T61 manapsag

Kéne otthonra egy olcsó, de jó noti. Használt T 61 -re gondoltam, c2d procival.

Manapság mennyire elég ez a konfig internetezéshez?

Viszi a youtube-ot, a 720-as filmeket?

Hozzászólások

Van egy a családban, szerintem rendben van a gép, még mindig használható.

--
Lenovo E335, LM 17.1 & Cinnamon

A válasz igen, de....
A T61-ek 4-8 évesek már. Ezt vedd figyelembe!

Egy T61-en élek már lassan 4 éve. 720p oké youtube-on is. 1080p már picit szaggatós (yt-nál már abszolút lassú) de a natív 1280x720-as felbontás miatt ugye úgyis a 720p-s videók a nyerők, szóval no problem :)

Amire szoktam használni: fejlesztés (web: html, css, javascript | nem web: C++, Qt, C#, Visual Studio) grafika (Corel Photopaint), általános használat (chrome, winamp, gom player, office eszközök, akármi), virtualizált Linux futtaás (Kubuntu 12.04, 2 GByte RAM-mal, VirtualBox-on)

Ezek nekem tökéletesen mennek. Akár több együtt is.

Én tettem bele egy SSD-t meg 4 GByte RAM-ot, úgy tökéletes. Eredetileg sem volt viszont sok gond vele.

Főleg munkára használok ilyet és ok. C2D, 8GB RAM, sima HDD. Netezés, W7, office, 2-3 futó vmware, HD videónézés, teljesen ok, mindenre. CoD MW3 is elfutkározik rajta mértékkel. Ha nagyon akarnám fokozni, akkor beletehetnék egy SSD-t a DVD helyére.
szerk.
Sokat gondolkoztam rajta mostanában, hogy vegyek valami frissebb i3/i5-öt, de igazából semmi okom rá. Az aktuális igényeim mellett teljesen kielégítő a 4 éves gép. Teljesen ésszerűtlen lenne több pénzt kiadni érte, hogy azt csináljam egy izmosabb gépen amit ez is elvisz. Mióta öregszem, már a birtoklási vágy se hoz úgy tűzbe... :P

Nálam megdöglik a dolog, ha két képernyővel és kiterjesztett Asztallal próbálom használni, gyakorlatilag használhatatlan sebességűre lassul (Quadro).

(Win10 alatt minden restart után disabled/enabled nélkül meghal a wlan adapter, de ezt persze még lehet, hogy javítani fogják)

Viszi. Ha NVidia-s, akkor pláne. A hűtése legyen rendben.

Nekem volt egy T61-em anno, valami 7xxx-es C2D volt a CPU, a videó meg NVidia Quadro NVS valami, asszem G86-os GeForce chip. Windózon hardveresen gyorsított Flash ment szépen, 1080p-ket is elvitt GPU-ból. Linuxon a Flash problémás volt, de ma már szerintem oké.

Integrált videós T61 valszeg strapabíróbb (nincs extra, könnyen kiolvadós chip, nem kell extra hűtés), viszont nem tudom, milyen integrált GPU-kat tettek bele. Ha Intel 4500MHD, akkor azzal már megy a hardveres h264 dekódolás.

Esetleg ha erdekelne egy elegge leharcolt, de kovetelmenyeidnek megfelelo HP NC6400, irj privit! ^^

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Szerintem skip. Nem sokkal többért jóval keményebb gépeket lehet már kapni. Első generációs Core i például, vagy AMD APU-s cuccok.

a kora miatt nem vennék már ilyet. nVidia GPU-st pedig csak akkor vásárolnék, ha a levágott kezemmel akarnának agyonverni.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

ezért érdemes olyan szériát választani inkább, ahol a GPU a processzorba drótozott. ezek teljesítménye már nem olyan csapnivaló (akár Intel akár AMD), és nyilván nem lesznek IRDA állomás alatt újraélesztve.

ez az elgondolás már a gép korát is behatárolja.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A célnak rövidtávon megfelel; ha rögtön veszel mellé 1-2 döglöttet alkatrésznek, tovább is.

nekem volt, 1 évig bírtam, nem ajánlom. a cpu fan pulzál, este nagyon idegesítő. egészen elképesztő helyeken képes recsegni ropogni. inkább egy x200. jobb, gazdaságosabb. viszonylag olcsón van hozzá már dokkoló, és teljes desktop gépnek tudod így használni. sokkal kényelmesebb cipelni, halkabb, hűvösebb stb... szerintem nagyon rossz konstrukció. (vagy akkor már legyen t400, lényeg hogy P-s proci jobb)

de nem ajánlom úgy egyáltalán. a thinkpad név ma már semmit nem jelent kb.

A 14.1"-es T61 ventije nekem akkor pulzált, amikor tévedésből a 15"-ötbe valót tettem bele.
Itt a képen lévő jobb oldali a 15-ösbe való, akkor azt hittem hogy simán csak gagyi másolat, de utána felvilágosítottak:
http://prohardver.hu/tema/ibm_lenovo_thinkpad_topik/hsz_41133-41133.html

Rendesen kitakarított hűtéssel, szolikon sprével kezelt felújított ventillátorral és mx4 pasztával nálam 44 fok környékén van 22 fokos szobában üresben. Terhelve megy 60 körülre. Takarítás előtt 90 fok fölé is ment.

Ha T61-esben gondolkodol, akkor vedd figyelembe, hogy az X3100 "videokártya" már nagyon elavult. OpenGl támogatása közelít a nullához, ha a win által telepített driverre hagyatkozol, akkor ténylegesen nincsen. Ez néha kellemetlen lehet, ha olyan programot futtatnál, aminek kell. A videojátszásba sem segít be a gpu. Igaz, ma már fillérekért kapni broadcom crystal hd BCM70015 kártyát, amivel rá lehet segíteni kicsit. Windows alatt használom, linuxon nem erőltettem.
http://logout.hu/cikk/netbook_notebook_1080p_kepesse_tetele/broadcom_cr…

Viszont már a T400 / T500 generáció is elég olcsó, azokban egyel újabb gpu van, ami már úgy ahogy támogatja a dxva-t is és ddr3 ramot eszik. Dokkolóból ugyanolyan való hozzájuk.
Attól függ mennyi a keret, de érdemes lehet T410 vagy T420 (vagy ha a nagyobb méretűt nézed akkor T510, T520) felé is nézelődni.

Egyébként nálam két 14.1-es inteles T61 fut gyakorlatilag 24/7. Három éves koruk körül kerültek hozzám, azóta már közel 4 éve használom őket. Dokkolóval desktopként is ez előtt ülök két fhd monitorral. Persze sokat segít, hogy ssd és 8GB ram van benne a crystalhd mellett :) Néha azért már érzem, hogy kezd kevés lenni a cpu az erőforrás pazarló mai programok és web mellett. Nemrég egy advanced dokkal kapott gt610 videokártyát az egyik, hogy legyen opengl, de ez inkább érzelmi kötődés miatt volt, mert valószínűleg jobb befektetés lett volna egy t410 gép, mert az barkácsolás nélkül is erősebb (hangos volt a dokkoló ventije).

Nekem egy R61-em van, úgy 5-6 éve. Mostanság ha még van 30 körül meg lehet kapni.

Ami az enyémben van:
- 1440x990
- Nvidia Quadro NVS 140M
- C2D T8300

A kérdésedre válaszolva:
- Netezni természetesen tökéletesen alkalmas. Én Linuxot használok rajta és semmi bajom nincs a netezéssel (mondjuk 30 tab mellett sem érzem, hogy lassú lenne).
- 720p. Ez a kérdés remélem nem komoly. Teszt jelleggel (külső monitoron) BD50et (vagy minek hívják) toltunk rajta, ha jól emlékszem kb 20-30%ot evett a prociból és természetesen simán ment, de szerintem ha volna alkalmas kimenete 4k-t is vinné. Pontosítok: Youtuberól is természetesen lejátssza, de a linux alatt a flash megdoglök, ha magasabbra állítod a felbontást, mint a natív (és kb "szürke zaj" a vége)
- Korlátozottan (a quadro kártyához mérten, pl fallout 3-mal jól el lehet játszani rajta) alkalmas játékokra is.

FathoM

A fullhd videó lejátszáshoz ezek szerint tudja használni az nvidia gpu-t. Win alatt elvileg tudja a dxva-t, de a 128MB Vram miatt a gyakorlatban vannak problémái, bár ez flash video alatt jellemzőbb azt hiszem. Proci erőből is elmegy ezzel már a fullhd, de azért megdolgozik vele.

A 4k felbontáshoz gyenge a proci, max képregényt látnál. Nekem is t8300 van az egyik gépben. A hw gyorsítás sem támogatja ezeknél a régi gpu-knál a 4k módot.
Egyébként a 8500M gpu quadro változata ez.

Én inteles t61-et használok, két fhd kijelzőt simán meghajt, ha csak programok megjelenítéséről van szó.

Én X61-el nyomulok, Intel VGA-val, kapott egy 250es SSD-t meg 4 giga RAMot. Hétköznapi felhasználás alatt nem tudtam megakasztani a rendszert, pedig az iTunesomba 50giga zene van, Chromeba 20 fül, segédprogramok, stbstb. Egykét évet még tuti elbír. Ventilátort polcold be, ebayről egy ötösből megvan.

A quadros egy időzített bomba, előbb utóbb be fog dögleni. A t61-be még ddr2 ram van és elég gyenge a proci is, az intel gpu is nagyon gyász. T400 abban a proci és a gpu is jobb valamivel és ddr3, de inkább T420 az még évekig jó lesz, a T410 nem akkora ugrás a T400-hoz képest.