Konszumer laptop programozásra, lanra

Szeretnék segítséget kérni laptopválasztásban.
Egy programozásra alkalmas gépet szeretnék venni, ami erős, tartós, de 150000 ft alatt van.
Fontos lenne a dedikált vga és a kb. 750-1000gb-os hdd.
Egy Dell Inspirion 3542-re gondoltam.
Egy i3-as procival, geforce 820m-el, 1tb-ál, 4gb rammal + ssd
Vagy ugyanez egy i5-ös procival ssd nélkül.
Melyik érné meg jobban. Egyetemre kellene programozni és néha kisebb lanos játékot vinnie.
Fontos lenne a tartóság és a garancia.
Szerintetek ez jó, vagy esetleg mást ajánlanátok?

Hozzászólások

Tartós gépet szeretnél ennyiért, akkor ne consumer, hanem garanciás, használt business kategóriában gondolkodj. Mindenképpen SSD-vel.
Típust mindjárt ajánlanak.:)

+sok, pl. Lenovo Thinkpad T, Dell Latitude, HP Elitebook. SSD-t utolag is lehet bele rakni. Arra figyelj, hogy RAM-ot legalabb 8 gb-re lehessen boviteni, es ddr3 legyen, ne ddr2, utobbi 2x annyiba kerul.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Itt is +-ok tömkelege.
Én is próbálok mindenkit lebeszélni a consumer laptopokról, akkor inkább egy refurbished business kategória. Persze, aki mediamarktos ingyenhitelre akarja megvenni, mert nincs rá pénze, akkor mindegy.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Épp van egy pont ugyanilyen Dell mellettem az asztalon, i3 processzorral, 4G memóriával. Semmivel sem gyorsabb, mint a mostanában egyre gyakrabban lesajnált c2d-s gépem. Szóval ha hosszú távon szeretnéd használni, mindenképp valami erősebben gondolkodj.
Az SSD már szerintem nem kihagyható egy új gépből, az érzékelt működési sebesség szempontjából nagyon sokat számít, hogy nem kell állandóan a winchesterre várni.

Nemreg vettem hasznaltam egy elitebook 2540p-t, i7-es procival, 4 giga rammal, hdd-vel. 90 ezer forint volt. Vettem meg hozza ssd-t, ramot, meg egy hdd tartot a dvd olvaso helyere. Ami nagyon tetszik benne, hogy keresni kell a muanyagot. Belul magnezium vaz, a gep alja magnezium, a billentyuzet korul a boritas is fem, a kijelzo hatso burkolata is fem. Zsanerok is igen masszivnak latszanak. Szerintem is nezz korul es egy masszivabb business gepet nezz, mivel egyetemen az ember sokat hordozza a gepet, hatizsak, utodhet, stb..., szoval egy olyan notebook, ahol a teherviselo elem az alaplap, konnyen tonkremehet. Egy olcso gep is sokaig birhatja, hogy ha leteszed asztali gepkent hasznalod, es nem hurcolod mindenhova.

Lenovo-ból csakis ThinkPad szériát szabad. A linkelt posztban szereplő szervíz szívások az üzleti verzióknál nem léteznek, azok szervízét mások csinálják. Nekem van tapasztalatom velük, sem régebben (amikor az IBM csinálta), sem újabban (több partnerük van most) nem volt gondom a garanciális javításokkal. A nem garanciálisat magunk csináltuk :)

89-ért olyan príma elitebookot vettem (elitebook 8540p), hogy simán rábíznám az életemet is (military megfelelés).
laptop system, boráros tér, 6 hónap garanciával adták.
http://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i5-560M-Notebook-Processor.3708…
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-Quadro-NVS-5100M.24946.0.html
8gb ram, ssd -t én raktam bele.
Oké, nagyon messze van egy hc gamer géptől, de régebbi / kisebb igényű game-eket elvisz (windowsra többfajta profilú drivert ajánl az nvidia, van performance profiled is, nem próbáltam, nem tudom milyen, nem játszom rajta).

szerk.: ha hozod-viszed a gépet, akkor business kategória mindenképpen (pl. használtan, bolti garival). a consumer gép azt jelenti hogy az egész cucc műanyagból van, és kb arra találták ki hogy letedd az asztalra és NÉHA odébb vidd, de semmiképp sem arra hogy cipeld. A business gép megerősített házban van (fémszerkezet), és további tartósságot szolgáló funkciói vannak (pl. hdd védő mechanizmus, leejtés, ütődés ellen).

--
arch,debian,openelec,android

Megnéztem ezt a boltot, csak szúrópróba szerűen kerestem egy Fu-Si laptopot. Lifebook E szériánál erősen elfog a "must have" érzés. De a jelenlegi HP Elitebook 8560p is nagyon baba (bár nem tudom mi lehet az USB portokkal, de elég sokszor nem ismeri fel, ha csatlakoztatok valamit).

Ha programozni kell, azt vegyed amiben sok ram van, hosszú uptimeot bír, nem nagyon melegszik, és meg tud hajtani DVI-n vagy HDMI-n nagyfelbontású és nagyméretű külső monitort, amit előbb-utóbb úgyis venni fogsz, ha sokat programozol. Az SSD nagyon jó, de ha programozni meg tanuláshoz kell a gép, és minden fillér számít, akkor húzd le a listáról.

Tudom a pénz nagy úr, de egy ventillátort állandóan pörgető, zajos, durván melegedő, kisfelbontású kijelzős, belépő szintű laptoppal csak a bajod lesz, és nem fogsz tudni rendesen dolgozni vele, csak kínlódni.

"Az SSD nagyon jó, de ha programozni meg tanuláshoz kell a gép, és minden fillér számít, akkor húzd le a listáról."

-1
Bármihez nyúlsz, lényegesen gyorsabb lesz. Bőven megéri azt a +10.000 Ft-ot.
Gyanítom, hogy az SSD élettartama alatt ezzel be is hozza az árát.

(Nem tudom mennyire fogod cipelni a gépet, ha ez jellemtő használat, akkor a fentihez még hozzávehető, hogy az SSD RW közben harmad, Idle-ben tized annyit fogyaszt, mint egy HDD. Összességében olyan 15-20%-os akku üzemidő növekedés érhető el vele.)

-1

Tapasztalatom szerint az SSD nem annyira érdekes fejlesztésnél. Legalábbis Java fejlesztésnél nem érdekes, ugyanis jellemzően bele fog férni a memóriában levő diszk cache-be az összes fájl, ami kell, még nagyobb projektek esetén is. A saját benckmarkjaink alapján a legfontosabb az alaplap buszrendszere (szerverek előnyben, laptopok kullognak a háttérben), aztán a CPU, és csak legutoljára a lemez/SSD.

Hosszú ideig használtam HDD-t a gépemben (7400-as fordulatszám), az ősszel SSD-re váltottam. Már semmiképpen sem váltanék vissza HDD-re, mert egyszerűen minden gyorsabb (pedig ez csak egy Samsung 840 EVO). Egyrészt gyorsabban indul el a gép és a programok, másrészt pedig nagyon megérződik, ha egy nagyobb adatbázis-mentést kell betölteni. Plusz ott van még a fogyasztás, amit fentebb is írtak.
Az tény, hogy a konkrét programot nem írja meg az ember helyett és a billentyűleütéseket sem gyorsítja meg. De a holt-időket nagyon lecsökkenti.

Egy 200 giga körüli SSD már nagyon jó áron megkapható és sokmindenre elég lesz.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

+1

...azaz gamer vagy üzleti kategória kell. Ami azt jelenti, hogy ennyi pénzért csak a használtan fog beleférni. Az SSD véleményhez azonban hozzáfűzném, hogy habár programozáshoz nem ad olyan nagy előnyt, de ha Windózt akar használni a kérdező, az nagyon be fog lassulni HDD-n, habár addig talán összejön az SSD ára...

Semmilyen laptop nem valo programozasra sajat bill-el.

En amit messzirol elkerulnek, a Lenovo osszes szeria, Dell Inspiron szeria.

En most egy GS60-at hasznalok (gamer), de teljesen meg vagyok vele elegedve. kenyelmesebb mint egy Dell XPS.
2 evig garancias, utanna meg ugyis lecserelem.
Az uzleti szeriak az akkuidore es a tartossagra vannak kihegyezve. nem a teljesitmenyre.
A gamer szeria meg a teljesitmenyre, es a nyakad rateheted hogy nem melegszik tul hiaba hajtod 100%-on orakig. Viszont 2-3 ev alatt elhasznalodik, de egyebkent is csereled 2-3 evente.

Az egyetemi programozas nem arrol hires, hogy ott 20 percig tarto buildek vannak, szoval meg csak annyira eros gep se kell neki.

Egy hasznalt HP uzleti modell kb boven jo lenne.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"