Mikrokontroller szenzorral hálózatos adatküldés

Üdv!

Olyan mikrokontrollert keresek, amivel a következőt lehet megoldani:
- a mikrokontrollerhez egy szenzor lenne kötve (pl. AM2302 páramérő/hőmérsékletmérő)
- a mikrokontroller hálózaton kapcsolódik (LAN,Wifi,Wireless serial (XBee)...?)
- egy Raspberry a hálózaton keresztül küldené a mérési kéréseket a mikrokontroll felé, ami mérés után visszaküldi a választ. A RPi adatbázisba gyűjti az adatokat.

Tehát a RPi hálózaton küldene kéréseket a mikorkontrolleres szenzor felé, ami visszaküldi a mérési eredményt.

Elsőnek az Arduino-t néztem.
(Vagy Microchip PIC?)
A mérési adatokat küldésének módja nincs kőbe vésve, lehet: TCP/IP Wifi, LAN, serial Wireless (XBee)... de jó lenne egy wifi-n keresztüli küldés.

Kinek van tapasztalata ilyen téren? Milyen mikorvezérlőben érdemes gondolkodni?

Hozzászólások

Szia! Én pont ilyet fejlesztek most. SLIP-t használok, ha ráülteted RS-422-re, akkor egész messzire is elviheted. AVR-en csinálom, de ha TCP/IP-t szeretnél, akkor én sokkal inkább javasolnék valamilyen 32 bites architektúrát.
Ha UART elég, akkor 8 bites kontroller is bőven elég (arduino). És UART is lehet wireless, pl. Bluetooth-al.

Igazából bármivel meg lehet csinálni, pl. mi ezt úgy csináltuk, hogy fogtunk egy ATXmega192-t, tettünk mellé egy ENC424J600 eth vezérlőt és írtam rá egy eth drivert + UDP stacket (+DHCP, ARP). Küld/fogad amit kell.

Ha nem ragaszkodsz a TCP/IP-hez, akkor Raspberry által kérdezett 2 vezetékes RS485 busz a legegyszerűbb. Ehhez a mikrovezérlő UART-jára egyetlen 8 lábú itthoni elektronikai üzletekben beszerezhető konfigurálás mentes IC elég (75176). Előnye: egyszerű mint a faék, a mikrovezérlőn UART-ot programozol, a Raspberry-n is az UART-ra dolgozol és az illesztő IC miatti szimmetrikus áramhurok miatt zavartűrő.

Ha pedig TCP, akkor meggondolandó hogy PIC18J60 széria (benne van az ENC18J60) + MagJack (= RJ45+trafó) vagy pedig sokkal kevesebb programozással és macerával megúszod, ha ethernet-UART vagy WiFi-UART modult vásárolsz. Kínából ezek is olcsók és az IP cím és egyéb helyszíni beállítások kényelmesen webes felületről oldhatóak meg.

AVR (ATmega328) + Wiznet (W5500). Kiprobalt, mukodik, nagyon stabil.

Az adatot az AVR küldi URL + GET vagy POST formájában vagy pedig az AVR-en fut egy webserver és így távolról kéred le az AVR adatait?
Utóbbinál előfordult, hogy néha beragadt a webserver rutin és nem szolgált ki több kérést. Így tértem át arra, hogy az AVR küldje. Az stabilan ment.

Nekem is az ESP-8266 jutott eszembe elsőnek, mint már látom más is említette előttem. Én nemrég szereztem be egy ESP-12-t játszadozni, még nincs vele túl sok tapasztalatom, de eddig eléggé sok mindenre használható kis cuccnak néz ki.
Itt van bővebb infó:
https://github.com/esp8266/esp8266-wiki/wiki
http://bbs.espressif.com/
http://www.esp8266.com/
http://www.esp8266.com/wiki/doku.php

Röviden ezek kis Wi-Fi modulok, melyek olcsók is (Kínából 1000Ft alatt beszerezhető). Azért a többesszám, mert több modul van, melyeken mind az ESP8266 chip van. ESP-01, ESP-05, ESP-12E, stb. Bővebben itt. A különbség többnyire az, hogy van-e külső antennára lehetőség és hogy mik vannak rajta kivezetve, meg persze finomítják a dolgokat.
Ami fontos az, hogy van benne egy elég komoly processzor, így ez végső soron nem csak egy Wi-Fi modul. Van kivezetve ADC, néhány GPIO port és soros port. Soros porton keresztül használható soros Wi-Fi modulként természetesen, de ennél jóval többre képes. Az első linken ott vannak a specifikációk. Lehet rá C-ben, sőt akár Lua-ban (nodemcu) is fejleszteni. Van benne TCP/IP stack, meg minden más is.
Nagyobb távolság esetén érdemes olyan modult beszerezni, ami külső antennás és nem a nyákon lévő réz az antenna.

+1 az ESP8266-ra.

Amit meg hozzatennek az elottem szolok kommentjeihez:

En mar eleg reg ota hasznalom a NodeMCU firmware-rel, egy DS1820 van rakotve, jol mukodik. The probaltam mar BMP180-nal is (I2C), az is ment rendesen.

/sza2

no? Mi lett?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....