Lehetséges?

Üdv!

Abban kérném a segítségetek, hogy milyen hardware-el lehet megoldani (ha egyáltalán meg lehet), hogy 3 gyerek egyszerre tudjon játszani?
Amire gondoltam.
Egy központi gép, amire 3 vékony kliens (ha lehet RPi) csatlakozna távoli asztali kapcsolattal.

Terhelés szempontjából pl a játékok 2014 Fifa kategóriájúak volnának, Flash játékok, ilyesmik.
( a 3 gyerek jelenleg 5, 8, 10 éves, de nyilván később is használnák, és nem csak játékra. Én úgy 3-4 év távlatában gondolnám.)

Megoldató egyáltalán?
Milyen eszközökkel, alkatrészekkel? (a minimum érdekel, hogy mekkora költséget jelentene)

Előre is köszönöm a válaszokat.

dombi1976

Hozzászólások

Egyszer láttam youtubeon, de az csak 2 emberkével. Srác egy alaplapba bedugott 2 vga kártyát, xen alatt virtualizált két windowst, egyiknek az egyik, másiknak a másik vga-t adta meg, és működött. Gondolom beviteli eszközök usb-sek, azokat lehet osztogatni, hanggal már nem emlékszem, mi volt.

Én vennék nekik 1-2 xboxot, vagy hasonlót, és jóvan.

Sztem a FIFA2014 nem fog menni, amennyire jól tudom, nagyon erőforrás-igényes a játék.

Én nemrég a Diablo II-t próbáltam hasonló módon (asztali gép + RPi kliens), de lepattantam róla, RPi-re nincs olyan kliens, amivel játékokat kellő lag-el és teljesítménnyel le lehetne játszani. A 2 db diablo instance még menne, az asztali gép megoldja.

Egy kellően új és erős szerverrel "könnyebb" játékok mehetnének, de ehhez - ha jól tudom - Enterprise/Ultimate windózok kellenek, kliens és szerver oldalon is (RemoteFX), szerverből meg virtualizálható video hardver.

Az NVidia-nak van egy Shield nevű cucca, talán erre lehetne mozdulni, de erről sokat nem tudok.

Egy Windows klienst egy időben csak egy felhasználó használhat.
Így a megoldásodhoz vagy valamelyik Windows Server kell a megfelelő CAL-okkal (kizárnám), vagy több Windows klienst kell licencelj és futtass az adott gépen, például virtualizáció segítségével (pl. ingyenes Hyper-V Server).

Akkor még mindig ott a feladat, hogy a klienseknek komoly grafikus átvitelt kell megvalósítani, így oda én valami RemoteFX-szet tudó klienst tudok elképzelni (például egy Intel HDMI stick-et). Az viszont magában is egy önálló PC...
Mindenesetre a FIFA 2014 lehet, hogy nem úgy megy rajta, mint elvárnád...

Üdv,
Marci

"hogy milyen hardware-el lehet megoldani (ha egyáltalán meg lehet), hogy 3 gyerek egyszerre tudjon játszani?"

Mondjuk 3 géppel? :)

Röviden:
Nem, ésszerű keretek között nem lehetséges ilyet megvalósítani.

--
zrubi.hu

Mi az, ami már megvan? (hardver, licenc, hálózat)

Üdv,
Marci

Abban kérném a segítségetek, hogy milyen hardware-el lehet megoldani (ha egyáltalán meg lehet), hogy 3 gyerek egyszerre tudjon játszani?

Focilabdával.

Aranyos apuka, én megmosolygom az ilyet. :) De tényleg, mit ér ma egy fifa vs legó, vagy fémépítő ami logikát ad 5-10 évig mint sem agypusztulást. És képesek az apukák tiszta szívvel persze raklap pénzt bevillázni 3 gépre :D Szubvéleményem lehet degradáló, nyilván, de nagyon sok elrettentően rosz példát látok és nem látom a végét mi lesz a mostani 5-10 évesből 10-15 év mulva.

Én többre tartom az értékelhető logikai agytekerős játékokat amik fizikailag ott vannak, mint egy softot. (lehet hogy maradiságom végett??)

(lehet hogy maradiságom végett??)

Lehet. Vagy esetleg csak nincs (ilyen korú) gyereked.

Főleg, mert úgy tűnik azt feltételezed, hogy ez más (pl az általad felsorolt tevékenységek) HELYETT kell a gyereknek.

Pedig jó esetben nem helyett, hanem mellett!

Pont Te említed az "értékelhető logikai agytekerős" játékokat. Na ezek esetében pont nem kell hogy fizikai legyen! Sőt, míg egy fizikai játéknak igen sok (fizikai:) korlátja van, egy szoftvernek ehhez képest szinte egyátalán nincs.

És ha nem csak *játékról beszélünk akkor pedig egészen egyszerűen végtelenek a gyerek TANULÁSI és fejlődési lehetőségei egy számítógép mellett.

+ ezen felül én inkább attól félnék, hogy mi lesz a gyerekkel ha számítógép NÉLKÜL nő fel. Megsaccolom: digitális analfabéta.

*játék
Ez a kategória valóban elég tág, azonban akiknek ez mindenképp csak haszontalan rosszat jelent, azok valószínűleg csak a médiában halloták hogy ez rossz, és soha nem játszottak értelmes/hasznos/készségfejlesztő játékkal. Pedig van ám ilyen is ;)

--
zrubi.hu

Aztán az jutott eszembe, hogy erre tipikusan jó egy konzol, ott van lehetőség 4+ kontrollerre is akár.

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

hogy kicsit érthetőbb legyen ...

1. A 3 gyerkőc nem a sajátom, én csak a nagybácsi vagyok. :)
Szóval a fegyelmezés, elsődleges nevelést meghagyom a szülőknek.

2. A 8, és 10 éves két fiú, a kicsi a kislány, és hát elég nagy a rivalizálás, és a különbség(hála isten) közöttük.
Ha neked is van, nekem is kell, ha a tiéd ilyen az enyém nem lehet olyan stb.

3. és hát az érdeklődésük is elég különböző.

Megértem azokat a hozzászólókat, akik a labdát, legót, építőkockát preferálják.
Én is hasonlóan gondolkozom.
De ha már túl vagyunk több vödör Legón, (amit megjegyzem folyamatosan imádnak) Rubik kockán, több polc társasjátékon, és 1, max. 2 évente szétrúgnak egy nem olcsó focilabdát, akkor úgy gondolom, ezen érdeklődésüket is megpróbálnám támogatni.

És igen. Ez a korosztály már nem fog a számítógép, kütyük, stb. nélkül felnőni.
És ha már játszanak is rajta, akkor az oktató fejlesztő játékok mellé kell olyan is amivel a többiek játszana, és amit Ők szeretnének.

Szóval ha jól értem a hozzászólásokat, agy a MS szerver beüzemelése szükséges, de inkább 3 különálló gép volna a megoldás.
(ez sem lehetetlen, csak nem egyszerre :) )

Bocs a poénért. Ha tudnék jó megoldást, azt is elmondtam volna, de amennyire én tudom az ilyesmivel csak a szívás van. Én két megoldást tudok elképzelni:
* Időosztás van, mindenki ugyanannyit játszhat, egymást nézhetik, versenyezhetnek pontra, akármi.
* Mindenki kap egy olcsó gépet, amin egyszerűbb játékokat lehet játszani. Pl OpenArena-t lehet tolni olcsó vason Linux alatt is hálóban.

MS szerver beüzemelése szükséges

... és akkor a hardverről ne is beszéljünk :) Szvsz 1 db megfelelő erőforrással rendelkező szerver beszerzése többe kerül, mint 3 db desktop. Ráadásul semmi nem garantálja, hogy tényleg működni fog minden játék.

Ha lemondasz a FIFA2014-ről, illetve az AAA kategóriás (vagy hogy a francba hívják) játékokról, akkor meg akármilyen kikukázott régi cucc jó lesz, főleg ha linux megy rajta.

fogjanak vmi társasjátékot, játszanak azzal, vagy rajzoljanak, vagy ilyesmi, vagy menjenek focizzanak egymással, vagy tanuljanak.