FreeBSD + RPi2

Nagy nehezen sikerült találnom egy erre a célra beáldozható kártyát, így futottam egy rövid tesztkört fenti párosítással. Mivel az RPi2 újabb, mint a legutolsó stabil FreeBSD kiadás, logikusan nincs hivatalosan tölthető RELEASE.iso (illetve img) - és igaz ugyan, hogy elvben kompatibilis a régiekkel, de pont a boothoz kell pár apró változás. A lényeg, egy június 18-i, 11-CURRENT verzióval indultam.

A tapasztalatok kissé felemásak.

A képernyő bal szélén kb 4-6-8 karakternyi infó nem lászik, így néhány infó leolvasása legalábbis nem triviális (mindez egy fullHD-TV-t használva kijelzőn, ugyanez a párosítás a Raspbiannal ilyen problémát nem mutat).

Mivel nincs a gépben HW-óra, az időzóna beállítást elvégző tzsetup után, ntpdate -B hu.pool.ntp.org parancs hatására sem hajlandó kb 6-8 órás eltérését átállítani. Egyelőre nem értem.

A pkg és a portmaster csomagokon kívül semmi nincs előre gyártott formában - ez egyrészt remélem a RELEASE után változik, másrészt valami szerveren vagy asztali gépen keresztfordítva ezen nyilván túl lehet lépni. (Illetve hát akár rajta is lehetne fordítani :-) - mondjuk egy rádugott külső SSD-t felhasználva.)

És végül, a 7-es idejében volt egy vicces hiba, aminek hatására SMP-gépen időnként összekavarodtak a kernel üzenetek. Nos úgy tűnik ezt sikerült a málnán is implementálni. (Közben némi guglizás eredményeként az már látszik, hogy másoknak is feltűnt, és meg is van az a kernel konfig opció, ami hiányzik hozzá.)

Jav1.

Elfelejtettem leírni, hogy valamiért ebben az image-ben kell jelszó, neten némi keresgélés után rá lehet találni: root/root és freebsd/freebsd a két elérhető belépés gyárilag.

TV helyett monitorra rádugva, immár nemcsak a Raspbian, de a FreeBSD is képes szépen olvashatóan megjeleníteni az üzeneteket, azaz a sokkal kisebb képernyőn már lehetett dolgozni - nem maradt le a képernyő szélén az üzenet.
Valamint némi küzdelem árán sikerült elérni, hogy rendesen állítsa be a gép óráját, mostantól ntpdate + ntpd indul boot-kor, és ugyan kicsit eltűnődik, de utána megy és értelmes időt mutat. Valszeg pebkac volt, bár az isten se tudja mit tudtam rajta úgy elrontani, hogy látszólag minden jó volt az eredményen kívül.
Valamint ha már előrángattam, beledugtam random USB-s hardvereket, így láttam, hogy legalábbis kernel driver szintjén felismert egy Bluetooth-vevőt, egy wifi-sticket, az ezer éves 3G modememet és egy USB-soros átalakítót is. (Nem nagyon tudnám megmondani mi a francért ne tette volna, de azért megnyugtató volt, hogy működik.)

Valószínűleg a következő tesztet akkor ejtem meg, amikor lesz újabb image, de persze ha valami érdekesség szembe jön, akkor azért visszatérek a dologra.

Jav2.
Tegnap este és éjszaka gyötörtem kicsit. USB-n rádugtam egy SSD-t (fából vaskarika, de legalább csöndes :-) ), a Raspbian alatt kapott egy "fdisk ; mkfs.ext2 -I 128" -at (ha jól tudom, ez az opció még mindig kell, e nélkül nem eszi meg a FreeBSD ext2fs-drivere), és aztán - nyilván ezt már FreeBSD alatt - felnyomtam rá a portsfát - azt még az SD-kártyára. Nos ez utóbbi nem mondhatnám hogy gyors lenne, jó 2-3 órát szenvedett, mire kicsomagolta azt a pár-tízezer fájlt. Majd elkezdtem portsból feltenni dolgokat, gondosan beállítva, hogy a csomagépítés folyamán az SSD-re dolgozzon. screen/tmux, rsync és rsnapshot, és ezek függőségei és a függőségek függőségének buildeléséhez szükséges dolgok (így lett Perl és Python is). Ha fogalmazhatok így, nem gyors. De legalább lassú. Teljesen olyan érzésem volt, mint a 386SX idejében. Annál azért érzésre gyorsabb, viszont NÉMA!!! Végül subversion-t buildeltem (és kb félúton lehetett, amikor rájöttem, hogy tök fölösleges, mert van egy svnlite a gyári rendszerben, így a rendszer forrását igenis le tudnám húzni). Hamarosan pedig letöltök rá egy aktuális world-öt, és megpróbálom az egész rendszert újrabuildelni. (Többek között ZFS-t is, mert bizony a ZFS nekem se megy.)

Hozzászólások

Hm, ezt az üres tárolót annyira nem ismertem, hogy szerintem soha nem hallottam róla, így köszi az infót.
A tárolódat majd megnézem. Feltételezésem szerint ha képes lennék a misc/compat10x-et előállítani, akkor tudnám használni - ezzel szemben a Makefile-ja ezt tartalmazza:
ONLY_FOR_ARCHS= i386 amd64
ez nekem nagyon rosszul esik. Mindenesetre mivel jelenleg a málna jellemzően a papírdobozában várja az időt, amikor használni fogom (amihez valami ház - pl. az a szép piros-fehér - kellene), annyira azért nem gáz. Amúgy amikor megjön a 10.2, akkor abban - reményeim szerint - már lesz hivatalos RPi2 támogatás, és akkor azt fogom felhúzni a gépre - egyszerűen most ez a 11-es image jött szembe. Akkor van rá esély, hogy elkezdem használni a tárolódat.

Egyelőre abszolút nem tudom. Főleg, mert még nem dőlt el, hogy mit kezdek a kütyüvel. Most akartam összerakni hozzá egy külső USB-s ssd-t, de nem találom a dobozt :-) Szinte biztos, hogy raknék rá Asterisket, de eleve azt nem tudom eldönteni, hogy 1.8-as, 11-es vagy 13-s legyen - cserébe mindegyik ONLY_FOR_ARCHS beállítással van ellátva, és bizony ARM nem szerepel egyik Makefile-ban sem :-(

No jó, de ha nem izzasztom, akkor mit csinál? Így legalább van dolga. Tegnap estefele "multimédia" irányában játszottam vele: mpg123/flac123/ogg123 + sox. No ez utóbbi valamelyik függéséhez cmake kell - hát azzal azért rendesen elmolyolt. Mondjuk még nem merészeltem meghallgatni, mert elég csúnyákat írtak a minőségéről.

Köszi, ez érdekes leírás - és valószínűleg nem lényegesen régebbi verziót tesztelt, mint én (bár az enyémben van másik felhasználó, és jelszava is van a root-nak). A ZFS-es rész pláne hasznosnak tűnik. (Mondjuk az érdekes, hogy egy amd64-es gépen, ahol ZFS használatban van, csak az opensolaris.ko és a zfs.ko modul van betöltve, zlib-ről szó sincs.)

Miután rádugtam egy SSD-t, megpróbáltam rendszerforrást letölteni. Folyton elhasalt a svnlite co, mert a /tmp betelt, és mire megnéztem volna, hogy mi baja van, semmi nyoma nem maradt, mert letörölte azt, ami a problémát okozta. Mivel volt már screen-em (sőt már egy második tty-t is bekonfiguráltam), amikor végre rájöttem, hogy hol a bibi, akkor gyorsan kipróbáltam, hogy amikor fut az svnlite, közben az ideiglenes állományhoz csináltam egy hard linket, így elhalálozás után megnézhettem, hogy mi az, amivel baja van. Annyi történt, hogy a subversion futás közben csinál valami fájlt, amiben a már letöltött fájlokról tárolt infókat, és bizony ezzel szépen teleírta a RAM-diszken levő, 30 MB-osra konfigurált /tmp-t. OK, átállítottam, hogy legyen 530 MB :-) és reboot. Újabb kisérlet az svnlite co -ra, most 44 MB-nál járt, mikor valami server timeout hibával elhalt. Újra svnlite co, ekkor folytatta tovább, majd egy 7 MB-os tmep-fájl után közölte, hogy sikerült a checkout. Ezek után megnyugodva átállítottam a /tmp méretét - ha jól tippelem, a mostani 64 MB-os méret most egy jó darabig elegendő lesz. Természetesen make world-ot ennyi szórakozás után már nem próbáltam, az majd egy későbbi idő játéka lesz.

Megjegyzés magamnak: ha Ext2 fájlrendszerrel használjuk a málnánkat FreeBSD alatt, akkor még olyankor fordítsuk magunknak a sysutils/e2fsprogs csomagot, amikor hibátlan a fájlrendszer (főleg, ha ezt a diszket használjuk a fordításhoz). Vicces módon a raspbian elfelejtette umountolni a diszket - FreeBSD-n pedig amíg ez a csomag nincs, addig nincs fsck hozzá -, ez pedig kssé nehezíti a mountot. Jelenleg megy a csomag fordítása az SD-kártyán, de olyan lassú, hogy gyorsabb volt szétkapni a raspit, és összelőni az asztali gépet, és ezen fsck-zni (miután feltelepítettem a csomagot), mint végigvárni a fordítást. Nem baj, ez is tanulság.
Hamarosan belövöm a fönt emlegetett repót, és elfelejtkezem a fordításról (vagy nem). Aztán elvben aug 31-én lesz 10.2, akkor újrahúzom a gépet azzal, és szépen kiépítek valami stabilbban használható rendszert. (Persze az az aug 31 lesz kb október közepe :-( )

Raspbian alatt "működik" a tüskesor melletti 2 LED, FreeBSD alatt ellenben bekapcsolás után nem sokkal elalszanak. Némi kutakodás után kiderül, hogy lehet őket piszkálni.

echo 1 > /dev/led/act # ez bekapcsolja az ACTIVITY LED-et
echo 0 > /dev/led/pwr # ez pedig a POWER LED kikapcsolásáért felelős. (Gyárilag nyilván felesleges.)

Mi más történt volna, mint hogy a man 4 led alapján mostantól nálam is dolgozni látszik a gép. Íme ez került a /etc/rc.local-ba:

echo 1 > /dev/led/pwr
echo 'm.-. .- ... .--. -... . .-. .-. -.--
.--. ..
..---
.-- .. - ....
..-. .-. . . -... ... -..
.-. --- -.-. -.- ... ' > /dev/led/act

Zahy! Ezt láttad? Valami ok miatt nem akar nekem működni, és azon gyanúzok, hogy FreeBSD-szerű gond lehet. Nem próbálnád meg tesztelni?

Hű, ez jó hír. Mondjuk a málnán fordítani eléggé lassú volt, még az SSD ellenére is :-)
Mondjuk azt látom, hogy nem-meglepő módonm nem quarterly, hanem latest repó, de az pont jó, úgy is azt használok mindenütt. (Fentiek után azt hiszem megint itt az ideje, hogy letöltsek egy többé-kevésbé naprakész imidzset, és újrahúzzam :-) )

Nekem van egy olyan tervem, hogy majd arról megy a netrádió vagy a zenehallgatás - első ötlet az mpd, de majd finomodik.
Azt én is néztem, hogy nem fedi le a ports-fát a tároló, texlive pl. nincs, viszont egy rakat tex-* csomag van. De audio/musicpd van, úgyhogy ez a hangközpont-terv még megvalósítható :)