Automation, önjáró kamionok, egyenlőtlen $$$ eloszlás

https://medium.com/basic-income/self-driving-trucks-are-going-to-hit-us…

Érdekes cikk a nemrég elindított AU 010-től leginkább (bár alanyi jogon járó fizetés szükségességét próbálja bizonygatni, ami elég furcsa). Az viszont még érdekesebb, mennyire régi téma is ez az egész. Vajon ki volt a valószínűleg legismertebb közgazdász, aki rávilágított már 148 évvel ezelőtt is, hogy az automatizálás társadalmi egyenlőtlenséget szül?

Igen, a megoldás Marx.

Hozzászólások

Érdekes kérdéseket vet fel, pl hogy mi lesz a robotika előretörésekor a humán dolgokra épülő vállalkozásokkal - az önvezető kamionok esetében pl. az erre épülő motelekkel, kávézókkal, autó mosókkal stb. És ez még csak egy apró szelete a kérdésnek.

Sajnos szerintem a fejlesztések minden esetben és minden területen arról szólnak, hogy átrendezzék a már meglévő hatalmi viszonyokat. Pénz és hatalom újrafelosztás. Vajon mit hoz a jövő? Mi a véleményetek?

A közgázon többször előjön a téma, kollegákkal való beszélgetésben is. Ha globális szintéren gondolkozunk, a robotika előretörése szinte borítékolhatóan Amerika újbóli megerősödéséhez vezethet. Az ázsiai gazdaságok (Kínától Vietnámig) többnyire mind abból erősödtek meg, hogy
1. nyersanyag
2. olcsó humán erőforrás

(illetve ezek változó arányú keveréke)

Kérdés, mint kezdenek azokkal a megagyárakban dolgozó tömegekkel, akik egy teljesen automatizált, és ezért Amerikában is telepíthető termelőegység után tökéletesen feleslegesekké válnak. 10 milliókról beszélünk. Az olcsó munkaerő, mint versenyelőny eltűnik.

De azért nem olyan rózsás a kép, ha elkezdjük 20-30 éves távlaton gondolkodunk, és mind több szakmát vált ki, akkor Európa/Amerika szerte is tömegek vállnak "felesleges munkaerővé".

--
openmoko csere itt :)

mondjuk ennek fenyeben kulonosen is szivet melengeto, hogy partunk es kormanyunk a jovo generaciojat (kiveve a sajat laban allo recselt) szalag mellett allo betanitott szakmunkaskent kepzeli el. De nem baj, majd a kozmunka program megoldast ad a megagyarakban dolgozo tomegekre...

--
"Tudom én hogy nem biztonságos, de le van szarva az egész [...] A WoW jelszavam maradjon titokban csak az a lényeg!" (BlinTux)

Ha ez az automatizálás egyik napról a másikra történne meg, akkor valóban kérdéses, hogy mi lenne azokkal az emberekkel, akik most a gyárakban dolgoznak.
Én bízom abban, hogy alkalmazkodik a munkaerőpiac, és létrejönnek olyan új területek majd, ahol hasznos erőforrásként lehetnek jelen.

Pazarlásnak tartom, hogy most is sok millió ember végez nap, mint nap biorobot munkát, miközben sokkal komplexebb feladatok elvégzésére is képesek lehetnének. Rengeteget kell még fejlődnie a világnak ahhoz, hogy a rendelkezésre álló humánerőforrást optimálisan tudja hasznosítani.

Az én véleményem az, hogy amit gépek is meg tudnak csinálni, arra ne pazaroljunk embereket. Viszont ezzel párhuzamosan komolyabb energiát kellene abba beleölni, hogy mindenki hasznos tagja legyen a társadalomnak.

Itt néhányan leszólják a témát ahogy látom, de szerintem pont az idő a legnagyobb probléma ezekkel a témákkal. Még 100 éves sincs(!!!) az első digitális számítógép, hogyan fognak az emberek alkalmazkodni ilyen rohamléptékű változásokhoz?

Szerintem egyáltalán nincs rendben ez az egész, inkább félelmetes mint csodálatos változások ezek. Hozzáteszem, inkább az emberi tényező miatt de akkor is az a véleményem, hogy ezekből csak problémáink lesznek ha tényleg ilyen gyorsan változik minden.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Igazad van, de ez egy másik aspektusa a problémának. Amit írsz az már most is sok problémát okoz. Nézd meg a mostani középkorú szoftverfejlesztőket. Nem mindenkinek sikerült tartania a lépést a fejlődéssel/változásokkal. Én magamon is érzem, hogy itt nem lehet megállni, folyamatosan kell fejlődnöm szakmailag, különben lemaradok, és még csak a 20as éveim közepén járok.

Valószínűleg meg fognak jelenni olyan szakmák, amiknek az életciklusa pár év lesz, aztán vége, jön valami új. Remélhetőleg a képzési rendszerek is sokat fognak változni, és talán le fognak rövidülni a tanulási folyamatok.

Azok a sw-fejlesztők, akik 3-5 évnél tovább benne ragadnak egy technológiába, azok egy dologra jók... Elrettentő példának. A "nem mindenkinek sikerült tartania a lépést a fejlődéssel/változásokkal" nagyon finom és visszafogott kifejezése annak, amit nagyon sok, egy hely(b)en dolgozó sw-fejlesztőre el lehet mondani. Sajnos.

De nem feltétlen szükséges az összefüggés a kettő között. Ahogy a levegő, úgy az étel és az ital is járhatna alanyi jogon mindenkinek. Persze ehhez még sok mindennek meg kell változnia, de kellő fantázia birtokában elképzelhető ez is.

Ave, Saabi.
ps: javaslom, olvasd el Olof Johannesson: A nagy számítógép c. könyvét!

nem ertunk egyet: a levegoert semmit nem kell tenned, az van. Ugyan eheto noveny/allat is van (no) magatol, de ha csak az lenne, akkor a 7 mrd ember kb. 1%-anak lenne ennivaloja. Azzal most ne is bonyolitsuk a dolgot, hogy azt a vadon elo allatot is el kell fogni, mielott meg akarod enni.

Szoval azert jogos es helyes az ingyenloket elzarni a fazektol, mert az ennivalo prezentalasa verejtekes munka. Aki pedig nem akar ebben resztvenni (ugy altalaban a munkaban), az enni se akarjon...

--
"Tudom én hogy nem biztonságos, de le van szarva az egész [...] A WoW jelszavam maradjon titokban csak az a lényeg!" (BlinTux)

Viszont mi a helyzet, ha az ételt automaták állítják elő, ráadásul elenyészően minimális költséggel? Mi van akkor, ha egyáltalán nincs ebben a munkában emberi beavatkozásra szükség? Persze, értem én, hogy üzemeltetni egy automata üzemet is kell, de előállhat olyan helyzet, hogy a hét milliárd emberből csak ötszázmillió munkájára van szükség. A többi haljon éhen?

Ave, Saabi.

Ennek a topiknak a témája az önjáró kamionok, tágabban az automatizálás társadalmi hatásai. Ahhoz, h ezekről beszélni tudjunk el kell játszanunk a gondolattal h mi lenne ha megvalósulnának. Ebben a kontextusban nem legitim a kijelentés miszerint te ezt utópiának/nonszensznek tartod.

kerlek, jelold meg, hogy ezt az alabbi szavak melyikebol sikerult kihamoznod?

"ez egyelore utopia/nonszensz. De ha ez valosulna meg (ketlem, hogy valaha is meg fog), akkor szerintem az az 500 millio lesz boldog, aki tud dolgozni..."

--
"Tudom én hogy nem biztonságos, de le van szarva az egész [...] A WoW jelszavam maradjon titokban csak az a lényeg!" (BlinTux)

A társadalmi egyenlőtlenség a kapitalizmus alapja. Nem olvasom végig a cikket mert hosszú és nem érdekel, de néhány automatizálást már túlélt a kapitalizmus, nem látom ez miben lenne más (ld. ludditák, Marx születése előtt). A túlzott társadalmi egyenlőtlenség persze a kapitalizmust végét jelentheti, de tenni fog arról a rendszer, hogy ez ne történjen meg, ugyanis az eszközök megvannak rá.

Variációk egy témára.

Egy terület fejlődése más területek fejlődését hozza magával, ha kevesebb kamionsofőrre lesz szükség, akkor majd szükség lesz másra, ami a kamionfuvarozásra épül. Persze rövid távon minden fejlődésnek vannak vesztesei, főleg ha a fejlődés túl gyorsan következik be, mert az embernek idő kell az alkalmazkodáshoz.

"For this same reasoning, pilots too are bound to be removed from airplanes."

Nem olvastam el a linkelt cikket, de remek példa a flight engineer munkakör, ami mára szinte teljesen megszűnt. Mégis több repülő van az égen és több embert foglalkoztat az ágazat mint valaha. Biztonságosabb és olcsóbb repülés -> több utas és áru -> nagyobb munkaerőigény.

Az a baj, hogy ez a "majd lesz valami" cimu hozzaallas a technologiai szingularitasra (mert vegulis, valljuk be, errol van szo, csak kicsiben) nem ad adekvat valaszt. Valamennyire meg az egyszeru parasztember is esszeru, es egy ido utan nincs hova mestersegesen generalni igenyt. Nem tudom, mennyire olvastad Asimov Robot-Alapitvany univerzumat, de van benne szo egy bolygorol, Solariarol, ahol _minden_ igenyt robotok szolgalnak ki, meg a szexualitas is "szukseges rossz"-kent van kezelve, mert meg nem sikerult a terhesseget kivaltani semmivel, de mar azon is dolgoznak. Szinte fajdalmas latni azt a fajta elbutulast, eltunyulast, ami ott vegbemegy. Es ez nem valami elrugaszkodott fantazmagoria, ha az ember logikusan vegiggondolja, nagyon mas vege nem is lehet a dolognak.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mindig van hova generálni az igényt, ez a fogyasztói társadalom kialakulásának feltétele. Valójában már most is simán hátradőlhetnénk, gondolj bele, hol vagyunk a természetes környezetünkhoz képest, mégis elégedetlenek vagyunk. Bármeddig emelkedik az általános életszínvonal, az igények vele nőnek.

Az automatizálás akkor lesz előtérben, ha olcsóbb mint az emberi munka. (bármilyen iparágról is van szó)
Tuti lehetne olyan gépsort készíteni ami az iphone-t nulláról összerakja totálisan használatra készen. De a gépet fejleszteni kell, karbantartani , stb. Olcsóbb a kínai munkás aki napi fél tár rizsáért dolgozik, ha bekrepál, kicserélik egy másikra ingyen.

A kamionok esetében se biztos, hogy olcsóbb lenne fenntartani egy automatát mint fizetni egy török kamionost és egy "olcsó" járművet.

Amúgy volt egy önjáró kamionos epizód a Simpson családban, ahol titokban kellett tartani, hogy ilyen létezik, mert különben ki fizetne a sofőröknek, hisz a jármű nélkülük is megy.

https://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_Homerdrive
Meg van említve a cikkben egyébként, ha jól emlékszem. Nem maga a fizetés teszi drágává az emberi munkaerőt, hanem a szabadságok, betegbiztosítás, hibák aránya, megszabott munkaidő (még kamionosoknál is van kötelező pihenő amit egyre nehezebb kijátszani).

Nem kínai munkásokról van szó egyébként hanem egy elég jól kereső amerikai, milliós nagyságrendű munkavállalói bázisról.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Majd lesz helyettük olcsó bevándorló mexikói :) Bár Amerikában tuti nehezebb kijátszani így a szabályokat.

A kínaiakat arra hoztam fel, hogy sok mindent lehetne automatizálni, de nem éri meg, mert ugye a kínai szalagmunkásnak nincs sok joga, szabi, stb.

Mindenesetre a technikai részre is rákanyarodva, nem hiszem, hogy ez megvalósulna egyhamar. Nagyon jól ki kéne építeni erre az utakat, annyira, hogy az a végén már vonat lenne :) Persze Amerikában még van rá lehetőség, hogy megcsinálnak minden felfestést rendesen, erre keletebbre már kétséges :)

A google autók is csak úgy mennek biztonságosan, hogy embertelenül lassan hajtanak. Ha jól rémlik, talán 30-al? Amikor a kamionosok úgy csinálják, hogy lakott területen kívül letolnak az útról amikor 100-al megyek, sőt, ki is előznek. Márpedig itt az idő az ami számít.

Szerintem a burokracio barmekkora elomunkaerot be tud nyelni.
Ha eljutunk odaig, hogy egymilliard emberbol eleg egynek dolgoznia (mondjuk komuves), akkor a maradek kilencszazkilencvenkilencezermillio-...kilenc ember nyugodtan meg tud elni adminisztraciobol.

Most legujabban egyik ismerosomnek az epitesi hivatalban a 30m2-es nyaralojat azert utasitottak el, mert az engedelyben nem volt menekulesi utvonal szamolva.
(Igen, lenyegeben egy szobakonyha egy bejarati ajtoval).

Szoval en szerintem a vilag barmekkora embertomeget be tud fogadni a burokraciaba. Lassan az ember sajat seggenek kitorlesehez is legalabb egy OKJ-s tanfolyami papir kell.
De hogy pl. takarito legyen, mar ahhoz is kell...

Szoval megvan a megoldas, a kerdes, hogy miert nem latjak az emberek....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az adminisztracios munkak sem tudnak akarmennyi embert felszivni, mert jo reszuk valamilyen szinten bizalmi allas, tehat egy tal rizsert senki nem fog elmenni adminisztralni, annal tobb penz pedig felso korlatot ad a foglalkoztathato emberek szamanak, leven minden hivatalnak megvan a maga budzseje, amit a nem-adminisztracioban dolgozo emberek termelnek meg.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

de az adminisztracios terhekbol minden nap ki lehet talalni egy ujat.
Jovo hettol minden kemiai termeket eloallito cegtol pl. 20 evre visszamenoleg barmikor kerhetjuk a telephelyen tarolt kemikaliak mennyiseget napra lebontva.

Nabumm, vadi uj feladat, ezt egy ember (ceg meretetol es adminisztracio digitalizalasatol fuggoen) olyan 3-4 honapot elmolyol vele, es utana kell egy napi 1 ora amig karbantartja.

Ezt most csak kitalaltam egy peldanak. De kisujjbol tudnek meg vagy 20 ilyen peldat mondani.

Konkretan eljutottunk oda, hogy egy falusi plebanosnak konyvelohoz kell jarnia a parokia miatt.
Ez meg 10 eve is elkepzelhetetlen volt.

Szoval van pelda dogivel, de ki lehet barmennyi random feladatot talalni.
Es a legszebb az egeszben, hogy barmelyiket be lehet magyarazni, hogy miert szukseges,
es miert lesz jobb a tarsadalomnak :)))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....