vmware workstation visszaállt régi snapshotra - adatvisszaállítás ötletbörze

Fórumok

Kedves szakik,

Sajnos éles rendszeren elkövettem egy nagy hibát - nem backupoltam egy fontos windows guest gépet workstation 8-as alatt.
Expandolni akartam az egyik disket (2 disk van a kérdéses VM alatt egy régi winserver 2003 nexon-nal és fileshare-rel), lefagyott a workstation, restart után pedig egy ősöreg snapshot-ra állt vissza.
Maga a workstation egy winserver2008-on fut raid1 köteten, mind a "host", mind a guestek NTFS fájlrendszeren vannak.

- getdataback semmit se hozott vissza
- R-studio semmit se hozott vissza
- Sysinternals VMFS semmit se hozott vissza

Stupid sysadmin vagyok, ez már biztos, ez ne írjátok le pls...
Van valami esély/ötlet, hogy a régi snapshotra visszaállt guest-ből valamit ki bírok nyerni?

Hozzászólások

Szerintem esélytelen. Ha snapshotokat használsz (ami PROD környezetben eleve nem ajánlott; snapshot <> backup), akkor ugye van egy fix VMDK fájl, és amikor adatokat írsz a VM-ben, azt egy külön fájlba írja. Tehát ha sikerült egy korábbi snapshotra visszaállni, és utána felbootolni a VM-et, akkor az újonnan a VM-be írodott adatok valószínűleg felülírhatták a hoszt lemezén azt a területet, amiben az előző állapotból valamicske még benne lehetett.

Egy ismerősöm járt hasonló módon, Hyper-V-vel; a Kürt sem tudott visszaállítani adatot. Ezt három havi levelezés bánta.

Szia!

Fontos, hogy elindult-e a virtuális gép a régi pillanatképpel, illetve, hogy hogyan viszunyulnak egymáshoz a készített pillanatképek.

Nem vagyok vmware-es, de megtörtént a környezetemben ugyanez virtualbox-al. Szerencsére volt backup az adatbázisról a virtuális gépen kívül, így a nexon segítségével (teljes újratelepítés, adatbázis visszaállítás a napi mentésből) javítható volt a hiba.

Ott a snapshot nélküli állapot lett elindítva, ami kb. 1 éves lehetett, így viszont ugye módosult az alaplemez, amihez nem volt használható a különbségi...

Ha nem indult el a gép, akkor menthető a dolog.

nézz bele a vmsd file-ba és nézd meg, hátha nem hivatkozik valamelyik vmdk-ra, mert lehet, hogy ott van még a lemezen a diff vmdk, csak nem hivatkozik rá, ezért nem látod a visszaállithatók között. Ha megvan még a diff file, akkor lehet némi esély.

De, ha nincs meg a diff vmdk, akkor azért a recovery szoftverrel (nyilván a host-on futtatva) látni kéne legalább azt, hogy le lett törölve az a file.

Nem ismerem a vmware-t, de elvileg ezeket blokk szinten kezelik a virtualizációs technológiák. Tehát ha változott az eredeti (snapshot előtti) blokk, akkor ahhoz képest már értelmetlen a diff file-ban tárolt blokk értéke.

Ha meg is van a különbségi lemez, és sikerül is megetetni a konfig kézi szerkesztésével a vmware-el (Virtualboxban értelmezhető a konfig xml), csak akkor van értelme, ha virtuális gépet még nem indították el és érintetlen az alaplemez valamint az összes utolsó állapot eléréséig készített különbségi lemezkép is.

Ahogy olvastam, a gépet már elindította.

Ez csak akkor volna igaz, ha nem volna egy snapshot ahova visszaállt most. Onnantól, hogy egy snapshot-ra állt vissza hiába inditja be a gépet, minden egyes irásművelet egy külön diff-be kerül, az eredeti (snapshot) vmdk érintetlen marad.

Ilyenkor az számit, hogy fába volt-e rendezve a többi snapshot, vagy mindegyik a mostani snapshot állapot közvetlen gyereke volt. Ha fában volt és eltűnt egy közbenső szülő vmdk, akkor vége a történetnek, de ha a mostani snapshot a szülője az elveszett snapshotnak, akkor menthető lehet a dolog.