Ganeti GUI (és egyebek)

Fórumok

Sziasztok,

Ganeti felhasználók jelentkezését várnám, elsősorban azért, h milyen GUI-t érdemes használni hozzá, jelenleg a "Ganeti web manager"-el birkózunk, de jelenleg ő áll nyerésre.
Amikor a cluster-t akarom hozzáadni, Error:401-et kapok, ami elvileg vmi jogosultságra visszavezethető probléma, de nem találok rá megfejtést.

Egyéb:
"Kézi hajtányú" Xen-DRBD párosításról szeretnék áttérni Ganeti-re, mert ez legalább GUI (ugyan nekem nincsen gondom vele, de annak örülnék ha 1.0-s user is tudna VM-et létrehozni, újraindítani, főleg úgy, h mást nem tud elbarmolni).

Ha van valami kifogás ellene, vagy kiemelt ráfigyelnivaló, megköszönöm, ha előre felhívjátok a figyelmet a buktatóra.

Hozzászólások

Nemtudom, hogy van-e rá lehetőség (jogosultság, etc), de a cli sokkal megbízhatóbban működik. Az a webes dolog még rejteget magában fejlesztési lehetőségeket :-)

Sajnosnem tudok jobbat ajánlani

Túllövés erre, de ha bővülni akarsz, jó lehet.

https://www.synnefo.org/

Londonban Ceph Day-en volt alkalmam találkozni velük, komolyak is, tudják mit csinálnak. Mintha német projekt lenne, nem görög.

Nem tudom aktuális-e még a kérdés.

Rögtön vissza is kérdeznék. Milyen verziókat használsz? (hypervisor, Gnaeti, Web manager)

Én kb. fél éve kezdtem a web managerrel foglalkozni, Gnaeti-vel egy éve.
nálam a megoldás az volt, hogy két csomagot le kellett cserélnem a cluster node-okon. ezen csomagok a Ganeti RAPI használatához kellenek és a Wheezy, Jessie distribúciók között változtattak a TLS kódokon.
az egyik a libgnutls-deb0-28 a másik libgnutls-openssl27.
mindkettőből a 3.2.15-os verzira volt szükség.

én jelenleg az alábbi verziókat használom:
Xen hypervisor 4.4 (debian/jessie)
Ganeti 2.12 (debian/jessie)
Ganeti Web manager 0.11.0-rc1 (debian/wheezy)(jelenleg virtual gépben a clusteren)

sajnos a web manager 0.10 verzióját nem sikerül működésre bírni.

pár hete kezdtem el a ganetimgr-rel (http://ganetimgr.readthedocs.org) foglalkozni. szerintem gyorsabb, megbízhatóbb és több funkcióval rendelkezik. ezt a grnet fejleszti, nagyüzemben használják, rossz nem lehet :-)

a synnefo-t akkor javaslom, ha sok ezer virtualgépet szeretnél használni több clusteren, ill. szükséges a distributed strogage.

Mivel a Ganeti-nek elég jó CLI-je van, nem ördöngösség egy disaster visszaállítása után a GUI VM elindítása, aztán azzal a további VM-eket.

a GUI inkább abban segít, hogy az ügyfelek adminisztrálni tudják a saját kvótájukon belül a virtuális gépeiket és ne kelljen a node-okra belepve matatniuk.

a cluster adminisztáció két-három node esetében meg CLI-n keresztül is megolható, ha nem sok a változtatás kérés, a konfig viszonzlag statikus.

nagyon szívesen megosztom a tapasztalataimat. erre http://hup.hu/node/138908 a másik témára is írtam pár bejegyzést. talán érdekes lehet számodra.

Ganeti cluster még nincs production-ban, éppen a GUI miatt.
de ami késik, nem múlik.

viszont Xen 4.4 hypervisor két független vason, mar több mint egy éve stabilan ketyeg, vasanként 10-14 VM-vel. a vas közel sincs kihasználva teljesen, a szolgáltatások folyamatosan kerülnek át virtualizált környezetbe.