Mert a (Random)Office szoftver semmire sem jó

Egy blogposztban említette eszes, hogy nem érti, hogy mégis mire jó "professzionális" felhasználásra az Excel/*O Calc és az Access/*O Base. (Vagy tetszőleges táblázatkezelő, irodai szoftverben található adatbázis-kezelő.)

Ma volt egy meetingmegbeszélés a saleseseknek, ahol fél füllel elkaptam, hogy az egyik régi oldalunknál tök jó lenne egy-két statisztika, amit egy-két másik oldalunk már tud, csak még a régi átalakítása az újra folyamatban van. Mondom, sebaj, végül is 3 db insert-tel elő lehet generálni a szükséges adatokat, hogy abból statisztikát lehessen faragni. Ez a három tábla elkészítésével és a deploymenttel együtt tartott talán 15 percig. A MySQL-ben* kellett még egy plusz user a saleseseknek, akik elérték a 3 napló táblát meg még kettőt, SELECT-re, ami szükséges volt ahhoz, hogy lehessen benne értelmes lekérdezéseket készíteni. Még kb. 10 perc.

Ha nem kellene paraméterezni egy-két lekérdezést, ennyiből meg is állhatna a feladat, pár view és megoldják Excelben, ODBC-n keresztül. Azzal meg már az átlag saleses jól elboldogul, ha abból neki ki kell bányászni valamit vagy grafikont rajzolni, stb. De nem, így maradt az, hogy ahelyett, hogy nekiálltam volna lekódolni nekik valamit, inkább készítettem egy Access DB-t, ami ODBC-n keresztül csatlakozik a MySQL-hez és behúzza a kipublikált 5 táblát. Lekérdezések meg Accessből futtathatóak. (Volt kb. 30 perc, amiből kb. 25 volt a lekérdezések összefaragása, maradék annak kinyomozása, hogy ODBC-hez mi kell.) És ennyi már elég a saleseseknek, hogy boldogok legyenek. Ha kódolni kellett volna sokkal több munka lenne.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a gépekre fel kellett rakni a MySQL ODBC drivert, és be kell beállítani (kb. 2-3 perc/gép, de mehetne AD-ből is, de annyit nem ér).

A dolog igazi szépsége az, hogy ezt - megfelelő forrásadatok mellett - aki ért egy kicsit az SQL-hez, de a programozáshoz nem, szintén képes megoldani és nem kell hozzá informatikus. Ami egy cégnek mindig jó. Vagy ott a kattintgatós felület is, amelyhez még kevesebb hozzáértés kell és egy értelmesebb saleses is elboldogulhat vele.

* Mondjuk azért a MySQL-t se merném "rendes adatbázis-kezelőnek" nevezni, de ez van, régi rendszer még az.

Hozzászólások

Hat, ha bantoan oszinte akarok lenni, akkor azt mondanam, hogy felokositott Excel helyett (vagyis csak egy halom adat tarolasara) egesz turhetoen jo. Ha mar egy kicsit is bonyolultabb feladatok kell benne csinalni, akkor vagy nagyon sokat kell vele szivni, hogy hasznalhato sebessege legyen, vagy alkalmatlan a celra.

Pl. egy basic CMS moge szerintem a MySQL-nel tobb nemigen kell, azokra a SELECT * FROM users WHERE login = 'lofasz' tipusu rettento bonyolult lekerdezesekre meg egy MS Access is jo.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Akkor ezek szerint nem sikerült megértened, hogy mire használtam az Access-t: nem adattárolásra, hanem frontendre. Az összes tábla egy távoli szerver távoli adatbázisának adattáblája.

Megjegyzem, ODBC csatoló kb. mindenhez van. Emiatt egész jól használható eszköz pl. különféle adatbázisok összehasonlítására, szinkronok ellenőrzésére, különféle rendszerek között készült kimutatásokra, stb. (Nyilván összefüggő rendszerek között).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Dehát a sales-es felhasználás nem lehet professzionális, mert csak az informatikusok programozók Kóderek a professzionális felhasználók, mindenki más csak filthy casual!!4!

;)

Nem is értem hogy miért létezik még a MySQL amikor olyanok állnak rendelkezésre, mint a PostgreSQL.

--
arch,debian,openelec,android

Bármennyire is rühellem az Oraclet, az erdemeit azert el kell ismernem, mert tenyleg sokat tud. Viszont nagyon látszik a rendszeren, hogy support-bevétel maximalizálással fejlesztettek, mert Ennyire semmitmondó hibauzeneteket ritkán látni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nincs boolean column type de létezik conditional expression és boolean type PL/SQL-ben. Miért magyarázzam tovább? :) Az a lényeg hogy az oszlopból fetch-elt booleant nem lehet if($amit_kiszedtem) -be tenni. Ennyi pénzért talán nem egy nagy igény. És már évtizedek óta ütik érte az Oracle -t.

--
arch,debian,openelec,android

Nem a két karakterről van szó, hanem arról, hogy ami Oracle termékkel eddig találkoztam, az jellemzően
- a 90-es évek elejét idézte UX szempontból
- tele volt idegesítő, felesleges megkötésekkel
- néha tényleg csak találgatni lehet, hogy épp mi a nyűgje, mert az ORA-XXXX-es hibaüzenetek kb. arra vannak kitalálva, hogy igényelj hozzá supportot.
- Mivel ilyen fasságok levadászására megy el az idő (főleg, ha egy Oracleben kezdőt ültetsz oda), ami arányaiban jóval többször fordul elő, mint más konkurens terméknél, növeli a költségeket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"ha döntő szempont adatbázis kiszolgáló választásnál, hogy plsql írása közben boolean esetén 2 karakterrel többet kell beírni, akkor neked természetesen semmi szükséged oracle-re."

Nem ez az egyetlen szempont, nem is én döntöttem soha azokban a projektekben ahol Oracle -t használtunk (ha én döntök, PostgreSQL lenne) de annyi pénzért amennyit az Oracle beszív a világtól, érdemes lenne néha 1-2 valódi ficsőrt is az usereknek adni. Az user alatt pedig most magamat, a fejlesztőt értem.
De ha rövidre akarjuk zárni a szálat, zárjuk le azzal hogy az Oracle a világ legócskább RDBMS rendszere.*

*ha szükséges még érveket felsorolni ide, sokkal szebbeket is tudok mondani mint a boolean datatype hiánya, ami legalább 10 éve a standard SQL-ben is van

--
arch,debian,openelec,android

Most meghatódtam. Még sosem írtak a véleményemről blogot. :') Viszont még mindig nem értem, hogy ez mitől professzionális felhasználás. A professzionalizmus nem azt jelenti, hogy valaki szakértői módon ért valamihez? Attól, hogy a négy alapművelet elvégzésére alkalmas számológépet a pénztáros arra használja, hogy kiszámolja a fizetendő összeget még nem lesz professzionális eszköz.

Sejtettem, hogy fogalmi zavar lesz itt. Egyrészt kihagyod a kontextust (jelen esetben: salesi tevékenység támogatása), másrészt nem figyeled, hogy mi a cél (lekérdezések eredményét kell táblázatos módon elérhetővé tenni, esetleg Excelben fel tudja dolgozni, elemezni.)

Profi saleses nem attól profi saleses, hogy egy fejlesztőt megszégyenítő módon ismeri az Excelt meg a VBA-t, hanem attól, hogy el tudja adni a rá bízott terméket. Ilyen szempontból az Excel is csak egy eszköz, mint a toll, papír, mobiltelefon és a számológép.

Tehát a szakma a saleses tevékenység. Nem Excel buzerátor. Olyan szakma nincs.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Elfogadható érvvel megértem (elfogadom). A "drágák, rugalmatlanok" nem az. Ha nem szolgálja ki az igényeket (=rugalmatlan), akkor az a szoftver nem felel meg a célnak. Nyilván nem egyszerű egy ilyet összerakni, de nagyon nehezen hiszem el, hogy a sales munkakörben dolgozók igényei hónapról hónapra változnának, ráadásul minden cégnél máshogy. Biztos van egy olyan funkcióhalmaz, ami mindenkit kielégít. A drága, mint érv pedig sehol sem állja meg a helyét.

Hónapról hónapra? :D Naponta!

Kell nekik ilyen lekérdezés, olyan lekérdezés, ezt kellene kiexportálni, azt kellene beimportálni, stb. Sok-sok kis ad-hoc feladat, amire többé-kevésbé, de jó az Excel a Word és az Access.

Igen, van olyan funkcióhalmaz, ami általános, arra tartjuk az ERP-t. Minden másra a szoftverfejlesztőket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Adott volt 3(+2) adattábla, amiből lekérdezéseket kellett kilistázni egy táblázatba, amit az userek egyszerűen tudnak szűrni, rendezni, opcionálisan exportálni Excelbe.

Milyen szoftvert javasolsz erre, ami egyszerű, fél óra alatt megvan a feladat (csak a queryt kell megírni), és nem kerül plusz költségbe (hisz Office úgy is kell).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Nem Excel buzerátor. Olyan szakma nincs." _ meg fogsz lepődni, ismerek legalább két embert, akinek a munkája jórészt xls táblicskuk feokosítása/összerakása az üzleti, de még inkább az agyroggyant jogi igények alapján, hogy az egyszerű dolgozó bele tudja írogatni azt, amit kell, és a manáger azt lássa, amire neki szüksége van.
Régi mondás, hogy akinek táblázatkezelőt adott az ég, annak minden táblázat...

"Attól, hogy a négy alapművelet elvégzésére alkalmas számológépet a pénztáros arra használja, hogy kiszámolja a fizetendő összeget még nem lesz professzionális eszköz."

Érdekel, hogy mi Szerinted a pénztáros professzionális eszköze, amely a fizetendő összeg kiszámolására való?

Üdv,
Marci

Szerintem meg attól függ, hogy mekkora/milyen jellegű az a bizonyos bolt és pénztár...
Nem gondolnám, hogy a piacon a tojásos néni nem "profi" eszközként használja a ceruzát és a csomagolópapírt.
Valószínűleg gyónnivalóan csúnyát gondolna, ha digitális pénztárgépet ajánlanál neki, hogy vigye mindig magával a standra, mert "az a professzionális eszköz"...

Fentebb írtad: "A professzionalizmus nem azt jelenti, hogy valaki szakértői módon ért valamihez? "
De igen, és szerintem azt is hozzá lehet tenni, hogy "ezért az adott feladat elvégzéséhez legoptimálisabb eszközöket is ki tudja választani."

A kérdés az, hogy minek tekinthetők a különféle Office eszközök, ha adott dologhoz szakértői módon értők közül sokan választják ezen eszközöket a feladataik elvégzéséhez?

Üdv,
Marci

Pontosan. Én pár hete tanultam meg hisztogramot készíteni statisztikai adatokból.
A hasonló megoldások sok esetben segíthetik az üzleti döntéshozást.

Fuszenecker Róbert

Haha, tökéletes meglátása a problémának.

Egyébként az alapvető probléma az, hogy a legtöbb fejlesztő egyszerűen nem felhasználó-orientált, hanem technológia orientált. Másik probléma az, hogy a legtöbb fejlesztő valójában sosem használja azt a szoftvert, amit fejlesztett.

Erre pl. nagyon jó példákat tudnék hozni az ügyviteli rendszerünkből, a legutóbbi nagyobb frissítéssel megvariáltak pár dolgot és hát khm... Hozott néhány tök jó dolgot, de amihez nagyon hozzányúltak, az a gyakorlatban nagyon nehezen használható, főleg azzal a mennyiséggel, amivel mi dolgozunk. (Igazából el nem tudjuk képzelni, hogy nálunk egy nagyságrenddel nagyobb cég mégis hogyan tudja ezt használni anélkül, hogy hatalmas káoszba fordulna a beszerzése.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™