Win10 ingyenes frissítés

üdv

A dolog adott: http://www.origo.hu/techbazis/20150729-windows-10-mellett-megtarthatja-…

Maga a tool amivel le lehet szedni az ISO-t, kiválasztva a nyelvet, a platformot és a verziót. A toolból van magyar és angol illvet 32 és 62 bites verzió.

Angol információ:
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/media-creation-tool-insta…

Ezek alapján ha frissítjük a jelenlegi OS-t 10-re és aktiváljuk, akkor késöbb bármikor elég csak a W10-et újrarakni, az aktiválás működni fog.

Kérdés mi van akkor ha nekem most W7 van, és úgy akarok róla W10-re upgrade-elni hogy nem frissítéssel hanem sima installal. Felhívtam az MS-t, nagyon nem tudták, de az elmondásuk alapján 1x mindenképpen meg kell csinálni a 'frissítéses' váltást, azzal lesz a gépünk beregisztrálva hogy jogosult W10 használatára, és utána már bármikor simán újrainstalálhatjuk azt.

Hozzászólások

Valahogy így látom én is. Az aktiválás token valahol a gépen csücsül meg a Microsoft rendszerében.

Mikor indítod a frissítést bejegyzi magának a renszer hogy ez immár Win10 licenccel (is, mert pl. Pro-nál van downgrade lehetőség, meg amúgy is van visszalépési lehetőség) rendelkezik.

Mikor indítod a media-creation-tool-t válaszd azt hogy ezt a gépet szeretnéd frissíteni, meg fogja kérdezni hogy mit akarsz átvinni a jelenlegi rendszerről: 1 személyes adataidat, 2 személyes adataidat + telepített alkalmazásokat, 3 semmit, a 3 lényegében egy clean install és mégis frissítés.

Ha már a cím ilyen általános lett, akkor belepofázok: ha nekem W8.1 van bitlockerrel, arra is simán rámegy a W10? Még a 7->8 váltásnál láttam olyat, hogy ideiglenesen ki kell kapcsolni a védelmet (de nem levenni a titkosítást).

--

Engem az érdekelne, hogy virtuális (VMware, Xen) környezetben mi lesz ezzel az elb*szott licenceléssel... Mert ott azért nem ritka az "alaplapcsere"

--
zrubi.hu

Benne van az Eulába :

b.) Önálló szoftver. Ha Ön a szoftvert önálló szoftverként szerezte be (vagy ha a szoftvert önálló szoftverként beszerzett szoftverről frissítette), akkor a szoftvert átviheti egy másik, Önhöz tartozó eszközre

Bár a megvalósítását én se értem.


One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them

s/Ring/Key

A gyakorlatban pedig az van (win7 esetében is) hogy amint megváltozik alatta a virtuális hardver, újra kell(ene) aktiválni. Most ha mondjuk frissíteném (egyelőre biztosan nem fogom) w10-re, akkor újra aktiválás során a régi kulcsot kell majd mindig megadni??
(erre eddig senki nem tudott értelmes választ adni)

+ extrák:

- egy OEM licencről van szó, amit elvileg (eddigi információim szerint) egy példányban legálisan futtathatnék akkor is, ha az nem közvetlenül a fizikai hardveren fut, hanem virtualizálva.

- az általam használt virtualizációs megoldás lehetővé teszi, hogy template alapú VM-eket használjak. Ez tovább bonyolítja a helyzetet, mert a template-ből elindított VM-ben jelenleg is minden reboot-nál újra kell(ene) aktiválnom a windows. Aminek persze értelme nincs, mert a template-ből kapott 'rész' gyakorlatilag read only - legalábbis reboot-kor eldobja a változtatásokat.

--
zrubi.hu

Nem ez a probléma, de közbe megtaláltam a választ is:

So basically our win8.1 retail keys are being turned into oem keys. -_-
Edit: So after talking to MS support, if you were to change your mobo which is what win10 is tied to, you will have to reinstall win7/8 then do the upgrade again to win10. Why cant we just get Win10 retail keys if we have win7/8 retail keys?

forrás

Valaki osszefoglalhatna, hogy mely verziokat lehet VM-be telepiteni.

En ha jol ertelmezem, boltban vasarolt OEM-et be lehet tenni VM-be (Virtualbox pl.),
de a geppel jott OEM verziot "nem biztos"
(tegyuk fel, hogy fizikailag sose lett a windows elinditva azon a gepen/laptopon).

A kerdes meg, hogy van-e kulonbseg XP,7,8,10 verziok kozott licenszelesben.
Ide kellene egy MS jogasz, hogy feketen-feheren leirja.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem ez alapján csak a dobozos teljes verziót (FPP).

If you are building a system for your personal use or installing an additional operating system in a virtual machine, you will need to purchase a full version of Windows 10, available in FPP.

De nem vagyok jogász és nem is szeretnék jogászkodni. :P

installing an additional operating system

Hat en atragtam magam a fenti cikken, de igazabol csak kodosebb lett, mint elotte...

Mondjuk az kiderult szamomra, hogy japanban install CD-t adnak, es nincs ez eloretelepitett marhasag:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az én logikám szerinte, ha a rendszerépítő nem teheti virtuális gépre (lásd: ügyfélrendszer fogalma) és a fenti alapján nem is telepítheted magadnak:

Windows 10, Windows 8.1, and Windows 7 system builder software does not permit personal use, and is intended only for preinstallation on customer systems that will be sold to end users.

Felmerül a költői kérdés, hogy kerül a virtuális gépre elsőkörben (és másodikban mert ugye "no transfer rights") :)

A usecase a kovetkezo:
0. Megveszed a laptopot
1. Telepitesz egy linuxot
2. virtualboxba telepitesz egy windowst a gep OEM kulcsaval
(tehat ezelott nem telepitetted ezt a windows-t fel,
mivel nem is inditottad el a windows telepiteset)

Nalam most van egy "projektoros laptop", amin linux fut (windows lefagy, ha radugom a projektort), es ebben van egy windows a laptop OEM kulcsaval.
Egy kicsit be kellett tanitani a kollegakat,
hogy hogyan hasznaljak (mindig ugyanabba a konyvtarba mentsek a pendrive tartalmat),
de ugye egy eloadasnal tipikusan mindenhonnan hoznak pendrive-ot,
igy a normal windows allandoan virusos lett.
(tudom van virusirto, de akkoris:)

Itt meg neha van a VM-rol backup, es ha nagyon lassu lenne,
akkor eggyel regebbi mentest inditok el, es a lassut kukazom.
Nem kell registry-t turni, egyszeruen egy hordozhato projektoros laptopnak tokeletes.

Valoszinu a fenti nem egy iparagi best-practice, lehet nem is valos use-case.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Windows 10, Windows 8.1, and Windows 7 system builder software does not permit personal use, and is intended only for preinstallation on customer systems that will be sold to end users.

Itt most nem egyszeruen arrol van szo, hogy nem hasznalhatja az OEM-et sajat maga, amit egyszer majd elad?

Kb. ahogy a boltban nem probaljak fel a kotont elotted :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem nem.

Pl.: Amazon termékleírását:

Use of this OEM System Builder Channel software is subject to the terms of the Microsoft OEM System Builder License. This software is intended for pre-installation on a new personal computer for resale. This OEM System Builder Channel software requires the assembler to provide end user support for the Windows software and cannot be transferred to another computer once it is installed. To acquire Windows software with support provided by Microsoft please see our full package "Retail" product offerings.

http://www.microsoft.com/OEM/en/Pages/support-faq.aspx

Lehet OEM-et is használni és 99%-ban biztos vagyok abban hogy azt VM-be is átviheted akkor is ha már egyszer telepítve volt direkt a hardverre.

Ami biztos az az, hogy egyszerre azon a gépen egy példányban futtathatod. Tehát snapshot ok, de két VM ami párhuzamosan fut nyilván nem.

7-8-10-nél nagy diff nincs, XP-nél VM szerintem nem volt még a licencelési feltételek közt.

Szoval a lenyeg:

Q. Can I install OEM software on a virtual machine (VMware)?

A. You can install OEM software in a virtual environment as long as you have a separate license for each instance of the software. It is fine to use the OEM version as long as it is properly licensed. To be clear, a separate version of the software must be installed for both the “standard” and “virtual” installations.

Szoval igen. Ha tortenetesen a fizikai gepen is windowst akarna futtatni az illeto es a virtualis gepen is, akkor 2 licenszre van szukseg.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Itt kicsit máshogy fekszik a leányzó. (MS-ék már augusztus van)

For Windows desktop operating system software licenses acquired through the OEM channel, the Windows use rights are outlined in the Software License Terms that accompany the software. These license terms provide use rights to run Windows locally on the licensed device in a virtual operating system environment (OSE). However, they do not provide use rights for accessing Windows running remotely in a virtual OSE from the licensed device and are limited in other ways when compared to virtualization use rights provided with Software Assurance for Windows and Windows VDA subscription licenses acquired through Microsoft Volume Licensing. For example, OEM licenses do not permit remote access to a Windows virtual machine running in a data center.

Ez alapján a licensz így is úgy is ahoz kötödik amibe bele lehet rúgni (mondjuk, logikus mert a vmware-ra nem könnyű COA-t ragasztkatni :)).

Windows 10-nél is lehet alkalmazni a legális slmgr -rearm parancsot?

Szerintem ez jó megfogalmazás (bár én még belevettem volna az oroszlánokat :)):

Legitimately, you can use the rearm command to extend the grace period from 30 days to 180 days. Which can be understood if you are having technical difficulties activating. For instance, you reinstall Windows 7 somewhere in a remote jungle with no Internet or telephone.

Nekem soha nem volt még rá szükségem és elképzelni se tudom milyen indokkal használna valaki trial szervert még a 239. napon is.

Kerdes:
Van-e mar annyira okos, hogy nem irja felul az MBR-t?
Utoljara 98-as Windowst telepitettem (ide-tova ~15 eve nem hasznalok otthon Windowst). Akkor elegge szivas volt, ha nem volt keznel Linuxos boot lemez a bootloader ujratelepitesere.
--
FeZo