Projektoron fekete sarkok, szurkes szin

Sziasztok!

Adott 2 regi projektor(2006-2008 koruliek) mindketton kezdenek elmenni a szinek (szurkes arnyalatot vesznek fol) illetve az egyiknek mind a 4 sarokban fekete folt jelent meg.

Ez lehet lampa hiba? Baromire nem ertek a projektorokhoz, neten meg csak olyanokat talaltam, hogy ha kiegett akkor szoktak cserelni a lampat.

Elore is koszi

Hozzászólások

Legalább a típusát leírhatnád, hogy milyen projektor. Ez kb olyan kérdés így hogy "van egy négykerekű járgányom, de valamiért lassú". Most hogy ez egy lovaskocsi, vagy egy behúzott kézifékes Porsche, baromira nem mind1:)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Részben igen, részben nem. Az előbbi 3 LCD, a másik pedig DLP (ahol egy "színkerék"-el oldják meg színkeverést).
A fekete foltok megjelenése az sony-nál nem jelent "nagy" hibát, mivel kicsi az esélye hogy mind a három LCD egyszerre égjen be, utóbbinál viszont esélyes maga a DLP chip közeli halála, de itt is lehet diagnosztizálni, hogy mennyire elkülöníthető a fekete sarkok jelenléte. Ha éles és kontrasztos a fekete folt, akkor a DLP lesz a ludas, ami egy ilyen idős projektor esetében a projektor ára lenne, ha halvány, kontraszttalan, esetleg "átmenetes", akkor valamelyik közbenső optikai elem döglődik a fényútban (esetleg masszívan el van koszolódva). A sony-nál ezt a képletet nehéz alkalmazni, mivel egy döglődő LCD pixelei különböző mértékben halhatnak el.

A szürkülés pedig inkább az elkoszolódás eredménye szokott lenni, persze egy haldoklófélben lévő égőnek sokkal torzabb a leadott spektruma, ezt így láttatlanban viszont nehéz megítélni. A projektor menüjében egyébként megnézhető hogy mennyit ment az adott lámpa (A Sony gyári lámpája 3000 órát bír, a Mitsubishi pedig 2000 órát fullban, 3000-et eco módban)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Elvileg néha tisztítani és kéne őket, ha befő a rossz szellőzés miatt, akkor tönkremehez az lcd / dlp. Persze ez csak tipp.