Mr. Holmes és a Samsung Galaxy Note 3

Nemrég a tesóm egy börzsönyi kirándulása során egy elhagyott telefonra bukkant, ami szinte jégbefagyva hevert az ösvény mentén. Fogalma sincs az okostelefonokról, meg amúgy is épp jött át hozzám, elhozta nekem. Megbeszéltük, hogy feltétlenül szeretnénk visszajuttatni a tulajának, de a telefon napok óta ott hevert, igaz, remekül tűrte a megpróbáltatásokat, de teljesen lemerült az akksi, kikapcsolt, a SIM zárolta magát.

Megtisztítottam, megszárítottam, feltöltöttem és bekapcsoltam. Ahogy sejtettem kérte a PIN kódot. Megnéztem a SIM-et, Vodás. Leugrottam a közeli üzletükbe érdeklődni, hátha tudnak valamit mondani. Rávágták, hogy adjam le a helyi önkormányzatnál. Mivel sejtettem, hogy ott nem egyhamar találna vissza a gazdájához, ismét hazahoztam és bekapcsoltam.

Csak egy háttérképnyi információm volt, amin spanyol szövegek díszelegtek, illetve a telefon nyelve angol volt, így arra következtettem, hogy a tulaj spanyol ajkú lehet.

A fordulat akkor következett be, mikor egy csevegőprogram a notification-ét fáziskéséssel kidobta a felső sávra, így el tudtam olvasni egy nevet.

Facebookon rákerestem a névre, majd az illető ismerősei között rábukkantam egy Venezuelai hölgyre, akinek a képein szerepelt egy férfi egy ilyen telefonnal. Mint kiderült, a férfi az előbb említett hölgy férje és az ő képei tanúsága szerint vasárnap épp a börzsönyben túrázhatott.

Egy 74 Ft-os facebook üzenet és egy rövid telefonos egyeztetésnek köszönhetően a teló ma visszajut a gazdájához.

Mik a tanulságok a történetből?

Hozzászólások

Az hogy kva sok idod van :D

Amugy szep volt :)

Az hogy ne zárjuk le semmilyen módon a telefont így könnyen visszajuthat a gazdájához⸮

Ez szerintem jogos, en is elhagytam, buszon kiesett a zsebembol.
Ez londonban tortant, o pedig felhivta a legutolsi hivasaimat, kezdve anyammal, orulok hogy nem o vette fel, szerintem azt hitte volna hogy minimum korhazba kerultem.
Legutobb en talaltam egy ifont, es le is adtam a vonatallomason, mert elvileg ha kiviszem onnan az mar lopas

---
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

aki korán kel aranyat, aki erdőben mászkál telefont lel?

Mik a tanulságok a történetből?

Ne tiltassuk le azonnal a kártyát, hogy még fel tudjon lépni netre összehalászni a notifokat? :)

Amúgy: nem megtalált telefonos story (simán hozta a tulaj, hogy baj van...), de hátha egyszer valakinek jól jön: tulaj beállít, hogy beállított egy képernyőzárat, és azonnal el is felejtette, back-up nincs, szinkronizálás nem volt rajta, úgyhogy factory resetet lehetőleg nem kéne. Ami Samsung-gal eddig "szerencsém" volt találkozni, azoknál mindg engedélyezve volt az USB Debug mód: USB-re fel, adb, az Unlocker nevű apk telepít, utána az indítója (*) és probléma megoldva - sajnos kétesélyes, hogy melyik telefonon működik és melyiknek nem, de egy próbát megér, ha más nem a telefonkönyv Anya bejegyzése hasznos tud lenni :)

(*): úgy oldották meg, hogy az egyik alkalmazás figyeli a telepítési eseményeket és egy bizonyos alkalmazás telepítését, akkor unlockolja a képernyőt, ha jól rémlik azért, mert csak így tudták megoldani, hogy lezárva is el lehessen indítani

PS: Amúgy respect, hogy ennyi időt beleöltél.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Valami ilyesmi jött volna, ha a facebookos kör eredménytelenül zárul (köszi a hasznos leírást!), de hálistennek nem volt rá szükség. Igazából ez időben egyáltalán nem volt sok.

Inkább arra akartam kilyukadni, hogy durva, hogy egy fél névből megtudhatom, hogy ki vagy és hol kirándultál a hétvégén. Aztán az már más kérdés, hogy ez fordulhat a visszájára is.

Milyen facebook üzenet az, amiért fizetni kell?

asszem samsung ficsor, hogy a lock screenre tudsz tenni contactokat, akit fel lehet hivni mint emergency call. bar a sim unlockhoz ez sem jo.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem veszek drága telefont, és szerintem androidnál is van olyan, hogy neten le tudom csekkolni, hogy hol van/hol volt legutóbb bekapcsolva a telefon. Hogy mennyit segíthet? Passz, szerencsére nem jártam még így.

Egyébként érdekes. Örültem már majdnem értéktelen visszajuttatott cuccomnak is.

A tanulság az, hogy venezuelaiként nyugodtan túrázhatsz a Börzsönyben, mert vannak még kis hazánkban is korrekt emberek.
Kollégám hasonló esete egy ájfónnal nem volt ilyen sikeres, pedig még írt is a mail címre ami regisztrálva volt a készüléken.. A fickó sztem rég hazautazott, és anyagilag nem érdekelte a dolog annyira hogy reagáljon.