Fedora 21 textinst lehetséges?

Letöltöttem a legfrissebb Fedora 21 xfce live médiumot, amit kiírtam egy pendrive-ra. Nagyon tetszik és szimpatikus a rendszer, szeretném az egyik particióra telepíteni. Ám a grafikus telepítést egyrészröl nem szeretem, másrészt nincs kedvem 2X annyi időt rászánni. Én öreg motoros vagyok, Debiant is így telepítek mindig, jobban szeretem és ami a lényeg, sokkal gyorsabb. Régebben volt lehetőség a "textinst" opcióval telepíteni a live cd-ről, de most elhasal nálam a telepítő. Azt írták valahol, hogy az rhgb opció helyére kell beírni a textinst-et. Így is tettem. Elindul, szépen elkezdi betölteni a telepítőt, de az abrt után semmit nem csinál.
Lehet, hogy már nem lehet text módban telepíteni?

Hozzászólások

Bocs, hogy nem a kérdésre válaszolok, de amennyit már eddig elszúrtál vele - utánajárás, sikertelen próbálkozás -, már rég telepítetted volna GUI-n. Nem tart sokáig a telepítés grafikus felületen. Ha elkészültél, reboot után még mindig nyomhatsz Ctrl-Alt-F2 billentyűkombinációt. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, igazad van, már régen települt volna, de szerettem volna utánajárni a dolgoknak. Megnéztem CentOs, Redhat és egyéb rokon rendszerek insall opcióit, de sajna nem járható az út live Cd-vel. Ha mégis sikerülne, a legtöbb helyen azt olvastam, hogy kevesebb opcióval telepíthető, mint a gui-s módon. Pl. nincs annyi particionálási lehetőség. Pedig nekem kellene. Tehát marad a gui install.
Azért köszi, és ha lenne valami ötleted megköszönöm!

Lehet úgy, hogy live boot, fdisk vagy gdisk. Bár nem próbáltam, remélem, arra azért ad lehetőséget, hogy az ember eldöntse, hova tegye a filerendszereit, és ezek milyen filerendszerekkel formázódjanak és milyen csatolási ponthoz csatolódjanak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát nem tudom: pont ma próbáltam egy 32 bites Fedora Server változtatot felrakni VirtualBox-ba. Baromi lassan települt, 2 óra után meguntam és indítottam egy CentOS telepítést. Simán lekörözte :) Nem tudom mi a franccal szöszölt annyit. Le nem fagyott, mert ezt-azt befejezett lassan, de nagy csalódás volt.

Ott valami nagyon el lett szúrva, mert elég sokszor telepítettem már Fedorát, és ilyesmit nem tapasztaltam. Persze, ha adtál neki 512 MB RAM-ot, akkor nem csodálkozom semmin. :) Ilyenkor megoldás lehet valamelyik virtuális konzolon belenézni a státuszába, logba, hogy mi a fene zajlik éppen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem is, ezért töröltem le :)
De félretéve a viccet, 1GB-ot kapott (gondoltam egy szerver telepítő programnak ennyi elég lesz). Ahogy látom, nem vagyok egyedül a problémával, pl. https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1146015

Néztem konzolon mit csinál, ilyen-olyan szkripteket hívogatott meg, amelyek változtak is (tehát nem teljes lefagyásról volt szó). Swap-et minimálisan használta. vmstat nem mutatott különösebben nagy mozgást. Nem volt kedvem debuggolni, majd kap még egy esélyt máskor, CentOS is megfelelt a célnak.

Szerintem tegyél hozzá egy kickstart fájlt és utána nem lesz ezzel bajod.

FathoM

A kickstart fájl egy szöveges fájl, amiben gyakorlatilag mindent tudsz konfigurálni, amit a telepítőben beállítanál. Ha ez a KS fájl megvan, akkor a telepítést automatizálhatod.
Itt érdemes megnézni: http://fedoraproject.org/wiki/Anaconda/Kickstart
A végén van egy minta is.

Ilyen kickstart-ot tudsz létrehozni egy már működő Fedora rendszeren is, egy kis grafikus alkalmazással (Kickstart Configurator -> system-config-kickstart):
http://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/11/html/Installation_Guide/c…
Az itt elkészített fájlt csak a "ks" paraméterben kell megadni a telepítőnek - ha jól emlékszem - és már automatikusan beállítja, telepíti a megadott csomagokat.

Egyébként a Fedora install GUI szerintem egész jó, nem bonyolult és gyorsan be tudsz állítani dolgokat benne.

Elnézést nem akarok offolni, de szerintem a gui particionálós része elég vacak, logikát mellőző - szvsz.

GPT partíciós tábla, 2 lemezt raid1-ben efi-vel nem tudtam úgy megcsinálni vele ahogy akartam. Nyilván az efi-vel kezdődött volna a lemez aztán az os particiója majd még 1 az adatoknak - mindegyik raid1 tömbökben, aztán 1 swap/disk.
A sorrendet a telepítő felülbírálta !!?? Az os partíciójával indított aztán jött az efi stb... sehogy nem bírtam a sorrendet úgy belőni ahogy akartam.
Manuálisan, konzolon particionálva a lemezeket sem sikerült.

+ mi az, hogy swap nélkül nem enged tovább a telepítő ???!!!

Igen, magam is azt tapasztaltam, a Fedora telepítője nem feltétlen adja meg mindenre a lehetőséget, így előfordulhat, hogy speciális igények esetén live linuxról érdemes a HDD layout-ot kialakítani. Viszont a már feltelepített rendszer nagyon kezesbáránnyá reszelhető.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE