Egy újabb "milyen notebook-ot vegyek" téma

Arra adtam a fejem, hogy veszek egy notebook-ot. Viszont eléggé bajban vagyok, ugyanis eddig csak asztali gépem volt. Amire kell, elsősorban CAD, viszont az sem baj, ha a kijelző natív felbontásán megy a Diablo3 is (ritkán, de azért játszom). Elég sokat nézelődtem, de az az igazság, hogy nem találok az igényeimnek megfelelőt (lehet vissza kellene vennem).
Tehát az én szempontjaim:

  • max. 300k 350k HUF
  • 17" vagy felett, lehetőleg fullHD és matt kijelző
  • valami Nvidia kártya, ami elviszi
  • i5 vagy i7 processzor
  • lehetőleg alu, vagy alu borítás
  • relatíve gyors HDD vagy SSHD

Lehet az én igényeim túl nagyok, vagy a pénztárcám kicsi a fenti igényekhez. Amiket nézegettem, Dell Inspiron 7737 (itt nincs fullHD, és fényes a kijelző + 5400 RPM a vinyó), Lenovo IdePad Z710 (fényes kijelző, műanyag ház), ThinkPad E540 (15,6"-os kijelző). Hozzá tartozik, hogy Dell és Lenovo párti vagyok inkább, esetleg HP, Asus-tól kiráz a hideg.

Javaslatokat várok, esetleg indoklással is, ha nem nagy fáradtság.

Hozzászólások

Az előző "milyen notebook"-ot vegyek témákat átnyálaztad.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

Igen át, de nem sok okosság derült ki belőlük. Pl. ami lejött: a Lenovo-k már nem olyan jók, mint a régi ThinkPad-ek, és állítólag szar a szerviz; ha az ember munkára akar gépet (némi játékkal), akkor vegyen gamer gépet (MSI Leopard, Lenovo Y50-70). Nem értem a gyártókat, komolyan. Ahogy a régebbi témákban is írta az egyik kolléga, mintha direkt rájátszanának a gyártók, hogy ne lehessen eladni. Jó példa a Dell 7737, 300k HUF pénzért csak egy satnya 1600x900-as csillogós szutyok kijelző fér bele? Ja van fHD-s, de az meg tapizós... Minek? Nem tapogatni akarom a laptopot, idióták. Vagy volt egy másik Dell 200k+ és beleraknak egy szaros 10/100-as hálókártyát, a mai világban nem fér bele egy gigabites, ne már...

google kereses: desktop replacement laptop

A Dell XPS M2010 lehet jo lenne neked, de mar nem gyartjak.

---
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ha Dell, nézd meg inkább a Latitude vagy Precision sorozatot. Utóbbi mondjuk valószínűleg csak használtam fér bele, esetleg refurbished.

Gaming nativ felbontasban - en szinte soha nem toltam nativban, nagy monitorokat hasznalok olcso vidkarival, szerintem nem ront a jatekelmenyen a nem nativ felbontas, ha a jatek erdekes.

"lehetőleg alu, vagy alu borítás" - ha nem full alu a haz (a la mbp), valoszinuleg meg annyira sem lesz massziv, mint egy komolyabb magnezium-otvozetbol keszult vagy szenszal-erositesu laptop, de cserebe legalabb fog feltunoen kopni-karcolodni.

"relatíve gyors HDD vagy SSHD"

Nem egy kategoria a ketto, inkabb rakj rendszerlemeznek egy SSD-t a nagy nagy hdd melle.

Szerintem nezz hasznaltat.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ideapadek a gari miatt felejtősek. Szerintem E540, az egész normális gép, meg ilyen félüzleti. A dell consumer gép, azt szerintem inkább ne.

Thinkpad E540-em van, csak ajánlani tudom. Az egyetlen ami (számomra) borzalmas rajta az a touchpad, de nagyon jó kis gép.

Sub

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Úgy látom 2 gyártó felfogta, hogy nem csilli-villi kijelző kell. Az MSI GE70 Apache és Acer Aspire V Nitro laptopok szinte kivétel nélkül teljesítik a fentebb leírt követelményeket. Viszont egyik gyártó termékeit sem ismerem. Vélemény?

Az Acer V szériájának a kialakítása nagyon hasonló, én pedig pont emiatt vettem meg a V3-ast. Billentyűzet tulajdonképp megegyezik egy asztaliéval. A numerikus rész pont annyira különül el amennyire kell, a gombok sincsenek összekavarva vagy nyomorítva, magyar billentyűzettel a bal hosszú 'shift' lett kettéosztva az 'í' miatt, ami szerintem jó megoldás, az enter balranyúló részéből pedig az 'ű', ez kevésbé jó, de még nekem is szokható, aki amúgy nagyon vaskalapos billentyűzet témában. CADnél gondolom a shortcutok miatt a kiosztás fontos lehet. Az 'Ins' 'Del' 'Home' Pg Up''Pg Dn' 'End' ebben a sorrendben van egymás mellett a jobb felső saroknál, a numerikus sziget felett. Ezt néha még mindig keresem, de még mindig jobb mint a többinél. (FN+akármi pl.)

A tuochpad is klasszikus kialakítás, kicsit mélyül, nem túl recés vagy túlsima, két fizikai gomb, görgetősáv. Használhatóbb mint a legtöbb túldesignolt darab. Bár az is igaz, hogy én utálom ezt a technológiát és leginkább ki van kapcsolva. Talán ha fél órát használtam, addig jónak tűnt.

Ezen kívül, ezek a gépek szépek, kinézetre igényesek. Működésben, annak ellenére, hogy ez nem a felsőkategória, nincs vele gond. Hardveres fagyás még egyszer sem volt, pedig terhelem rendesen. A közel két év alatt átlagban napi 10 órát van használva, ezalatt talán négy nap nem kapcsoltam be.

Nem tudom ezek mások-e a Nitro-ban, sajnos valszeg nem. Az Acer évek óta ugyanazt az igen szar hűtéstípust használja. A kb. 12 éves Travelmate-ben is utáltam, hogy alul úgy a bal oldal harmadánál alulról szívja be a levegőt, ami ölbevéve pont a comb vonala. Ha puhább felületre, pamlag/ágy takarójára, szőnyegre rakom, raknám, azok ezt teljesen befedik. Ilyen esetekben gyakorlatilag megszűnik a hűtés, a venti meg erőlködik. Utóbbi nagyobb terhelés alatt, vagy bármikor amikor az Nvidia be van kapcsolva erősen hallható is, mert a venti kicsi, csak úgy süvít kifelé a levegő. Igaz, legalább csak átlagosan melegszik.
Szintén nem tudom abban is megvan-e, legnagyobb teljesítményre csak akkor képes, ha hálózatra van kötve, és az akksi teljesen fel van töltve. Persze ez csak ritkán vehető észre, leginkább a legújabb, még optimalizálatlan, patcheletlen játékoknál, vagy nem a saját 90 Wattos tápjával. Renderelés közben nem. Ilyenkor az akku úgy az egynegyedére képes, de ez szerintem normális.
Valószínűleg a Nitronál már nincs az a probléma ami nálam; Rendkívül puha, gyenge anyagból van, bár láttam ennél rosszabbat, pl. asus. Azok törnek is. Kikopott egy ponton az akku, a kijelző pedig... De ezt leírtam már korábban ide. Ott van a garanciáról is pár sor.
A beépített hangszórók felé Professionally Tuned, meg Dolby Home Theatre van írva. Ez pont az ellenkezője. Valamivel jobb egy Sokol rádiónál, talán mert stereo. No meg halk is. Fülessel, hangfalakkal tényleg jó.

Összegezve, az én 160E körül kategóriámat akkor verte, 300 körül viszont nem tudom. Ha azon a venti más kialakítású, (kép alapján pár centivel van arrébb) a billentyűzet ugyanaz és keményebb a fedlap akkor kérdés nélkül venném, de ha csak egyik hiányzik akkor passz.
Talán a lenézett Fujitsu, mert az egykori ordenáré hibás cuccok miatti bosszankodás helyett, mostanában a hosszú évek mellett is problémamentes élet az ami jellemzi a tulajdonosait.

Mellékesen a crystal kijelző nálam pont előny, sokkal szebb képet ad. Ha tükröződik, akkor más szögbe állítom. CRT-nél egyik sem volt matt, tudtunk vele élni. De ez már más téma.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nagyon köszönöm, hogy megosztottad az Acer-es tapasztalataidat. Egyre inkább a Acer Nitro felé hajlok. Ha jól olvastam a hűtést megoldották, a tesztekben nem nagyon tapasztaltak melegedést. Ebben tényleg megvan minden, minőségre meg nem hiszem, hogy gyengébb lenne az Asus-nál, vagy az MSI-nél. Fujitsu is szóba jöhetne, de ők valamiért nem nagyon preferálják a dedikált videókártyát, főleg ebben az árban.
Kinézetre még a Dell-ek tetszenek, de túró a fülükbe. Az Inspiron 7737 meg 5748-49 nagyon pofás, de több helyen is sántítanak sajnos, leginkább kijelzőben.

Nem tudom melyik Fujitsu típust használ az egyik barátom, de abban egy dedikált Nvidia van. Úgy emlékszem 610-es 1 giga memóriával. Nálam az 630, és 2 gigás. Ezen kívül a hardvere hasonló volt, amíg ő ki nem cserélte az i3-ast egy i7-esre, meg a HDD-t egy SSD-re, plusz rakott bele egy erősebb hűtést. Ennek ellenére az enyém olcsóbb volt úgy 30E-rel (tehát az övé 200 körüli). Az nem wide, és numerikus rész sincs rajta. Neki pont nem hiányzik, de nem is szerkeszt sokat. Az sem csúnya és matt a kijelző, ami neki is kitétel volt. Majd rákérdezek mi a pontos száma.

Fent még írtál lehetséges i5-ről is. A környezetemben az összes i3 veri az i5-ösöket írott tesztek alapján. Szintén a Fujitsus barátom egy ideig berakott egy i5-öt, és semmivel nem lett gyorsabb a gép, elmondása alapján inkább lassabb lett. Utána cserélte i7-re. Az i5 valami olyan vadhajtás lehet mint anno a P2-esek. Mindet verte a P1 233 MMX-em :) Igaz akkor az elkúrt olcsó slotos tokozás is beleszólt, itt valszeg túlbutították a gyártás során elcseszett i7-eseket. Annyira már nem vagyok otthon hardverben mint akkor, így ez csak fikció.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Esetleg HP Probook 470 G2-t nézted már? FullHD 17,3" matt kijelző van, i5, alu borítás. Hátránya, hogy AMD Radeonos.