Tiszta vagy vegyes óvodai csoport?

Fórumok

Mivel tudom, hogy itt is vannak gyakorló apukák, őket kérdezném, kinek mi a tapasztalata.

Itt van az óvodai beíratás ideje és nem tudom, hogy melyik lenne a jobb, mindegyikről lehet jót is rosszat is olvasni, amiket eddig végignéztem azokból az jön le, mintha a vegyes csoportokat inkább az óvodák erőltetnék. A tiszta csoport egyre kevesebb.

A válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Szerintem a vegyes csoportnak több az előnye mint a hátránya.
- Jobban megtanulnak odafigyelni egymásra.
- Amíg egy kevésbé törtető gyerek a homogén csoportban mindig el lesz nyomva, addig a heterogén csoportban tud előrelépni még ha a kisebbek rovásra is.
- A nagyobbak felkarolják a kicsiket ez jót tesz a szocializációban mindenkinek.
Az óvónéninek is jobb, mert a kicsikre jobban tud figyelni, több ideje marad rájuk, mert a nagyobbak már önállóan is "dolgoznak", játszanak, sőt igénylik is, hogy direkt irányítás nélkül tevékenykedhessenek.
De azt hiszem, ha egy kicsit belegondolsz magad is tudod folytatni az előnyöket.

Hátrány akkor lehet ha az óvónő alkalmatlan és nem tud rendet tartani.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A tiszta az a csupa azonos korú és a vegyes az a 3-6 évesek együtt egy csoportban? Mert gondolom nem etnikai "tisztaságról" beszélsz.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az a jó csoport, ahol bírja cérnával és lélekkel az óvónéni és a dada.

Az enyéim egyébként vegyesbe jártak, és ami negatív volt azt nem a csoport jellege adta, de a pozitív is előjöhetett volna korszerinti elosztásban.

Ha minden ideális (de az úgyis csak utólag derül ki), a vegyesben jól veszi ki magát az egymástól tanulás, egymásra utaltság, ha nincs a szokásosnál agresszívabb csemete a nagyok között; de ezt se tudhatod előre, mert nem kell ahhoz Kalányos Rudolfnak lennie a gyereknek, hogy pályaelhagyót csináljon egy dadából.

"mintha a vegyes csoportokat inkább az óvodák erőltetnék"

A "nagy" segít öltözni, enni a "kicsinek" - nem az ördögtől való gondolat manapság, amikor 30 éves pelenkások duzzasztják a létszámot, és az ovi munkaerejének persze, hogy jó. A "kicsi" pedig átsandít a "nagyok" foglalkozására, így az elsajítátandók folyamatos ismétlés alatt vannak az évek során.

Azok az elsősök jobban megértik az iskolai anyagot, akik tiszta csoportba jártak. Gyerek nincs a családban, de pedagógus igen. :)

Ez az átlag, nyilván. Természetesen lehet kivétel mindkét irányban.

Jé, van ilyen választási lehetőség? Régen városban, ahol sok gyerek volt, ott csak a szokásos kis- középső- és nagycsoportos megoldás volt, falun pedig csak vegyes, hiszen nem volt annyi gyerek, hogy minden korosztálynak önálló csoportot lehessen indítani. (Suliban hasonlóképp...)

Mi vegyes csoportban kezdtük, de nem jött be. Novembertől "tiszta" csoportba jár, itt teljesen kivirult. Szerintem (és az óvónők szerint is) gyereke válogatja, hogy kinek mi a jó.

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

A vegyessel az a baj, ha fogékony a gyerek hamar ellesi a nagyobbaktol a tudományt és aztán unatkozni fog.
PS: szeretnék újra ovis lenni!
--
FeZo