Kamera rendszer

Be kell kameráznom egy telepet.
16 helyre kell kamerákat telepíteni.
13 kamera 1-1 épület sarkán lesz, 270 fokos szöget kellene belátnia.
3 kamera 1-1 épületr falán lesz, 180 fokos szöget kellene belátnia.
Minden kamera képét egyszerre, illetve teljes képernyőre nagyíthatóan szeretnék nézni egy (Windows-os, vagy Linuxos) gépen, valamint a kamerák képét rögzíteni is kell mozgás esetén.
7 kamera mellé kellene infra reflektor is (azért mellé, hogy az infrára repülő rovarok ne indítsák be a mozgásérzékelést és a rögzítést). Mind a 7 kamerának 270 fokban kellene látnia és rögzítenie sötétben is, így olyan infra reflektor kell, ami be tud világítani ekkora teret. 1-1 kamerának maximum 40 m sugarú területet kell belátnia. Autofókusz létezik ilyen feladatra?

A rögzített felvételek minimum 1 napig kell, hogy tárolva legyenek, de minél több tárolható, annál jobb. Persze nem tudni, mennyi mozgás lesz 1-1 kamera előtt, így inkább arra lennék kíváncs, hogy adott időtartamú felvétel mennyi helyet foglal el 1-1 kameránál. Ebből majd számolgatunk.
A tárolásra sincs kész rendszerünk, arra is kérnénk ajánlatot/ötletet. Ha a kamerák szoftvere megoldja a rögzítést, mi meg tudjuk oldani, hogy aláteszünk egy storage-et/szervert, ami törli a régi felvételeket, ill. bizonyos mennyiségű szabad helyet fenntart. A 230V és a LAN kábelezést meg tudjuk oldani minden kamerához.
Nem feltétel, hogy interneten keresztül elérhetőek legyenek a kamerák képei (az a gép, amin nézik úgyis elérhető lesz), de nem is kizáró ok.
Nem feltétel a mobilos elérhetőseg sem, de nem is kizáró ok.

A kamerák képminősége olyan kell, hogy legyen, hogy az arcokat/rendszámokat fel lehessen ismerni, olvashatóak legyenek.

Követem zebul0n hasonló témájú topikját, de Neki nem pont arra kell, mint nekem, így külön kérdésben tettem fel.

Tudnátok erre a feladatra ajánlani valamit?

Hozzászólások

Szerintem érdemes hozzáértővel csináltatni.

(reklám) http://onlinecamera.net/

Kérdezd meg tőlük, mit tudnak erre ajánlani. Kínai gagyit meg ne vegyél, mert a HW-ben ugyan manapság már mindegyik bivalyerős és kb. ugyanazt tudja H.264/dual stream, IR cut, stb. (kivéve persze a nagyon olcsók.. jah. hogy mi számít olcsónak: 10.000 HUF/kamera alatt sztem minden). De a szoftveren annyira érződik h. máról holnapra fejlesztik ill. eléültették az egyetlen Cheung-ot aki tudott a bandában angolul, és ő fordította le a szövegeket. De az is lehet h. az egész ipar ilyen színvonalra süllyedt le, és nekem nagyok az elvárásaim.

Vagy van az igazán drága, nem-kínai (azaz nem a "márkás-noname") hanem az egyéb gyártók cuccai, amik hasonló tudás esetén kameránként helyből 100.000+ HUF-ba kerülnek. Biztonságtechnikai magazinokban hírdet rengeteg ismeretlen nevű cég rengeteg ismeretlen márkát, ember legyen a talpán aki laikusként kiszúrja a "műszaki bűnözők" között azt az 1-2 céget akik nem kóklerek, ill. amit eladnak, az se túlárazott szar (ld. Conrad a kínából fillérekért megvett szarjait átcímkézi germánra, és 10x áron árulja).

Ha sokmilliós beruházás lesz, én a helyedben mindenképp pilot-olnám a rendszert, látatlanban ilyen IT cuccokat nem szabad ezeket megvenni (ez nem windows amit x milliárd ember tesztel nap mint nap, mindenki ismer, és tudja használni, hanem millió kis gyártó millió eltérő gányolása, fapados GUI, idióta user interface stb). Pusztán csak az eladó ígéretében és szavában bízva nem szabad semmit megvenni (pl. amik fizetés után derülhetnek ki: instabil szar szoftver, a kamerák a nyári 40 fokos direktnapfényben lefagynak/újraindulnak, a kamerák az orrukig se fognak látni sötétben, szar a mozgásdetektáló algoritmus és vagy nem veszi észre a betörőt v. minden levegőmolekulára beaktiválódik stb.).

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Ezt a 270 és 180 fokot részletezhetnéd kicsit, egyébként szar fényviszonyok mellett a mobotix m14d és az utód m15d még nem okozott csalódást, max az ára.

van néhány egymással párhuzamos, 40 m hosszú épület.
A kamerát úgy kellene elhelyezni az egyes épületek sarkaira, hogy lássa az épületek közti területet minden irányban.
Ha nem oldható meg egy kamerával a 270 fokos látószög, akkor több kamera kell egy sarokra.
A lényeg, hogy 16 ponton kell látnom és rögzítenem minden mozgást a fent leírtak szerint.

Ismeros ceget tudok, olyat akikben megbizok nagyon.

Mondjuk azt meg azert hozzateszem, amig nem keso, h en nem kameras dolgokkal ok veluk kapcsolatban. De amire szuksegem volt, mindig teljesitettek (IT beszallitas) es jol tudtunk egyutt dolgozni (kozos IT-s munkak).
Szoval ha kameraznom kene, en elsokent oket vennem elo.

az biztos, hogy olcsón ezt nem lehet megúszni, egy jó ip kamera drága. mi mobotix-ot használunk, nem olcsó, de nagyon megéri az árát. ha belefér a keretbe, akkor tudok ajánlani céget, aki mobotix rendszert leszállít, szerverrel, saját szoftverrel együtt.

Intellio.

Mi nem szallitottuk meg sosem (nincs olyan megrendelonk aki ki tudta volna fizetni), de komoly helyeken hasznaljak. Legutobb nagykerben (Senzor) azt mondtak, hogy ma mar allitolag nem megfizethetetlen.

Eleve szakemberre bíznám már a kamerák számának, elhelyezésének megtervezését is. Ők tudják fejből, hogy miből lehet építkezni, adott helyről melyik típus mit/mennyit lát, hova jobb/gazdaságosabb egy speed-dome, hova inkább 3 fix? Ezt tapasztalat nélkül egy ekkora rendszernél esélyed sincs pusztán árlistákból meg dokumentációkból összerakni.
Max. ezután lehet azon gondolkozni, hogy hasonló tech. tudással milyen olcsóbb-drágább típusú kamerák vannak a piacon.

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Alapítványunknak a riasztóboltból vettük a kamerákat és a rögzítőt.
Jó áron adták, és telefonon is kellő szakmaisággal és türelemmel álltak a dologhoz.

.hu
nem akartam reklámot nekik ezért nem írtam pontos címet. de utólag rágugglizva valóban van .info is.
Mi AHD és IP kamerákat választottunk hibrid rögzítővel. szép éles, részletgazdag képük van.
a rögzítő a legolcsóbb kínai "vacak" de az igényeinket meghaladja a tudása.

Mi az Alphasonic-nál vásároltuk a kamerarendszerünk. Készségesek, jól felkészültek, segítőkészek.

- Hikvision-nel megvalósítva a 13 sarki pozícióba a DS-2CD6332FWD-IVS halszemoptikás jön szóba szerintem, durván bruttó 250-ért. Összehasonlításképp ezek helyére 3db "fapados" 2 megapixeles kültéri már kijön sarkonként kb 125-ből. A HK-knak sokkal szofisztikáltabb a szoftvere, és nyilván egy pozícióhoz egy kamerát praktikusabb is kezelni/átlátni, mint hármat, szóval az élőkép monitorozásához jobb az egy db HK per sarok szerintem. Esemény visszanézése esetén viszont nem biztos, hogy nem jobb a budget megoldás, hiszen az 3 x 2 = 6 megapixelen ábrázolná ugyanazt a megfigyelt területet, amit a HK fisheye csak 3 mpx-en, és gyanús, hogy a 3 kamera infrái is erősebbek összességében, mint az egy HK-é.
- Mindenképp dedikált NVR-re rögzítenék, nem Windows-ra. Hikvision-nél maradva pl. a DS-7732NI-ST megefelelőnek tűnik nekem, ha sarkonként egy kamera lesz (200Mbps-sel rögzít, és 160Mbps a kliensirányú), ez kb 240 bruttó. A 3 kamera/sarok esetben viszont már nem elég ez a 32 csatornás rögzítő, a 64-esek pedig nagyon elszállt árúak, így inkább vennék még egy 16-os DS-7616NI-E1/A-t a 32-es mellé, durván 50K-ért.
- A rögzítést részemről folyamatosra állítanám és inkább vennék nagyobb merevlemezeket, intelligencia hiányában a képelemzésen alapuló mozgásérzékelés szerintem túl megbízhatatlan. Ha ez nem lehetséges, akkor kültéri PIR szenzorokat használnék, úgy megbízhatóbbb, viszont drága, és szerintem felesleges, jobb mindent rögzíteni :)
- Az infravetők viszont nem drágák szerintem.

Helló.

Keress meg privátban ha még aktuális a dolog ;)

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

ha nincsenek sokmilliok a projektre, es nem kell eszbontoan nagy felbontas, akkor nezd meg az ubiquity cuccait. en sokat hasznalok kulteri es belteri megfigyelesekre is, a fo gyengeseguk a kis teljesitmenyu ir ledek, de rakunk melle infra lampat es ugy mar korrekt.
van zoomos autofocusos kulteri kamerajuk is, igaz az mar 100e-s aron.

a 270 fokos latoszoget felejtsd el, azt meg halszem optikaval se :) min 2 de inkabb 3 kamera kell ahhoz.

rendszamfelismeres: az sem egy konnyu tema, ha automatan kell akkor oda jol fokuszalt nagyon nagy felbontasu kamera kell, ha csak olvashato eleg akkor nem annyira, de azert egy 20-30m-re levo rendszamtabla hogy jol latszodjon oda sok megapixeles kamera fog kelleni, foleg ejszaka.

A'rpi