Gyári firmware-t keresek SHARP LCD TV-hez

SHARP LC-32LE352E-BK típusú LCD TV-hez keresem a gyári firmware-t (2.1.4s), de egyelőre sehol sem sikerült megtalálnom. :(Az itt elérhető legfrissebb (2.2.6k) és azelőtti release-t próbáltam eddig, de mindkettő botrányosan instabilnak bizonyult és csak úgy hemzsegnek a bug-októl, ezért inkább visszaállnék a gyári firmware-re.

Konkrétan ezekkel szívok a frissítés óta:

* a TV sokszor teljesen váratlanul fogja magát és újraindul - elsötétül a kép, átkapcsol standby módba, majd vissza (ez egy kb. fél perces folyamat, beleszámítva a CI+ kártya inicializálását). Ötletem sincs mitől lehet, a gyári firmware-rel nem volt ilyen gond
* a műsorújságban az ajánlók szövegei le vannak vágva félúton
* csatornák léptetésekor előfordul, hogy 1-2 másodperces késleltetéssel reagál a gombnyomásra, így véletlenül két csatornát ugrok
* sokszor előfordul, hogy nem lehet bekapcsolni a TV-t a távirányítóval, olyan mintha lefagyott volna, semmire sem reagál. Ilyenkor várni kell egy kicsit, kb. 1-2 perccel később már gond nélkül be lehet kapcsolni (biztosan nem a távirányítóval vagy az elemekkel lesz gond, mert bekapcsolt állapotban minden funkció tökéletesen működik)

Már az első beüzemelésnél is voltak gondok, ha hálózatkereséssel "hangoltam" be a TV-t, akkor néhány naponta egyszerűen kitörlődött a csatornakiosztás és bekapcsoláskor valami olyasmit írt ki, hogy a "szolgáltatás nem elérhető", ilyenkor csak az újrahangolás segített. Automata keresésnél ez a hiba szerencsére nem jött elő, viszont a közelmúltban a UPC átvariálta a frekvenciakiosztást, és néhány csatorna a hangolásnál megadható minimum frekvencia alá került, így ezeket a csatornákat nem lehetett behangolni. Ekkor jött az ötlet, hogy frissítem a firmware-t, hátha egy frissebb verzió megoldja a problémát, de ahogy a fenti felsorolásból is látszik, nem igazán érte meg...

A fentiek ismeretében talán nem meglepő, hogy nagyon elégedetlen vagyok a TV-vel, sőt, kifejezetten csalódott, nem gondoltam volna, hogy ennyi gond lesz vele. Amikor tavaly megvettem, naivan azt gondoltam, japán márka lévén biztosan egy megbízható, jól összerakott, precízen működő készülék, ehhez képest ugyanazt az alacsony színvonalat kaptam, mint bármelyik dél-koreai vacaknál... :(

Ha esetleg van köztetek Sharp szervízpartner, vagy bárki, aki tud segíteni a gyári firmware beszerzésében, azt nagyon megköszönném.

Üdv:
Gergő

Hozzászólások

Köszi, ezt megtaláltam én is, csak nem mertem felrakni, mivel hiányzik belőle a boot image ("mboot.bin" nevű fájl), félek, hogy téglásítanám a TV-t, ha az új boot code mellé beégetnék egy régebbi szoftvert.

Közben írtam a Sharp márkaszervíznek e-mailt, meglátjuk, mennyire lesznek segítőkészek. Nekik egész biztosan megvan a gyári szoftver, vagy szerencsés esetben egy újabb verzió, amiben javították a stabilitási hibákat.

Sajnos azóta is együttélek a problémákkal, ismét előjöttek és már nagyon bosszantanak.

Visszaraktam tegnap a publikusan elérhető legrégebbi verziót (2.1.9s), de nem lett jobb a helyzet.

Szóval a kérésem még mindig aktuális: ha van valaki, aki tud segíteni hozzájutni a gyári szoftverhez (2.1.4s), azt nagyon megköszönném.

Hali!

Sajnos gyári szoftvert nem tudok felajánlani, de az is csak szerencse, hogy valamennyire megy, mert egyáltalán nincs is bent ez a típus a upc médiakártyával kompatibilis készülékek listájában... innentől kezdve bármi X akta eset előfordulhat. Sajnos még az sem mindegy hol vetted a készüléket. Személyes tapasztalatom, hogy 2 órát sz*ptam pl egy Sony készülék beüzemelésével, de nem ment az istennek sem... utána kibökte a tulaj, hogy Belgiumból hozta... másnap vett egy totálisan ugyanolyan készüléket magyarhonban kb 5 perc alatt beizzítottam neki a kártyát. Sajnos az okostévékben is van egy régiókód szerű valami ami pl a youtube alkalmazásnál próbál megfelelni az adott ország törvényi szabályozásának... tudom, hogy első indításkor választasz országot és nyelvet, de gyakorlati tapasztalat alapján sajnos nem mindig úgy működik, ahogy kellene...

Üdv:
Feri

Persze, pont ezért nem is kerestem a UPC-t a problémákkal, nem is várnám el tőlük, hogy segítsenek, hiszen egyértelműen az új firmware okozta az eredeti posztban sorolt problémákat. A helyzet azért annyira nem fekete-fehér szerintem, ha a TV CI+ kompatibilis és támogatja az MPEG-4 adások vételét, akkor 99%, hogy rendesen működni fog vele a UPC-s mediacard, elvégre ezért vannak a szabványok. Ezzel egyébként nincs is gond, az adás tökéletesen fogható minden csatornán. Egyértelműen a most fent lévő, frissített boot image a hibák forrása jelen esetben.

Nekem egy itthon vásárolt LC-39LE350V-BK van. Szintén UPC mediacard, a problémák hasonlóak. Mi beküldtük a szervizbe (a Panasonic szervizeli), egyébként maga a márka japán, de a készülék a török Vestel műve vagy inkább bűne... A szervizből visszajött, hogy MindigTV-vel járatták egy hétig, egy újraindulás sem volt. Mivel a UPC oldalán nem szerepel a támogatott készülékek között, ezért nem is érdemes hozzájuk fordulni.

Köszi az infókat! Persze, kérhettem volna mediabox-ot inkább, de nem volt szükségem a plusz szolgáltatásokra, meg úgy voltam vele, hogy a Videotár kivételével igazából az összes funkciót meg tudom oldani a TV-vel is, akkor meg minek egy plusz doboz, plusz kábelekkel, csak foglalná a helyet. A gyári firmware-rel egyébként egyáltalán nem voltak újraindulások, az ok, amiért frissítettem, a csatornalista gyakori elvesztése volt.

A márkaszerviz egyébként nem válaszolt a decemberi email-emre (igaz, néhány nappal később megírtam nekik, hogy a problémák megoldódtak, mert akkor úgy tűnt), most viszont már nincs affinitásom írni nekik, elég hülyén venné ki magát.

Megjegyzem, a tegnap felrakott 2.1.9s verzióval még nem volt újraindulás (kopp-kopp), igazából ha ez nem jön elő többé, már nyugodtabban alszom. :)

egyébként maga a márka japán, de a készülék a török Vestel műve vagy inkább bűne

Na, ezen azért meglepődtem. Azt persze eddig is tudtam, hogy sok elektronikai gyártó kiszervezi a gyártást, vagy más gyártók termékeit adja el saját márka alatt, de ezt például a SHARP-ról pont nem gondoltam volna. Szégyen! :(

Ahogy elnézem, ez pont egy olyan készülék, amin valami nem linux alapú firmware van, úgyhogy még az sem játszik, hogy töltsd le a forrását és csinálj/javíts magadnak :)

Az én olvasatomban linux alapú firmware van rajta, csak "elfelejtették" a forrást kitenni (ha jól emlékszem az U-boot is GPL) . :P

Érdekes részletek a bootloaderből:

U-Boot 1.1.6 (Jul 26 2013 - 00:05:18)

Dettó ugyanaz a control board (MD-90) boot log innen.


## Booting image at 81000000 ...
   Image Name:   Linux-2.6.28.10-CL677690-mstar
   Created:      2014-03-14  10:48:06 UTC
   Image Type:   MIPS Linux Kernel Image (uncompressed)
   Data Size:    3531396 Bytes =  3.4 MB
   Load Address: 80200000
   Entry Point:  80204150
OK

És, hogy mindez miért nem látszik az imageből:


Secure_MailBox_AESDecode Fail
>>>>DoAES128Decryption<<<<<

Nem segít, de egy kis LG-s tapasztalat.
Friss, ropogós Smart TV, miután a katódsugárcsöves végleg megadta magát.
Beizzítottam rajta az internetet. WebOS. Megyegetett is. Barangolok a menüben, amikor látom, hogy van új firmware. Nosza upgrade-eljünk: "biztos egy csomó hibát javítottak már" felkiáltással!
Na ezt nem kellett volna. Az upgrade lezajlott.
Előbb csak a böngésző kukult meg. Érezhetően az applikáció kínlódott, vagy elszállt valami a háttérben. Aztán már a menübe sem lehetett bemenni.
Volt gyári reset. Édesapám már 30 perc alatt újra tudta programozni a csatornákat rajta. Az elején több, mint 1 óra volt neki. Ezalatt szókirakóssal fejlesztettük egymás szókincsét.
LG szervíz nem vacakolt: alaplapot cseréltek! Végül is így is lehet firmware-t downgrade-elni. Illetve elképzelhető, hogy tényleg az alaplappal volt végül is a gond. A csere alaplap még egy régebbi firmware-rel jött. Azóta pentagrammákat rajzolok a levegőbe, amikor meglátom a firmware menüt és kerüljük, mint a lepra telepet. A szüleim szerencsére megbocsátottak a ballépésért. Azért az hamar kiderült számukra így is, hogy inkább érdemes a laptopot rádugni HDMI-vel, mint a beépített böngészőt használni...
A szervízestől nem sikerült sajnos megtudni semmi barbatrükköt arra az esetre, ha egy applikáció összetojja magát, és magával rántja az egész rendszert, akkor hogy lehet helyrekalapálni...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szóval LG-t se vegyek legközelebb, felírtam. :)

Már gondolkozom rajta, hogy visszateszem a korábban használt, valóban Japánban gyártott, most kb. 20-25 éves, ámde tökéletesen működő JVC TV-t. Igaz, hogy kisebb a képátlója és nem tud digitális adást fogni, de legalább lehet használni...