(erettsegi) matekfeladat

ha a telefon 2 nap 23 oraja volt utoljara tolton, es be van allitva, hogy 20% toltesnel valtson takarekos modra, akkor 52%-os akkutoltottsegnel milyen keplettel jon ki a 2 nap 3 ora varhato uzemido ?

Hozzászólások

Az utolsó X időt veszi figyelembe. Ha az utóbbi fél órában az átlagosnál jobban terhelve volt a hardver, akkor simán kijön ilyen idő.

Érzékelsz ebben bármilyen ellentmondást? Mert én nem. Egyfelől a terhelés nem állandó, másfelől a tárolt töltés mennyiségét szerintem mérni nem nagyon, inkább csak becsülni lehet, harmadszor pedig nem vagyok egy pillanatra sem meggyőződve arról, hogy a folyamatok feltétlen lineárisak. Aztán ott van az akkumulátor élettartamának csökkenése, a kapacitásvesztés is, továbbá a hőmérsékletfüggés. Ezek után azon csodálkozom, ha ezt pontosabban lehet becsülni, mint a holnapi időjárást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

jozan paraszti logika szerint 50%-nal kellene kb. annyinak lennie a varhatoan hatralevo idonek, mint amennyi eddig eltelt. ja nem, tobbnek, mert 20%-nal atbillen takarekosba, ami elmeletben annyit tesz, hogy az a 20% annyit er, mint az elotte levo 30. oke nem egyenletesen hasznaljuk, en is remelem, hogy ejjel almomban nem hivtam fel senkit.

szoval a csodalkozas teljesen jogos, anno a seregben a p12 lokator magassagmeroje volt ilyen, hogy +-900M -re meg tudta mondani, milyen magassagon van a repulo. ugy is hivtak, hogy saccometer, szvsz erre az izere is pont ez a megnevezes illik. gyarilag rajtvan a telefonon, mint lathato teljesen felesleges, el is tuntetem rogvest, nekem itt ne kamuzzon semmi :)

harmadszor pedig nem vagyok egy pillanatra sem meggyőződve arról, hogy a folyamatok feltétlen lineárisak

Exponenciális rémlik. Egy viszonylag régi Természet Világában volt egy diákpályázatos cikk, amely a különböző elemeket terhelte, vizsgálta, és ha erre is jól emlékszem, exponenciális-szerűséget kapott.

15 perce húztam le a telefont a töltőről, 2 nap 21 órát ír, 98%. Meglátjuk.

Biztos, hogy nulla százalékig számol? Másrészt nagyjából jó ez: szűk 3 napja töltötted, kb. 50%-on vagy, bő 2 nap van hátra. Harmadrészt a takarékos módot is "számolja"?

Ennyit a linearitásról.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

vegulis 4 nap 10 ora utan 32%-os kijelzett akkuszintnel tettem ra a toltore.
ha valaki meg szamolgatni akar: 1 nap 5 orat jelzett hatralevo idonek.