OneDrive tapasztalatok, használata

A OneDrive (ingyenes) szinkronizálási problémát jelzett. Amikor megnyitottam a problémásnak jelzett xls fájlt, azt írja, hogy a felhőben levő fájl különbözik a gépemen levő fájltól. Mivel aránylag fontos (jelszóval védett fájlról van szó), letöltöttem a felhőben levőt, és összehasonlítottam a gépemen levővel. Két helyen is több byte eltérés van. A tartalomban nem látok különbséget. A fájlok dátuma ugyanaz, kb egy éve nem módosítottam a fájlon.
Itt is beleírnak a fájlokba és nem csak a business verziónál? Vagy ez egyszeri hiba lehet?

Az elmúlt hónapokban egyre aktívabban használom a OneDrive businesst. Sok marketing anyagban reklámozzák 1TB OneDrive tárhelyként. Nagy csalódás lesz azoknak, akik pl a telefonon készült fényképek, videók megosztására akarják használni, mert ez teljesen más, mint a „sima” OneDrive. Nem értem, az ilyen félretájékoztatásért miért nem büntetik meg piszkosul az MS-t. Sokan örülhetnek a nagy tárhelynek, de gyanítom, kevesen fogják tudni arra használni, amire tervezik.

Első nekifutásra azzal szembesültem, hogy egy dokumentumtárban max 5000 fájl lehet. Ezt elég hamar elértem, szét kellett bontanom több dokumentumtárra az adatokat, azaz szét kellett bontanom több mappára, amiket szerettem volna együtt kezelni. Aztán azt vettem észre, hogy alig van hely a notimon. Gyakorlatilag a szinkronizált fájlok duplán foglalják a helyet. Ez mar 20 GB adatnál is egy újabb probléma nálam, mert nem vettem kétszer akkora SSD-t, mint amennyi adatot tárolni szeretnék. És még lett volna amihez jól jött volna a sok tárhely a felhőben, csak így problémás használni.

Teljesen véletlenül vettem észre, hogy az egyik mappában vannak olyan OneNote fájlok, ami mellett piros x jelzi, nincsenek szinkronizálva. A szülő mappákon ott van a zöld pipa, hogy szinkronizálva van minden. A tálcán levő OneDrive ikon is azt írja, hogy a szinkronizálás naprakész. Nincsenek speciális karakterek (google szerint gyakori probléma), egyszerűen a OneNote fájlokat nem szinkronizálja.
Felmerült problémaként, ha megszüntetem a szinkronizálást, és letörlöm a fájlokat (amit terveztem a kevés szabad hely miatt), mondván minden ott van a felhőben, be van kapcsolva verzió követés, akkor el fognak veszni nem szinkronizált fájlok, amiről csak onnan fogok értesülni, hogy nem találom.
Mit nem hajlandó még szinkronizálni a OneDrive business? Miért nem jelzi, hogy vannak nem szinkronizált elemek? Ez is egyszeri hiba lehet? Hogy lehet kilistázni azokat a fájlokat, amik nincsenek szinkronizálva?

Egy másik gépen két kisebb megosztást leszinkronizáltam, és az egyik mp4 fájlban két helyen is eltér néhány byte. Egy dokumentum tár van két gépre szinkronizálva, és eltérés van a fájloknál!
Ez is valami olyan fícsőr, aminek még nem értem az előnyeit? (Most nem tudok mindent összehasonlítani, hogy van-e más eltérés is.)

Összehasonlítottam egy archivált mappát a jelenleg szinkronizálttal és több száz MB adatnál jelzett eltérést. Ezeknek a fájloknak nagy része régebben lett módosítva, mint amióta a OneDrive-ot használom. Pl. 32 KB-os doc fájlból 42 KB-os doc fájl lett, azaz nem csak néhány meta adat lett frissítve. Itt felmerült problémaként, ha vissza kell állítani mentésből, archívumból adatokat, hogy fogom eldönteni, mi változott ténylegesen. Azt fogom ugye látni, hogy a fájlok nagyon nagy része módosult. Mi van akkor, ha ezek a változások (konverziók?) nem sikeresek? Lemondhatok ezekről a fájlokról, ha nem archiválom őket, mielőtt szinkronizálom? Ezek speciálisabb esetekben elég nagy problémát okozhatnak.
Törődjek bele, és bízzak meg a Microsoftban? Nem lehet beállítani, hogy egyes dokumentumtárakat csak sima adattárolásra használhassak, és ne módosuljon semmi magától? Vagy ez esetben sokan használnák is, és akkor nem érné meg ennyi pénzért adni?

Ezek másnál nem jelentenek problémát? Ha igen, hogy kezelitek? Mire kell még odafigyelni? Rossz szolgáltatót választottam? Többe kerül ezekre odafigyelni, mint amennyi kárra lehet számítani?

Hozzászólások

Csak arra emlékeztem, hogy az Office fájlokat piszkálja meg (amit még el is fogadtam, bár nem értem miért szükséges), de így már érthető, hogy egyéb fájlok miért módosulnak.

Azon viszont még "nem tettem túl magam", hogy majdnem letöröltem egy mappát, amire azt írta, hogy szinkronizálva van a OneDrive-ra, közben voltak benne olyan fájlok, amik nem.

Általa ismert állománytípusokba piszkít csak bele a post szerint.
Dropbox az egyik legismertebb felhős adattároló, de talán a legdrágább is. Legfőképp, hogy ha jól emlékszem az Amazon-t rebrand-elik és azt adják tovább. Akkor már közvetlen az Amazon-tól venném a tárhelyet - mondom ezt úgy, még két hónapig használom a Dropbox-ot. Két évre ingyen kaptam 50 GB-ot, ami nemsokára lejár. :-|

Otthoni felhasználásra kellene, amelyre csak a OneDrive for Business van ha jól tévedek. Az meg belepiszkít az állományokba. :(
Dropbox elhagyása miatt jelenleg elkezdtem három külön diszkre szinkronizálni (egy offline és kettő más - más gépben van). Nem egyszerű, de legalább ingyen van 250 GB-ig.
Rengeteg zip egyébként, plusz pár tíz db párszáz MB-os avi amit mentek.

Cryptmount: http://cryptmount.sourceforge.net/
Létrehozol egy akármekkora állományt (pl /dev/random -ból) és azt kezeled úgy mint egy HDD-t. Ezzel a programmal a titkosítást nagyon egyszerűen rá tudod ültetni. Saját fstab-jával mount / umount párossal csatolod vagy leválasztod a "lemezt". OneDrive észreveszi, hogy változott az időbélyege, szinkronizálja - többet nem is kell tudnia.

Nem tud. Alapból csak helyi diszkre lehet szinkronizálni az adatokat, azaz már hálózati meghajtóra is csak bütykölés árán megy. Korlát, korlát korlát,... titkosítás nélkül is.
Hogy érem el az adatokat mobil eszközről, ha titkosítok? Hogy érem el az adatokat más gépről, ha hirtelen hozzá akarok férni idegen helyen?
Van egyáltalán Linux kliens?
Ha ezeket figyelembe vesszük, más szolgáltató barátságosabb ajánlatot ad.

Nekem nincs szükségem titkosításra, arra viszont lenne, hogy ne módosítsa a fájlokat.
Mivel a notimon nem férek el, mert dupla helyet foglalnak a szinkronizált fájlok, így szerettem volna a hely fájlszerveren egy mappát szinkronban tartani a OneDrive fiókommal.

A network drive jó ötlet lehet, bár úgy emlékszem piszok lassú volt.

Értem, hogy nem tetszik, hogy belenyúl. Másnak sem tetszik. De nem árt neki és nem is számít semmit, ezt fontos.
Érdemes több Document Libraryt létrehozni és csak a fontosakat/aktuálisakat szinkronizálni. A többi meg legyen archívban, csak online.
A network drive lassú, ha a network lassú.

Üdv,
Marci

Köszi a figyelmeztetést, ezt így már legalább nem a saját káromon kell megtanuljam.

Csak én hiányolom az MS alkalmazott huppereket az ilyen a postoknál? :)
szerk.: Na, már nem is kell hiányoljam :)
--
♙♘♗♖♕♔

Azt ezt a hibát tapasztaltam:
* elindul a onedrive.exe (vagy akárhogy is hívják)
* elkezdi keresni a változásokat
* ha valamelyik fájl elérési útja túl hosszú, meghaldoklik
* ha újraindítom a szolgáltatást, újra elkezdi keresni a változásokat, és újra elhal.

Mivel a DropBoxnál ugyanezt nem tapasztaltam, áttértem arra.

Fuszenecker Róbert

Valóban, ez is egy zavaró limitáció lehet, amibe tipikusan akkor szalad bele az emberfia, ha meglévő, filerendszerben tárolt könyvtárakat tömegestül és teljes mélységében OneDrive for Business-re mozgat.
Nyilván nem szép a dolog, de azért kezelhető. Legalábbis nekem egyszerűbb volt kezelni, mint amennyi a platformváltás lett volna.

Üdv,
Marci

Az az elsődleges baj, hogy a OneDrive is MS termék, és az operációs rendszer is, amin fut.
Úgy tűnik, nem tesztelték elég alaposan a saját terméküket.

"Nyilván nem szép a dolog, de azért kezelhető."

Mint ügyfél azt látom, hogy nem működik a termék, amiért fizettem.
Napközben számos problémát oldok, nem akarom még otthon is ezzel tölteni az időt. Működjön magától.

Platformváltás: lemondtam az MS előfizetésemet, megvettem a DropBoxét. Anyagot átmozgattam a OneDrive könyvtárból a DropBox-ba, és máris indult a sync.
Nem volt ebben sem semmi bonyolult.
DropBoxéknak sikerült megoldani maximális elérési út problémát, pedig ők még új OS API hívást sem vezethettek be.

És még mielőtt szó érné a ház elejét: jeleztem az MS-nek, hogy nem lesz ez így jó.

Fuszenecker Róbert

Nézted az Angol JustCloud-ot? 2010 óta jelen vannak és (hírek szerint) Google infrastruktúráját használják tárolásra. Lehet havi bontásban is fizetni. De ha két évet előre leszurkolsz, akkor nagy kedvezmények vannak. Pl 6.95 USD/hó-ra kijön a korlát nélküli (bár fájlonként 5 GB limit) adattárolás. Valós tapasztalatom viszont nincs, egyelőre csak jól hangzik.

https://support.google.com/a/answer/6034782?hl=en
"Store as many files in Google Drive as they need, as well as unlimited Gmail messages and Google+ Photos. Users no longer need to pick and choose only the most valuable content, saving them time and worry. (If you have 4 or fewer users in your organization, each user gets 1 TB of storage.)"
Ergo csak akkor, ha öt vagy több felhasználód van - én meg egyedül vagyok.

> Nem volt ebben sem semmi bonyolult.

Az általad leírtakban tényleg nem, de nekem a személyes OneDrive-omban van kb. százas nagyságrendben vannak már a megosztott mappák és fájlok.

Azokat megkeresni, majd mindegyiket egyesével újra megosztogatni Dropboxban, adott esetben a linkeket eljuttatni a címzetteknek, már elég macerásnak tűnik. Nem vagyok benne biztos, hogy erre van automatizált megoldás.

A személyes OneDrive átlag felhasználónak kényelmes.
A OneDrive businesst átlagos használatra használni szerintem körülményes (egy kis regedit szerkesztés, dupla hdd, szinkronizáltnak jelzett mappa, nem szinkronizált elemekkel, hosszú fájlnév probléma, 5000 fájl limit,...). Arra meg felesleges, hogy pár eleve ott létrehozott Office fájlt tároljunk, elszeparálva a többi adattól.
Szóval aki most akar belevágni, esetleg szétnézhet előtte.