Thunderbird végtelenségig menti az elkükdött mailt

Fórumok

Sziasztok,
hónapok óta bosszant egy hiba, aminek most már szeretnék a végére járni. Ubuntu alatt a Thunderbird gyakran - de nem mingig(!) - azt csinálja, hogy az elküldött mailt ugyan elküldi, de az "elküldött elemek" mappába másolásakor a végtelenségig mutatja a progress bar-t. Ha kilövöm a processt, a mail persze nincs lementve, bár tőlem elmegy.
Érdekesség még, hogy ha egy vett levélre küldendő válaszról van szó, akkor ilyenkor még a vett mail is eltűnik a beérkezettekből.
Ha a process kilövése után újra indítom a Thunderbird-öt, akkor megint képes normálisan működni.
Teljesen véletlenszerű, hogy mikor jelentkezik a dolog, a küldött mail méretétől függetlennek tűnik, van, hogy több mail elküldhető és egyszer csak beüt, attól kezdve csak a kill és újrainítás segít. Akkor megint megy rendesen, ezért nem lehet mappaméret vagy írásjog jellegű probléma (gondolom én).
A csomagot leszedve, újra telepítve (és a leveleket visszatéve a helyükre) a jelenség marad. Sőt, disztribució frissítés is volt már azóta, de ez a fantom azt is túlélte.
Pop3-mal szedem le gmail-ről a leveleket, bár van freemail-es címem is. Nem figyeltem eddig tudatosan, de mintha csak a gmail-es fiókok esetében állna fenn a jelenség.
Hogyan tudnám behatárolni ezt a random jelentkező fantomot?

Hozzászólások

Én azt figyeltem meg hogy ez akkor történik, ha van inline kép a levélben.

Gmail imap esetében mintha tapasztaltam volna magam is furcsaságot, de saját gépemen pop3-at használok, az meg működik. Jelenleg a

thunderbird-38.2.0-2.fc22.x86_64

verziót használom Fedorán, de pop3 esetében korábban sem emlékszem problémára.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez egy olyan régi Thunderbird hiba, hogy már a Netscape-ben is fennállt. Amíg írod a levelet, berohad az IMAP kapcsolati szál, és nem bírja bemásolni a Sent mappába a levelet. Szándékosan még sosem sikerült reprodukálnom, viszont úgy egyébként szinte heti rendszerességgel felbukkan. Valaki tényleg kidebugolhatná már, hogy mi van...

Nekem is volt ilyesmi, szerveroldali hibaként realizálódott nálam. (saját mailszerver)
Meg kellett növelnem a dovecotban a mail_max_userip_connections értékét a default nemtommennyiről sokkal többre és megjavult...
Lehet, hogy nálad nem pont ez a helyzet, de ha lehetséges, érdemes utánmanézned.

Nekem is ez a gyanum. Nalam nem lehetett modositani a max userip-t, viszont a TB-nek is van beallitasa, hogy max mennyi kapcsolati szalat hasznalhat, ha leveszed egyre, akkor csak az aktiv IMAP kapcsolatot hasznalja ujra, az tuti megoldja. Mar nem emlexem, hogy a TB tud-e IDLE parancsot kuldeni, de ha igen, erdemes azt is bekattintani.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Esetleg betelt a kvota az IMAP szerveren?
A helyi lemez telitettsege is okozhatja, bar arra gondolom kevesebb esely van.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Többen említették az IMAP-et, bár az elején is írtam, a thread közepén is, hogy POP3-mal szedem le a maileket.

Megpróbáltam a javasolt mail.server.default.use_idle flag-et átbillenteni, de a jelenség maradt :(

Ezt megpróbálom, köszi a tippet:
http://wiki2.dovecot.org/Debugging/Thunderbird

Tudtommal a TB nem tud profilok kozt leveleket migralni, legfeljebb ket kulon inditott TB instance kozott, de abba meg rendszerint belefagy. Mas ut nincs a levelek kihozatalara, a POP3 csak lokalisan tarol.

Egyebkent meg 2015-ben az IMAP szolgaltatas elegge alap dolog.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Tudtommal a TB nem tud profilok kozt leveleket migralni"

De-de.

Csintal már:
Évek alatt Gmail pop3-mal leszedett local diremből -> külső szolgáltató imapra
Külső szolgáltató pop3-mal leszedett local dir-ből -> külső imapra
Imapról -> Imapra

Minden esetben mindkét fiókot felvettem majd fogd és húzd módszerrel átraktam. Levelenként és full mappa szinten is működik. Igaz sok-sok ezer levélnél nagyokat nyög...ilyenkor érdemes kevesebbet kijelölni és több lépésben áthelyezni.

"Minden esetben mindkét fiókot felvettem "

A problema itt az, hogy nem ket fiokrol beszelgetunk, hanem uj profilrol. Az a gyanum ugyanis, hogy emberunk Thunderbird profilja (nem az account, a profile, nem tudom ezt maskepp mondani, ez a TB terminologia) megserult. Mivel nem tudsz meg egy "Helyi levelek" fiokot csinalni (felhivom a figyelmedet, hogy emberunknek POP3 fiokja van, ez NEM jelenik meg kulon fiokkent a TB-ben), csak az uj profil oldhatja meg a kerdest. Profilok kozott viszont nem tudsz ertelmesen migralni. Megegyszer, profilok, es nem accountok kozt.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Hat, vegulis van egy mod, csak nem tudom, hogy ez az ujabb TB-kkel mukodik-e. Annak idejen (ez meg valamikor a 2.0.x kornyeken volt) lehetett olyat csinalni Windowson, hogy kihuzhattad a leveleket egy fizikai folderbe, es akkor kiexportalta EML formatumba. Otletem nincs, hogy ez meg mukodik-e.

Alternativa: ha nincs tul sok leveled, regelsz egy Indamail accot, ok adnak IMAP hozzaferest (ha van indexes usered, ez konnyu), es feltolod oda a leveleket, az uj profilba meg visszahuzod.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik