A felnőttek játéka..

.. a raspberry pi. :)

Jó ez azért túlzás, mert gondolom számos kocka beállítottságú tini is használja.
De maga a szó: játék
Nagyon találó a raspberry pi-re nézve, pedig sokan szidják, hogy lassú bugos itt ott és kb nem jó semmire.

A történet ott kezdődik, hogy vettem egy pi-t a szüleimnek, mert "trendi" média lejátszót akartam belőle építeni. Engem akkor még nem vonzott a dolog, mert kockulok eleget nap mint nap. Végül édesapám megoldotta máshogy, úgyhogy a pi megmaradt..
Több héten át árválkodott a polcon, amikor arra gondoltam, hogy ma már van kezdeni kellene vele valamit.. De mit? Mire találták ki? Oktatásra, tanulni vágyóknak. Jó, akkor tanuljunk valamit! Körbe kérdeztem a kollégákat hogy mire használják a saját pi-jüket? Jött a válasz, hogy média lejátszó, nas és társai, ami engem annyira nem vonzott, mert ezekre már van kész hardverem.
De jött egy másik válasz is: SSH tunnel
Hmm.. Ez jó! Ilyet még úgy sem csináltam, de ha már tunnel, legyen DNS tunnel (is)! :)

Ahogy bekapcsolja az ember egyből érződik a pi "ereje". Játék és oktatás!
Rengeteg doksi, rengeteg lehetőség..

Szabadjára engedtem a fantáziám. :) Ez lesz a tunnel svájci bicska! Lesz rajta több féle tunnel. Lesz kijelzője is és talán valami ups is rákerül majd. :)

Biztos én vagyok a sokadik, de tanúsíthatom amire a pi-t kitalálták, azt 100%-osan teljesíti. Oktatás és játék.
Meg merem kockáztatni azt is, hogy egy tanulni vágyó kezdő rendszergazdatanonc kezdjen ezzel, ne valami drága és sokat fogyasztó gépsárkánnyal!
Debian van rá, rengeteg csomag van hozzá és szerintem elég sokféle szolgáltatást rá lehet húzni.
Lehet ismerkedni, játszani felelősség nélkül! :)

Hozzászólások

+1

Aki médiaszervert vagy TV okosítót akar, annak ezerszám van dobozolt termék. Csak be kell dugni a konnektorba/HDMI csatlakozóba és megy.

Az SBC egy olcsó Linuxot futtató cucc, ami annyira olcsó, hogy többet is birtokolhatsz és dedikált célokra fixen "pazarolhatsz" el. Akár a hozzá kapcsolódó áramkörrel közösen bedobozolhatod és kész eszközként a polcról később bármikor mint céleszköz leveheted.

Hogyan? Áramkört meghajtani vele?
Végy egy ellenállást és egy kis tranzisztort és a bázisát néhány kiloohmos ellenálláson keresztül kösd rá a tüskesorra. A tranzisztor kollektorára pedig a vezérelendő játékeszközt.
Valahol innen indul az SBC-kkel a véget nem érő játék másik része.

Beaglebone, Odroid esetén van még 12 bites A/D átalakító is bennük. Rajzolhatsz ceruza akku töltődés, ceruza akku kisütési ábrákat, amiből megnézheted, mennyire jó még a ceruzaakku.
Stb stb stb.

Sokkal kisebb a közösség, de lényegesen olcsóbb (jelenleg 15 USD + 3.69 USD posta): Orange Pi PC. Ha megérkezik, akkor valószínűleg lesz róla blog.

Jelenleg ez a baj az összes próbálkozással, szar a szoftver. A legújabb Cubieboard nagyon jól hangzik papíron, de az oprendszerük szimplán szar. Az Rpi-nek a legnagyobb a közössége és ahhoz a legstabilabb a szoftver, ha használni is akarod nem csak örülni magadnak hogy van egy kütyüd csak azt vegyél.

A Cubietruck-nak és a Raspberry Pi-nek is megvan már a dolga, így E-Medve fenti bejegyzését látva, megrendeltem egy Orange Pi PC-t (a linkje alapján, $15+szállítás). Kb. 2 hete meg is érkezett. Kibontás után nézegetem, és néhány dolog nem stimmelt:
- Nem emlékeztem rá, hogy lenne rajta Wi-Fi
- Nem emlékeztem rá, hogy lenne rajta Sata port
- Az elrendezése is egy kicsit más, mint amire emlékeztem.

Ok, romlik a memóriám. Aztán összehasonlítottam az aliexpress-en lévő képpel, és tényleg nem azt küldték, amit rendeltem. Nagy betűkkel rá van írva, hogy Orange pi. Alatta, olyan kis betűkkel, hogy szemüveg nélkül el sem tudom olvasni: Plus. Tehát egy Orange Pi Plus-t küldtek. Az orangepi.org-on megnézve, a Plus-os verzió tényleg úgy néz ki, mint amit én kaptam.

Telepítettem egy debiant, ami működik is. Többre még nem volt időm, de azt hiszem, hogy megtartom. :-) Most már csak azt kell kitalálnom, hogy mivel fogok játszani. Legrosszabb esetben rendelek még egy PC verziót. :-)

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Jogos, megfeledkeztem erről a threadről. Első körben az Orange Pi oldal iszonyú lassú volt és nem is volt fenn a Pi PC-hez való image csak a Baidu-n, ami meg még lassabb és a krix-krax-ok között kellett volna eligazodni. Elindult a letöltés, de a betárcsázós netet idézte.

Első körben megpróbálkoztam az azonos processzorhoz való image-el, de sötét képernyő. Viszont innen sikerült végül beszerezni az image-et.

Komolyabb sebességtesztet még nem néztem, de a bootidő például lényegesen rövidebb, mint a Banana Pi vagy a MIPS Creator CI20 esetén. Amennyit eddig desktopoztam rajta, az alapján mindenképp bizalomgerjesztő.

Ami a fogyasztást illeti: kb. 0.3-0.4 Ampert eszik úgy, hogy egy USB-s billentyűzet volt csak rajta, illetve a hálózat és a HDMI volt bedugva.

Egyébként én a megrendelt eszközt kaptam szépen becsomagolva, illetve rendeltem hozzá átlátszó házat, ami az ára ellenére igényesebb, mint egyik-másik Raspberry Pi ház.

+1

És ha még a GPIO kimenetekkel és egyéb IO képességeivel is elkezdesz játszani, még érdekesebb lesz. Ráadásul rengetegféle HAT (Hardware Attached on Top) kapható hozzá. Én mostanában érintőképernyőkkel és PiFace Digital HAT-ekkel játszom, de nagyon szemezek egy Pimoroni féle Explorer Pro HAT-tel is. És várom nagyon, hogy elérhető legyen az Astro Pi HAT.

Ave, Saabi.

Az én PI -m egy jó éve 24-7ben cicereg a tévé mögött, arról nézünk mindent.

--
arch,debian,openelec,android

Én, meg otthon a szüleim is rasplex-et használva filmezünk rajta egy jó ideje. Van legalább annyira stabil, mint a Diginek a gagyi Kaon HD média boxa.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Gyuszk, winben:

Én pár éve összevetettem, hogy mennyibe kerülne egy Samsung felvevős TV box, és mennyi lenne ha ezt a pi-vel hoznám ki. Az eredmény az lett, hogy kb egálban vannak ár szempontjából, de a stabilitás miatt a Samsmung box-ra esett a választásom. Asszem a tunerrel voltak problémák, meg nem is kezelte a CI+ kártyát.

A Digi digitális egységéhez valami olyan kártya van, hogy állítólag csak verified eszközökkel megy, még PC-hez sem dugható...túl azon, hogy USB-s DVB-C tv tunert nem is láttam még.
Tehát muszáj használnom a Digi által adott felvevős boxot és külön pi-t is az egyéb filmek lejátszásához.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok