Nem kell a Lollipop

Fórumok

Par napja a telefonom mindntalan jelzi, hogy megerkezett ra a Lollipop update. Mar lattam milyen es semmi pozitivat nem talaltam benne, ezert nem akarom telepiteni. Van valami mod arra, hogy az ertesitest kikapcsoljam vagy rootolni kell a telefont?

Hozzászólások

Nekem nagyon bejon (nexus 5-on es 9-en). Gyorsabb es sokkal szebb, letisztultabb, atgondoltabb, szerintem hatalmas elorelepes ez az android eleteben.

Nekem Nexus 7-en egyaltalan nem jott be, igy kerult ra Cyanogen. A legidegesitobb volt, hogy par nap utan a bongeszo (mindegy melyik, Chrome, FF es Dolphin) szaggatni kezdett.
Masik dolog, mikor a feher alapu billentyuzet, foleg sotetben, felugrott olyan volt, mintha valaki egy reflektort tolt volna a kepembe.

--
FeZo

Javult, de még mindig megakad egyszer-kétszer annyira, hogy felhúzom magam, és előveszem a laptopomat. (Pedig tavaly pont fordítva volt még, alig kapcsoltam be a gépet).
Lehet végül hw-t fogok frissíteni, csak most májusban költözök, addig nem kellene nagyobb kiadás.

Juteszembe, lehet, hogy ez részben azért van, mert kb a lollipop frissítéssel egy időben váltottam firefoxról chrome-ra minden platformon.

Éppen készültem felrakni a cm-et, mikor észrevettem, hogy megjelent az 5.1 (pár órája). Kap egy utolsó esélyt.
Állítólag ez volt a fő oka a lassulásnak:
https://github.com/Elluel/android_frameworks_base/commit/da2133d046e59b…
https://github.com/Elluel/android_frameworks_base/commit/e30ccdbeac2c53…

Azért én nem vagyok annyira elájulva mindentől.

Gyorsabbnak nem mondanám. KitKat-en is be lehetett kapcsolni az ART-ot, pont ilyen gyors volt. Sőt, a Lolli a sok animáció miatt lomhábbnak tűnik. Nincs olyan, hogy ráböksz valamire és azonnal reagál. Pl a menükben egy menüpont korábban csak simán színt váltott, most végigfut a menüpont hátterén egy animáció (gifen lassítva). Szerencsére a developer menüben állítható az animációk sebessége. De a kitkat valahogy "pattogósabb" volt.

Szebb - ízlések és pofonok, nekem a régivel sem volt bajom.

Átgondoltabb: hát. Néhol olyan átgondolt dolgok vannak benne, hogy néha a hajam égnek áll.

Pl a hívás history-ban korábban egyszer kellett kattintani, hogy az adott kontaktot visszahívd. Most első kattintásra lenyílik -szépen animálva- a kis kártya és megjelenik 2 gomb, hogy hívni akarsz vagy az adott hívás részleteire vagy kíváncsi. Egy tök felesleges plusz művelet, plusz kattintás.

A másik amiért "rajonganak" a felhasználók, hogy berakták ezt az új interruptions rendszert (amivel megmondhatod, hogy mondjuk most egy óráig nem zavarhat senki, csak a kedvenc kontaktok), ami amúgy egész jó lenne, csak a nagy átgondolásban megfeledkeztek olyan apróságkoról, hogy a juzerek -meglepő módon- a hangerő gombbal szeretnék teljesen lenémítani a telefont (ahogy korábban is). Most meg ezt nem lehet, mert a hangerő le gombbal csak rezgésig lehet lemenni, a teljes némításhoz még külön tapicskolni is kell.

A recent apps is elsőre nagyon tetszett, mert nagyon szép, frankón lehet pörgetni a futó appok előnézeteit, de igazából használhatóságra majdnem rosszabb, mint a régi megoldás.

Persze vannak jó dolgok is, az pl nagyon tetszik, hogy ha mondjuk böngészés közben hív valaki, akkor nem veszi el a fókuszt a böngészőről és nem dob be egy fullscreen hívás képernyőt, hanem csak a képernyő tetején jelzi a bejövő hívást egy kis diszkrét popupban.

"hívás history-ban korábban egyszer kellett kattintani, hogy az adott kontaktot visszahívd."

Mennyire is utáltam, amikor csak sms-t akartam visszaírni az illetőnek, rányomtam, és elkezdte hívni... :)

Nagyvonalakban egyetértek, de még pár hónap, pár alverzió, és ezek ki fognak pörögni. A lollipop egy nagy váltás volt, még nem kiforrott eléggé, de a mögöttes koncepció jó.

"Mennyire is utáltam, amikor csak sms-t akartam visszaírni az illetőnek, rányomtam, és elkezdte hívni... :)"

Szerintem a call history-ban ez a normális viselkedés :)

SMS-t írni most sem tudsz onnan. 2 opció jön elő ha ráböksz valakire: call back és details.

> Szerintem a call history-ban ez a normális viselkedés :)

Hát öh... a call history-ból azért én szoktam intézni pár dolgot, pl.:
- SMS (visszahívlak később)
- mentés kontaktként (felhív valaki ismeretlen számról, elmentem a telefonkönyvbe)
- visszahívás
- szám blokkolása

Hirtelen ezek a legtriviálisabbak jutnak eszembe, de már így is a visszahívás csak egy a sokból.

A szám blokkolásán kívül ezt most is mind meg lehet oldani a call history-ból, nem erről van szó, csak arról, hogy mi az alapértelmezett viselkedés az első kattintásra. Eddig ez a visszahívás volt (kérdés nélkül), most ezt megváltoztatták és egy értelmetlen menüt kapok (visszahívás + részletek).

De ugyanitt ha az adott -akár ismert akár ismeretlen- kontakt fotójára/ikonjára kattintok, akkor bejön az adatlapja, ott már bármit meg lehet vele csinálni, pl kontakt mentése, sms írása, ismert kontakt esetén az összes elérhetőség, akár navigációt is indíthatsz innen ha van mentve cím.

Ezt értem, csak szerintem baromira nem intuitív. (Hasraütésre) többször nem akarom a számot visszahívni (és választok a másik 3+ opcióból), mint igen.

Én azt szeretem, ha a bejegyzés bármelyik részére rákattintva bejön a kontakt/szám adatlapja, és a lehetőségek. Ne érts félre, az általam használt mobil sem így csinálja, de attól még ez tetszene.

Volt az egyik régi, talán motorola telefonomon egy olyan, hogy a név után volt egy sms, meg egy telefon ikon. Ha az SMS ikonra nyomtam, akkor sms-t írt neki, ha a hívás ikont, azonnal hívta, ha meg a névre, akkor jött be a menü minden más opcióval. Ez a két ikon fixen a képernyő jobb oldalához volt igazítva, mint itt: Kép

Látod, nem vagyunk egyformák. Számomra azért szimpatikusabb a menü, mert lehetőséget ad megfontolásra. Főleg jó ha nem vagy biztos abban, hogy mi történik a telefonszám megnyomásakor. Inkább jöjjön be egy menü amikor nem várom, késleltetve 2 másodperccel, mint kezdjen el egy műveletet a telefonom, amikor nem várom.

Ezt értem ,de szerintem akkor sem feltétlenül jó egy android 1.0 óta megszokott dolgot így megváltoztatni.

A másik, hogy akkor legalább tennék egységessé a viselkedést mindenhol. Ennyi erővel a fő híváslistában is rákérdezhetne, hogy mit akarok. Ha bemész a "tárcsázóba", akkor ugye legfelül egy csíkban ott az utolsó hívás, ide is kirakja a call history utolsó elemét. De ha itt ráböksz, akkor egyből hív. Ha alatta a kedvenc kontaktok fotóira kattintasz, akkor is egyből kérdés nélkül hív. Ha ellapozol jobbra a call-history-ra, akkor ott már kattintásra nem hív egyből, hanem kérdez.

Sőt, mégjobbat mondok: magán a call history oldalon is ott van legfelül a legutolsó hívás "kártyája": ha arra kattintasz egyből hív. Ha alatta a listában ugyanarra a hívásra kattintasz, akkor kérdez: screenshot

Android 1 óta már többször megváltozott a működése. Vendorok különböző android verziói sem egységesen viselkednek, szerintem nem probléma hogy ha valami jobb irányba változik. Az, hogy rákérdez szerény véleményem szerint felhasználóbarátabb, mint ha cselekedne akkor amikor nem feltétlenül várod.

Bár ahogy írod, tényleg nem teljesen logikus :D Abban még megtalálni a logikát hogy a tárcsázóban közvetlenül tárcsáz, a többin pedig rákérdez, de az tényleg hülyeség hogy a híváslistában a kártya másképp működik.

Azért remélem a köv kiadásra ezek a problémák nagyjából kihullanak.

"Android 1 óta már többször megváltozott a működése."

Android 1.5 óta vannak androidos telefonjaim, szerintem ez a call history viselkedés konkrétan most változott meg, eddig mindig 1 klikk volt a hívás.
Nem nagy dolog persze, meg lehet szokni, csak engem az ilyen apróságok szoktak bosszantani.

Engem az bosszant(ana, ha droidos telefont használnék telefonálásra), hogy mi a faszért nem lehet 2015-ben végre odáig eljutni, hogy ezek a dolgok settingsben állíthatók legyenek. Értem én, hogy szovjet borotválógép, meg hogy csak eleinte nem egyforma az emberek feje, de akkor is...

altalaban tobbet kell potyogni. a zarolas feloldasahoz eloszor huzni kell a nyomorult lakatot, ez nekem ilyen 'you lost me at hello'-elmeny volt.
amit a hivastortenetrol leirtal, kb. 30 masik helyen is van, az ember nem tudja, hogy ha egyet bok, akkor lenyilik meg harom ful, vagy kapasbol disztroj lesz.
es sokkal, de sokkal kevesebb informacio fer el a kepernyon. a GMail app-ban 6 emailt latok a listaban, gondolom ketmilliard telefonbol masfel milliardon kb. 2 uj uzenet van hetente benne, meg biztos le van A-B tesztelve, de engem felb*sz.

Kinek mi a kevés. Pl. Ha folyton utazó ember lennék, akkor kb 4 GB-ot simán elvihetne az offline működő navigációhoz a térkép - és ez még csak Európa. Ha sűrün veszem fel HD-ben a gyereket amint koncertezik, az se kevés. Sok képet lövök a fényképezőgéppel, és jobb szeretem a telefonon tárolni FLAC-ban azokat a zenéket, amiket szeretek hallgatni. Vagy szó nincs "szeretet"-ről, szimplán csak lusta vagyok minden utazás és koncert előtt és után elszöszmötölni az ilyesmivel - no akkor marhára nem mindegy, hogy mennyi az annyi és bővíthető-e.

Igazából nem a cserélhető, bővíthető tárhely (sdkártya) hiányzik, hanem az alapból megfelelő mennyiségű tárhely.
Hogy miért árulnak még 16GB-os bővíthetetlen nexus5-öt (amiből ugye 12 használható, de kell a flac, meg fullhd videozás, meg 8mpix, elfogy hamar), miért nem 32GB a minimum és hol vannak a 64 (128?) gigás nexusok.

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."

Beállítások/Telefon/Alkalmazások/Rendszerfrissítés -> Letiltás

Ha neked nincs ilyen, akkor áruld el, hogy milyen készüléked/Android verziód van, és akkor talán tud segíteni valaki.

Kiegészítése: Nem rootolt a telefonom. :-)

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

OFF: melyik Moto G? Nekem XT1039 van de nagyon nem akar jönni a Lollipop, pedig én várom :/

"Root kell hozzá, utána:
https://play.google.com/store/apps/details?id=cn.wq.disableservice

A system fülön kiválasztod a Google play szolgáltatásokat és System Update Service elől kiveszed a pipát.
(van akinek a Google szolgáltatások keretrendszere fülön is ki kellett venni a pipát a system update service elől, esetleg a chekinservice és az event log service elől is)
A cache mappából törlöd a letöltött updatet. Reboot."

"Az Android 5 Lollipop-ra való frissítés megkezdődött. Egyelőre csak az XT1032 GPe (Google Play edition) verzióra érhető el az OTA 5.0.1 update.
Fontos! Nem javasolt belakott rendszerre frissíteni!
Az OTA frissítés feltétele, hogy gyárinak látszódjon a telefon, hogy felmenjen automatikusan a frissítés. A root-olás jelenléte már kizáró ok, ezért (is) kell alapra visszatenni. A bootloader-t nem lehet gyárira visszaállítani, mert a feloldáshoz eleve a motorola oldalán kell(ett) unlock kódot intézni. Ami egyszer unlocked, az az is marad, de ez csak garanciavesztést jelent, a frissítések ettől függetlenül felmennek (és ugye ez az alapfeltétele a root-olhatóságnak is)."

Minden infó innen:
http://prohardver.hu/tema/re_motorola_moto_g_nekunk_is_kene/friss.html

Kb nálam is ennyi amit bír, hasonló a használat is. Két napban 1-2 nem hosszú hívás, megnézem párszor az emailjeimet wifin, némi netezés meg zenehallgatás kb 20perc/nap. Nem a telefonon élek de a kitkat hasonló használattal lehúzta egy nap alatt, az kb konnektortól konnektorig bírta akkun.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Lehúzod a notification bart.
Ott az update-re hosszan nyomsz(Magára az ikonra).
Kijön alkalmazás infó.
Clear data.
Force close application.
Disable application.(Ha engedi.)
Ha nem engedi vagy kivan szürkítve a disable application, akkor amíg nem indítod újra a készüléket és/vagy nem telik el elég idő (4-6hét) akkor nem fogja ezt jelezni.
Esetleg notification disable ha van ilyen opció.

Nexus 4,5 es 7-en eddig pozitiv a tapasztalat, valamivel gyorsabb is, de erezhetoen/merhetoen jobb lett az aksi ido (pl a Nexus 4-emen 4.4-gyel a nap vegere orultem ha 15-20% maradt, Lollipop upgrade utan rendszeresen 40-60% maradt a nap vegere.

Igen van: csereld el valaki maseval, akinek a telefonjara sosem fog kierkezni a Lollipop update (ilyet konnyebb talalni es o is orulni fog a te telefonodnak, mert az a ritkabb, ami megkaphatja)

Azért annyira nem nehéz az akksi időt tesztelni, és a gsmarena elég régóta csinál ilyen teszteket.

Azon nem nagyon lehet vitatkozni, hogy leteszed az asztalra 2 nexus5-öt, egyiken kitkat, másikon nyalóka, és leméred, hogy azonos körülmények között (pl full fényerő, wifi/gsm kikapcsolva) mennyi ideig bírnak loopolva egy fulhd videót lejátszani. A KK 6 órát bírta, a Lolli 5-öt. A többi teszt ugyanilyen egyszerű.

Pont ezt mondtam.

"It is worth noting that this test was conducted on Android 5.0, and the Android 5.0.2 update is now available for some devices and said to bring a lot of bug fixes and improvements to make system performance more reliable. What effect this has on the overall battery life remains to be seen, but I suspect that, even with 5.0.2, these devices won't show an increase in battery life like Google told us it would."

Frissítettem android 5-re, de megbántam. Az sdxc kezelése rémálom lett, a beépített fájlkezelőt kivéve minden program csak a saját könyvtárába írhat, és ha egy programnak nincs könyvtára (legalábbis nem találtam), akkor azzal nem lehet letölteni/elmenteni semmit se. Erre van vmi megoldás?

Szerk.: másik nagyszerű és gondolom sokak által várt fejlesztés, hogy kb. 800 MB helyett min. 1,5 GB ramot fogyaszt, szerencsére nekem 3 GB van. Ezentúl min. 3-4 GB rammal kell telefont venni, pusztán azért, hogy az OS egyáltalán elinduljon rajta. :D Következő frissítéshez viszont valószínűleg a 3 GB is kevés lesz, szóval inkább ki se próbálom majd. Még a windows se fogyaszt ennyit (legalábbis pc-n).

Van egy ismert rendszergazda betegség, amikor jön és veri az asztalt, hogy van a szerverben 8GB memória és az alkalmazás majdnem 8GB memóriát használ és ez tűrhetetlen...mennyit használjon, kopik az a memória, ha van benne adat? :)

Elvárom a telefonomtól is, hogy ha van benne 3GB memória, akkor használjon is el 3GB memóriát... szépen látszik például, hogy van 8 aktív alkalmazásom és 38 inaktív alkalmazásom, ami cache-ben van, szerintem ezeket is a rendszer részeként gondolod.

"Az sdxc kezelése rémálom lett, a beépített fájlkezelőt kivéve minden program csak a saját könyvtárába írhat, és ha egy programnak nincs könyvtára"

Ezt viszont nagyon idióta módon sikerült megoldani a Google-nek (4.4.x verziónál kezdődött, aztán 5.x kicsit még csavart rajta).

"...hogy van 8 aktív alkalmazásom és 38 inaktív alkalmazásom..."

Ha az a kilencedik alkalmazás benne van abban a 38 alkalmazásban, ami inaktív, akkor az nagyon jó.

Ha nincs, akkor meg érvényteleníti az inaktivált alkalmazást (közel nulla erőforrás) és betölti a kilencediket, vagyis nagyjából ugyanott vagy, mintha üres lenne a memóriád.

"Épp hogy jó, ha tele van." Ez volt a mondás valami olyan felvetésre, hogy az emberek ész nélkül lődözik ki a már leállított alkalmazásaikat. Speciel úgy gondolom, hogy a közel nulla erőforrással érvénytelenítés, majd betöltés lassabb lehet, mint az üres memóriába betölteni. Szóval ha van 3 GB memóriád egy androidos telefonban, akkor valószínűleg kevésbé megterhelő a cache, mint ha van 512 MB-od - ami sajnos még ma is irgalmatlan sok telefonban van.

"Speciel úgy gondolom, hogy a közel nulla erőforrással érvénytelenítés, majd betöltés lassabb lehet, mint az üres memóriába betölteni."

Nem lassabb...

"Szóval ha van 3 GB memóriád egy androidos telefonban, akkor valószínűleg kevésbé megterhelő a cache, mint ha van 512 MB-od - ami sajnos még ma is irgalmatlan sok telefonban van."

Az 512MB más helyzet, mint a 3GB... ugyanis 512MB memória (és 4.x kombináció) esetén nagyon kevés inaktív alkalmazás van a memóriában, leginkább aktív vagy service alkalmazásokkal van tele, mert nincs elég szabad memória a cache képzésre. Ez azt jelenti, hogy ha indítani akarsz egy újabbat, akkor ahhoz inaktíválni kell egy futó alkalmazást, lementeni az állapotát és kitakarítani utána. Na, ez valóban lassú folyamat.

...és baszki, ez mégiscsak egy számítógép egy oprendszerrel és egzakt működési sémákkal... el kell olvasni a működését és nem találgatni.

>> "Speciel úgy gondolom, hogy a közel nulla erőforrással érvénytelenítés, majd betöltés lassabb lehet, mint az üres memóriába betölteni."
>
> Nem lassabb...

Ez nekem azért ellentmond az alap matmatikai tudásomnak. Érvénytelenítés időigénye É > 0. Betöltés időigénye B > 0. Én azt mondom, hogy B + É > É - te meg azt, hogy ez nem igaz :-)

Hasonlóan te jöttél a 3 GB-os telefonnal - ami szerintem jelenleg az androidos szcénában a törpe minoritás -, én meg jöttem az 512 MB-ossal, ami - szigorúan a környezetemben történt mintavételezés alapján - a nagy többség. Azaz mivel a kezdő felvetésben (legalábbis emlékeim szerint) nem szerepelt infó arról, hogy kik is azok, akik lődözik ki az alkalmazásokat a helyett, hogy hagynák az OS-t rendesen memóriát kezelni, Te kiindultál (valószínűleg) a saját készülékedből, én meg a saját környezetemből. De ha így se lenne érthető: szerintem azok lődöznek, akik sose olvasnak oprendszer egzakt működési sémáról, ellenben nem is 3 GB-os telefont vesznek.

"Ez nekem azért ellentmond az alap matmatikai tudásomnak. Érvénytelenítés időigénye É > 0. Betöltés időigénye B > 0. Én azt mondom, hogy B + É > É - te meg azt, hogy ez nem igaz :-)"

Aha... és a másik esetben mi a helyzet, amikor inaktivált alkalmazást kell aktiválni vagy betölteni? Áh... hagyjuk, igazad van, lassabb és ezért érdemes mindig kilődözni az aktív és az inaktív alkalmazásokat is, hogy legyen mindig sok szabad memória... továbbá a fekete billentyűk hangosabbak és a vízilóverseny minden kedden este a Kings Cross-nál van.

A fekete vizilóverseny billentyűzethangja nagyon jó.
Szerintem alapvető probléma, hogy nem beszéltük meg az elején, hogy miről beszélünk. Te azt magyarázod, hogy *sok* memóriás gépen a cache jó. Igen. Én meg azt mondom, hogy aki a telefonján *sok* alkalmazás között vált eléggé rapszodikusan, de *kevés* a memória, ott az ő szempontjából jobb az, hogy kitakarodik az app, amit majd legközelebb 5 óra múlva fog használni 8 másik után - azaz számára nem sok értelme van a cache-nek.

Írták is, de olvasd el ezt:
http://www.makeuseof.com/tag/ram-boosters-task-killers-bad-android/

Az a baj, hogy a legtöbb ember úgy gondol az android memóriakezelésére, mint amit látott számítógépen. Android esetében a memóriában lévő inaktív alkalmazások inkább amolyan gyorsítótárként működnek. Ha kell hely egy új alkalmazásnak, azonnal felszabadul, ha pedig nem, akkor ott van, és a már betöltött alkalmazásokat a későbbiekben sokkal gyorsabban elő tudod szedni.

Az a baj, hogy egyértelműen nem dönthető el, hogy egy alkalmazás inaktív vagy aktív állapotban van a memóriában. Pl. gyári youtube háttérbe rakva (mert ugye kilépni nem lehet belőle) igen tisztességesen le tudja szívni az akksimat. Vagy pl. itt van a Google Play Services, ami nálam konkrétan 80 és 100 MiB között foglalt helyet a memóriában más alkalmazások kárára, és olyan 15 százalékkal rövidítette le az akkuidőmet. Le is töröltem a pitlákba az egészet. Szóval mindezek miatt én azon hülyék közé tartozom, aki folyamatosan pucolgatja a memóriát, és csak azt hagyom benne, amit ténylegesen folyamatosan használok is.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem fagy és nem crashel nálam semmi, mert amihez ez az őrület kell, az mind le lett törölve, és kerestem helyette más megoldást. A Google cuccai meg eleve tiltva vannak nálam (G+, Chrome, Hangouts, Drive, Youtube, Gmail, stb.) mert nincs rájuk szükségem. A fordítót és a Playt használom egyedül tőlük appként.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Inkább a memóriát fogyassza, mint az akkut.

USB tethering megy nektek lollipoppal? Előtte is néha kellett 1-2 reboot, de már az se segít. Linux alatt egyáltalán nem, win 7 alatt a data és a tethering ki-be kapcsolgatása után néha megy. Wifi hotspoton keresztül még megy (de akkor valószínűleg wifit nem lehet megosztani pl. 5G-t nem támogató cuccokal, bár nem próbáltam), gondolom a következő frissítés ezen segít majd változtatni.