Van-e ra igeny? - Backup szerver "kiadó"

Van nekunk egy Supermicro szerver monstrum, 36x3TB SAS lemezekkel ami csucsul mar egy ideje, tok uj alig ment 5-6 napot, de a vegen elbukott a project amire megvettuk. Eladnam de nem visz ra a lelek, igy backup celokra hasznalnank, de csak magunknak nem lenne valami gazdasagos (nem volt olcso gep) :D

Szenzitiv adatokrol van szo, tudom, de masok is mentenek ide-oda megfelelo titkositas utan, persze titkositani kell => kenyelmetlen, meg sok a de meg a ha, viszont relative olcson adnank, csak teruljon meg 3 even belul. Mivel olcsobban jon ki mintha akar sajat otthoni tarolora mentenenek, why not? En kerestem ilyet, nem talaltam hazai normalisat, megoldottam mashogy :S

Viszont jo arban adnank 2-4Ft / GB / Ho attol fuggoen, hogy ki mekkora szeletet ker (minimum 100GB), full hivatalosan.

Nem ASAP eladni akarunk csak felderiteni, hogy mik a kovetelmenyek / van-e ra kereslet egyaltalan / ti hogyan kepzelnetek el egy ilyen szolgaltatast? Ha van egy kis spare time es van epito / destruktiv :D otlet, akkor koszi!

Hozzászólások

Na, ez érdekelni fog h. alakul... :) /jó kezdeményezés/

Nem lenne kedved esetleg bedobni a gépet egy projectbe, amihez tárhely kéne, ha megindul? Kooperálhatnánk esetleg.

Vannak mar 3TB SAS lemezek? Eddig meg csak NL -ekrol hallottam ...

Lehet benézem, de nem látom mily protokollal kívánod ezt a gépet megosztani?

Pedig itt lehet egy piaci rés, én pl. korábban nagyon kerestem iSCSI-n (IPSec vagy VPN fölött) elérhető tárhelyet, nem találtam. (már megoldottam saját szerverekkel, de lehet másnak is lennének ilyen fura igényei.

Azért iSCSI, mert ott triviális a titkositás a szolgáltató felé, nem kell file-t szinkronizálni, nincs change tracking, eleve nem is kell tárolni helyben semmit, ráraksz mondjuk egy truecrypt-et a távoli particióra és használod.

Ha van elég memória a gépben, akkor megoldható lenne, hogy adott méretű LV-ken egy bazinagy diszkes virtuális gépet adsz a kedves juzernek és mondjuk 512MB memót. Tehet fel magának ami jólesik. Azt persze ki kell kötni, hogy erről már nincs backup és mert eleve backup célból adod ésatöbbi.

Kicsit nekem olyan, mint a fénymásolás 3-5-10-20Ft/oldalért. Aprópénz, gombok. Mondjuk itt nem kell eszközt venni, mert már van.

De akkor is fordítva indulunk: mire használjunk valamit, ami drága volt. Szerintem inkább írd le, add el az ára 75-80%-áért (vagy ahogy szokták).

ez kb. az a fajta optimizmus, mint amikor a freelancer / consultant ugy kalkulal, hogy a napi 8 orajat minden egyes nap ki tudja majd szamlazni. Gondolom, lzrd is azert adja a javas csomagolobigyojanak fullos licencet 2000 EUR-ert, mert arra szamit, jo, ha 1 balek lesz, aki megveszi...

--
"what is mostly works", "mods that I describe is choosed" (hrgy84 "nem vagyok anyanyelvi angolos")

Ehhez miért kell főállású rendszergazda? Miért kéne hw elemet cserélni, meg mi az hogy drága hw és heti 20 perc? :) Még azt sem döntötték el, hogy milyan SLA-t adnak, ha adnak. Backup szolgáltatásra 99,9% SLA bőven elég, ami 8,5 óra éves állást enged. Ha pedig akkora gáz van a géppel, akkor az SLA teljesen mind1.

De mennyire lehet keretfinanszírozni egy projektet egy másikkal? Ez veszteséges, majd a másik eltartja. Emberi erőforrás esetén is termelőnek kell lennie egy személynek, egyébként kivágják a csapatból.

Ami itt van (200e bevétel, 250e kiadás pl) azt úgy hívják, hogy veszteségminimalizálás :)

Több dolog jutott az eszembe, még töprengek, hogy nekünk mint cégnek ez jól jönne-e, de magánszemélyeknek (is) tudom ajánlani pl. a crashplan kliensét, amivel ingyen lehet menteni másik ámítógépre. Bár a saját cloud-juk se drága, de azért na. Azt mondjuk nem tudom hogy ilyenkor is titkosít-e (mármint ha másik saját gépre - is - ment), de akit érdekel a dolog az majd úgyis utánanéz :D

"Viszont jo arban adnank 2-4Ft / GB / Ho attol fuggoen, hogy ki mekkora szeletet ker (minimum 100GB), full hivatalosan."

Milyen sávszélességgel? Milyen adatforgalom limittel? Milyen SLA-val? Milyen support-al (7x24, 5x16, 5x8, ha megy, akkor örülünk)?

Most a piacon 3-10Ft / GB / hó között vannak a storage lehetőségek, illetve kínál több cég is unlimited storage lehetőséget...

Egyébként nem nagyon tudok olyan üzleti tervet elképzelni, hogy ez megérje...

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

De ez nem kihelyezett ideiglenes tároló, hanem egy FTPS/stb protokollon elérhető Internet felhőben lévő tároló... az én nézőpontomból semmi különbség nincs, hogy ezt ArOn adja vagy a Dropbox vagy a Google vagy akármelyik kis cég, amelyik ezzel foglalkozik...

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Backup szerver azt jelenti, hogy az valóban backup és nem fog eltűnni az adatom.
Tehát neked legalább 2 helyen kell tárolnod a dolgokat, raid-el, esetleg mentesz mellette máshova is archiválásra.

Ha egy vinyó vagy egyéb alkatrész összetossza magát, akkor rövid időn belül cseréled, de az adatok elérése nem változik, tehát én mint ügyfél, nem veszek észre belőle semmit.

A sávszélesség kritikus pont.

Egy backup szolgáltatáshoz szerintem kevés egy szerver megléte, elég komoly céget kell köré építeni szerintem, komoly felügyelettel mind support mind technikai. (oké a support elhanyagolható, ha eléggé önkiszolgáló a rendszer)

Ha bármi is hibázik ezekben, akkor nem vagy megbízható.

Én crashplan-ra mentek, évente $60 -ért. Jelenlegi árfolyamon, ez kb havi 1500Ft, és korlátlanul tölthetek fel. Adnak hozzá szoftvert is ami fut a háttérben és folyamatosan nyomat fel mindent, szinkronizál, és verziókat ment, tehát bármikor visszaállíthatom egy fájl pár hónappal régebbi állapotát is, ha akarom.

Ahogy elnézem, van neki parancssori verziója is.

Egyedül a letöltés az ami lassú, tehát ha vissza akarok állítani valamit, akkor lassan tölti le.

Tehát nekem ilyen elvárásaim lennének egy másik backup céggel szemben is.
Ha ezt te is tudod nyújtani jó áron, akkor van esélyed, egyéb esetben szerintem nem érdemes belekezdeni.

Kiadhatod persze a gépet úgyis, hogy dobsz rá virtuális gépeket és arra adsz hozzáférést, vagy jail stb, és mindenki magának állítja be, de ott is a gond a hardver, amire ügyelni kell. Passzív jövedelemnek ez nem megoldás az tuti.

Szerintem add el a gépet inkább.

Nem jelenti azt. A backup szerver azt jelenti, amit vállal feléd. Egyáltalán nem neki kell arról gondoskodnia, hogy N helyen meglegyenek az adataid, hanem neked. Ez adott esetben az egyik másolatnak jó lehet.

Egyetlen backup cég sem fog semmilyen felelősséget vállalni az adataidért, mert az körülbelül is képtelenség.

Számomra ezt jelenti a backup cég. És még sok másik ember számára is. Nem azt kell vállalnia, hogy N helyen meglegyen, hanem azt garantálni, hogy amit oda lementettem, az ne vesszen el, az nekem mind1, hogy ezt milyen módon teszi, de nyilvánvalóan ezt úgy a legkönnyebb garantálni, ha ő is több helyen tárol, hisz hardvermeghibásodások vannak-voltak és lesznek.

Számomra komolytalan egy olyan backup cég aki nem garantálja az adataim biztonságát.
Nem olvastam el a crashplan aszf-jét, de nem hiszem, hogy benne lenne olyan, hogy nem vállal felelősséget, hogy vagy meglesznek a fájljaim, vagy elvesznek.

"Backup szerver" != "backup cég"

A crashplan-ből épp most tűnt el az egyik gépem, a support nyomozza, hogy mi is történt, én voltam a béna vagy nem.
Ezért mentek a crashplan mellett más módszerrel, máshová is.
Másnak is jól jöhet egy olcsó tárhely. Nem kell ezt túllihegni, nem lakossági szolgáltatást akar indítani, hanem tud adni helyet ha kell.

Erre mondtam, hogy lehet csinálni ezt virtuális géppel is, vagy tárhelyként és akkor mindenki garázdálkodik ahogy akar, de ebben az esetben is kell a hardver felügyelet. Kikötheti a szerződésben, hogy nem felel a adatok védelméért, de nekem nem lenne szimpatikus, hogy őszinte legyek. Persze lehet csak én gondolkodom így, csak a véleményem írtam le.

Közben találtam én is crashplan sztorit. Nem egyszerű móka az biztos...

Normalis emberek/cegek mindent megtesznek, hogy elkeruljek a kellemetlensegeket + azt, hogy elmenjen az ugyfel.

De egy ilyen vilagban, ahol hibasan megy a linkeles + forditva van egy relaciojel egy FS kodjaban es emiatt halalosan belassul es szetfragmental mindent :D
https://www.mail-archive.com/ocfs2-devel@oss.oracle.com/msg09503.html
http://hup.hu/cikkek/20150522/linux_ext4_raid0_korrupcios_bug
stb.. stb..

hw felugyelet, karabantartas stb... alap, persze ezt nem irtam

Koszi a velemenyt!

Pedig el kéne olvasnod ezeket.

http://support.code42.com/Administrator/CrashPlan_PRO_PROe_And_SharePla…

15. LIMITATION OF CODE 42 LIABILITY.
IN NO EVENT WILL CODE 42 BE LIABLE TO YOU FOR ANY LOST PROFITS, LOST SAVINGS, LOST DATA, UNAUTHORIZED ACCESS TO OR ALTERATION OF YOUR TRANSMISSIONS OR DATA, LOST REVENUE, BUSINESS INTERRUPTION, LOSS OF CAPITAL OR OTHER SPECIAL, CONSEQUENTIAL OR INCIDENTAL DAMAGES ARISING OUT OF OR RELATING TO THIS AGREEMENT OR ANY CODE 42 PRODUCTS AND SERVICES

És igen, én is kihagytam hogy a backup szerver != backup cég. A jelen topikos esetben fizetnél X GB-ért valamennyit havonta, AS IS formában.

(vagy intel atomot a jövőben...)

Ha alacsonyan akarod tartani az áramfogyasztást, akkor szerintem ARM alapú megoldást válassz. Ha inkább a teljesítmény a fontos (pl.: ~22 MB/sec-nél nagyobb sávsebesség; vagy nagyobb számítási igény), akkor legyen atom.

ARM esetén az RPi-nél erősebbet válassz, például a Banana Pi-t (a cubieboard-ról nem tudok nyilatkozni), ebből kb. ~22 MB/sec-et tudott a kolléga kisajtolni.

Az én atom-os konfigom 30W-ot eszik idle állapotban, 2 db 1.5 GB-os WD Green-nel SW RAID-ben.

Az atomra azért gondoltam, mert volt egy olyan tervem, hogy a kis gépen menne a torrent, lenne rajta "media szerver", azaz pl TV-re kikötve. (bár egyelőre a lapos TV/monitor az asztalomon kötött ki, amíg nem veszek, addig marad a dvd lejátszó), stb, így a teljesítmény is számít.

(plusz egyéb dolgok amiket kitalálok)


Én crashplan-ra mentek, évente $60 -ért. Jelenlegi árfolyamon, ez kb havi 1500Ft, és korlátlanul tölthetek fel. Adnak hozzá szoftvert is ami fut a háttérben és folyamatosan nyomat fel mindent, szinkronizál, és verziókat ment, tehát bármikor visszaállíthatom egy fájl pár hónappal régebbi állapotát is, ha akarom.

N+1 ezeket mi is ismerjuk. Konnyu ugy olcsonak lenni, ha tudsz deduplikalni ;)

Nem end-user a reteg akit ki akarunk szolgalni, hanem azok akiknek egy ilyen crashplan fele cucc nem jatszik. pl. van 1-2 BSD-s webszerveruk, napi mentest akarnak. Az sem cel, hogy fancy webes feluletet gyartsunk es segitsunk visszallitani az adatokat stb ...


Szerintem add el a gépet inkább.

Miert adnank el? Inkabb hasznositanank ha mar megvan + ertunk hozza, nekunk is kell a backup, de nem ennyi. Kb. olyan mint ha lenne egy tehened :D. Van teje, de te nem iszol annyit mint amit ad, a maradekkal probalsz kezdeni valamit. Max. a lemezeket meg a hazat adnank el.

Oké, tfh. odaviszem a backupot, nem crashplanre (ami ugyan tényleg nem szerver backup megoldás, de ez most irreleváns)

Hipotetikus kérdés: hajnali négykor elpukkan a storage, reggel nyolcra kellenének az adatok, mi a forgatókönyv? Ott lesz a szerver? Működni fog? Van valaki, akit lehet ugrasztani, ha nem? Stb.

Nem akarok bizonygatni semmit, meg leirni, hogy mit csinalnank...

Ott lesz a szerver?
Nem a garazsban lesz ez :D

Amit tudnank vallani felelossegteljesen az 99.99% uptime, ami ilyen celra szvsz. boven eleg, persze ezt amugy tulteljesitjuk. De nyilvan megtennenk mindent, hogy hamarabb megkapd a cuccaidat ... Nem akarunk semmilyen HA megoldast belevinni az egeszbe, az talan luxus lenne backup eseten, ez arra valo, hogy nyugodtan aludjon az ember, hogy megvan minden ami fontos mashol is.

Nálunk a cégnél külső gépen titkosított diskeken tároljuk a mentéseket. Saját projektnek való szerver az irodában, a backup szerver egy irodától független helyen és rsync-en megy át az adat.

Itt hallani sem akarnak arról, hogy idegen szerveren legyenek a mentések. Egy olcsó hp microserver és 4 sata disk sok helyen (kis cégeknél) elég.

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Ha úgy döntenél hogy megválsz a géptől, jelentkezz:)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

offtopic.
azért arra kíváncsi lennék, hogy kit "izélgettek" meg amiért 1. be lett rendelve ez a gépezet 2. elhalt a "projekt" 3. idő előtt rendelünk be milliós tételeket? :)

Én duplyval (ftpvel) használnám szerintem tudnék is rá 1-2 ügyfelet.
Ahhoz hogy a szolgáltatást megérje csinálni egy csomót automatizálni kéne amivel meg dolgozni kell.
Legalább valami admin felületet (+ fizetés) össze kell ütni, azzal azért van munka.
Nem kell nagyon olcsón adni, pont elég ha versenyképes.

--
Gábriel Ákos
http://ixenit.com

Ha nem adjak olcson akkor mar kene hozza redundancia ami tovabbi szopofaktor plusz kiadas.

Szerintem low budget backup helykent kene kiadogatni es nem 100 hanem 1000Gb felosztasban -----> kevesebb ugyfel rangatna savszel is eleg lehet.
100gb -os szeletekben ezt a szervert atomjaira fogjak szedni a juzerek es vagy lassu lesz mint sozott csiga a jegen...

Gondolj bele a backup nem random esemeny. Szervertol fuggoen 22-05 kozott fogjak leginkabb tamadni 1GE az eleg vekony ehhez.

Én be vagyok rendezkedve az S3-ban a backupjaimmal, 0,03 USD/GB. Kezdek gondolkodni, hogy átállok a Google Storage-ra, ott megúszom 0,026-ból. Ezzel spórolok havonta pár dollárt...
És nem 1 Gbps-en osztozok, van redundancia, van SLA. Igaz, ha restore kell, akkor fizethetem a 0,11 USD/GB-ot a letöltésért, de az én hibámból még eddig hál'Istennek nem kellett, ha meg ügyfél akar korábbi állapotra visszaállni, akkor úgyis kifizettetem vele...
Namost ilyen körülmények között mi a versenyképes ár?