Magyar oktatás: Nincs több kérdésem

"villanyszerelő tanfolyamon célunk olyan felkészült munkavállalót képezni, aki sikeres szakmai vizsgája után:

- egyszerű multimédiás és kommunikációs alkalmazásokat kezel
- adatmentést végez, informatikai biztonsági eszközöket használ
- LAN és WAN hálózatokat használ
- terveket, műszaki leírásokat olvas, értelmez
- fém és műanyag munkadarabokat munkál meg
- villamos és mechanikai kötéseket készít
stb"

Most akkor ezzel villanyszerelő leszek, aki konnektort köt egy irodában, vagy informatikus, aki adatot ment??

Hozzászólások

Szövegértelmezés, semmi más: nem villanyszerelőt képeznek, hanem egy felkészült munkavállalót. Tehát egy felkészült munkavállaló leszel :)

Egyik multi egyik szupermarketje teljesítménynövelést kér. Kialakítjuk amit ki kell, jön az EON rákötni, felrakják az új mérőt, majd elhangzik a következő beszélgetés:
-Napelem lesz itt a közeljövőben?
-Passz.
-Mert hogy milyen programot töltsek fel a mérőre. Ad-vesz-est, vagy simát?
Szóval nem olyan elrugaszkodott dolgok ezek ma már...
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Sőtt. Jön nemsokára az okosház és akkor fel kell címkézni a csatlakozó aljzatokat a kapcsolókat az aktorokat kialakítani a struktúrát etc.
Mivel elosztókat tervezek gyártásra (azaz nem tervező vagyok, hanem a tervező és a kivitelező között) látok olyan fejlődést, hogy régen el se képzeltük volna. (Pl.: az összes nyomógomb visszajelzőt egy vezetékkel összebuszozod és megírod a programot mi mit csináljon és vezérled az összes mágneskapcsolót motorvédőt. Ez régen rengeteg huzalozást jelentett, ma meg berakod az alkatrészt a szekrénybe meg felrakod a kapcsolókat visszajelzőket és összekötöd egy 7 eres buszkábellel)

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Ez a komoly OKlevelesJógázztalanító-képzés "villanykörtereszelő-térdkalácssütő-krétástábla kezelő-sertéshízlaldai moslékkeverő technikus-energia karkötő- és mobiltelefon alkatrészgyártó kínai kisiparos" komplex szakképesítés megszerzésére készít fel.

Szerintem itt csak szepen van megfogalmazva a semmi:

* egyszerű multimédiás és kommunikációs alkalmazásokat kezel
** Youtube es Skype
* adatmentést végez, informatikai biztonsági eszközöket használ
** Tud alapszinten kezelni egy viruskergetot, meg mondjuk a CrashPlan klienset
* LAN és WAN hálózatokat használ
** internetezik

Azert en ezeket mindenkitol elvarnam akinek szamitogepe van.

Ezek meg egyertelmuek egy villanyszerelonel:

* terveket, műszaki leírásokat olvas, értelmez
* fém és műanyag munkadarabokat munkál meg
* villamos és mechanikai kötéseket készít

--
http://blog.htmm.hu/

"Azert en ezeket mindenkitol elvarnam akinek szamitogepe van."
Jah, ez már a hozzátartozó volt. Csak az eleje a faszság egy konnektor beszereléshez. (értsd: Olyan képesítést kerestem, amivel házon / irodán belül csatlakozókat, kábeleket, kapcsolókat szerelhetek hivatalosan is. Az egy dolog, hogy értek hozzá, meg már csináltam ilyet, de munkahelyen papírt kérnek.)

--
openSUSE 13.1 x86_64

En nem ertek egyet. Sajnos manapsag azok, akik ilyen szakra mennek, eleg alacsony szamban kepzettek informatikailag. Raadasul az iskolak informatikai ellatottsaga... hat finoman szolva is hagy kivannivalot maga utan, a tananyagrol nem is beszelve. Szoval ezek a cuccok nem fassagok, szuksegesek, mert pl. egy EVA-s villanyszerelo nem fogja tudni leadni az adobevallasat ha nem birja bekapcsolni a gepet.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Lent kifejtettem. Remélem úgy már világos mire is gondoltam ezzel kapcsolatban.

"EVA-s villanyszerelo nem fogja tudni leadni az adobevallasat ha nem birja bekapcsolni a gepet"
Kérem, erre legyen külön képzés. Tanulja meg ott. De ne más idejéből vegyenek el az ilyenek felzárkóztatására.

Nem lenézem, azt aki nem tudja. Mert nyilván tanítani kéne. Bár te is ezt írod ezzel: "Raadasul az iskolak informatikai ellatottsaga... hat finoman szolva is hagy kivannivalot maga utan, a tananyagrol nem is beszelve" Én pedig eleve az egész oktatást fikáztam ezzel. Amikor van is hozzáértő tanerő, akkor se tud a szar tantervvel mit kezdeni, mert azt is nyilván idióták állítják össze.

--
openSUSE 13.1 x86_64

Amikor van is hozzáértő tanerő, akkor se tud a szar tantervvel mit kezdeni, mert azt is nyilván idióták állítják össze.

Elvileg az éves össz-óraszám 10%-a szabadon tervezhető, és tartalommal kell feltölteni. A lehetőség megvan.
A pontos százalékban nem vagyok biztos, mert 3 éve kellett a helyi tantervet módosítanom.

Megjegyzés a félreértések elkerülése miatt: az országos "kiadásban" annyi van, hogy adott tanév végére a diáknak mit kell minimálisan tudnia - meg van egy javasolt óraszám is.

Nem hiszem, hogy egy EVA-s egyéni vállalkozót annyira magas árért vállalnának. Itt (gugli első találat) egy EVA-s havi könyvelési díja 990 Ft. Nem tudom, hogy villanyszereléssel mennyit lehet keresni, de egy havi 2000 forintos könyvelés (megszoroztam kettővel a talált árat) nem tűnik lehetetlennek.

"- egyszerű multimédiás és kommunikációs alkalmazásokat kezel
- adatmentést végez, informatikai biztonsági eszközöket használ
- LAN és WAN hálózatokat használ"

Ha szerinted az informatikus munkaja ennyibol all, meg eletedben nem lattal elo, lelegzo informatikust.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ha neked kizarolag ebbol all a munkad, akkor te nem informatikus vagy, hanem egy mindenes, aki tobbek kozt ehhez is ert - egy picit. Azt gondolom, hogy az informatikusnak ennel jobban kell erteni az informatikahoz, es ennel joval tobb feladatot kell tudni megoldania.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Itt az adatmentés és a "LAN WAN hálózat" használata az agyfasz. Az hogy használja a netet, betudja pötyögni a facebookra, hogy mennyire baszott be előző este, az nem kunszt.
Nem azzal van a gond, hogy netán nekem nehéz ilyesmit megcsinálni. Csak ebből nekem az jön le, hogy az alatt a 6 havi, heti 2 órás képzésben nincs idő megtanulni A-Z ig a villanyszerelést, ha mellette még az informatika analfabétáknak akarják megtanítani az adatmentést, akkor azzal el is tellik az értékes időm (értsd: 300 valahány ezer huf a képzés. Nincs szükségem arra, hogy én megcsináltam már rég az adott feladatot, és közben várjam, míg a többi hülye keresi billentyűzeten a nagy Z-t...)

Aztán pedig aki ezt megszerzi, rögtön jön kontárkodni a jól megcsinált hálózatba, mer hát ő ezt tanulta... Ez utóbbi a fő probléma.

--
openSUSE 13.1 x86_64

"Aztán pedig aki ezt megszerzi, rögtön jön kontárkodni a jól megcsinált hálózatba, mer hát ő ezt tanulta... Ez utóbbi a fő probléma."

Hulyek ellen nincs orvossag. Bar, ha egy ilyen helyen vegzett embert felvesztek halozatuzemelteto poziba, akkor ott nagyobb problemak is akadnak.

"a "LAN WAN hálózat" használata az agyfasz"

Attol fugg, hogy ez konkretan mit takar. Ha annyit, hogy megtanitjak a megosztasokat UNC utvonalrol megnyitni (ertsd: eloveszed az explorer.exe-t, es bepotyogod, hogy \\1.2.3.4\megosztas), az nehezen tamadhato.

"6 havi, heti 2 órás képzésben nincs idő megtanulni A-Z ig a villanyszerelést"

Good point. Viszont igazabol nincs valasztasi lehetoseg. Mivel az informati... szamitogephasznalatot nem az elso osztalytol tanitjak, es nem integrans resze az oktatasnak, igy _valahol_ meg kell tanulniuk. Sokan mennek am ugy ilyen kepzesekre, hogy a 8 altalanos is csak hellyel-kozzel van meg! Nem dehonesztaloan mondom, de foleg a videkiek koreben gyakori az ilyen.

Egyebkent melyen aterzem a problemadat. En ugy jartam be a Szamalk rendszerinformatikusi kepzesere, hogy kozben mar egy csomo midnent tudtam is, csak akartam egy papirt errol, es bizony neha rettenetesen zavaro volt, hogy nekem mar uzemelo AD halozatom volt szoftver deploymenttel, masok meg meg mindig a dcpromo-nal szuttyogtak. Sajnos ilyen a magyar oktatasban tanulni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"ilyen helyen vegzett embert felvesztek halozatuzemelteto poziba,"
Óóó! nem kell ahhoz ilyen pozba felvenni. Voltam már úgy, hogy "bassza meg 1 méterrel rövidebb lett az UTP" elkezdtem csinálni a csatlakozást rá, hogy majd UTP toldóval rátoldok 1 métert. Erre így a viliszerelő papa: "há ott a szigszalag, hülyegyerek!" Aztán nem volt képes megérteni, hogy mért nem akarom összebaszni "szigszalaggal"
Bár anno egyszer úgy csináltam X kábelt, hogy elvágtam pár szálat, aztán szigszalag híján széles barna celluxszal barmoltam meg. de 100 megára jó lett :D

"Sokan mennek am ugy ilyen kepzesekre, hogy a 8 altalanos is csak hellyel-kozzel van meg!"
"szerencsére" ennél érettségi volt a minimum. Azt meg "szerencsére" egyre nehezebb megszerezni. Emelik a pontokat, emelik a színvonalat is. Bár az idiótákat némi pénzért úgyis átengedik...

"Egyebkent melyen aterzem a problemadat."
Kösz!
Egyébként a többi szakmám is kb. így zajlott. Én már tudtam a lényeget és csak a papír kellett. DE végig kellett várni, míg a tököm tudja milyen titkárnő képzéses misz-pitcsa 2 ujjal begépeli az első programkódját... Szerencsére hamar ráunt és befejezte a képzést.

--
openSUSE 13.1 x86_64

Ha ez egy éles hirdetés, akkor egyértelmű, hogy a képzést megrendelésre indították, azaz kell valahova egy olcsón képzett, papírral is rendelkező rabszolga. Az már tök mindegy, tudja-e, mi az hogy Amper, csak tolja napi 10 órában itthon vagy külföldön.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---