Milyen mail, IM, stb. szolgáltatások beérésére vársz?

Milyen személyek közötti internetes kommunikációra (mail, chat, IM, hang- és videotelefon ill. hasonlók) használatos szoftver, webes alkalmazás, szolgáltatás stb. van a figyelőlistátokon, amelyet egyelőre nem tudtok használni a fejlesztés korai stádiuma vagy egyéb hiányosság miatt, de nagyon ígéretesnek tartjátok és szívesen használnátok, ha végre beérne?

Milyen hiányosságok miatt nem használjátok a nevezett szoftvereket, szolgáltatásokat a jelen pillanatban?

Hozzászólások

A magam részéről nem nagyon tudok ilyenről.

email: Outlook 2013 a céges és magánlevelekhez is, illetve OWA + Outlook.com a másodlagos eszközökön
chat, IM, VoIP és videó: cégen belül Lync (bár itt mondhatjuk, hogy várom a Skype for Business-t), személyes ismerősökkel Skype, a kevésbé igényesebbekkel Facebook chat :)

Nem hiszek abban, hogy most jönne valakmi óriási innováció ezen a területen, ami a közeljövőben bevonzaná azt a kritkus tömeget, hogy az ismerőseim nagy részét az új rendszerben is elérjem. Anélkül meg ugye akármilyen jó egy technológia, nem ér sz*rt sem. :)

Ellentmondanék az első hozzászólónak, szerintem néhány év alatt nagy átalakulás várható, mivel az óriásvállalatok megoldásaiban túl sok a turpisság, és némi fejlődés után több területen szükségtelenné fognak válni. A bittorrent protokollhoz hasonló p2p technológiák előretörése eléggé időszerű lenne már a kommunikációs szoftverekben is, így megbízhatóbb, a felhasználók közössége által üzemeltetett szolgáltatásokat lehetne használni. Az elterjedésük sebessége valóban nehezebb kérdés, ám a szoftverháttér hamarosan adott lesz.

Ezeket várom, egy részük csak működőképes lesz:

tox: https://wiki.tox.im/FAQ#What_is_Tox.3F_.28Simple.29

Bleep (Bittorrent Bleep): ez nekem legutóbb egyáltalán nem működött, amikor használni próbáltam.

Twister p2p microblogging: http://twister.net.co/

A Twister egy gyors tesztelés során teljesen működőképesnek bizonyult és üzenetküldésre is alkalmas.

Ott semmit, viszont úgy látom, hogy az e-mail szolgáltatások új nemzedéke jelenik meg, elsősorban azoknak, akiknek fontos a magánélet (napjainkra alig létező) szentsége. Talán sokan állnak majd át az óriáscégek e-mail szolgáltatásairól biztonságosabbra. Ilyen kezdeményezés pl. a Protonmail. Már az is jó, ha nem a nagy mobilszolgáltatók ill. óriásvállalatok szolgáltatásait használná a többség, hanem valamilyen független, akár közösségi finanszírozású szolgáltatást.

A PGP/GnuPG használata sajnos nagyon nehézkes, így annak az elterjedésére széles körben nem számítok, de valaminek változnia kell.

Egyébként sok mindenben az e-mail amúgy is idejét múlt, mert egy biztonságos IM, amelynél beállítható ill. szabályozható, hogy mennyi idő múlva semmisüljön meg egy üzenet, sokkal jobban megfelel az olyanokkal való kommunikációra, akiket (pozitív értelemben) jól ismerünk.

> mert egy biztonságos IM, amelynél beállítható ill. szabályozható, hogy mennyi idő múlva semmisüljön meg egy üzenet

lol

Mutass már egyet, légyszi. Ha valami letöltődik egyszer a kliensre, onnan már becsületkassza alapon működik, a kliensre van bízva, hogy megsemmisíti-e az üzenetet, vagy sem.

A következő tesztből indulok ki:

https://www.eff.org/fr/secure-messaging-scorecard

A Cryptocat kifejezetten jó, de azt hiszem nem tudja az üzenetek megsemmisítését beállított időre. Ezt akartam írni az elején, hogy ezt szívesen használnám, ha Android alatt is menne végre. Ez a hiányossága tart vissza.

A Chatsecure+Orbot párosítás is jó szerintük, bár azt sosem használtam, nem tudok mit mondani róla.

A Wickr jó kifejezetten jó megoldásnak tűnik. Ez tudja az üzenetek megsemmisítését is.

Lehet még csemegézni, a fenti hivatkozás elég sok lehetőséget felvonultat.

Két kérdés:
1) kik használják a fentieket? (t.i. hajadra kenhetsz bármilyen IM platformot, ha nincsenek rajta az ismerőseid)
2) mi garantálja, hogy az üzenet tényleg megsemmisül a túloldalon? Honnan tudod, hogy nincs megbuherálva a kliens?

> Ellentmondanék az első hozzászólónak, szerintem néhány év alatt nagy átalakulás várható, mivel az óriásvállalatok megoldásaiban túl sok a turpisság, és némi fejlődés után több területen szükségtelenné fognak válni.

Ez szépen hangzik, de most Skype-on elérem az össze ismerősöm, akivel amúgy szoktam beszélni. Mi lesz a motiváció nekik arra, hogy áttérjenek? Fontos részlet, hogy többségében nem informatikusokról van szó, nekik valami egyszerűbb megoldás kell.

Nem, nagyon messze vagyok a consumer termékvonaltól. Illetve már akkor is Skype-ot használtam, amikor a Microsoft a közelében sem volt még. Ezt persze úgysem nyugtat meg téged, tudom, így nem is akarok különösebben vitatkozni róla.

Amúgy meg az, hogy az ember milyen IM-et használ (vagy hogy használ-e) jelentősen függ az ismerősi körétől - nekem például nincs Viber accountom, nem is érzem hiányát: mint mondtam, mindenkit elérek Skype-on, akivel IM-ezni kell.

My preference: Hangouts->Skype->Facebook

Hogy miért:

Hangouts-on ír valaki, Windows 8 Chrome beep, Nexus 5 beep, Ipad beep. Searchable chat history.

Skype ír valaki, Windows 8 beep, Nexus 5 beep-or-not-beep, Ipad beep-or-not-to-beep (QA has Swype installed? (where is my send button (tm))?). Local-only chat history

Viber? Vicces, hogy ezt hozod fel privacy szempontjából. Nézd meg, kik fejlesztik. Ennyi erővel FB messenger vagy whatsapp. Mondjuk általános célra én whatsappos vagyok, de igazán privát dumálásra a Telegrammot használom az arra alkalmas ismerősseimmel.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem szorosan kapcsolódik ide, de a már elterjedt szolgáltatásokat preferálóknak nagyon hasznos lesz, ha megvalósul a Pretty Easy Privacy projekt.

http://www.pep-project.org

Röviden és tömören: hulljon mind, gyűlölöm mindet!
Minden cég feltalálja már-már a saját "kerekét", holott egyik rosszabb, mint a másik. A Skype pl a régi Firefox: ahogy fejlesztik, úgy lesz egyre rosszabb. De legyen fent a gépemen, sőt már az okos vágódeszkán is 100 kliens, mert használható univerzális nincsen. Egész nap hallgatom, ahogy kánonban mikor mi pittyeg és akkor este, mikor felmennék Facebookra, akkor a chaten valami idióta rámír, mert azt hiszi az a cég/munkahelyem support bejelentője... imádni való, hát köszönöm, én max. valami záptojás beérését tudom vízionálni

csetre a telegram a legalkalmasabb...
Rengeteg után ez maradt.
Gyors, nem zabál, várakoztat, visszajelez, ha elküldte, frissitik folyamatosan, képet, poziciót, *akármit* tudsz küldeni vele....
Mi kell még?
De akkormár megemlítem a Freepp -t, az cset is és hanghívás is...
Ja és a telegramnak a talicskakeréken kívül mindenre van kliense. (bár mondjuk konkrétan a linuxosat most nem is tudom...)

A viber, skype, messenger túl sokat eszik az akkuból.
A netből is.
Ráadásul a telegram-ban van közvetlen p2p secure kapcsolat is, ami nem megy át a szervereiken.
Ezt azért - ÉN - méltányolom.
AZ elterjedt megoldásokkal pont az a gebasz, hogy annyira túltömik őket mindenféle szir-szarral, hogy lezabálják az akksit és lehúzzák a netet.
Meg ugye "ők" is úgy kezdték, hogy ismeretlen, "egzotikus" alkalmazások voltak.
:)

Jaja. Anno amíg az imo.im nem egy rakás szemét volt, és nem akarta mímelni a többi divat chat hulladékot, addig bizony az ment. Volt webes chat, meg telóra szánt app, és még ráadásul tényleg megkaptad minden eszközre időben amit a másik küldött (a nagyságos hangouts és társainak ez nem nagyon szokott összejönni).
Az imo kihullása után a Telegram nálam lett a befutó. Alapfeltétel volt hogy mobilra és desktopra is legyen elérhető. Se mobilon, se desktopon ne akarja a fél világot lerántani se a telepítő, se később maga a chat progi (viber stickers suxx). Illetve tényleg szinkronban tartsa az eszközökön a kiment _és_ a bejött üzeneteket is. Hja és még kereshető legyen az előzmény.
Jaaa, és még valami: LÁTOM hogy a másik fél megkapta, majd "olvasta" (aktív volt az IMablak) az üzenetemet.

Remélem azért kérdezed, hogy mondjuk egy startup keretében meg is valósítsd :-)

Jelenleg Facebook Messengert, Skype-ot, Hangouts-ot és IBM Sametime-ot használok. Az én tökéletes IM-mail stb. kombóm a következő lenne:

- Egyszerű chat (mindegyik tudja)
- Üzenetek várakoztatása ha a célpont offline - kvázi az e-mail és IM összemosódása (FB Messenger tudja)
- Hang- és videotelefonálás (Több is tudja, skype a legjobb. FB-n rosszabb hangminőséget, Hangoutson 400%-on daráló procit érzek)
- Screensharing (Hangouts tudja, mintha skype is tudná)
- Screenshotting, kijelölhető területtel (Sametime tudja)
- Fájlküldés (mindegyik tudja)
- Fusson élvezhetően a '11-es android 4.0/4.4-es telefonomon (FBMessenger > skype > hangouts sorrendben tudják)
Szerk.:
- Landline/mobil számok hívása. Mindezt úgy, hogy a hívott félnél a saját privát mobilszámom jelenik meg (Skype tudja, így használom, elég rendszeresen)
- Ha offline vagyok, és valaki audiohív, irányítsa át a mobilomra (szintén skype tudja, 15mp kicsöngés után automatikusan)

Mint látható, mindegyik tud egy bizonyos részhalmazt. Leginkább a Facebook Messengert (https://messenger.com) használom, shutterrel kijelölök részt a képernyőn, elkészíti a screenshotot, ráhúzom a messenger ablakára, megy, ha screensharing kell, akkor meg vakarózok, hogy mi legyen :-)

Ha lenne egy olyan platform, ahol mindez megvan, és még a meglevő kontaktjaim is valamiért fenn lennének rajta (merthogy a FB/Google hozná ki), az tökéletes lenne.

A Skype mindössze az alapfunkciókat nem tudja... például ha már nem képes eldönteni, hogy melyik eszköz az aktív, akkor elküldje mindegyik eszközre, hátha. Így az ember bekapcsolva felejti a gépét otthon/cégnél/akárhol, aztán este/reggel/bármikor néz, hogy miért nem kapta meg mobilra az üzeneteket vagy megkapta, de ha épp nem nézte a Skype-ot, akkor nem veszi észre, mert se notification, se bármi jelzés nincs.

Kisebb időtávban is zavaró, amikor az ember egy megbeszélésről visszaérve a gépénél tudja meg, hogy a kollégák elmentek ebédelni, de írtak Skype-on, ami ott vigyorog a gépen, a mobilon meg nyoma nincs.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ha a skype tudna mindent, odaírtam volna mindenhova.

- Az offline üzenetet nem tudja. Ha offline voltam, csak akkor kapom meg, amikor legközelebb MINDKETTEN, én is és a küldő is EGYSZERRE online.
- Kijelölt terület screenshotting: szintén NEM tudja. Sametime tudja, mi több, még annotálni is tudsz screenshotot.

Olvasd el újra, miket írtam.

> Az offline üzenetet nem tudja. Ha offline voltam, csak akkor kapom meg, amikor legközelebb MINDKETTEN, én is és a küldő is EGYSZERRE online.

Ez tuti? Nem rémlik, hogy ilyen gondom lett volna vele.

> Kijelölt terület screenshotting: szintén NEM tudja.

Szerintem inkább te olvasd el, hogy én mit írtam: "egyedül a statikus screenshotban nem vagyok biztos." Mivel nem is próbáltam, fogalmam sem volt, hogy tud-e ilyet. Ezt jeleztem, csak nem értetted. :)

> Ez tuti? Nem rémlik, hogy ilyen gondom lett volna vele.

Sajnos az, nálunk a céges kommunikáció megy Skype-on és, ha nem is minden napos, de túl gyakori, hogy fontos üzeneteket napokkal később kapok meg.

Szvsz ezen platformot legnagyobb baja a platformközi kommunikáció teljes hiánya. Én nagyon várnék egy egységes protokolt, amin különböző szolgáltatók felhasználói tudnak kommunikálni. Nem számítok rá, hogy a közeljövőben ilyen történne.

Amiatt szeretem, mert előfordulhat, hogy - pl. mobilnet-szakadás miatt - a fogadó fél nem kapja meg azonnal az üzenetet. Ettől függetlenül, volt oka annak, hogy üzenetet küldtem neki, és szeretném, ha a lehetséges legközelebbi pillanatban megkapná az üzenetet. Skype nem tudja ezt, e-mailben ugye nincs visszajelzésem, hogy megkapta/olvasta-e, Sametime egyenesen felidegesít, hogy ilyenkor inkább nem is enged küldeni.

+1 Telegramnak.
Itt írtátok a Telegramot, az tényleg jó és köszönöm.

A legutóbbi teszt alapján a Tox teljesen működőképes, több kliens is rendelkezésre áll már hozzá. Megy a hanghívás, videotelefonálás, fájlküldés stb. a desktop kliensekkel. Android alá az Antox klienst teszteltem, ott hiányosság egyelőre, hogy nem tud hanghívást és videohívást (dolgoznak rajta), de az IM és a fájlküldés már szépen megy.

http://tox.im

Schmidt

Alakul a p≡p projekt, ha lassan is:

The p≡p for Outlook beta test is going to its final stage. Android seems to work now, too – and needs more testing (we wanted to use GnuPG from the Guardian project, but this made too many problems, so it's an own Android port of GnuPG now). We're a little behind with iOS, but, well.

a fejlesztés korai stádiuma vagy egyéb hiányosság miatt

- email
- voip

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

A Kontalk nem került a figyelőlistámra, hanem egyből használni kezdtem.

Amit tud:
- encrypted chat, képküldés, hangfájl küldés, kontakt adat küldés

Ami bejön vele kapcsolatban:

- nyílt forráskódú (Githubon megtalálható a forráskód)
- közösségi üzemeltetésű
- adatvédelmi szempontból erős (bár egy független biztonsági audittal még ennél is jobb lesz)
- sokféleképpen támogatható (Paypal, Flattr, BTC, közösségi munka (fejlesztés, szerver, stb.)
- nem profitorientált
- f-droid.org-on bárki számára elérhető G account nélkül

Jenő