkt szimpatikus, hogy nem kell minden nap frissítenem a Manjaro-t. Egyébként sincs szükségem mindenből a legfrissebbre. Mióta Manjaro-t használok nyugodtabban adom ki a yaourt -Syu-t ;-)

Én pár éve váltottam Archról Manjarora, először céges laptopon, sok rendszert teszteltem a váltás előtt. Élveztem korábban azt, hogy sokat kell ápolni a rendszereket, de az utóbbi időben egyre inkább előtérbe került az, hogy csak használni szeretném a laptopomat, a frissítést meg nálam profibb, naprakészebb emberekre hagynám. A jó hír az, hogy emiatt nem kell azért elszakadni teljesen a rendszer ismeretétől, megismerésétől, néha kisebb elakadások voltak, akkor az Arch wiki-je és/vagy Arch/Manjaro fórumok mindig megoldást adtak. Korábban Arch/Fluxbox-ot használtam, most Manjaro/Xfce - teljesen jó desktop környezet.
Asztali gépemen is (sokáig P4) Arch/Fluxbox volt, végre lecseréltem i3-asra, a jó tapasztalatok miatt oda is Manjaro/Xfce ment, hasít rendesen, minden OK.
Az Arch anno nagyon megfogott, most meg jó érzés az, hogy ugyanúgy Arch alapú a rendszer és ha kedvem van rá, vagy elakadok, az Arch-os megoldásokkal is lehet menedzselni.
A rendszer kellően friss, gyorsan jönnek update-k, szerintem megéri váltani.