Laptop hűtő ventilátora nem jár - Dell Inspiron 3520

Fórumok

Szervusztok!
Van egy egykoron Ubuntuval előtelepített Dell Inspiron 3520-3229 típusú laptopom, Intel Core i3 processzorral. Az előtelepített rendszer már a múlté, most Xubuntu 14.04 van rajt.
A hűtő ventilátora az XFCE bejelentkező ablakáig jár, utána nem indul el, így túlmelegszik az amit hűt, és szépen kikapcsol váratlanul egy idő után a gép. A jelenség nem tudom mióta figyelhető meg, de egy hete kapcsol ki a gép túlmelegedés miatt.

Milyen módon lehet megerőszakolni a ventilátort, hogy forgolódjon akkor is, amikor kell, ne csak bekapcsoláskor? Az interneten a témában írt dolgokat nem mindig értem, elég kevés számomra a konkrétum, lévén, hogy a hardver és a hozzá kapcsolódó szoftveres beállítsok nem nem kifejezetten barátaim (még?).
A boot menüben nem találtam a hűtésre vonatkozó beállítást (F2), Az F12 gombot nyomva boot előtt van valami Delles próbaprogram, az semmilyen hibát nem jelez, persze a ventilátor akkor még forog.
Gondolom nem piszkos a rendszer, mert amikor jár a venti, akkor jól szelel. Szét még nem szedtem. Nem a linux valamilyen beállítása lehet a ludas? Mi az, ami ezt a propellert beindítja?
Merre induljak?
Előre is köszönöm esetleges segítségtek!

Hozzászólások

Mivel Dell én így első körben a i8k-val próbálnám meg.

Elvileg kapcsolgatni is tudja, legalább is a linken az áll:


$ i8kctl fan

Sample outputs:

1 1

The fan command can accept two optional parameters which specify 
the new fan state for left and right fans. The state parameter can be:
Where,

0 : turn the fan off (not recommended)
1 : set low speed
2 : set high speed
- : don't change the state of this fan
For example, the following command sets the left fan (usually used by CPU) to high speed 
and leaves the right unchanged:
$ i8kctl fan 2 -

In this example, sets the left fan (usually used by CPU) to high speed and leaves the left unchanged:
$ i8kctl fan - 2

Ezenkívül, van egy i8kmon nevű daemon ami képes hőmérséklet függően állítgatni.

Elismerem, hogy az én hibám, de ez nekem kínai. Nincsen valamilyen leírás kezdőcskéknek, hogy mit írjak be miért, hová? Arról mér nem is álmodom, hogy magyarul…
Sikeült elindítanom egyszer a ventilátort a „

i8kctl fan 2 -

” paranccsal, kétszer már nem, de hogy mondom meg neki, hogy magától is csinálja, akkor, amikor kell neki.

Automatán ha jól olvasom az i8kmon része csinálná:

Meg kellene nézni, hogy a /etc/default/i8kmon -ba engedélyezve (ENABLED) van-e.

Illetve, hogy az /etc/i8kmon paraméterállományba mi van, ott lehetne beállítani, hogy milyen hőmérsékletnél kapcsoljon (lehet nem is kell piszkálni):


# Temperature thresholds: {fan_speeds low_ac high_ac low_batt high_batt}
set config(0)   {{0 -1}  -1  40  -1  40}
set config(1)   {{1 -1}  40  60  40  60}
set config(2)   {{2 -1}  60  128  60  128}

Sorba {x y} az első/második ventillátor sebessége (-1) ha nincs, az ezt követő négy szám, hogy hány foknál érvényes, azaz a fenti példa:
40 C fokig nincs venti
40-60 C fokig egyes fokozat
60-120 C fok között kettes fokozat
azért van két páros mert az első kettő arra vonatkozik ha a gép tápról megy a második páros pedig, ha akksiról.

Hát igen, a Dellek egy kicsit problémásak. Nálam mondjuk pont fordítva van, folyton süvít a venti. Az i8k telepítése után meg veszekszik a BIOS-szal, az i8k lekapcsolja, a BIOS visszakapcsolja a ventit, mindezt pár másodpercenként. Ezért az i8k-hoz tartozó smm-et is le kell futtatni minden indítás után, hogy lője le a BIOS-t. (Ezzel egyébként be is lehet kapcsolni, ha épp az kell.)
https://bugs.launchpad.net/i8kutils/+bug/410596

Sebaj, legalább működik. Egyes disztrók (pl. Fedora 17-21, Ubuntu 13.xx, 14.xx, Arch) kernelei hátast dobtak a gépemtől, amíg acpi_backlight=vendor kernel paramétert meg nem adtam. (Mert ez olyan triviális.)

Anno az MS-től a Win7-et lehetett letölteni kipróbálásra (http://www.microsoft.com/en-us/evalcenter). Az szépen be is bootolt 800x600-ban, a videókártya mellett a hálókártyát, wifi adaptert és hangkártyát sem ismerte fel. Az MS ugyanis egy pindurit ritkán frissíti az ISO-kat.

Ezek kellemes meglepetések voltak, amikor hazavittem a kvázi OS nélküli (na jó, FreeDOS volt rajta), jó drága gépemet. Hát ezért nem kell OS nélkülit venni. A PC-BSD elindult rajta csont nélkül. De akkor a gyári leírásában miért Win7-et és Ubuntu-t ajánlanak? Tettek volna rá BSD daemon (Beastie) matricát!

Ezen két oldal segítségével úgy tűnik sikerült önindulóvá tenni a ventilátor működését. A hiányzó fájlokat simán magam megalkottam, és beleírtam a megadottakat.
Köszönöm szépen a segítségteket!

Nekem Dell Inspiron 7720 van és én is az i8kutils-t használom és állítja is a ventillátort szépen. Sajnos van egy kis szépséghibája, ugyanis amikor állítja, akkor megakad a gép. Ez elég zavaró pl gépelés közben, mert vagy kimaradnak betűk vagy több lesz mint kellene.

Tapasztalt más is ilyet, esetleg tudtok megoldást erre?