[MEGOLDVA]WDS -> csak a szerverkapcsolat szakad meg

Fórumok

Sziasztok!

Tömör, és nem kifejező a topik neve, így kifejtem bővebben:

Routerek: TP-Link TL-WR1043ND
Oprendszerek:
- Előzőleg gyáriak, mikor is a host router időnként elérhetetlené vált. Emiatt OS-csere:
- DD-WRT v24-sp2 (08/07/10) std - build 14896: A host elérhetősége 100%-os.
- WDS:
Vezetéknélküli üzemmód: WDS AP
Vezetéknélküli hálózat üzemmód: Mixelt
(Kiegészítem, ha kérdés, ötlet merül fel.)
- Kliens oldali fizikai csatakozások:
Egy PAP2 telefonadapter,
Egy windows7 PC szakaszos működtetéssel,
Egy Ubuntu 14.04.1 LTS, melyen webkiszolgálás működik, de emellett a kért igényeknek megfelelően KDE felület is fut, hogy azon látható legyen a webkiszolgálási felület.

Probléma:

A szervergép időnként leszakad, és csak a kliens router újraindítása, vagy a szervergép újraindítása után érhető el, ám a PAP2 mindig elérhető.

Előre is köszönöm a válaszaitokat a probléma megoldásában.

Hozzászólások

Nem tudom miket próbáltál eddig, de kezdeném a kábel cserével a szervernél, dmesg kimenetet és a logokat tanulmányozni a szerveren, hogy mi az oka a szakadásnak. Egy másik ötlet lehet az MTU változtatása. Próbáld meg 1492-es MTU-val. Ha van rá lehetőség próbáld másik portba csatlakoztatni a a szervert a routeren.
Mellesleg sokan azt mondják a DD-WRT-nek van egy köztudott backdoorja,amit ki lehet használni távolról és át lehet venni az irányítást a router felett. Asszem épp itt a HUP-on volt róla szó. Ez már a Te döntésed, csak gondoltam szólok.

Köszönöm a választ.

A kábelt kimértem; azzal nincs gond. A naplófájlokban sincs semmi a hálókártyaproblémára utalna. Az MTU 1492-őn volt/van.
Annyival kiegészítem a topikindító írásomat, hogy a webkiszolgáló folyamatosan streameli 4 kamera által látottakat. Ha egy gépről állandóan "nézem", vagyis a weboldal irányába folyamatos a kérés, akkor nem szakad meg a kapcsolat, de annak hiányában egyszer csak megszakad.
(Nem egyértelműen azonosított potenciális lehetőségképpen felmerült, hogy a webszerverre kötött kijelző képernyővédőjével paralel a net is megszakad. Ezt én nem tartottam valószínűnek sosem, de a barátom, akinél a rendszer működik, összefüggést vél/vélt, így a képernyővédőt inaktiváltam - amúgy az volt a cél, hogy a kijelzőre-pillantáskor lássa felületet, így e célból amúgy is jogos volt a kérés.)
"Jobb kezemmel vakarom a bal fülemet" megoldásként korábban beállítottam, hogy a kliens router újraindítja magát 24 óránként.
2 napja fut egy itthoni gépem, ami folyamatosan "figyeli" a streamelt oldalt: szakadás nem történt.
Most vettem csak észre, hogy a router 14 percig adott kliensbérleti időt egy-egy eszköznek, utána oszt ki új IP-ket a dinamikus eszközöknek IP-t (ez 6 okos telefon), ugyanakkor a PAP2 eszköz, a webszerver, illetve a szakaszos üzemeltetésű win7 fix belső IP-n van, és ezen eszközöket is - a fene tudja miért lecsatlakoztatja, ha nincs aktuálisan forgalom azokon. Itt a súlyponti különbség a PAP2 és a webkiszolgáló visszacsatlakozásában van a gond. Elvileg mind a kettő folyamatosan küld adatokat. A webszerver mégsem kapja meg a folyamatos IP-t.
A kliensbérleti időt 1500 percre módosítottam, ami több, mint a 24 órás újraindításhoz szükséges idő.
Fogyok az ötletekből...

Végtére is megoldottam. Nem jár érte becsületrend, pláne nem a racionális elismerés, mert ez még mindig csak egy workaround - nyilván valami DDWrt bug áthidalása. Pláne nem, mert még most sem tudom, hogy az alább beiktatott megoldások melyike oldotta meg a problémát. (Nem turkáltam a DDWrt forráskódjában.)

- Adminisztráció -> WDS/Connection Watchdog > Watchdog engedélyezése: Engedélyez -> Intervallum (másodpercekben) 100 -> IP címek: 192.168.1.124 google.com
(A 124-en csücsül a WDS routeren csatlakoztatott szerver, a google.com pedig egy kísérleti tényező, hogy a host ne szakadjon le.)
- Adminisztráció -> Cron Engedélyez -> További Cron feladatok (Jobs) -> wget 192.168.1.124
(Ez utóbbiról semmi eredmény-kimutatásom nincs.)

A lényeg: nem volt időm sem a pontos hiba okát felderíteni, sem a forráskód elemzésére (pl.: milyen időközönként fut le a cron?) - a megbízóm azonnali eredményt akart.
Csak az eredményről, ami redundáns is lehet, tudok beszámolni:

Működik.