Melyik bankot?

A sok+egyedi ilyesmi topik után ezennel:
Most, hogy a tolvajok államosították a Bubankot, ideje egy másik után nézni, tapasztalatok tekintetében kérném a nagyérdemű seg1tségét, olyan bankot keresek, akik:

-adnak dombornyomott kártyát,
-netán tudnak valami virtuális kártyát is netes pénzköltéshez,
-tudnak adni társkártyát a számlához, aminek külön limitjei vannak,
-van napi/havi limit a kártyákhoz,
-multifaktoros login a netbankba,
-Javamentes netbankjuk van,
-értelmes, modern, használható netbank,
-nem baj, ha van magánnyugdíjpénztáruk is, (ebből mondjuk nem lesz sok)
-van mobiloprendszerre natív kliensük,
-van demo netbankjuk,
-nagy cég legyen, ne a piripócs és vidéke takarékszövetkezet,
-értelmes áron menjen a számlavezetés (egy időben a City büntetett, ha nem jön havi rengeteg pénz a számlára,
-nem OTP!!!!

nyilván ezek között lehetne vmi prioritást is felállítani, de nincs kedvem

Hozzászólások

„Nem is kell. Olyan a policy, hogy ha gond van, nem szívod meg.”

Limitmódosítás emelt díjas telefonszámon történik 600 Ft-os plusz díjért cserébe. 2015-ben. Virtuális kártyájuk nincs, így ez azért elég fontos lenne.

@OP: szerintem kerüld el őket. A fenti történetet itt írtam le részletesebben: http://hup.hu/node/127300.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Amit adtak sárga kártyát, azon a következő szerepelt: +36 40 48 48 48. Ez vezetékes vonalról helyi hívás díját adja, mobilról viszont emelt díjas. Közben látom a weboldalukon, hogy a budapesti előhívóval is működik a szám, de mivel csak egyszer hívtam fel őket a másnapi felmondás előtt, így nem kutakodtam anno.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

mobilról azért emelt díjas, mert k*cs*g*k a mobil szolgáltatók. Ezért meg fog szűnni a kék szám intézménye.

FYI: a kék szám hívása sem (számottevően) több mint a vezetékes számé.
Ha a vezetékes szolgálató tudja helyi tarifáért adni a mobil is adhatná vezetékes hívás (értsd 10Ft alatt) díjért, de nem. A mobilnak megfelelő (v magasabb) áron adja. Na, ez az extra haszon.
Megszűnni pedig azért fog, mert az NMHH javasolta a díjcsökkentést. A szolgáltatók elküldték, h ne szóljon bele az árképzésbe.
Erre az volt a válasz, h az árképzésbe nem szól bele. Zöldet csinál a kékből.

mobilról azért emelt díjas, mert k*cs*g*k a mobil szolgáltatók.

Nem, nem azért, hanem mert van egy marék pöcs politikusunk (akik állítólag a mi képviseletünket kellene ellássák), meg egy balfasz hírközlési felügyeletünk, ahol még nem merült fel, hogy jól kéne megfogalmazni, hogy mi is a kékszám korrekt tarifabesorolása.

Amúgy a 06-21 dettó ugyanez.

Elvileg mobilról se lehetne emelt díjas.

Viszont ha szopatnak (pl. a flat tarifáknál nem veszik bele a kék/zöld számokat), akkor van egy "trükk". Beírod gugliba a számot, előbb utóbb megtalálod a bank/etc oldalát, ez esetben ezt:
https://www.raiffeisen.hu/kapcsolat/telefonos-ugyfelszolgalat
És ott találsz egy ilyet:

A telefonos ügyfélszolgálat a nap 24 órájában
belföldről a 06-40-48-48-48
külföldről a +36-1-48-48-484-as számon hívható.

Szóval hívod a +36-1-48-48-484 számot, és akkor már "sima" pesti számot hívsz.

Már ahol nem szívat a szám tulajdonosa.
Konkrétan az ELMŰ esetében a (40) 38 38 38 szám helyett az (1)238 38 38 számot hívva elmondja a versmondólány, hogy ezt a számot mobilról nem hívhatod, és elbontja a vonalat. Múltkor hibát akartam bejelenteni és nem tudtam agyilag felfogni, hogy a budapesti számot mért nem hívhatnék mobilról...
--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Az a hívószám kijelzése, ami tiltható. Nem nehéz megoldani, hogy mobilszolgáltatók felől külön vonal(csoport)ra essenek be a hívások (A-számmal vagy anélkül), és erre a bejövő vonalcsoportra az IVR-t úgy kell beállítani, hogy a pléhmaca szövege után bontsa a vonalat.

Sajnos túróst.
Pl ISP-knek (országosra bejelentett szolgáltatás esetén) kell biztosítani, hogy minden körzetből HELYI tarifával lehessen hívni. Ez azt jelenti, hogy mindhárom (5) mobil operátornál tart 1-1 SIM kártyát.
Arra nincsen szabály pl, h 1000 előfizetőnként kell 1 csatorna vagy hasonló.

hm. mégis hogyan oldanád meg, hogy a mobilszolgálatók felől direkt másik trunk-ön gyűjtöd a forgalmat?
Mindenkivel összekapcsolódsz és megkéred őket, hogy bitte, ha ezt a számot hívják, nehogy a vezetékes hanem a direkt trunk felé route-oljátok már.

Szerintem kiröhögnek...

Egyébként nem azt kell hívni, btw.

"A telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége számlázással és egyéb ügyekkel kapcsolatban: 06-40-38-38-38 (kék szám), 06-20-978-56-11, 06-30-978-56-11, 06-70- 978-56-11 (külföldről: 00-36-1-238-1000)"

Ott van a vezetékes is, sőt, minden egyes mobilhálózathoz egy helyi tarifával hívható szám is.

Nekem egy időben OTP-s számlám volt, ahhoz járt ilyen.
Külön számla tartozik a papír kártyához. Vásárláskor az ember rátölt annyit, amennyit el akar költeni. Online a papírról írja be a kártyaszámot. A tranzakció után ha a weboldalról, kereskedőtől, forgalom monitorozásból valaki ellopta a kártyaszámot, nem tudja vele elkölteni a pénzemet, mert azon a számlán általában nincs zsé.

Elméletileg egy rendes számlához kapcsolt rendes kártyával bezzeg igen.

Gyakorlatilag nagyon régen rendes hitelkártyákat használok online vásárlásra, és már pár éve OTP-s számlám sincs.
Eddig egyszer történt olyan, hogy valaki a kártyaszámommal vissza akart élni (de nem lehet tudni, hogy online boltból/forgalomból lopta el a kártyaszámot vagy inkább valami elfogadóhelyen másolták le).
Ebben az esetben annyi történt, hogy felhívott a kártyatársaság, hogy az 1001 végű kártyáddal de akartál repülőjegyet venni éppen Brazíliában valamivel 1000 dollár felett? Vagy bármi weboldalon repülőjegyet mostanában? Mondtam nekik, hogy nem, az elmúlt másfél hétben nem vettem repülőjegyet. Jól van, mondta a néni, akkor a mostani kártyát letiltom és postázom az újat.

Szóval pénzt így sem vesztettem, de a virtuális kártya még annak az elméleti lehetőségét is kivédi, hogy mondjuk a bank/kártyakibocsátó nem veszi észre, hogy gyanús a tranzakció és fizet. (Bár persze akkor meg felhívnám őket, hogy ezt a tranzakciót nem hagytam jóvá, és akkor visszaadnák a pénzt).

ezt a "szamlara annyi penzt rakok amennyiert vasarolni akarok" el tudod jatszani normalis (debit) kartyaval/szamlaval is (csak baromi kenyelmetlen, de ez a virtualisra is igaz), A "nem tudjak csak online vasarlasra hasznalni" annyit jelent hogy online vasaralasra viszont ugyanugy "hamisithato". Na mindegy, en ezugyben kevesbe vagyok paranoid, kb 8 eve hasznalok napi szinten kartyakat online es nem online vasarlasra, gyakorlatialg keszpenzzel alig talalkozom, es eddig meg egyszer se volt belole gondom, de par ismerosnek akadt itt ott, ott annyi volt hogy felhivta a bankot mondta hogy ez bizony nem o volt es kesz.

Jellemzően olcsóbb, mint egy külön debit kártya. Sőt, egy elektronikus kártyával együtt annyiból kijön, mint egy dombornyomott. Én személy szerint netes vásárlásra részben Skrill-es kártyát használok, legalábbis ahol dollárban lehet fizetni, mert akkor ígyis-úgyis lenne egy váltás. Évi 10 euróért egy Unembossed Mastercard, és gyakorlatilag brit számla usd-ben vezetve (lehet forint, euró, font, stb). Utalni lehet forintot magyar bankszámlájukra, árfolyamuk nem a legjobb, de citit pl magasan veri. Cserébe a magyar állam enyves kezeitől biztonságos távolságban van némi tartalék.

Nem tudom más banknál milyen, de otp-nél normál debit kártyára az átutalás (hiába bankon belüli) baromira nem azonnali, sőt munkaidőn kivül nem is működik, megvárja a következő munkanapi banknyitást (ill. otp-nél a reggel 7 órát)

Ezzel szemben a virtuális kártyára vasárnap éjszaka közepén is 5 mp-en belül megérkezik az utalás (valójában fedezetbiztositás) és már költheted is a neten. Szerintem baromira nem kényelmetlen, sőt tökegyszerű és biztonságos, legalább 10 éve (mióta bevezették) használom.

"-értelmes áron menjen a számlavezetés (egy időben a City büntetett, ha nem jön havi rengeteg pénz a számlára,"

Emiatt mar kiesik a raiffeisen. Havonta ~600 forintot fizettem a kb. semmire. Tovabba a minden 3. havi kikenyszeritett netbankos jelszovaltastol (es annak a nagyon elbaszott modjatol) befontam a szemoldokom. Ja, es azt is ellenorzik, hogy a legutobbi 20 jelszavad kozul nem valaszthatsz ujra. Persze ha sokat tevesztek, es kell hasznalnom a 4(!) szamjegyu(!) pint a jelszohelyreallitashoz, az nem problema, azt sose kell cserelni. Total agyament dolog. (Mas, etikai jellegu kerdes, hogy akik reszt vettek a devizahitelnek hivott tomeges atveresben, megerdemlik a bojkottot.) Magnetbank-ra valtottam. Nekem bejott.

Havonta ~600 forintot fizettem a kb. semmire.

Nem lehet, hogy sz.rul választottál számlacsomagot? Én is, és párom is nulla forintot fizetünk a számlavezetésért. Nem feltétlen kell abba belemenni, amit az ügyintéző javasol (de gondolom, ez más banknál is így van) - előtte tájékozódsz, és kitalálod, hogy az igényeidnek/szokásaidnak melyik felel meg leginkább.

Tovabba a minden 3. havi kikenyszeritett netbankos jelszovaltastol (es annak a nagyon elbaszott modjatol)

Mitől elb.szott? Megkérdi a régit, és kétszer meg kell adnod az újat.

Ja, es azt is ellenorzik, hogy a legutobbi 20 jelszavad kozul nem valaszthatsz ujra.

Ha meg nem lenne, akkor azon menne a siránkozás, hogy semmi biztonság nincs.

devizahitelnek hivott tomeges atveresben

Ennek egy picikét nézz utána! De csak néhány gondolat: mindenkinek kellett az újabb és jobb, amire pénz kellett, sokszor nulla önerővel; csábítóak voltak az alacsony (kockázatos) törlesztőrészletek; senki nem rohangált senki után, hogy márpedig vegyél fel hitelt; nagyon sok devizahiteles jobban járt, mintha ugyanazt az összeget ugyanannyi időtávra forint alapon vette volna fel (és a mostani hitelelszámolást nem is számoltam bele); az akkori törvényeknek megfeleltek a szerződések, csak a mostani, visszamenőleg érvényesnek nem (ha nem feleltek volna meg, gyakorlatilag egy szerződés sem, akkor a pedig azon kellene gondolkodni, hogy a PSZÁF hol volt annyi ideig).

.
Csak egy példa: kollegám svájci frank alapon vett fel hitelt. 2012-13 körül fejezték be a törlesztését, akkor azt mondta, hogy sokkal jobban jártak, mintha ugyanakkor, ugyanazt az összeget, ugyanannyi futamidőre forintban vették volna fel. Most (néhány hónapja) meg még pluszba kapott valami 300ezer forintot...

Van olyan, hogy jelszópolicy, amit egy három betűs ajánlása alapján a netbankra is implementálnak. A régi jelszó begépelése, illetve a jelszócsere után újra be kell jelentkezni (azaz a jelszó megváltozása a session azonnali lejáratát okozza) is teljesen korrekt - gondold végig, miért.

"Ha meg nem lenne, akkor azon menne a siránkozás, hogy semmi biztonság nincs."

Nemtom feltunt-e, de ott a 4 szamjegyu pin, az nem valami biztonsagos. Amellett felesleges a 3 havonta kikenyszeritett jelszocsere. Igy ra vagyok kenyszeritve, hogy irjam fel valahova. (Ami szinten nem valami biztonsagos.)

ott a 4 szamjegyu pin

Bevallom, azt a bizonyos 4 számjegyű pint sose használtam. Talán nekem is van, de fogalmam sincs, mennyi lehet. Amikor véletlenül elcsesztem a jelszót (értsd: nem mentettem el az újat), akkor szépen bementem a bankfiókba, vártam öt percet, mondtam, mi a problémám, utána SMS-ben küldtek ki egy kódot, amivel aztán meg tudtam még egyszer változtatni a jelszavamat.

ra vagyok kenyszeritve, hogy irjam fel valahova

Ööööö... eltévedtem, és ez a NőkLapjaCafé vagy a kiskegyed.hu/forum? Azt hittem, hogy ez egy informatikai fórum, ahol a látogatóknak nem okoz gondot a jelszavak biztonságos kezelése.

Az is egy opció :)
A módszeremnek egyébként az a hátránya, hogy csak a saját laptopomról tudok belépni a netbankba. Ami akár előny is lehet, mert így talán kisebb az esélye, hogy egy idegen gépre települt okosság bármit megszerezzen. A saját gépemet meg igyekszem úgy használni, hogy ilyen okosságok ne települjenek.

Nem a jelszócsere intézménye gyengíti a rendszert, hanem te, illetve a módszered.

De elmondom, hogy csinálom a jelszócserét:
1. Belépek, visít, hogy cseréljek, de azonnyombanéshirtelen...
2. Belépek a Keepassx-be, onnan beíratom a jelszót, ahova kéri (mármint a régit). Generáltatok egy újat, azt pedig kétszer beíratom az új mezőbe.
3. Rákattintok, hogy "OK" (vagy entert ütök, a fene se tudja).
4. Belépek az új jelszóval, amit a keepassx ír be.
5. Elmentem a keepassx-ben az új jelszót az adatbázisba (volt már kb. kétszer, mikor ezt elfelejtettem, ekkor kellett mennem sms-t kérni).

Ezzel nincs félregépelés, nem kell pinkódot pötyögtetnem, stb. Bár nem értem, miért kell a "jelszópróbálgatás".

Megnyugtatlak: volt más opciód. Párom számláján a pénzmozgás kb. nulla. Akkoriban még volt a Bázis számlacsomag (talán fél éve szűnt meg).

Vagy ha megis volt mas opciom, akkor atbasztak.

Aki hagyja magát, és fogalma sincs, milyen lehetőségek vannak, azt nem nehéz. A bankfiókban vannak brossúrák, amelyekből tudsz tájékozódni a bankszámlákról. Az ügyintézőnek (gondolom) érdeke, hogy több szerződést kössön. Azt ajánlotta, te elfogadtad.
Párom úgy ment oda, hogy a Bázist akarja. Mondta, hogy bankszámlát szeretne nyitni. Az ügyintéző rögtön elkezdte mondani, hogy van a... nem is tudom, milyen fantázianévvel bírt az a számlacsomag, aminek volt havi 2-300 forint számlavezetési díja, hogy akkor kössünk olyat. Ekkor párom mondta, hogy inkább a Bázist szeretné. Ügyintéző mondta, hogy ott drága az utalás, meg a kp-felvétel (még a törvény előtt volt), stb. Mire: nem fog utalgatni, készpénzt felvenni, stb., így őt az nem érdekli. Ennyiben maradtak, meg lett kötve a Bázisra. Ennyi a történet és ennyi múlik azon, hogy felkészülten mégy, vagy elfogadod az alapértelmezett értékeket.

Nem hiszem, hogy más bankoknál más lenne a helyzet ezen a téren.

Nekem az OTP-ben úgy ment, hogy a fiatal lány elővette a számlacsomagok költségeit tartalmazó táblázatot, és kérdezett pár dolgot, illetve pár esetet végigmutogatott.

Gránit banknál hasonlóan, kérdezett pár dolgot a hölgy, aztán javasolt bankszámla típust. (0 forint havidíjjal).

Bő tíz éve az OTP-ről váltottam. Nem lehetett normálisan (viszonylag alacsony költséggel) megoldani, hogy a tandíjamnak megfelelő összeget felvegyem készpénzben, hogy befizessem (Junior számla limitje miatt három nap alatt tudtam volna felvenni a pénzt, nyilván háromszoros pénzfelvételi alapdíj plusz az arányos rész; vagy pedig a pénztárból kicsit szaftosabb költséggel). Ekkkor ajánlott az ügyintéző egy kb. 250 forintos számlavezetési díjú csomagot (10 éve volt 250!!!!). Ezután néztem körbe az összes bankot a neten, és amikor megtaláltam a megfelelőt, bementem, és megkötöttem (akkor még a könnyen megjegyezhető "A" és "B" díjcsomag volt :) ).

Gondolom, ügyintéző-függő is a dolog (egyik ügyintéző... öööö, szóval nemigen van a helyzet magaslatán, a másik meg korrekt és normális, még az aktuális akciókról is szokott szólni, mikor nagyritkán ügyet intézek).

Meg bevallom, jobban szeretem én megnézni és végiggondolni (és később visszamenni), mint egy ügyintézőre hagyatkozni (ezzel nem lenézve az ügyintézőket).

AZ a 600 Ft lehet sok, meg lehet nem sok - nézőpont kérdése. A jelszócserés dolgon meg nem értem, miért kell rinyálni - a Citibank Online esetén nincs két faktoros auth, bónuszként a kis- és nagybetűket sem különböztetik meg a jelszóban. És meg is magyarázták, hogy ez a felhasználók kényelme miatt van így...

a kis- és nagybetűket sem különböztetik meg a jelszóban

Hehe :)

a Citibank Online esetén nincs két faktoros auth

Raiffeisennél is csak azonosító és jelszó van, semmi sms meg token meg ilyesmi. Viszont bármilyen átutalás/átvezetési, csoportos beszedési, stb. szándék esetén sms-re egy egyszer használatos jelszót küld. Tehát ha véletlenül megszerzik az azonosítót, jelszót, "csak" read-only módon tud belépni.

A "lol" nem az én hozzászólásomra érkezett.

De hogy ne ködösítsek: a két állításodat állítottam egymással szembe (jó, egy "vs" jelzés kimaradt).
Részletezve: bevallásod szerint nemigen olvasgatod a banki irományokat bullshiteket, viszont a devizahitelezést lehetővé tevő törvénnyel és a devizahiteles szerződésekben nagyon járatos vagy (nagyon magabiztosan állítod, hogy tömeges átverés történt) - ellentétben a sok-sok ügyvéddel, akik gyakorlatilag egy pert se nyertek meg a pénzintézetekkel szemben (mármint az utólag hozott, visszamenőleges érvényű törvény előtt), sőt még Lázárnak is beletört egy ilyesmibe a bicskája.

Szóval ezt a kettő hozzászólásodat ellentmondónak érzem.

Ezt figyelembe vetted?

(mármint az utólag hozott, visszamenőleges érvényű törvény előtt)

Magnet Bank: amennyire olvasom, 2008-ban vált bankká - pont mikorra kezdtek elszállni a devizahitelek, utána nem sokkal be is szüntették (mármint a devizahiteleket). Másrészt más a struktúrája, mint a nem-közösségi bankoké.
Azt nem mondom, hogy rossz az MB vagy erkölcstelen, ezt ne keverd ide. Ha neked bejön, akkor légy ott. Én a sajátommal meg vagyok elégedve, 0 Ft-os költségnél jobbat úgyse fogok találni, ezért nem is akarok nagyon váltani.
Egyébként (visszatérve a szál témájához) "csak" azt mondom, hogy egyrészt utólag hozott törvényeknek nehéz megfelelni előre, másrészt (ebben a szálban) azt hoztam szóba, hogy a hozzászólásaid kicsit ellentmondóak.

" "csak" azt mondom, hogy egyrészt utólag hozott törvényeknek nehéz megfelelni előre"

Itt a baj. A római jog alapja: A törvények NEM lehetnek visszamenőleges hatályúak !

Nem veled vitatkozok, csak olvasok
*-------------------------------*
* Ami nem öl meg, az erősít..*
*-------------------------------*

Csodálkozol, amikor az ország legalább fele olyan segg hülye, hogy nem érti meg még azt sem, hogy működik az annuitásos hitele, elvárná, hogy devizakockázatot csak a bank viseljen, és amúgy is, szerinte nem hogy katasztrófa, hanem egyenesen jó lenne, ha a bankok csődbe mennének? Pénzügyi kérdésekben amúgy is különösen káros az "egymilliárd légy nem tévedhet" hozzáállás.

Hitelkártyám nekem is van, kettő is. Jó az, ha érti az ember. Nekem nem termékekkel van bajom hanem két dolog együttállásával: 1. segg hülye a pénzügyekhez 2. hőbörög, tüntetget, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy ő azt elképzelte, és követeli a megmentést a felelősen gondolkozók pénzéből. Lásd devizahitelesek, quaestorosok.

Nah, csak merő kíváncsiságból: áruld már el, hogy a hozzászólásom mely pontján olvastad azt, hogy mindegyik hitelkártyával baj van!
BTW látászavart adott esetben produkálhat agytumor, de ezt nem tisztem megítélni. Szépen elmész háziorvoshoz, ott a vizsgálat után esetleg kapsz beutalót szakrendelésre. (Innentől kezdve a magánügyed.)
Ha a szövegértési képességeid és az értelmi képességeid egyenesen arányosak, akkor köszönettel meg is kaptam a választ.

En MKB-nal vagyok, nagyjabol mindennek megfelel, OTP-nel olcsobb, viszont netbank-rol csak video van, live demo nincs...

K&H
Sztem. elég jó webes rendszerük van és minden elvárásodnak megfelelhet.

Ha írnál a végén egy összehasonlítást az jó lenne:)
Hogy melyiket és miért választottad.

A személyes ügyfélszolgálatukat utálom. Mindig igyekeztem nem bemenni, de voltak elkerülhetetlen helyzetek. Végtelenül sokáig tudnak úgy várakoztatni, hogy alig van sorban álló ügyfél... (ez Debrecenben történt, jó pár éve).

Amúgy a webes felületük tényleg használható és más problémám nem volt velük

- Pillanatnyi kommunikációs hiba történt, a főoldalra irányítjuk
- A háttérrendszer nem válaszol, próbálja újra
- A retek AJAX-os felület miatt gyakran előfordul, hogy kattintok valahova, és nem történik semmi. Ha újra kattintok, visszavisz a főoldalra, kommunikációs hiba miatt

Egy szimpla devizautalást feles pálinkával kell indítani, hogy ne forrjon fel az ember agyvize mire végez. (Már ha sikerül)

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

múlt héten kötöttem szerződést az Unicredittel, eddig csupa jókat tudok róluk mondani
van demo oldala, elvileg mobil appja is, de az külön szerződést kér, még be kell mennem ez ügyben
ha a fizetésed elér egy bizonyos összeget, akkor komoly kedvezményeket adnak
sacc/kb minden feltételed tudják teljesíteni

Én onnan menekültem el, a friss ügyfeleket sok-sok kedvezménnyel magukhoz édesgetik, utána egyre gyakrabban jönnek a szerződésmódosítások meg nézd meg a hirdetményt meg ilyenek és azt veszed észre, hogy már kb.7-10e csak a számlavezetés.
pedig nem is lakossági számlám volt, hanem valami über céges partner VIP faszom a munkáltatóm miatt...
nem tudom javasolni.

Érdemes keresgetni a Homáron, melyik bankkal kapcsolatban vannak érdekes sztorik, és esetleg melyik hogyan válaszol.

--

MagNet Bank, mi ott vagyunk, nekünk eddig bejön.

+1

A fentiekből csak virtuális kártya nincs hozzá, de két számlát vezetni 2 kártyával náluk kb annyi, mint máshol 1 + a virtuális kártya, számlák között meg azonnal tudsz utalni ingyen.
A netbank nagyon jó, és nem próbálják meg lehúzni az embert apró betűs dolgokkal.

Két apró megjegyzés:

"-nagy cég legyen, ne a piripócs és vidéke takarékszövetkezet," - szerintem érnek majd meglepetések ezen a téren téged, de mindegy... Már most is vannak nagy takszöv.-ök a piacon, és az is borítékolható, hogy a jövőben is lesznek még összeolvadások.

A Citi az "i"-vel és nem "y"-nal írja a nevét - ők jelenleg egyébként sem rúghatnak szerintem labdába, mert a lakossági üzletágat (a privát banki ügyfélkör kivételével) egy ideje már próbálják eladni - a "ki veszi meg" kapcsán pletykák is olvashatóak a neten - szerintem ha bármelyik bejön közülük, jól fognak járni az ügyfelek.

Az Azúr Takarék is a TakarékBank szolgáltatásait nyújta, lásd például a bankkártya szabályzatot: http://www.azurtakarek.hu/data/azur/bankk%C3%A1rtya/e27_uzletszabalyzat…

Az államosításról: ugye te nem hallottál a szövetkezeti hitelintézeti törvényről? http://szhisz.hu/integracio Az állam az irányító.
http://hvg.hu/gazdasag/20130729_Takszovok_lazadas_orodogi_terv

CIB? "sajnos" nekik javas a netbankjuk, miert baj ha javas?

Én jópár nemjavás netbankot kipróbáltam, és még mindig ott tartok, hogy a javás cibes cucc a legkevésbé fájdalmas. És igazából nem értem, hogy miért van ez így, miért problémás mindenhol ez. Amúgy egy külföldi Erste volt még az, ahol egész tolerálhatóan ment a netbank - náluk sem javás. Az oldal kinézete alapján azt tippelném, hogy a magyar Erste is kb. ugyanazt a motort használhatja.

Érdekes, nekem nem tűnt kényelmetlennek, bár kellett egy kis idő, de megszoktam.
Cserébe minden belföldi utalásom, beszedési megbízásom és rendszeres utalásom korlátlan mértékben tranzakcióadó-mentes.
Meg a kp-felvétel is 4-szer, bármilyen ATM-ből. 0 forintos számlavezetési díj mellett.
Persze már egy ideje nem lehet ilyen számlát nyitni náluk, ilyen esetben más banknál simán átraktak volna az új,
megszűnt csomag helyére bekerült büntiszámlába. Maradok is :)

Nézd, ha meg akarom nézni az elmúlt n hónap kivonatát (amit ugye nem is küldenek ki, ergó _kénytelen_ vagyok a gyenge webes felületről levadászni), akkor ha nem tudom fejből, hogy melyik nap van a hó vége (vagy valami mágia folytán nem tudom, hogy pont a hó utolsó napján nőnek a kivonatok), akkor a büdös életben nem találom meg őket, vagy beledöglök a kattintgatásba. Olyan, hogy "Next", "Prev", vagy "List all", az kurvára nincs.

"Egy lekérdezésben egyszerre legfeljebb 31 napos időintervallum adható meg."

Beírom a kezdődátumot. Egyszerre legfeljebb 31 napos intervallum adható meg, hát mit csinál a szuperszoftver, amikor elkezdem visszatekerni a kezdődátumot? Igazítja a 31-napos határhoz a végdátumot? Neeeeem, miért is tenné, az úgy túl jó lenne nekem, hadd szopjak inkább. Majd ha rányomok a Rendben-re, akkor hibaüzenetet kúr az arcomba, oszt javíthatom. Na ezt hívom én fos, szarul használható szoftvernek.

Aha. A felületet kívülről nem látva neked az kéne, hogy a kezdő dátum mező változtatása során a végdátumot is módosítsa úgy, hogy az intervallum hossza legfeljebb 31 nap legyen. (Optimális esetben az egyik dátummódosítása vigye magával a másikat úgy, hogy az intervallum hossza legfeljebb 31 nap legyen).

Ez valóban nem űrtechnológia js-ben összerakni, a kardinális :) kérdés az, hogy akarják-e, illetve hogy tudnak-e erről az ügyfél oldali igényről/javaslatról?

Nekem az kéne, hogy eleve ne legyen ott a 31-napos határ (se a kivonat keresésnél, se a számlatörténet keresésnél), mert az így szerintem totál használhatatlan. Havonta pontosan egy darab kivonat készül, egy egész év alatt pedig ugye 12. Namost egy listában bírjon már elférni 12 darab entry. Ja, és mellesleg van kb. 2 darab "extra" kattintás+page transition, ami totál fölösleges, kb. kijön egy egyelemű lista, amiből "választanom" kell.

Hogy tudnak-e erről? Hát elnézést, a product marketing osztály hány konkurens szolgáltató termékét nézte végig, amikor specifikálnia kellett, hogy mit kér a gyártótól? Nekem kell szólnom, hogy gyerekek, ez totál gagyi így? Mintha a sarki étteremben soha senki meg sem kóstolná a készített ételeket "majd szólnak, ha nem ízlik a kaja" címszóval... Ezek szerintem olyan alapvető dolgok, amiket még a szállítónak is illene felismernie, és szólni a megrendelőnek, hogy hékás, szerintünk ez nem felel meg a mai kor standardjainak.

+1

Nekem semmi bajom általában a Gránit felületével (bár volt olyan, hogy tranzakció aláírása után a bankba beküldés lépést nem tettem meg, mert fene se emlékezett, hogy még az is kell).

De ez a dátumok közötti keresés a havonta egyszer készülő kivonatokhoz tényleg felesleges. Együtt lehet élni vele, de ezt biztos nem gondolták végig UX szempontból.

Business-oldalról:
Üzleti ügyfélként nem értékeltem a szervezetlenséget, a sunyiságot és az üzleti titkok kezelésének teljes hiányát sem. A lassúság, a(z amúgy könnyen pótolható) dokumentumok elvesztése és emiatti mellébeszélés és időveszteség sem túl jó.

Technikai oldalról:
Netbank JAVA alapú (viszont előnye, hogy funkciógazdag), a mobilbank túl buta. Natív alkalmazás nincs (bár nem kellene, ha jó lenne a mobilos felület). Kártyaosztályuk egy tragédia.

Többet sajnos nem írhatok le, pedig lenne még mit.

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Én erste ügyfél vagyok ezer éve.

Ami tuti:
-adnak dombornyomott kártyát
ad mindegyik szerintem, nekem nincs de ajánlgatták

-netán tudnak valami virtuális kártyát is netes pénzköltéshez
van virtuális kártya, 1 Ft a limit, netbankon megemeled

-van napi/havi limit a kártyákhoz
napi biztosan van, havit nem tudom

-multifaktoros login a netbankba
van, SMS-es (bár sunyiban kikapcsolták egyszer, pont valami ssl sebezhetőség környékén, ez azért feketepont)

-Javamentes netbankjuk van,
java plugin nélkül használom, szerintem az

-értelmes, modern, használható netbank,
a céljaimnak megfelel, nem tudom Neked mi az elvárásod

-nagy cég legyen, ne a piripócs és vidéke takarékszövetkezet,
-nem OTP!!!!
ezek is teljesülnek.

A többit passzolom.

Negatívumok:
- ha jól emlékszem pártunk és kormányunk megvett belőle valamennyit (keveset)
- a nem dombornyomott kártyáik defaul napi tranzakciószáma 5. Ideiglenesen meg lehet emelni, állandóra nem. (És azért 1 kártyával nem nagy művészet ezen túlfutni.)

Bármit elintézni náluk pain in the ass.
Ragaszkodnak a számlavezető fiókhoz egy csomó esetben, ha költözöl, megszívtad.
Ghost tranzakciók: nem használt számláról is változatos összegek tűnnek el.
A külföldi tranzakciók néha marha nagy késleltetéssel könyvelődnek. Vagy nem.
Egyszer felszámoltak egy kártyadíjat nem létező kártyára, és amikor bementem megmutatták hogy de hát azt én vettem át... Lehet hogy csak k szenilis vagyok, de a mai napig nem emlékszem ilyesmire.
Magánnyugdíjpénztáruk van (volt?), végig náluk voltam, mert általában nem volt rossz a helyezésük. A nagy kollekció idején mégis negatív (!) reálhozam sikerült nekik.

Kerüld el messze.

"Ragaszkodnak a számlavezető fiókhoz egy csomó esetben, ha költözöl, megszívtad."

Erre azért kíváncsi lennék. A számlavezető fiókon kívül 3 másik városban tudtam hitelt és egyéb ügyeket intézni, nem volt még vele baj.
A nyugdíjpénztáruk valóban elég siralmas hozamokat produkált.

Én se tapasztaltam ezt a számlavezető bankos marhaságot. Az elmúlt 15 évben talán kétszer voltam 100 km-nél közelebb ahhoz a fiókhoz, ahol az erste történet kezdődött. Azóta intéztem kártyát, hitelt, betétet, netbankot, meg minden fenét többszáz km-re, több fiókban is.

Fail. Nekem ilyen tapasztalatom nem volt - "számlavezető fiók" kérdéssel csillió éve talélkoztam, akkor is a zótépé egyik budapesti fiókjában. Aztán amikor megmondtam, hogy Miskolc, akkor megkérdezték, hogy az melyik megye... Aztán kb. két hét múlva ismét eljátszották velem - ugyanott, csak épp a két alkalmazott közül a másik ült az ablaknál...

A nem létező kártyával kapcsolatban mi lett a vizsgálat eredménye? Ugyanez a kérdés a ghost tranzakciók esetén?

A "ghost" tranzakciok mindegyike megmagyarazhato az aszf-fel, de ettol meg igen szurke zonasak. Sms es levelkuldesi dijak a szamla sajat belmukodeserol. varatlan altaluk generalt dij miatt minuszba meno szamla miatt felszamolt dij, az esemenyrol kuldott level dija, stb.

A kartyat nem tudtam bizonyitani hogy nem vettem at. Mondjuk nem fektettem bele sok energiat pont azert mert vannak szetszort pillanataim, magam sem voltam full biztos a dologban.

Es hogy miert nem hagytam ott oket azonnal? Arukapcsolas. Volt egy hitelkartyam naluk es amig az elt, nem engedtek megszuntetni a folyoszamlat.

belső tranzakciók: a bank által felszámított mindenféle díjak. Számlavezetési díj, készpénzfelvételi díj, levélküldés díja, sms díja, kártyadíj, és még sok hasonló. Amikor utoljára használtam ezekről képtelen volt külön sms-t küldeni, így jó kis meglepi volt, hogy van mondjuk 100kFt-om a számlán, ez az utolsó sms tartalma, majd amikor fizetek mondjuk 10kFt-ot, jön egy sms hogy maradt 83752Ft a számlán. Idegesítően követhetetlen. Bónusz ha 100kFt-ot akartam volna fizetni hisz meg voltam győződve hogy van nálam annyi.

Szerintem hibás dolog reálhozam alapján megítélni a teljesítményüket. Portfóliótól függően más a kockázat és a volatilitás, a kárpátok géniusza pedig egy elég komoly mélyponton találta ki, hogy akkor számoljuk fel a manyupot. Példának okádék az S&P500 2011 óra közel duplázott, inkább az a meglepő, hogy a legtöbb manyupnál volt reálhozam. Röviden: megbíztad az mnyp-t, hogy x évtized múlva hozza ki a lehető legtöbbet, kurmányunk ennek a közepén belenyúlt, ráadásul egy mélyponton, de legalább a szőke múmia fröcsöghette, hogy eltőzsdézték a pénzt.

Még a pecsét papírra kerülése előtt telefonált ügyfélkövetés céljából egy BB-s operátor. Volt rá 5 percem, de amikor az én nagy bubás jövőmre terelődött a szó, jeleztem, hogy kár nagy energiát belém feccölnie, mert nem sokáig maradunk szerződő felek.
- Miért?
- Mert ha igaz a hír, hamarosan állami bank lesznek.
- Ja... ((itt kis szerepből kiesés volt érezhető)) azért reméljük, hogy nem olyan a végeredmény...

Remélni persze lehet,de a K&H-ban megleszek rózsafüzérrel bigyózás nélkül is - a zemútsokévekben úgyis a klasszikusban feltett költőit kellett feszt felemlegetnem: "de hová álljanak a belgák?"
Már trivi.

Tapasztalataim:

KHB:
- pirospont: nincs kulon utalas/atvezetes, automatikusan atvezet ha sajat szamlak kozott mozgatsz penzt
- feketepont: fioknyitvatartas, du. 3-4 korul bezar, hetvegen semmi
- netbank: az egyik legbiztonsagosabb, viszont Linux/OSX alatt nem mukodik a smartkartya olvaso + bongeszo plugin, USB-s kartyaolvaso kell hozza vagy olyan laptop amiben van ilyesmi (pl. Dell business laptopok)
OTP:
- pirospont: virtualis kartya
- feketepont: -
- netbank: nincs gond, de nem igazan emlekszem nem sokaig voltam ugyfel
CIB:
- pirospont: fioknyitvatartas, altalaban du. 6-ig, hetvegen is ugy emlekszem
- feketepont: biztonsagosabb netbankert kulon fizetni kell, siman engedi sajat szamlak kozotti utalast (atvezetes helyett) es szepen fel is szamol erte penzt
- netbank: Java kell, rendszeres jelszocsere, token-es azonositas kulon penzbe kerul, mobilos klienst nem hasznaltam
FHB:
- pirospont: olcsobb a KGFB innen utalva :)
- feketepont: zaras utan _semmilyen_ penzmozgatas nem lehetseges netbankon, sajat szamlak kozott sem, nincs mobilos kliens
- netbank: nem kell java, mukodik minden bongeszovel (talan kell flash 1-2 funkciohoz, de sosem volt meg ra szuksegem), rendszeres jelszocseret megkoveteli, SMS-ben kapott azonosito is kell a tranzakciokhoz

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

OTP: 1997 táján megszüntetett számla után 2013-ban szerettem volna ismét OTP ügyfél lenni. Prompt ott volt az ügyintéző előtt a 16 évvel korábban megszűnt számlám összes releváns adata. Adatkezelési szempontból számomra erősen negatív élmény volt... (Az, hogy anno egy fiók dolgozói két alkalommal is megkérdezték, hogy Miskolc az melyik megye, hát egye fene, remélhetőleg nem volt a teljes bankra jellemző...)

Tudtommal a CIB-nél ingyenes a token, nekem legalábbis egész biztos az volt anno, lehet csomagfüggő. Ráadásul van androidra beregelhető mobilcib app is helyette, az még kényelmesebb, régóta használom.

Na megnéztem, kötelező is használni már.
"Lakossági ügyfeleknél számlacsomagonként és választott eszközönként változó a díjazása
Az igénylés díja 0 Ft, a havi díj a legtöbb számlacsomag esetén 0 vagy 56 Ft/hó"

Igazad van, a mobil token-es dolog mostmar remlik, azelott vezettek be mielott megszuntettem a szamlam. Talan 2x ha hasznaltam.
De a hardveres token 50 ft/ho volt emlekeim szerint, lehet nem jart a szamlamhoz ingyen, pedig ket szamla is volt.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"OTP:
- pirospont: virtualis kartya
- feketepont: -
- netbank: nincs gond, de nem igazan emlekszem nem sokaig voltam ugyfel"

Feketepont: (van bőven, de röviden)
- Mindenért fizetsz keményen, még a sorban állásért is bankban:) Régen volt,de sztem. ez nem változott.
- A netbankjuk biztonsága egyenlő a nullával kb.

> - Mindenért fizetsz keményen, még a sorban állásért is bankban:) Régen volt,de sztem. ez nem változott.
Én rendszeresen nekivetelkedem, hogy keresek olcsóbbat, de már párszor kénytelen voltam visszatáncolni hozzájuk.

> - A netbankjuk biztonsága egyenlő a nullával kb.
ez ellenben érdekelne részletesebben, ha...

--
blogom

+1 , OTP csupa fekete pontos. :(
Most csak egyet. Jön az SMS, hogy fizessem ki a személyi hitelem következő részletét, mert eddig nem tettem meg és egyébként is ejnye - bejnye lesz pár nap után ha nem teszem meg. Egész Budapestig telefonáltam, mert mindenhol egyetértettek velem hogy igen, nekem küldték ki az SMS-t, de sosem volt személyi hitelem. Ott is az ügyintéző annyit mondott hogy fel tudja venni ügyfél panaszként, majd postai levélben értesítenek. Mikor az végre megtörtént, maszlag duma volt hogy megkapták a panaszomat és több SMS-t nem fogok kapni.

Nekem szimpatikus az OTP. Jók a számlatípusok. Szerintem a netbankjuk is biztonságos és jó, bár kicsit lassú. Van online kártya. A lekötött kamatok nem hatalmasak, viszont az értékpapírszámla kezelés igen kellemes a neten. Van olcsó devizaszámla. Alap biztosítás jár a legtöbb kártyához. Bár kártyától függ, de a külföldi kp felvétel ára szerintem túl nagy. A Prémium Plusz számlacsomagtól több kényelmet várnék.

Összességében szerintem nem rossz az OTP.

Engem akkor riasztottak el teljesen, mikor a beerkezett fizetesembol xy lakastorleszteset levontak, mert az ugyintezo kisasszony benezte. Bementem, hogy haho, gond van, nincs penzem, erre kozoltek, majd ha a T. szamlatulajdonos visszautalja a penzemet, akkor megkapom. Semmi "elnezest, beneztuk, javitjuk", hanem "varj amig a teves utalas cimzettje visszaadja"

Plusz 1200 volt akkor a netbank. Cibnel ugyanez 150 volt...Szoval gyorsan valtottam. Ez kb. tiz eve volt, de nem felejtem el a hozzaallasukat.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ha ez is számít, olyan bankot ne válasszál, amelyik élen jár az emberek kilakoltatásában.

Mindenképpen olyan bankot kell választani, amelyik a be nem hajtott tartozások miatt külön díjat vet ki a (még) fizető ügyfeleire (amelynek pontos összegét feltünteti a számlalevélen), az így rendezett adósságokat pedig leírja, és az összegüket+futamidejüket megjelenteti a honlapján.
Továbbá bevezeti a Legnagyobb Lúzerünk, Aki Még Mindig Fizet, és a Legtöbb Adóssággal Markába Röhögő Ügyfelünk vándordíjakat.

Axa Bank, ahogy latom meg nem volt a listan

Tudtommal az AXA számlái végtelenül egyszerűek. A havi fizud alapján kiválasztod a kategóriádat (1-4) és választasz egy egyszerűbb vagy egy drágább hitelkártyaszerűséget. Azért "szerűség", mert - tudtommal - online tranzakcióknál a bankkártyákhoz hasonlóan nemigen lehet vele mínuszba menni és nem is kell a hónap végén manuálisan visszafizetni. A drágább kártya a benne foglalt biztosítással, pénzvisszatérítéssel, ingyenes SMS értesítővel, külföldön is olcsón használattal stb. gyakran vissza is hozza az árát. A lekötött betétek elég jól kamatoznak (bár sehol sincs a jó öreg Kamathozó kényelméhez). A pozitívuma tehát az egyszerűség és az, hogy sok esetben nem hogy nulla a költsége, de hozhat is a konyhára.

Negatívuma is van persze. Nincs külön online kártya (viszont ha baj van, kivizsgálás után rendezik). Németországban a hitelkártyákkal csak kevés helyen lehet fizetni. Ha nem jön egy hónapban fizu (sok munkahelyen van olyan, hogy néha az előző hónap végén előre fizetnek, néha nem), akkor az sokba kerülhet. Ezt sok bank meg tudta oldani (pl. hónap közepétől hónap közepéig nézik a fizut vagy hogy átmeneti munkanélküliség se okozzon gondot, 3 hónapból 2-ben kell fizunak jönnie), az AXÁ-nál ezt túlegyszerűsítették. Nincs értékpapírszámla, így a befektetéseket kedvelőknek a lekötött betét marad.

Összességében igen kellemes bank.

Az a helyzet, hogy Németországban vagy Ausztriában egyszerűen nem fogadják el pl. egy élelmiszer vagy műszaki boltban, ahogy én tapasztaltam. De nemcsak a hitelkártyát nem fogadják el, hanem pl. a MasterCard debit kártyát sem. A saját, leginkább Németországban elterjedt EC kártyát fogadják el, esetleg egy alap Maestro (nem pedig MasterCard logós) debit kártyát.

Németországban vagy Ausztriában egyszerűen nem fogadják el

egy osztrák-magyar határhoz közeli Media Marktban jártam úgy

Logikus.

Egyébként mintha régebben a NAV-nál se lehetett volna hitelkártyával fizetni, csak betéti kártyával. Bár ezt is csak úgy hallottam. Most biztos megy, mert már pár éve azt a néhány forintot hitelkártyával fizetem.

A hitelkártyával semmi gond, a német precíz gondolkodás nem engedi, hogy számolatlanul szórják a pénzt. Egyszerűen nem szeretik. Ezért a legtöbb helyen EC-vel tudsz csak fizetni. Nagyobb városokban, ahol sok külföldi megfordul, az MC, Visa és talán még az AMEX is használható, de figyelni kell a matricákat. Talán a Google Play rákényszeríti őket a váltásra...
http://blogs.wsj.com/eurocrisis/2012/10/17/germans-warm-to-credit-cards…

Ez nem azt jelenti, hogy Maestro-val (=EC) te vagy a király. Volt, ahol megpróbáltam használni, a német Sparkasse azonban visszadobta a tranzakciót úgy, hogy közben a magyar Erste (aminek a logójában is ott virít a piros Sparkasse logó) küldte az SMS-t, hogy fizettünk a kártyánkkal. Szerencsére valójában nem terhelték meg a számlát.

Szóval ha Németország, akkor ATM és készpénz.
http://qz.com/262595/why-germans-pay-cash-for-almost-everything/

Hát ez az, hogy odafigyelést igényel. A németek egyszerű elektronikus pénztárcaként használják a kártyáikat. Ha elfogyott, akkor elfogyott. Erre nem a hitelkátrya a legmegfelelőbb.

Bár itt most zavarban vagyok, a Maestro-mmal szépen minuszba vihetem a számlámat, mert nem nulla a hitelkeretem sajnos.

Tavaly Berlin, kevés készpénzhasználat, ahol csak tehettem, kártyával fizettem. ATM-et nem használtam. Vittem magammal kb. 100 EUR-t KP-nak és csá. Baromira jól működött. MasterCard, és nem dombornyomott kártya volt.

Szerk: OK, látom, MasterCard hitelkártyákról volt szó. Irreleváns, amit írtam a hitelkártyák szempontjából. De attól még nem kell készpénz. Ott a debit card.

Ezt írtam: "Nagyobb városokban, ahol sok külföldi megfordul"... Berlint én a nagyobb városok közé sorolom. De kisebbekben, pl. Kölnben is tudtam MC-vel fizetni szinte mindenhol. Mondjuk Lidlben és hasonló bolthálózatokban nem. És a falusi vonatjegy automaták sem fogadták el, csak a városiak.

Na jó, neten bárhol tudok jegyet venni az ICE-re, de sajnos ettől még nem tartják a menetrendet. https://www.youtube.com/watch?v=wXjhszy2f9w

Szerintem nem ez a fő ok, ami miatt csinálják. Inkább abban látom a bank oldaláról a rációt, hogy az ügyfeleket próbálják a készpénzről a bankkártya használatára átszoktatni (nem arra, hogy bankkártyával készpénzt vegyen fel :) ).
A készpénz kezelése ugyanis nagyon nem olcsó (szállítás, őrzés, stb.).

A bank keményen beszedi a sarcot az elfogadóhelytől.

Mondjuk nekem az a két kártyám, ami jutalmat ad, az 3-5%-ot vesz le a kereskedőtől és tol át a banknak. A bank meg ebből 1%-nyit visszaad nekem. A maradék a bank zsebében marad (persze, tudom, nekik is vannak költségeik, tehát nem a teljes összeg marad náluk).

Szóval nekem jó, banknak jó, kereskedőnek kevésbé. Viszont ha nem fogadná el a kártyámat, akkor nem nála vásárolnék, szóval ő meg kényszerhelyzetben van.

Hat pont a Citinel semmilyen extra feladatot nem ro az ugyfelre a hitelkartya. Szerzodeskoteskor beallitjak a kamatmentes visszafizetesi hatarido napjan torteno automatikus visszafizetest, de a netbankban is bekapcsolhato. Ennek semmi koltsege nincs, ugyhogy gyakorlatilag olyan, mint egy visszafizetos beteti kartya.

Ebben a szalban arrol volt szo, hogy szandekosan feladatokat ronak az ugyfelre, hogy majd neha elfelejti es akkor le lehet huzni. A tulkoltekezes teljesen masik kategoria.

Aprosag 1: sokszor/altalaban van folyoszamla hitelkeret is, ha annak terhere is kifizeti a hitelkartyas tartozast (sose csinaltam ilyet, szerzodesekbol ezt nem is szoktam megjegyezni) akkor maris nem 30-45% a kamat, hanem "csak" 15-25%.

Aprosag 2: alapbol nem a teljes tartozast fizeti vissza, csak aminek epp lejar a kamatmentes hatarideje, tehat a 45..20 nappal korabbi vasarlasokat. Amit ket hete koltottel azt majd ujabb egy honap mulva kell csak kifizetni.

> Szóval nekem jó, banknak jó, kereskedőnek kevésbé. Viszont ha nem fogadná el a kártyámat, akkor nem nála vásárolnék, szóval ő meg kényszerhelyzetben van.

Banknak/kartyatarsasagnak jo, kereskedonek mindegy, neked rossz. Akkor is, ha mindig mindenhol KP-val fizetsz. Ugyanis a kereskedok logikusan -mint minden mas koltseget- ezt is beepitik az arba. Olyan, mint az AFA. Arban benne van, kifizeted, de nem a kereskedot illeti. Ott is kifizeted, ahol nem is fogad el kartyat a kereskedo, hisz o is piaci alapon araz (raadasul a csak kartyas vevok elvesztese miatt alacsonyabb a forgaloma, magasabb a fajlagos koltsege).

Tehat a "nekem jo" csak abbol a szempontbol all meg, hogy valoban, igy tudsz fogni valamennyit a mindig mindenhol kifizetett sarcbol.

Ez egy oriasi penzpumpa, ami az emberiseg altal letrehozott eroforrasok egy reszet a penzugyi szektorba mozgatja.

A szolgaltatas nyilvan nem lehet ingyenes*, de az 5-8% nagyon sok, tekintve, hogy mar "mindent szamitogepek csinalnak, automatikusan". Ezt felismerve a Magyarorszagnal nagyobb gazdasagi ereju helyeken meg is jelentek a helyi kartyatarsasagok. Oroszorszag, Brazilia, nyugat eu orszagok, tavol keletet nem ismerem, de tuti, hogy kinaban sem a visa es a mastercard a legnagyobb, ha egyaltalan jelen vannak.

*: komoly infrastruktura kell az egesz moge, de egy reszet a jutalekon felul direktbe is kifizettetik: ilyen-olyan kartyadij, kereskedo fizet a terminalert... A visszaelesek megteritese jo reszt szinten a kereskedot terheli, ezek utan persze a biztonsag is (nevetsegesen) alacsony. (Nezze Uram! Ez mar csipes kartya! Naugyehogy! Tessek? PIN kod? Aaaaa dehogy... az hmmm... az tul bonyolult lenne... *kacsint* godblessamerica, kerem a kovetkezot!) A kereskedo meg logikusan ezt is beepiti az arba, tehat megintcsak a vevo fizeti vegso soron, akkor is, ha KP-val fizet.

a kereskedok logikusan -mint minden mas koltseget- ezt is beepitik az arba

Viszont a kereskedőnek továbbra is érdeke, hogy készpénzzel fizess. Legalábbis még nem találkoztam olyan üzlettel vagy bármivel, ahol a kártyával fizetőknek 1-2%-kal megemelnék a fizetendő összeget.

> Viszont a kereskedőnek továbbra is érdeke, hogy készpénzzel fizess.

Persze, annyival is tobb marad nala. De a arban igyis-ugyis benne van, tehat a vevo mindenkepp kifizeti (es egy kicsit visszakap, ha visszateritos hitel/beteti kartyaja van).

Amugy nem mindig egyertelmu, a keszpenz kezelesnek is koltsege van, neha nagyobb mint a kartya koltsege. Lasd budapesti jegyautomatak: a BKK buzdit, hogy kartyaval fizess. Nem csoda, biztos sok penz korbekuldozgetni a penzszallitot, hogy szedje ki a szazezreket (berletet is csak automatan tudsz venni) es a sajto is tele van ujabban azzal, hogy naponta szazas nagysagrendben tomik el bunozok a visszajaro kiado nyilast, akar tobb ezer forintokat zsakmanyolva. Ezt mind visszafizetni, ugyintezni, arcvesztest kikorrigalni ("bezartuk az osszes jegypenztart, de igerjuk, hogy az automata ugyanolyan jo lesz!") tobbe kerul, mint a kartyazas koltsege.

> Legalábbis még nem találkoztam olyan üzlettel vagy bármivel, ahol a kártyával fizetőknek 1-2%-kal megemelnék a fizetendő összeget.

Magyarorszagon csak ugy szerzodnek, hogy nem tehet kulonbseget a kereskedo. Ezt kulfoldon nem mindenhol tudjak megcsinalni, lasd kartya felar repulojegy vasarlaskor, vagy nemet nyelvteruleten minimum vasarlasi osszeg/kartyafelar kartyaelfogadaskor.

Nem olyan lineáris az összefüggés... az igaz, hogy egy darab százassal is pont olyan messze van a bank és pont annyit kell várni a pénztárnál, mint egy darab húszezressel, és napi rendszerességgel pár százezer forinttal még elmászkál az ember, de pár millió forinttot már jobban kell vigyázni, szóval van néhány ugrás a függvényben, amikor egyre jelentősebb költsége lesz az őrzésnek a többi költséghez képest.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Viszont a kereskedőnek továbbra is érdeke, hogy készpénzzel fizess."

Ha ingyen kezeli a készpénzt, akkor igen...

...de többnyire a készpénzt számolni kell, mindig van valamennyi tévedés, aztán valahol tárolni kell, ami néhány millió forint esetén már nem triviális és nem is olcsó, aztán persze cipelni kell a nagykereskedő felé, akik nem szeretik annyira a készpénzt, egy részét a bankba kell cipelni, ahol várni kell és persze felszámolnak ott is készpénzkezelési díjat és a többi...

...csak az átlag kereskedőnek fogalma nincs arról, hogy mennyi plusz munkája és kockázata van a készpénzkezelésnek, az ezzel kapcsolatos kiadásokat és elvesztegetett időt teljesen "természetesnek" veszi, el se gondolkodik ezen.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A többletről nem szól, hanem csak elteszi, így nem tűnik fel senkinek sem a többlet. Ha meg szól, akkor a főnök teszi el - a könyvelés ill. blokkok szerint kevesebb pénz van a kasszában, ezt nem tűrhetik, mert ha jön egy NAV-ellenőrzés... szóval csak a cég érdekében :)

Középiskola végén, egyetem elején dolgoztam McDonaldsban: a hiányt levonták (lopsz a cégtől), a pluszt a cég tette el, téged meg megdorgáltak (lopsz a vendégtől). Folyamatosan nagy (1500+ Ft) kilengés felett kifejezetten odafigyeltek az emberre.

De volt olyan középiskolás nevelőm, aki állítása szerint egy élelmiszer-üzletláncban dolgozott: azt mondta, tőlük a hiányt is, meg a többletet is levonták. Utóbbit, a „lopsz a vásárlótól” gondolatmenet miatt, büntiből (meg nyilván aláíratták velük valamelyik szerződésben).

--
blogom

Járok olyan nagykerbe, ahol 3 módon lehet fizetni:
-kp
-ELŐREutalás
-kártya
az ár azonos.

Rákérdeztem, úgy vannak vele, h a kártyával való fizetés azonnal náluk van utólagos utalásból meg egy nagyobb "csússzon el" máris többe volt mint a kártyás tranzakciók ~1%-a.

Nyilván a bankkal is lehet alkudozni, ha megfelelő kártyaforgalmad van.

Feleségem unokatesójáéknak boltjuk van kis faluban.

A kp szállítása gondot okoz. Félnek a boltban hagyni, nehogy felnyomják éjjel. A helyi kis bankfiók napi x készpénzt hajlandó átvenni, többet nem (gondolom nekik ugyanígy csak nyűg). Be lehet szállítani más falvakba (ahol gondolom szintén limit van), vagy el lehet vinni a nem túl közeli nagyvárosba, de az azért már elég veszélyes. Páncélkocsit, fegyveres szállítókat fogadni drága lenne, ha meg maguk viszik, nem érzik magukat biztonságban. +üzemanyagköltség, +idő (jó, ellátmányért egyébként is be szoktak menni hol autóval, hol teherautóval a nagyvárosba, talán minden nap, szóval ez talán nem annyira érdekes).

Ezzel szemben neki a kártya királyság. Levonnak pár százalékot, na bumm.

Ezt felismerve a Magyarorszagnal nagyobb gazdasagi ereju helyeken meg is jelentek a helyi kartyatarsasagok. Oroszorszag, Brazilia, nyugat eu orszagok, tavol keletet nem ismerem, de tuti, hogy kinaban sem a visa es a mastercard a legnagyobb, ha egyaltalan jelen vannak.

Ezt most úgy érted, hogy Oroszországot, Brazíliát, Nyugat Európát, Távol Keletet nem ismered, de feltételezed, hogy Kínában nem a Visa és MC a legnagyobb, ha egyáltalán jelen vannak, a többiről meg nincs véleményed vagy úgy, hogy Oroszországot, Brazíliát és a ny.Eu országokat ismered, ezeken a helyeken megjelentek a helyi társaságok, és ugyan nem tudod, de feltételezed, hogy Kínában szintén, ráadásul ott nagyobbak is, mint a Visa/Mc?

Gondolom, a második, bár én nem láttam még külföldön olyan helyzetet, hogy helyi társaság kártyája jobban elfogadott volt, mint Visa/Mc. Sőt, helyi kártyatársaság se rémlik, de nem is ismerek túl sok országot ennyire.

Igen a masodik, csak fogalmazasgatlot ehettem. Tavol kelettel meg nem volt dolgom, de a tobbit sem ismerem behatoan, csak hallottam/olvastam/tapasztaltam.

> nem láttam még külföldön olyan helyzetet, hogy helyi társaság kártyája jobban elfogadott volt, mint Visa/Mc

Pl. braziliaban gyakori volt a ket-harom probalkozas, mire osszejott a visa/mc-os fizetes. Hitelkartya az egyik olvasoban...visszautasitva. Akkor itt egy debit card...visszautasitva. Megprobalja a masik olvasoban is...hurra elfogadta. Persze random, hogy melyik kartyaval sikerul, es idonkent fallback keszpenzre. Igen legtobb helyen 3-5 kulonbozo kartyaolvaso logott furtokben, altalaban a vezeteknelkuli (mobilos/wifis?) fajta.

Igen, ilyesmit én is tapasztaltam braziloknál is meg törököknél is, de ahogy láttam, ezek attól még ugyanúgy Visa és MC kártyák voltak, nem saját, helyi kártyatársaság.

Olyasmit láttam már több helyen, hogy csak helyben kiadott, de Visa vagy MC kártyát fogadtak el, a külföldi kártya meg vacakolás volt, hiába ugyanaz a társaság.

Azt hittem, arra gondoltál, mint amiről olvasni lehetett, hogy az Oroszok a gazdasági szankciók után kitalálták, hogy saját banki átutalási elszámoló rendszert építenek, és esetleg ugyanígy akkor már kártyaelfogadó rendszer is (fogalmam sincs, hogy ilyesmit az oroszok építettek-e végül).

Persze lehet, hogy van, annyira nem vagyok ismerős egyik ilyen országban sem, hogy tudjam, pontosan milyen kártyák vannak, stb.

Mar nem emlekeztem, de egy gyors google utan ugy remlik, hogy ezt a cielo feliratot lattam majd mindenhol a megszokott mc es visa logok helyett: https://en.wikipedia.org/wiki/Cielo_S.A.

Azt irja, hogy visa + a nagy brazil bankok vegyesvallalata (-kent indult) es del amerika legnagyobb kartyas cege. Szoval valamennyire tenyleg visa. :)

Itt http://www.allpago.com/brazilian-payment-methods/ meg irnak olyat, hogy

"Global Scheme operators include such providers as Visa, MasterCard, Amex and Diners. Local Scheme companies include Elo, HiperCard, Aura and Cabel Credito. National credit cards only allow domestic currency transactions."

De Brazilia nagyon porgott a valsag elott es talan kozben is, ugyhogy biztos rengeteg valtozas van ezen a teren.

Pedig eleg egyertelmu hogy kinek jo, a banknak. :D USA-ban ahol igen komoly multja van mar a hitelkartyaknak es teljesen mas rendszerben mukodik mint otthon, tukmaljak ra az emberekre a hitelkatyakat, kb heti szinten(nem tulzok) jon egy banktol ajanlat hogy a pre-screen alapjan jo vagyok nalkuk hitelkartyara(tehat nem neked kell bemenned a bankba igenyelni, hanem a bankok jo elore megnezi a credithistorydat es meghozzak a dontes hogy jo vagy naluk). Namost az USA haztartasoknak ha jol emlekszem atlagosan $5-6000 a hitelkatya tartozasa. Itt jo credit historyval egesz alacsony a hitelkatya kamat(akar 7-8% is lehet mig otthon 20% alatt nem igen van), de azert 7-8% meg mindig nem keves, es az atlag szerintem e felett van inkabb 12-15%. Szoval mivel az atlag folyamatosan tartozik folyamatosan porog a kamat(raadasul ha nem fizeted idoben a torlesztoreszletet akkor meg kesedelmi buntetes is van, ami pofatlanul magas sokszor akar $35 is lehet), azt a veszteseget amit a penzugyileg tudatos ugyfeleken veszit a bank, rohogve es boldogan fizeti ki hiszen minden tudatos ugyfelre jut 10 tudatlan. ;) Igen csak nagy biznisz a banknak, meg nagy biznisz a tudatos ugyfeleknek is, egesz jo kis summat lehet cash rewardbol osszehozni, es akkor a balance transfert meg nem is emlitettem aminek segitsegevel kisebb osszegek kifizeteset akar evekig lehet halasztgatni, ingyen. :)

Én a politikai, és érzelmi szempontokat nem tudom hova tenni egy bankkal kapcsolatban. Miért fáj neked, ha állami a bank, vagy milyen szempontból problémás az OTP ha eltekintünk felsorolt elvárásoktól? Én mindkettővel úgy vagyok, hogy ha ezek meghasalnak, akkor az érinteni fogja nagyon erősen azokat is, akiknek nem náluk van folyószámlájuk.
Lehet durcáskodni, de tudomásul kell venni, a bankok nem az ügyfeleiknek, hanem a tulajdonosaiknak akarnak pénzt csinálni. Avagy "mi egy bankrablás, egy bank alapításhoz képest".

de tudomásul kell venni, a bankok nem az ügyfeleiknek, hanem a tulajdonosaiknak akarnak pénzt csinálni.

nem problema, amig a bank sem huzza a szajat, ha ekezik a suttyosaga, lehuzasai, etc. miatt...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

A bankokat nem ekézni, hanem felügyelni kell.
Csak sajnos az munka, ami ráadásul hozzáértést igényel.
Pofázni és plakátolni viszont nem kell más, csak pofa és azok pénze, akiket megvédünk a pénzsóvár bankoktól.

Az külön jó húzás, ha a felügyelő maga a bank tulajdonosa, ér annyit, mint létszámellenőrzéskor a névsor olvasójának lenni.

felteszem nem.
Vannak itthon bankok, saját üzemeltetéssel, valamint vannak a Takarékok, akiknek a bankolással kapcsolatos üzemeltetését két cég viszi Takinfo és iSafe (ha jól tudom).
Pl a bankkártyás rendszerük is közös.

Nyilván üzletileg nekik is érdekükben áll fejleszteni olyan szintre, hogy a bankokkal minden téren versenyképesek legyenek. Egy központi callcenter nagyon költséghatékony lenne részükre.

Csak egy kis pontosítás, ügyfelenként összesen van ennyi garancia. Tehát, ha egy bankban van több számlád, akkor összesen csak egyszer 100e euro a garantált.
Ezt arra alapozva mondom, hogy a takarékok államosításakor nálunk is becsődöltették a takszövöt*, ahol volt számlánk.
http://www.oba.hu/hu/betetvedelem/a-biztositas-ertekhatara

*több kintlévő hitelük volt, mint szabadna, így egyik napról a másikra hivatalból zárolták az egészet és egy hónap alatt sóval hintették be a helyét. Azt nem tudom, hogy késedelmes hitelek miatt lépték-e túl vagy tényleg túl sok hitelt adtak ki az egyik fióknál, ami miatt az egész hálózatot felszámolták. Az ügyfelek jelentős többsége a garancia határ alatt volt, ők megkapták a kamatokkal együtt a bennragadt pénzüket. Maga a kártalanítás menete erősen próbálja terelni a betéteseket az OTP felé, a kisebb betéteseket pedig a Postai (valójában velük szerződött bank) betétek felé.

Ja igen, így a pontos.
Viszont van itthon legalább 10 bank, az már 300 milla. De ha egy bankhoz ragaszkodsz, akkor is lehet férj/feleség, gyerekek, szülők nevére is parkoltatni a pénzt, ami persze bizalmi kérdés, de így is simán 100 mihály fölé lehet jutni. Ez azért többnyire elég...

Szerintem kipróbálhatod az összes bankot, aztán majd rájössz hogy kinek van még Bázaröcsögén is ATM-je.. Igen, Csányinak..
És még egy fontos szempont: ha ott akarod hagyni őket akkor ne kelljen már a nagymamád aláírása is, amit leánykorában még dőlt betűkkel írt és így ma már emiatt érvénytelen..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Az nagyjából mutatja a hazai pénzügyi kultúrát (ami alá oda is tettek a tranzakciós unortodoxkodással), hogy annak ellenére szempont lehet az automaták elhelyezkedése, hogy ma már a vidéki pizzafutár is előbb csekkolja, hogy a mobil kártyaleolvasó nála van-e, mint a jogsiját.

http://erstebank.hu/hu/maganszemelyek/mar-a-takarekszovetkezetek-automa…

Ott hagyás: nem egészen 15 perc alatt megszüntettem a számlámat, szerencsémre megtaláltam a bankkártyámat, így nem vontak le 500 forintot érte, kifizették a maradék egyenleget, viszlát. Csak sűrűn kell rázni a fejed, hogy nem, nem érdekel az ajánlatuk.

Ez így van, amíg nem derül ki, hogy anno Záhonyban nyitottad a számlád és most éppen Zalaegerszegen dolgozol..
--
God bless you, Captain Hindsight..

a
zt gondoltam, hogy nem lesz olyan válasz, hogy a SzopiBank mindezt tudja, most majd kiválogatom ezekből a lekisebb rosszat.

Érezzük-e a finom anakronizmust? (péntekre ez egy elég jó mondat)

Meglepődnék, ha létezne olyan BANK, ahol nem adnak dombornyomott kártyát, vagy társkártyát :) Netbankok terén csak Erstét, Rafit és CIB-et ismerem, utóbbi java-s, előbbi kettő szerintem korrekt. Ersténél belépéshez nincs, új partnetrhez van multifaktor. Tehát egyszer sms-el felveszed valaki számláját, és elmented a partnerek közé, akkor utána nem kér sms-t, de nem muszáj elmenteni.

Hogy anyagilag mi éri meg, ahhoz kellene, mennyit keresel, mennyi megtakarításod van, milyen műveleteket végzel a számlával. A fenti hármon kívül szerintem még Unicredit és KH oldalán érdemes szétnézni, bár előbbinél nincs díjmentes számla, utóbbi meg minden szarért díjat számol (netbank havi 300, 2015-ben).

Megnézheted esetleg a prémium banking feltételeket, van ahol már 300 ezres fizetéstől (házaspárnak nem nagy wasistdas) vagy pár milliós egyenlegtől egész jó feltételeket találni.

Ha nem csak bankbetét érdekel, akkor Ersténél az egyik legjobb a befektetési számla, ingyenes és azonnali átvezetés, PMAK-ot is jegyezhetsz, meg rengeteg befektetési alap, német, osztrák tőzsde. Ilyen téren ugyan KBC messze legjobb, de utalás csak KBC oldalról ingyenes KH felé, fordítva nem, és nem is azonnali. Lásd a minden szarért fizetni kell részt.

utóbbi java-s, előbbi kettő szerintem korrekt

Ez nyilván nézőpont kérdése...
A CIB-nél alig van olyan funkció, amit ne lehetne a "nem korrekt" java-s felületen keresztül online, kb. azonnalra elintézni. A Raifinál alig van olyan funkció, amit meg lehet csinálni a "korrekt" online felületen... igaz, sok funkciót még a telefonos ügyfélszolgálatos sem csinálhat meg, mert nyilván megbízhatatlan bűnözők ülnek ott bent, ezért pl. az előre felvitt, jövőbeli átutalási megbízás törlését kézzel végzi a backoffice, a telefonos emberke csak a kérést tudja felvinni.

Hogy bazzeg egyesek miért vannak úgy drótozva, hogy mindig pont úgy értsék félre mások írását, hogy bele lehessen kötni? A javás a poszttoló számára kizáró ok, a szerintem korrekt meg azt jelenti, hogy működik. Rafit eddig nem sokra használtam, lehet igazad van. Akkor viszont erstésre azt írom, hogy jó :)

Valaki erre válaszoljon nekem:

Gyakorlatilag mindenhol OTP bankautomata van, azokhoz viszonyítva elenyésző pl. a Raiffeisené. Bankfiók is kevesebb van. A környezetemben konkrétan úgy néz ki, hogy 3 OTP bankautomata van 1 kilométeres körzetben; más bankautomatához be kéne mennem a központba, mert csak ott vannak (Szolnok).

Persze lehet, hogy ezt meg lehet szokni és átállni arra, hogy külön programot csináljak a készpénzfelvételből, de nekem eszem ágában sincs másik bankba menni, hiszen az OTP durván egyeduralkodó a bankfiókok és bankautomaták számát tekintve. Ha végigsétálsz egy forgalmas utcán, sokkal nagyobb eséllyel ütközöl egy OTP-s bankfiókba/automatába, mint egy másik bankéba.

Ráadásul az emberek nagyobb részének az OTP-nél van bankszámlája, tehát ha pl. veszel valamit egy aukciós portálon, akkor arra van a legnagyobb sanszod, hogy OTP-s számlaszámra kell utalnod.

Tehát miért választ valaki mást az OTP helyett? Ne mondjátok, hogy a különféle banki költségek miatt, mert ahol az egyik többet szed be, ott a másik kevesebbet, egyik banknál sem kiugróan kedvezményesebb a "bankolás". A banki szolgáltatásokat tekintve pedig nem hiszem, hogy van olyan, ami nincs meg az OTP-nél.

OTP-s bankszámlám olyan havi 1200 forintba került. Más bajom nem volt egyébként a bankkal, viszont mivel több bank is adott 0 forintos számlát, váltottam.

Abban az időben nem csak a havidíj volt 0, hanem a költségek is. Pl. átutalás 0, bármilyen ATM-ből (akár OTP ATM-ből is) kp felvétel 0.

A tranzakciós adó óta nem pont 0 minden, de továbbra sem magasak a költségek, a havi 1200-at meg sem szoktam közelíteni.

mert ahol az egyik többet szed be, ott a másik kevesebbet

Segítek: nem mindenkinek egyforma a feje!
Lehet, hogy az egyik szolgáltatás itt olcsóbb, a másik szolgáltatás viszont drágább, de ha nekem nem egyformán kell az összes szolgáltatás (márpedig ez a jellemző az emberekre), akkor ha olyan bankot választok, ahol a nekem kellő szolgáltatások olcsók, míg a nekem nem kellő szolgáltatások drágák, akkor én jobban járok.

A banki szolgáltatásokat tekintve pedig nem hiszem, hogy van olyan, ami nincs meg az OTP-nél.

Ez nem hit kérdése. Pl. nem tudom, hogy van-e egyáltalán, illetve ha igen, akkor mióta van real-time bankszámla kezelés az OTP-nél. Azaz vasárnap hajnali 3-kor felszabadítom a lekötött betétemet, átutalom ugyanazon banknál egy másik számlára a családtagomnak (aki mondjuk az ország túlsó végén lakik), ő felemeli a bankkártya kp felvétel limitjét, odasétál az automatához, és ki is veszi, ezt így mondjuk 5 percen belül meg tudjuk csinálni. Tudok mutatni olyan bankot, ami ezt 15 éve is tudta! És olyat is, ami még most sem tudja. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy az OTP 15 éve a közelében sem volt ennek a szolgáltatási szintnek.

hogy OTP-s számlaszámra kell utalnod.

És ez mit számít? Pont ugyanannyiért utalok akármilyen magyarországi számlára...

más bankautomatához be kéne mennem a központba, mert csak ott vannak (Szolnok).

A más bankok kuncsaftjai pont ugyanúgy tudják az OTP-s automatákat is használni... azért nem kell OTP-snek lenni :)

Sokkal inkább le lehet szokni a kp-ról. Havonta kétszer kiveszek 10-20 körül, az ingyen van bárhonnét, amit lehet megoldok kártyával. Hogy hova kell utalni az meg tök mindegy, és most megnéztem, 10 körüli felvett partnerem közül egy darab OTP-s van :)

OTP általánosságban drágább, plusz nincs mögötte külföldi anyabank, tehát kevésbé biztonságos.

Hogy ezen a "otp bankautomata még Piripócson is van" mondaton minek rugózik mndenki 2015-ben, amikor a bankok felénél ingyenes bármely ATM-ből pénzt felvenni legalább egy-kétszer... Nem értem... A mindenféle ktg-kalkulátor is megmondta, nekem pl. több, mint 20k lenne havonta az OTP-nél vezetni a számlámat, míg egy újhullám-banknál (gránit/magnet) ez 7k, axánál 15k...

A másik a bankfiókok száma. 2 éve voltam utoljára bankfiókban. Kettő. Emellett 7 éve van axám, 0, nulla alkalommal, azaz egyszer sem kellett bemennem.

Vannak a mindenféle megérzések, ami alapján biztos kényelmes otp-zni, de ma már minden információ a rendelkezésre áll ahhoz, hogy tények szerint cselekedjünk. Én rászántam 2-3 órát, végignéztem az elmúlt fél-egyéves bankhasználati szokásokat, és ez alapján kinéztem, hogy ha váltanék, további ~10k-t spórolnék, ha váltanék. Na nem otp-re. Nem is értem, miért gondolja bárki azt, hogy egy nagy, elavult, falun is bankfiókkal rendelkező bank jobb lehet, mint egy fenntartási költségekkel alig bajlódó kisebb bank. Persze ha te a banki alkalmazottakat, biztonsági őröket, épületeket, etc. akarsz fenntartani a bankolásod járulékos költségeiből, az a te dolgod, de a nagy objektív összehasonlításodba ezt is vedd bele legközelebb.

Nem mindenki készpénz-mániás. Én már azt se tudom, mikor vettem le utoljára készpénzt.
Másrészt lehet, hogy valaki olyan környéken lakik, ahol egy nagy csomó automata van, így nem lesz egy egész délelőtti program a készpénzfelvétel.
Harmadrészt amennyire tudom, a havi kettő ingyenes készpénzfelvételnél nincs kikötve, hogy csak a bank automatájából vehetsz ki (megjegyezném, hogy a banknál, aminél vagyok, a 2000-es évek közepén, még a bankadók előtt, bármely automatából ingyenes volt havi kettő készpénzfelvétel).
Bankfiók: ha a fiókba sokat kell járkálni, az nem jó. Ha probléma van sokszor, akkor azért nem jó, ha meg neten nem tudod elintézni pl. a betétlekötést, átutalást, stb., szintén. A város, ahol lakom, minden banknak egy fiókja van, ráadásul egy kupacban az összes.
Utalás: nem sűrűn utalok, de a kevés utalásból elég elenyésző az OTP-s számlák mennyisége. Másrészt a számlacsomagban, amiben vagyok, az utalás belföldre bárhová díjmentes. És gondolom, nem ez az egyetlen ilyen számlacsomag a piacon.

Tehát a kérdésedet megfordítva: miért is lenne bármelyik bank megkülönböztetett? Most leginkább azokra gondolok, akiknek van "merszük" bankot váltani, nem azokra, akik azért vannak bármelyik banknál, mert már 30 éve ott vannak (pl. szüleim ;) ).

De a lényeg: Egyél tehénsz.rt. Tízmillió légy nem tévedhet...

Annyi kitétellel, hogy "biztonsági" okokból esetleg korlátozzák az egyszerre felvehető összeget pl. idegen bank kártyája esetén. Emlékeim szerint OTP automata 100e-re limitál, ha nem OTP-s kártyád van, azaz az ingyenes 2x150e ugrott. De alkalomadtán próbáljátok ki, hátha tévedek.

Nem ugrott a 2x150e, ugyanis nem ez a törvény. A törvény szerint havi kettő kp-felvétel ingyenes, összesen 150ezer forintig:
Forrás:

2014. február 1-től havonta két alkalommal, összesen 150 000 Ft összegig díj/költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt bankszámláról.

de mondom, egyreszt a nagyon magas koltsegek miatt
az OTP draga, nem is kicsit
az ugyfelszolgalatuk katasztrofalis (a mai napig nem tudom hogy miert szunt meg a lakastakarekom naluk 1 honappal a lejarat elott, arra a kerdesre hogy "mi az a 9. pont a szerzodesben amire hivatkoztak" az volt a valasz hogy "e-mailben nem adhatnak ki szemelyes informaciot")

kollegam multkor bement a bankfiokba, mivel az OTP nem volt kepes postan kikuldeni az uj bankkartyajat
1 orat vartunk arra hogy ez a rettenetesen osszetett es bonyolult feladat (egy kurva bankkartya atvetele) sikerrel zaruljon
ekozben az ugyintezo kislany kozolte vele hogy "milyen jo lenne neki egy hitelkartya, latja a szamlatorteneteben hogy gyakran jar moziba, ott van kedvezmeny" meg "milyen jol keres"
erted basszus, azon elvezkedik az ugyintezo hogy az ugyfelek szamlatortenetet nezegeti...

hogy hol milyen banknak van automataja az nem erdekel, KP-t nagyon-nagyon keveset hasznalok (kb. fagyizni meg neha buliban, aztan ennyi), de havonta ketto KP-felvet amugy is ingyenes barmilyen ATM-nel

az hogy akinek utalok penzt milyen banknal vezeti a szamlajat a legkevesbe sem erdekel, miert foglalkoznek vele?
nekem amugy is minden utalas teljesen ingyenes :P
egyebkent az utobbi 1-2 evre visszagondolva elenyeszoen keves OTP-s szamlara utaltam, talan a CIB volt a leggyakoribb, meg a kulonfele takszovok is eleg gyakran elofordulnak (ezen mondjuk meglepodtem)

oszinten szolva en inkabb azt nem ertem, hogy miert valasztana barki is az OTP-t, mikor szinte csak jobbak vannak

"az OTP draga, nem is kicsit"

Gondoltam is, hogy legyen Raiffaisen Díjnullázó Plusz, aztán úgy láttam, hogy az éves kártyadíj, pl. OTP kártyáknál lévő alap külföldi utasbiztosítás hiánya, külföldi ATM díja (mondjuk évente 1x kis összegnél) miatt az sem olcsóbb. Mondjatok már valami használhatót!

Utasbiztosítást lehet a kártyához kötni. Nyilván külön díj fejében, pár ezer forint évente.

Olcsóbb/drágább: általánosságban szerintem nem lehet ajánlani jót. Inkább írj néhány dolgot, mire és hogyan használod a bankszámlád/bankkártyád (rendszeres átutalás, csoportos beszedés, kártyás vásárlás, készpénzfelvétel bel/külföldön, kb. mennyi a fizetésed, ami a számládon landol, stb.).

Az utasbiztosításokat sem lehet kilóra összehasonlítani. Csak egy példa:

Europ Assistance által kezelt esetekben (ilyen a Raiffeisen és a K&H) szinte mindig profi segítséget kap az ember, igaz, néha az extrémebb országok esetében tanácstalanok az ügyintézők, de mindig találnak megoldást.
Ugyanez a Credit Suisse/Winterthur/Vienna Group vonalon (pl. Axa Bank) szánalmas. Az ügyintézőt (aki egyedül van ügyeletben) éjszaka alvás közepén ébreszted fel, és a szomszéd országok viszonyai tekintetében sincsen napirenden. A telefonos segítség egyenlő a nullával.

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Amennyire tudom, a "keleti országrészben" is a kezdő IT-s fizetése nettó 120-140 körül van - legalábbis ismerőseim legalább ennyivel kezdenek. Közalkalmazottként pedig a végzettségedtől függ, de kezdőként (kedvezmények és esetleges pótlékok nélkül) elég necces (az egyetemi diplomás kezdő fizetés 129500 bruttó - mellesleg 2008 óta nem változott...).

LTP: Olvasd el a szerződésedet cs+.
KOlléga kártyája: Más banknál meg pont az a baj, hogy postázzák az inaktív kártyát, és bacakodni kell az aktiválással meg várni a külön borítékban érkező PIN-t. Az "ügyintéző" nem élvezkedik, hanem a rendelkezésre álló adatok alapján terméket ajánl az ügyfélnek.Ha tudnád, hogy nagyobb bankok esetében milyen ügyfélminősítési rendszerek működnek, hogy a termékfejlesztésben mennyire támaszkodnak ezekre... A tak.szöv.-i ügyfelek számán nem kell meglepődni - ha a teljes szövetkezeti hitelintézeti szektort nézed, akkor tényleg országos lefedettséggel rendelkeznek, méghozzá személyes elérhetőség (fiók, illetve kirendeltség) szintjén is.

1) oszinten szolva annyira nem erdekelt a tema hogy nekialljak a teljesen erthetetlen, "ugyvedul" fogalmazott szerzodest megkeresni, majd megprobalni kitalalni hogy mi bajuk lehetett vele. Mivel a helyi szennyvizcsatornazashoz kellett (ok is inteztek kb. mindent), gondoltam majd ugyis szolnak ha valami bajuk van. Nem szoltak, igy majdnem egy ev utan sem, szoval valoszinuleg nagy biztonsaggal leszarhato a kerdes :)

2) mas banknal rendszerint _megkerdezik_ hogy hogyan akarod megkapni a kartyadat. Ha kered postan kuldik ki (ez sokkal egyszerubb, kiveszem otthon a postaladabol, majd 1-2 nappl kesobb a PIN kodos levelet is, nem kell OTP-fiokba rohangalva egy orat elbaszni az eletedbol), ha akarod atveheted szemelyesen.

3) annak idejen, mikor meg az OTP-nel voltam, engem is rendesen beszopattak. Direkt kertem hogy kuldjek postan, mivel nyaron pont nem jartam a varosban ahol a szamlat nyitottam. Megigertek, aztan ertesitettek hogy atvehetem a kartyat az emlitett fiokban. Csak ezert kenytelen voltam odautazni, ahol kozoltek egy oranyi hulyefej-vagas kozepette hogy valoszinuleg elkuldtek a kartyat abba a fiokba ami a levelezesi cimemnek megfelelo varosban van (WTF???). Magyarul sok oranyi idomet basztam el az OTP balfaszsaga miatt.

Lehet, hogy nem aszerint választanak, hogy hol van fiók (minek egyáltalán, az AXA is megoldja nélküle), hol milyen ATM van (Gránitnál bármelyikből vehetsz fel díjmentesen), hanem olyanokat néznek, hogy:
- ne 150 oldal hirdetményből kelljen kimazsolázni az érdekes dolgokat
- ne vicckamatot adjanak egy-egy lekötött betétre (bár már mindegyik vicc lassan, ám van ahol nem a vízfejet kell táplálni, hanem jut valami kevés az ügyfélnek is)
- ha nem muszáj, akkor ne kelljen állandóan a fiókba becsattogni piszlicsáré dolgok miatt

Nem. Ugyanis nem betétgyűjtési, hanem befektetési szolgáltatást nyújtottak. Ezeknél a Befektető-védelmi Alap az, aminek helyt kell állnia bizonyos befektetési termékeknél. A Questor által kibocsátott papírok nagy része - ha jól tudom - pont nem ilyen volt... Aztán mégis rálőcsölték a BEVA-ra, ami egyenlő azzal, hogy a többi, prudens működést produkáló befektetési szolgáltató pénzét használták fel erre.

Jellemző, hogy a mai napig ez a hiedelem, hogy a BEVA értékpapírokra van, ugyanis az egyetlen papírt sem biztosít. A Beva a papírok meglétét (vagyis a számlavezetést) biztosítja, nem a papír értékét. Ezért is teljesen jogszerűtlen, hogy a beva egyetlen fillért is fizet a valós kötvények után, a fiktívekre is csak annyit kellene, amennyit egy valós után fog kapni a tulajdonosa, felszámolás után.

Az a rakás apró regionális takarékszövetkezet együttesen két és félszer akkora volt, mint a Gránit bank. Persze ettől még lehet ott számlát nyitni, csak ne minden pénzzel, mert akkor van esély rá, hogy a tv-ben nyilatkozol a bank előtti sorban állás közben, hogy miből éljek meg, amíg megjön az OBA kifizetés, ami most eléggé le lett apasztva btw.

"együttesen két és félszer akkora volt, mint a Gránit bank"
sot, az osszes turkmenisztani/uzbegisztani/*isztani bank egyuttesen valoszinuleg joval nagyobb mint az OTP, akkor most inkabb menjuk tadzsikisztanba bankolni?
A meret szinte semmit nem szamit. Sokkal fontosabb hogy a bank hogyan gazdalkodik a naluk levo penzzel, nagybank is mehet csodbe, es kis bank is lehet sikeres hosszu tavon is.

"csak ne minden pénzzel"
nyilvan nem rakunk minden penzt egy helyre egyszerre, ez tok fuggetlen a fentiektol

"miből éljek meg, amíg megjön az OBA kifizetés"
hm, nem is tudom... mondjuk a munkaberbol? :D

A méret igen is sokat számít, egyrészt növeli a sokktűrő képességet, másrészt egy Postabankot megmentenek, egy mucsaröcsögei takszövöt nem. Egy nagy bankban a csalást is nehezebb kivitelezni, főleg ha külföldi a tulajdonos.

""miből éljek meg, amíg megjön az OBA kifizetés"
hm, nem is tudom... mondjuk a munkaberbol? :D"

Te most már direkt játszod a hülyét? Hatodikán csődbe menő bankkal sokat érek, hogy a fizetés is ott volt.

A sokkturo kepesseg tiszta sor, nem azt mondtam hogy pontosan ugyanolyan biztonsagos (minden egyeb parameter egyezese eseten) a kicsi bank mint a nagy. Hanem azt hogy attol hogy egy bank nagy meg nem garancia a stabilitasra. Nezd meg mi tortent 2008-ban: rengeteg nagy bank dolt be, sokan csak a sokszazmilliard dollaros (!!) allami segitsegnek koszonhettek hogy nem zartak be a boltot azonnal.
A PostaBank meg valoban eleg jo pelda: nagy bank, rengeteg allami segitsegnyujtassal es "szarbol kihuzassal" mogotte, megis osszedolt az egesz.

"Hatodikán csődbe menő bankkal sokat érek, hogy a fizetés is ott volt."
Te most már direkt játszod a hülyét? Az elobb beszeltuk meg hogy nem tartjuk egy helyen egyszerre az osszes penzt.

most komolyan ebbe az iranyba akarsz elmenni?

megbeszeltuk hogy NEM tartjuk az osszes penzt egy helyen
erre vered az asztalt hogy ha az EGYIK bank megborul, akkor mibol fogsz elni az OBA kartalanitasig...
mondjuk valamelyik MASIK helyen tartott penzedbol, vagy a fizetesdbol??

nem tudom mi volt ebben a "direkt hulyeseg"...

Kicsoda? a Quaestor-ugynokok? :D

Akinek van keveske ralatasa, az a kovetkezoket mondta 2013-ban, tobb mint 2 evvel ezelott:

"Egy vagyon nélküli Kft.-nek adsz kölcsönt, amelyik a csoport tagjainak ad belőle hitelt. Ha a csoport, vagy annak egy meghatározott tagja csődbe jut, akkor valószínűleg búcsút inthetsz a pénzednek." (ez mind nyilvanosan elerheto adatok alapjan, tehat BARKI eljuthatott volna erre a kovetkeztetesre aki minimalis faradtsagot vesz hogy megnezze mibe rakja a penzet)
forras: http://kiszamolo.hu/q-kotvenyrol-mit-kell-tudni/

Kicsoda? a Quaestor-ugynokok?

Pontosan. Meg a reklámok. Meg a plakátok. Meg a ...

Ha megnézel pl. 2012-es vagy 2013-as adatokat, a Quaestor és a Buda-Cash is jó eredményeket ért el. Ahhoz képest...

Ismerem a kiszamolo.hu oldalt (és el is ismerem), viszont azért azt a bekezdést egészében másold ide, illetve utána egy kicsit, hogy teljes legyen a kép:

Mindezzel nem azt akartam mondani, hogy nem szabad venni a kötvényből, csak annyit, hogy tényleg az átlagostól eltérő kockázatú. Egy vagyon nélküli Kft.-nek adsz kölcsönt, amelyik a csoport tagjainak ad belőle hitelt. Ha a csoport, vagy annak egy meghatározott tagja csődbe jut, akkor valószínűleg búcsút inthetsz a pénzednek.

Ezzel szemben áll az, hogy a jelenlegi 4% körüli banki kamatok helyett 9% feletti névértékre vetített kamatot kapsz a pénzedért.

Ha úgy gondolod, hogy a csoport múltja és jelene alapján sikeres lesz az elkövetkező években, akkor adj neki kölcsön pénzt a jelenlegi kamatok duplájáért, ha erről nem vagy, vagy nem tudsz meggyőződni és a biztonság fontosabb, akkor felejtsd el.

A (2013-as értelemben) "múlt és jelen alapján" úgy tűnhetett, hogy elég sikeres. A kiszamolo.hu-n levő kommentek alapján is úgy tűnhetett (tele van olyannal, hogy már X éve náluk van a lóvé, és eddig semmi gond nem volt). A kiszamolo.hu se azt mondta, hogy bukta (lesz) az egész, hanem csak annyit, hogy "az átlagostól eltérő kockázatú".

Azt akarom ezzel (ezekkel) mondani, hogy bármely pénzügyi szolgáltatóra rámondani a "felelősséged teljes tudatában", hogy stabil és ..., kicsit naivnak gondolom. A Quaestor-ról (és gondolom, a Buda-Cash-ről) is ezt mondták/gondolták, aztán mi lett belőlük... Hasonló a devizahiteles sztori is - nem csak a hétköznapi, pénzügyekhez nemigen értő ember vette fel, hanem az önkormányzatok is (ráadásul fideszesek is, akik személy szerint most azt hangoztatják, hogy milyen hibás termék volt - 10 éve mégis jó volt a frank alapú hitel és kötvény) - eleinte szépnek és jónak tűnik, csak aztán jön a feketeleves.

Tehat azert nem szabad pl a Granit bankba tenni penzt, mert a Quaestor reklamjai atb@sztak azt, aki nem vette a faradtsagot hogy minimalisan utanuk nezzen? :D

A lenyeget te magad is idezted: a Quaestorba penzt tenni elore lathatoan KOCKAZATOS volt, par szazalek plusz kamatert cserebe magas volt az eselye hogy a teljes betett osszeget bukod (ez mar eleve ott bukta hogy nincs OBA-vedelem)

A devizahitel teljesen mas kerdes, ott azert megy a hiszteria meg a kopkodes mert a partok kampanycelokra hasznaltak fel a balhet
En is vettem fel devizahitelt, es egyaltalan nem bantam meg. A baj az hogy az atlagember hulye a penzugyekhez, es pont ugy nem tajekozodik a hitelfelvetel elott, mint pl. a Quaestorba befektetes elott. Es ha mar kommentek:

"Bónusz kérdések:
– Vajon miért kellett erre egy külön kft-t csinálni?
– Vajon miért nem kapott banki hitelt ilyen kamaton a cég?"

"Konkrétan bele van írva a leírásba, hogy sem a Beva, sem az OBA nem biztosítja."

- A Quaestornal is lathatta volna hogy nagyon konnyen bukhatja az osszes penzet par szazaleknyi plusz kamatert cserebe, de arra sem voltak kepesek hogy ennek utananezzenek vagy akar felfogjak. Vagy csak a kapzsisag minden mast elhomalyositott.

- A devizahitelnek egyertelmu arfolyamkockazata volt (erre nekem pl. 3-4 alkalommal is alaposan felhivtam a figyelmemet, hiaba mondtam hogy teljesen tisztaban vagyok vele hogy mi az es hogyan mukodik), igy megvolt az eselye hogy alaposan megugrik a torlesztoreszlet. De (ugyanugy mint fen) sokaknal a tudatlansag es a kapzsisag gyozott: bement a bankba, latta hogy mig a CHF-hitelt 48ezres havi reszletre adjak, addig ugyanakkora forinthitelt 70ezerre. Nyilvan az elobbit valasztotta. Aki inkabb biztosra akart menni, az hosszu eveken at fizette a magasabb torlesztot a forinthitelre (aminek meg kamatkockazata van, ugye...).

Tehat azert nem szabad pl a Granit bankba tenni penzt, mert a Quaestor reklamjai atb@sztak azt, aki nem vette a faradtsagot hogy minimalisan utanuk nezzen? :D

Nem. Csak erre gondoltam:

Azt akarom ezzel (ezekkel) mondani, hogy bármely pénzügyi szolgáltatóra rámondani a "felelősséged teljes tudatában", hogy stabil és ..., kicsit naivnak gondolom.

Nem mondom, hogy a Gránit Bank (vagy bármelyik másik) csődbe fog menni, csupán azt, hogy szerintem érdemes még a nagyon stabilnak és nagyon jónak tűnő pénzintézetekkel is óvatosnak lenni, mert nem egyszer történt már olyan, hogy azt mondták, hogy milyen szép és milyen jó, esetleg még nem is volt gyanús (pl. nagyon olcsó hitel, illetve relatíve magas betéti kamat), aztán meg csúnya vége lett a dolognak (nem csak a Quaestorra gondolok, hanem pl. a PostaBankra, meg persze általánosságban is). Csak gondolj arra, hogy pl. a Quaestor is lényegesen több kötvényt bocsátott ki, mint amennyire engedélye volt, és ezt nem vették észre a felügyeleti szervek (PSZÁF ill. MNB, könyvvizsgálók).

Persze, vannak más kommentek is, nem csak az "eddig mindig minden rendben volt"-stílusúak.

Devizahitel: csak azért hoztam példának, mert hasonlónak gondolom. Eleinte szépnek és jónak tűnik (tűnt), csak az árfolyamok hirtelen megugrása lesz a hidegzuhany. Persze, tisztában vagyok vele, hogy a devizahitelesek jelentős része (összességében) jobban járt a devizahitellel, mint a forinthitellel - és az "elszámoltatást" bele se számoltam :)

miert?
en pl. kimondottan szeretem
egyreszt mert addig sincs nagy szamlaegyenlegem, igy egyfajta biztonsagi megoldasnak is felfoghato (ha megis kell penz, akkor feltorom a lekotest)
masreszt rovid tavu, kis osszegu befektetesnek is teljesen jo. Nem kell oda-vissza utalgatni pl allamkincstarhoz, stb
es azert nemelyik bank egesz ertelmes kamatokat tud adni (pl Granit)

Kövezzetek meg, de én elégedett vagyok az OTP-vel. Igaz külön kérni kell, hogy olcsó számlát kapj (pl. a vállalkozói számlám először kb. 4500Ft volt havonta, megkérdeztem van-e olcsóbb, volt: 90Ft havonta, ugyanazokkal a feltételekkel kb.).
Nem JAVA-s, van robotos kliensük (SZÉP kártyára is).

PayPal-hez vannak hozzáadva a kártyák, így kb. bárhol tudok vele vásárolni a neten, ahol nincs PayPal, nem veszek semmit (mivel így duplán vagyok biztosítva).
Minden út széli kisvárosban van fiókjuk és automatájuk. Kérhetek PayPass matricát, az újabb kártyák alapból azok (külön kérés nélkül). Van hitelkártyám is, AMEX, azzal sem volt semmi bajom. A debit és a creadit kártyát is elfogadták eddig a német shopok is, pl. havonta 1x rendelek az Amazon.de-ről.

Én is OTP-s vagyok, igaz magánszámla (NET).
Én elégedett vagyok, de ami nagyon zavar, az az elképesztően drága sms díj. Szerintem ilyen OTP-s szinten olyan mennyiségi szerződésük lehet a szolgáltatókkal, hogy nem 25+ Ft-ot kéne sms-ért számolni.

nekem is a Cib bank ideális.
Igaz most megszenvedi a a Firefoxot, ahhoz hogy menjen a netbank, frissíteni kell Firefoxot és a Javát is....
Mindezzel együtt piros pont a Cib Banknak!

Virtuális kártya tudtommal a BuB-nál sincs.. És sok más általad felsorolt sem...
Amúgy én is gondolkodtam a váltáson, de a "tolvajok államosítása" kisebb jelentőségű számomra, mint az adott szolgáltatások. Persze ez mind magánvélemény,de épp ezért is érdekelnek a hozzászólások :)

Az Erstéhez mentem át, nézd meg a privilégium bankszámlacsomagokat, ha teljesíted a feltételeket, 0 Ft-ra lehet kijönni (de tényleg, a többi bankszámla csomaggal szemben, amit talátlam).

Kicsit nehéz volt ilyet igényelni, mert csak közvetítőn keresztül lehet. (Van egy lista, hogy kiktől lehet)

- Az első közvetítő egy mindenre kiterjedő pénzügyi elemzést akart rajtam végrehajtani, ami minimum 3 óra szabadidőt vesz igénybe, mondtam neki hogy Nem. (Az a szabály szerinte, hogy csak akkor lehet ilyen bankszámlám, ha az elemzést elvégezte.)
- A második kis gondolkodás után visszaszólt, hogy ezzel nem foglalkoznak.
- A harmadik egy lakás takarék pénztárra akart rábeszélni, de megértette, hogy csak új bankszámlát szeretnék, és segített. Annyit kért, hogy tegyem el a névjegyét, és szimpatikus is volt.

Erste:
- A netbank szerintem nagyon jó.
- A többivel sem volt gondom.

Kicsit off, de egy sikertelen bankváltási akción vagyok túl, mivel nincs magyar lakcímkártyám (és persze az csak a a bankfiókban az ügyintézővel szemben ülve derült ki számomra, hogy az is kell). A kérdésem az lenne, mit tudtok erről, ez az összes magyar banknál szükséges?

Ha külföldön élsz, akkor nincs magyar lakcímkártyád. Ez így van rendjén. Ilyenkor viszont külföldi hivatalos iratodnak kell lenni, ami tartalmazza az ottani lakcímed.

Ha itt élsz,akkor pedig jelentkezz be szüleidhez (vagy bármilyen itt élő rokonodhoz.) és lesz lakcímkártyád állandó lakcímmel.

http://europa.eu/youreurope/citizens/shopping/financial-products-and-se…

"A bankok gyakran nem engedik, hogy külföldi lakosok számlát nyissanak náluk. Léteznek azonban olyan pénzintézetek, amelyek kimondottan a külföldön élőknek kínálnak személyre szabott banki szolgáltatásokat. Azt tanácsoljuk, nézzen körül alaposan azzal kapcsolatban, melyik bank kínál számlanyitási lehetőséget más EU-tagországok lakosainak."

Bevallom, máig nem értem, hogy milyen alapon mer diszkriminálni (és nem kap ezért valami ordas nagy seggbekúrást) egy EU-s bank a számlavezetési szolgáltatásra jelentkező random EU-s állampolgárok között. Ez semmiben nem különbözik attól, hogy bemegy Kolompár Gáspár az egyik ABC-be, szeretne venni egy kenyeret, az eladó ránéz, és azt mondja neki, hogy nem szimpatikus, ezért nem ad el neki kenyeret.

Hát ugye két eset lehetséges:

1) Nem magyar állampolgár vagy. Ekkor nincsenek magyar irataid, gondolom elfogadják az útlevelet.
2) Magyar állampolgár vagy. Ekkor van lakcímkártyád.*

*: az a kérdés igazából, hogy mi történik akkor, ha bár magyar állampolgár vagy, nem vagy bejelentkezve Magyarországon semmilyen lakcímre és ezért mégsincs lakcímkártyád. Az én esetem nem ez, elvileg be vagyok jelentkezve, csak már nem tudom, hol a kártyám.

"Gondolom." Az a baj, hogy a fenti idézet nem ezt tartalmazza, hanem hogy majd a bank eldönti, szimpatikus vagy-e neki a random (EU-s) országbeli útleveleddel. Nekem meg az a véleményem, hogy egy EU-s állampolgártól egy EU-s bank csak különleges esetben tagadhatja meg azt, hogy bankszámlát nyisson nála. A "másik országban laksz", vagy a "nem szimpatikus az arcod" egyike sem lehet elég jogalap ehhez. Azt joggal várja el egy bank, hogy igazold, hol van a lakhelyed - igaz, szerintem van olyan EU-s ország, ahol erre nincs is megfelelő hatósági igazolás, teljesen random dolgokat várnak el...

Szerintem ezzel több probléma is van.

Nagyon gyorsan lesz olyan, aki pont ezekre (vallási/etnikai/stb.) fog hivatkozni, mondván őt ilyen szempontok szerint hajtották el. Ez ellen a bank egyetlen módon tud védekezni: ha van egy objektív, közzétett lista, amihez a bank tartja is magát. Más esetekben úgy járhat a bank, mint az a szórakozóhely, amelyik valami random romát nem engedett be, az illető meg elment az EBH-hoz, és velük kúratta seggbe a szórakozóhelyet (nem tudták bebizonyítani, hogy nem a romasága miatt nem engedték be; meg is büntették őket rendesen).

További probléma az is, hogy pl. Magyarországon nem folytathatsz vállalkozói tevékenységet magyar bankszámla nélkül. Namost akkor lehet választani, hogy az állam nem teljesítette a kötelezettségét (olyan jogi környezetet kialakítani, ahol be tudom tartani a törvényeket, és tudok a vállalkozáshoz való jogommal élni), vagy a bankok értelmezik valamelyik jogszabályt félre. Én azért inkább a második verzióra tippelnék...

Úgy általánosságban, én azt gondolom, hogy a tisztességtelen piaci magatartás tilalmába nem fér bele az a viselkedés, hogy ésszerű indok nélkül nem bizniszelek valakivel akkor, ha egyébként közzétett általános üzleti feltételeim vannak (ugye ez bankoknál kötelező).

Miért ne tagadhatná meg, miért nem diszkriminálhat? A kocsmákban is ki van írva, hogy ittas vendégeket nem szolgálunk ki :) Kicsit normálisabb példa: hitelt se mindenkinek adnak bankok, biztosítást is eltérő díjakkal állapítanak meg (mármint nyilván biztosítótársaságok, nem bankok).

Abban pedig különbözik a Gáspár kenyerétől, hogy egy számlavezetés egy kicsit "komolyabb" dolog, mint egy kiló kenyér vásárlása. Meg persze egy kiló kenyér vásárlásakor nem kell a személyazonosságod igazolnod meg mindenféle papírokat aláírni, meg nem kell nyilatkoznod, hogy nem pénzt mosol és nem terrorizmust finanszírozol.

Szerintem alapvető fogalmakat tisztázni kellene:
Az nem diszkrimináció, ha ésszerű és okszerű, elfogadható indok alapján nem bizniszelnek valakivel. Amit felsoroltál, azok ezért rossz példák, mindnél tud lenni ésszerű elváráslista, aminek ha valaki megfelel, akkor nincs további indoka annak, hogy ne bizniszeljenek vele, ha meg nem felel meg, akkor meg okkal hajtják el. Az a diszkrimináció, ha nincs ésszerű, "védhető" indok.

Na, akkor tisztázzunk valamit: az diszkrimináció egy döntéssel kapcsolatban, ha olyan tulajdonság alapján különböztetsz meg valakit, amely tulajdonság nem kapcsolódik a döntéshez.
Például ha téged egy állami intézménybe a vallásod miatt nem engednek be, az diszkrimináció. A beengedés nem kapcsolódik a vallásodhoz.
De az nem diszkrimináció, hogy ha mondjuk egy bank téged nem tud az ügyfelének fogadni, mert nem tudja betartani a jogszabályokat.
A lakcímkártya hiánya ilyen.
A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény (2007. évi CXXXVI. törvény) ugyanis előírja, hogy Magyarországon lévő banknak ügyfél-azonosítást kell végeznie.
Ez előírja, hogy kötelező ügyfél-átvilágítást alkalmazni üzleti kapcsolat létesítésekor. A bankszámlanyitás üzleti kapcsolat létesítése. (6.§ 1.a)
Az ügyfél-átvilágítás során az ügyfelez azonosítani kell. (7.§. 1). Az azonosítás során a szolgáltató köteles megkövetelni a lakcímet igazoló hatósági igazolvány bemutatását magyar állampolgár esetén (7.§ 4. aa pont).
Akár magyar lakcímkártya, akár svájci igazolvány, rendelkezni kell vele, ha bankszámlát akarsz nyitni.

Egyszerűen azért, mert a magyar jog megköveteli.

Hát ez elég nagy baj lenne, ha így lenne.

Külföldről Magyarországra költöző munkavállaló, vagy diák akkor ne nyithasson bankszámlát? Megfordítom a kérdést: szerinted az Angliába költöző magyarok nem nyithatnak az unió egy másik országában számlát...?

Tévedésben élsz.

Na de most arról van szó, hogy a lakóhelyedtől távol akarsz számlát nyitni, anélkül, hogy a lakóhelyedet igazolni tudnád :)
Más eset az, hogy A ország állampolgára B országban lakva számlát akar nyitni egy B országbeli bankban, meg az is, hogy A ország állampolgára B országban lakva (de igazából hiteles lakcím nélkül) számlát akar nyitni egy A országbeli bankban.

Félreérthető voltam, bocsánat.
A "Magyarországon levő bank(fiók) csak magyar állampolgárral köt szerződést." mondatomat nem ténymegállapításnak szántam, hanem egy indoknak a bank részéről (válaszként a "nincs ésszerű, "védhető" indok." felvetésre).

Így már remélem, nincs félreértés :)

A listában egy biztos: Hajdú + Balmazújváros összeolvadás: az ugyanis már megtörtént. A többi csak akkor lesz 100%-ban biztos, ha az MNB áldását adja rá, illetve yool összemigrálódnak közös számlavezető rendszerbe. Szerintem az egészben ez az utóbbi lépés a legizgalmasabb :-P