A VGA végórái vagy LCD kijelző hiba?

Üdv.Mindenkinek!
Találkozott-e valaki már hasonló hibajelenséggel?Adott egy 5-6 éves laptop,mely ezidáig kifogástalanul működött.Rendszeresen karbantartott eszközről van szó,évente takarítva.Az utóbbi két hétben kezdett olyan előfordulni,hogy üzem közben halvány képernyővel kifagy a teljes rendszer és csak a bekapcsológomb hosszan nyomásával lehet kikapcsolni.Operációs rendszertől függetlenül jelenkezik a hiba.
-Windows 7-nél kékhalál nélkül halványkék színű fagyás,
-Linuxnál szintén hibaüzenet nélküli fehér-vajszínű fagyás,
Friss takarítás(hűtőventillátor)után sincs változás.
-Memóriateszt hibanélkül lefut,akár többször is (órákig).Ekkor viszont nincs rendszerfagyás.A BIOS-ban is ott lehet hagyni órákig,nincs fagyás.
Linux Live rendszereknél is fagyás tapasztalható,miután a teljes GUI betöltődött.(több disztró,több lemezről,jó telepítőkkel).
Windows Live-nál is szintén fagyás betöltés után(HBCD).

Elsőre én VGA hibára gondoltam,de ezt cáfolhatja a memtest és bios órákig futása.Nem de?

Másik gondolat,amiben nem vagyok biztos az a kijelzőhiba.Ami karakteres felületeknél nem jelentkezik csak nagyobb felbontású összetetteb GUI-k megjelenítésekor.

Várom mindenki válaszát,aki találkozott már ilyennel vagy hasonlóval.

Hozzászólások

gyanús, hogy ez vga hiba lesz.
próbáld ki külső monitorral, ezzel kb. kiszűröd a monitor hibát.
futtas vga-t terhelő teszteket, közbe nézz hőfokokat.
Ja meg a noti tipusára is keress rá hátha volt már másnak is ilyen hiálya.

"Másik gondolat,amiben nem vagyok biztos az a kijelzőhiba.Ami karakteres felületeknél nem jelentkezik csak nagyobb felbontású összetetteb GUI-k megjelenítésekor."

Ez szerintem inkább GPU hiba lehet, mert attól, hogy a kijelző "elkalandozik" még nem kell lefagynia az egész rendszernek.
Külső monitorral is ilyeneket produkál? Mert ha igen, akkor GPU gyanús...

kallo: +1 :D

A gép fagy le, vagy a kijelző?

Például SSH-n megpróbálsz belépni egy másik gépről/telefonról, amikor a notebook látszólag lefagyott. Ha sikerül, akkor nem fagyott le a gép, csak a grafikus rész.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nem próbáltam ssh-t.Live rendszereknél is ugyanezt produkálja,úgy hogy a hdd nincs is a notiban.Hardver hibára gyanakszom,csak hogy ez most a VGA vagy a kijelző,azt lenne jó kideríteni.A kijelzőt lehetne cserélni.

Integrált Intel VGA van,T-s Pentium(Core architektúra) procival.Most nem tudok pontosabb leírást adni,nincs nálam a gép és nem írtam fel.

Az még lemaradt,hogy a cimbim gyerkőce játszogatott a notival(MetinMester,vagy mi a szösz),annak ellenére,hogy nem ajánlottam játszani a gépet mert nem arra való.Továbbá azt sem tudni,hogy mennyire lett buherálva.