4g/LTE mobilnet -> Ethernet gateway megoldás

Korrekt, megbízható megoldást keresek a címbéli problémára az alábbi feltételekkel:
- Cat4+ LTE (min. 150/50 Mbps)
- Gigabit ETH (hogy a 100+ Mbps LTE-t ki is lehessen hajtani)
- Kültéri (végső esetben kültérre dobozolható pici, kompakt) kiszerelés
- PoE táplálás
- Lehetőleg Mo.-i forgalmazótól cégesen macera nélkül beszerezhető
- max. 100e HUF netto

A hozzám legközelebb álló megoldás a Mikrotik RB + Mini-PCIe LTE modul lenne, de sajnos a kompatibilis, megfelelő minőségű LTE modul beszerzése Mo.-n elég halott ügynek tűnik. (Gyakorlatilag a kern.hu-t találom egyetlen forgalmazóként, egyetlen kompatibilis típussal, az is "csak" 100/50Mbps-t tud. Ez lenne a kisebbik probléma, de miután 2 ajánlatkérő e-mail-re még csak választ sem kaptam hetek óta, hát, hmmm...)

Szóval, várnék egyrészt konkrét, megbízható LTE modul forgalmazókat - az sem baj, ha egyből árat is tudtok - másrészt esetleg alternatív, kész megoldásokat, amik teljesítik a fenti feltételeket és be is szerezhetőek.

Az alap probléma: Céges telephelyre kellene komolyabb net olyan területen, ahol a max. 8/0,5Mbps, naponta szakadozó ADSL mellett a mobilnet a másik alternatíva. Egy helyen már megoldottam USB stick + irányított kültéri antennával (5m). Gyors, stabil, meg vagyok vele elégedve. A kérdéses helyen viszont a szerverszoba és a tető közti 20+m távolság miatt ez a megoldás nem életképes. (azzal meg már van tapasztalatom, hogy az USB-s stick a Mikrotik-en, az USB port korlátja miatt max. 30Mbps-t tud)

Hozzászólások

Nem biztos, hogy segítek ezzel, de úgy látom a Huawei-nek vannak olyan LTE mifi/router cuccai, amelyeken giga lan is van.
http://www.4gltemall.com/huawei-b315-lte-cpe.html

ennél nem derül ki, hogy giga lan van-e, de saját akkuja is van
http://www.mifi-hotspots.com/huawei-e5377t-4g-lte-mifi-router-150-mbps-…

Persze a tápellátás és ilyesmi lehet még ezekkel is megoldásra vár (pl step down konverter, ha máshogy nem).
Jó kérdés, hogy itthon forgalmazzák-e őket.

Iparibb cucc is van, de nem 150-es
http://www.mifi-hotspots.com/teltonika-rut-550-4g-lte-router-100-mbps

Itt sem giga lanos és 150-esek
http://konverter.hu/termeklista-ethernet-switchek-routerek.html

Az utolsó linken ezt nézegettem: http://konverter.hu/termek-4g-lte-3g-hspa-mobilnet-vpn-router-f3827.html - az összes javaslat közül talán a legközelebb álló választás, viszont a gyártó, forgalmazó, márkanév mind teljesen ismeretlen számomra :/ Jó lenne valami infó, hogy teszi-e a dolgát rendesen.

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szia!

Az utobbi 1-2 hetben mi is evvel foglalkoztunk, a tapasztalatok, velemenyek a kovetkezoek:
-elso es legfontosabb, hogy mind a T mind a Voda halozatan van egy 15Mbit/sec koruli korlat. Ettol peakben el tudtunk terni, de hosszabb tavu forgalmazas eseten le lettunk huzva erre a savszelre.

-Masodik tapasztalat, hogy az orszagban nincs "korlatlan" mobil szelessav csomag:
-upc (vodafone halozat) 6GB
-tesco mobile (vodafone halozat) -> 100Mb / feltoltes
-Vodafone (sajat halozat) -> 25GB
-Telenor (T-telenor kozos halo)-> mar nem emlekszem
-T (T-telenor kozos halo)-> 70 GB

-a feltoltos valtozatoknal limitalva van hogy egy nap hanyszor toltheted fel, mig az elofizeteseseknel csomagvaltasra van szugseg a szamlalok nullazasahoz, ami esetenkent bunteto dijakat von maga utan

-A minipci-e modemek nagyon erzekenyek a tapzajra, tehat kulon eszkozzel kell pl a wifit megloni / sugarozni mint ami a mobilnetet csinalja

-Az usb modemek kozul az egyetlen ami akkor elerheto es vasarolhato volt, komolyabb LTE kepes eszkoz a huawei E3372h-153. Ez alapbol a T tol modem/ndis modu fw-el jon viszont kell hozza usb modeswitch (amit a mikrotik nem tud), vagy AT parancsokkal at kell allitani hogy mikent prezentalja magat az os fele (a relevans mikrotikos forumokon errol irtam egy rovidke leirast)

Tapasztalatok a kulombozo modemekkel:
-Sierra (minipcie HSPA+ modem): Arany arban van, de szepen mukodik viszonylag magas tapzaj mellett is
-Fibocom (minipcie HSPA+ modem): Olcson beszerezheto, kicsit allergias a tapzajra, nekem 30-45 perc utan fagyott el, kolleganal ahol kitette a wifit mas eszkozre stabilan mukodott
-Fibocom (minipcie LTE modem): Olcson beszerezheto, nagyon erzekeny a tapzajra, wifis eskozben 5 perc utan lefagyott, tapzaj mentes kornyezetben pedig ~20 perc utan ~1 percre megszunt forgalmazni, nem tudom hogy a modem hibaja-e ez
-Huawei E3372h-153 tapzajra nagyjabol immunis jo kepessegu modem, nehez oszehoxni mikrotikkel, illetve a kifizetet fuggetlenito kodot a T meg mindig nem volt kepes elkuldeni (~3 hete) amire sajat bevallasuk szerint "maximum 2 nap de par oran belul meglesz..." Sebessegben jo, de hosszu tavu teszteket nem tudtunk vele meg vegezni

Javaslat:
A mobilnet Ad-hoc internet forras, nagy savszelessegu, stabil internet biztositasara alkalmatlan mind a technologia (pl idojaras erzekenyseg), mind a szolgaltatoi korlatozasok (tapasztalatom szerint 15 Mbit), mindpedig a csomagvalasztek (max 70G / ho, ez 150 megabittel ~ 1 ora alatt menne el ha sikerulne a sebesseg...) es azok ara (~30e) miatt.

Probalj meg valami kabeles internetet, talalni, vagy keress inkabb egy tornyot amire van ralatas, nyomozd ki hogy melyik szolgaltato van jelen, es lojetek egy 5G mikrot.

Disclaimer:
Az itt leirtak kizarolag a sajat velemenyemet, tapasztalataimat tukrozik, nem minosul hivatalos allasfoglalasnak.

Telenornál vagyunk és cégesen kaptunk a mobilnetre egy számunkra kedvező jó csomagot, ezzel nincs probléma.
Nem ahhoz kell a sávszél, hogy 100GB-okat forgalmazzunk havonta, csak az időnként átvitt adatok minél kisebb latency-je miatt. (elég szarul megírt, de sajnos adott szoftver elég erőforrás-igényes adatbázis-kommunikációja VPN-ben)

Ha csak a WiFi okoz tápzaj problémát, az engem nem érint, mert az még csak véletlenül sincs az egész telephelyen sem.

A Fibocom-ra írt random lefagyásokkal, újraindulásokkal nem szivatnám magam, én is inkább a Sierra MC7710-et nézegettem. Mi az az "arany ár", amiért te be tudtad szerezni és hol? (eBay-es árakat nézegetve ~45e HUF magasságában láttam + szállítás + vám,ÁFA + stb)
Huawei-ből én is ezt az USB Stick-et használom PC-be dugva, külső MiMo antennával, Ubuntuval. ~94/46Mbps-t viszonylag stabilan hozza, nem szakadozik, stabil állandó a VPN felette, nincs vele probléma. Viszont MikroTik-en a fent említett max. 30 Mbps-t sikerült kicsikarnom belőle. Később olvastam, hogy a RB951 USB portja nem tud ennél többet, hiába csatlakozik a stick LTE Cat4-en :(
Te milyen board-okkal dolgozol, aminek az USB-je rendes sebességet tud?

Én sem szívesen bízom a dolgot mobilnetre, de egyelőre jó vele a tapasztalat. Az adott helyen elérhető ADSL-nél klasszisokkal jobb, egyéb alternatíva pedig csak a ~10x költségvetésű bérelt vonal lenne. (Én a mikrót is támogatnám, de azzal sincs honnét hozni a netet)

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szia!

Elso kikotes, hogy a fent emlitett minipicie kartyak csak ilyen kontosbe oltoztek, valojaban usb porton csatlakoznak a gephez (szabvany szerint van usb is a minipcie slotokon, azt hasznaljak ezek a kartyak szinte egytol egyig...)

Egy mc7710 epp postan van nekem ebayrol, 25000 ft volt. Elvileg uj... ha gondolod megvarhatod es beszmolok rola hogy mit tapasztalok vele... Amugy az mc7710 mar kifutott darab, mar nem gyartjak, az utodjat meg csak a routeros v7 fogja tamogatni, az meg ki tudja mikor jon ki akar csak betatesztre is...

Tapasztalatbol mondom, ha szaturalni tudnal egy 100 Mbit/s-os interfeszt, akkor azon a szolgaltatok is meglepodnenek.

Egyebkent Hongdian eszkozok tajekan nezelodj szerintem..