Microsoft korrupcióbotrány Romániában

Hozzászólások

Elég piti! Átszámolva 13 000 000 000 HUF, azaz 13 Milliárt forint.
Nálunk 35 Milliárd forinttal húzták le 2008 -ban az adófizetőket és senki semmit nem tett ellene.
Akkor még 240 HUF körül volt az Euró. Amerika sem vizsgálta a korrupciós szálakat, és nem tiltott ki senkit sehonnét.

Nálunk 35 Milliárd forinttal húzták le 2008 -ban az adófizetőket és senki semmit nem tett ellene.

egy ember megpróbálta a nyilvánosság előtt, személyesen is felelősségre vonni Ballmert, meg az istenadta nép figyelmét felhívni a problémára: https://www.youtube.com/watch?v=yunN9arNDaU

Szerintem zoldsegeket beszelsz, Mr. tojasdobalo. Nalunk kotottek egy keretszerzodest, amivel tobbek kozott legalizaltak egy rakas lopott szoftvert a kozszferaban, beleertve az oktatast, ahol mar amugy is massziv kedvezmenyek voltak (nem csak a Microsoft, az IBM es mas cegek is igy dolgoznak). Tudtommal szo sem volt a piaci artol felfele elterestol, de javits ki, ha tevednek.

szerinted nagyorgy a "Mr. tojasdobalo", vagy kinek is címezted a hozzászólásodat?

tisztában vagyunk vele(?), hogy jogilag miként működnek az "ilyen üzletek",

nem általánosan a Microsoft ellen vagyok (DOS-t is vettem anno, meg Windows 98-at is, meg XP-t is, meg 7-est is), de szerintem nem voltak "korrektek", hogy finoman fogalmazzak, és tisztában vagyok azzal is, hogy nekik sem a nyuszika tojja a pénzt, az legfeljebb csak "tojást tud", nyilván a legnagyobb profitra törekednek...

Ha jol emlekszem, volt itt par thread Ballmer latogatasa kapcsan, ahol nevesitettek is egy bizonyos forumtarsat. Magat a szerzodest nezve amennyire tudom mindket fel huzta az idot az alairassal, hogy a szamara legkedvezobb kondiciokat kapja. De ez nagyon nem azt jelenti, hogy a piaci ar fole mehetett volna a Microsoft, szoval a magyar es a roman szerzodeseket parhuzamba allitani pusztan demagogia. En egyebkent otthon nem hasznalok Microsoft termeket, talan meg a C128-asom basic 7.0-ja volt az utolso, ami toluk szarmazott (meg DOS-bol is DR/Novell/Caldera, ill. IBM verzioim voltak), szoval tavolrol sem lehet azzal vadolni, hogy mellettuk allnek. Mondanal bovebbet, mi volt annak idejen az inkorrektseg a Microsoft reszerol?

Azt is kivizsgálták :P Egyvalakiről kiderült, hogy rajta a listán Ő most perel (mondjuk a miért része kérdéses)
A többiek lapítanak (mint az a bizonyos a fűben) mert azt nem lehet elvárni, hogy x tisztviselő érintettségéről nyilatkozzon (én pl. az első kérésre szívesen postáztam volna, az akkor még aktív beutazási engedélyem).

Az Alstom most kapott félmilliárd dolláros büntetést USA-ben korrupcióért. Metrószerelvényei miatt ugye nálunk is ismerős az Alstom neve. A Siemens neve is korrupció szinonim szava Amerikában.
De az amerikai multik sem jobbak, külföldön sportot űznek a korrumpálásból.
Nelson Mandela élete végéig ki volt tiltva Amerikából. Ebből akkor mi következik? USA egy náci birodalom?!

Amerika sem vizsgálta a korrupciós szálakat, és nem tiltott ki senkit sehonnét.

Hivatalos policy, hogy ők akkor foglalkoznak a korrupcióval, ha vagy náluk van, vagy amerikai cég kerül miatta hátrányba. Nem misszióról van szó, hanem a saját adófizetőik érdekeit védik. Egyébként nem gondolják úgy, hogy az ő dolguk lenne.

Brühühühüü... mennyi pazarlás.

Ami eszembe jut:

Az USA 500 millió dollárra bírságolta az alsotm céget külföldön !!! végzett korrupciós tevékenységéért, ami ellen nem is fellebbezett.

Magyarországon minden új metrót az alstom szállított :D

Az USA gyakorlata, hogy is mondjam, eleg egyedi. Bizonyos osszeget befizetsz az allamkasszaba, es maris minden rendben, kulonben jol betartanak az erintett cegeknek - igy aztan ha a piacukon akarsz maradni, akkor legfeljebb alkudozol a buntetes mertekerol, de nem mesz birosagra.

Szerk: ez ugy ertendo, hogy ha barhol a vilagon gyanuba keveredik egy az amerikai piacon is jelen levo ceg, akkor az amerikai szovetsegi hivatalok azonnal perelhetik az amerikai birosagokon, nem szukseges, hogy tenylegesen naluk tortenjen a cselekmeny.

valahol volt erről egy cikk, hogy az USA folyamatosan perli a brit, kanadai, francia gigacégeket, hogy az ő belső hazai piaci verseny érdekeiket sértik és valamelyik nemzetközi bíróság mindig az USAnak ad igazat, ezért ezek a cégek inkább peren kívül egyeznek meg. Így erőlteti rá a saját termékeiket más országokra.

Ebből nekünk annyi sz*vás volt, hogy csak.

Miután keresztülvertük a Win8+Office2013 upgrade-et (szept-okt környékén) és már kértük a 8.1-et (amire nagy csend volt a válasz), februárban jelezték, hogy bocs, lejárt a keretszerződés, tessék visszatenni az eredeti Windows-okat (nagyrészt XP, Vista).

Már rég lezajlott, tavalyi ügy. Igen, tényleg visszatettük.
Nyilván a 2012 licenc is repült, nálunk Samba szerver viszont sokan szépen végigcsinálták a telepítést, domain konfigot, stb, stb.

Itt most az a divat, hogy a politikusokat sorra kísérik be, egyesek már ülnek, mások (még) nem. RMDSZ-ből még csak egy, nagyon várom a következőket. Szerintem bánják már hogy mellőzték a börtönök modernizálását...

Állítólag a román börtönök sokkal liberálisabbak mint a magyar börtönök. Nem skandináv szint de például civil ruhákban lehetnek a rabok. Persze mostanában a dokumentumfilmek is néha elfogultak. De akkor ezek szerint várható, hogy Ponta skandináv modell bevezetését fogja sürgetni börtönreform keretében? :)

Hat igen, elert ide is a hire ennek. Regota vizsgalodnak ebben az ugyben, jopar ember mar a sitten csucsul, kozottuk a roman politika kurvaja is.
A gond csak az, hogy ezek az emberek ugyesen bevonulnak, leulik azt a 3-4 evet, kijonnek tisztara mosva, egyesek szemeben meg hosokke is valnak es elnek tovabb mint hal a vizben. Jaa es azt ne is mondjam, hogy a sitten olyan mintha szallodaban laknanak. Van TV, internet, egyesek naponta blogolnak odabenntrol, masok konyvet irnak es jopar honappal csokkentik a buntetesuket, stb.

--
FeZo

Romániában mostanában nagyon kemény korrupcióellenes ügyek mennek, tisztul a közélet, a politika, minden. És ezt látják, értékelik nyugaton is.
Mivel az ilyen megtisztulás előfeltétele egy ország nyugati integrációjának, hamarosan ez az ország is elszáguld mellettünk minden fejlettségi mutatóban.

Fura. A felsorolt korrupt cégek között mit keres a rég felvásárolt Compaq?

+1

Tudok olyan lefoglalt laptopról és kirótt (akkoriban még) apehos büntiről, ahol a totalcommander/winrar/akármi lejárt próbaverziója miatt ugrott a hatóság. Pedig ott is csak az EULA tartalmazza a korlátozást, maga a program nem.

Tanulság: attól, hogy valami elindul a gépen, még nem legális. :)

1) Tudomásom szerint az ingyen frissítési ajánlat csak az otthoni felhasználókra vonatkozik.

2) Az általad linkelt cikk téved. Úgy tudom, a mostani állás szerint technikailag lehetséges lesz frissíteni a kalózpéldányokat (abban az értelemben, hogy nem lesz akadályozva a művelet pl. eredetiség-ellenőrzéssel), viszont a frissített rendszer ettől még nem lesz legális.

-- a Microsoftnál dolgozom

Jaja, már legalább egy hónapja ott vagyok.

Egyébként a cégen _kívül_ van káosz a témában: sehol nem olvastam hivatalos állásfoglalást, ami szerint jár a licenc az upgrade mellé. Ezt én csak jó képességű újságírók tollából olvastam, akik erre következtettek.