Backup kicsit másként

Fórumok

Egy saját eszköz tesztelésében szeretném a segítségeteket kérni: egy backup szkriptről van szó, egy új (én legalább is nem találtam ilyet) megközelítéssel.

Github URL:
https://github.com/vbence/osbackup

Röviden: a program célja, hogy minél gyorsabban egy működő rendszer álljon fel (akár csak egy image-alapú módszernél), viszont az image-hez képest jóval kevesebb erőforrásigénnyel (lemezterület/átvitel).

A módszer, hogy a blockdevice-okról összegyűjtött metaadat alapján gyártunk egy szkriptet, ami újrakreálja az adott struktúrát (partíciók, raid, lvm, luks); ezután csak ki kell gzippelnünk az eredeti tartalmat. Nagyjából minden egy nagy tar.gz-be kerül, kivéve amit az operátor exclude-olt, ezek tipikusan gyakran változó adatok, amire más backupot tipusú backupot használ.

Igyekeztem azokra a technológiákra szorítkozni, amiket egy Debian installer segítségével felépíthet az ember (nincs pl. NILFS agy ZFS támogatás).

Bármilyen észervételt szivesen várok.

(A restore szkriptek legyártathatók a fájlrendszer összetgz-se nélkül, ha az `osbackup` szkript végén kiremelitek a tar sort).

Hozzászólások

Tar.gz helyett az FSArchiver-t javasolnám, az a fájlrendszer attributumait (pl. inode size) is tudja menteni/visszaállítani, akár azzal mehet az UUID is. - http://www.fsarchiver.org/
Az FSArchiver lehet hogy nincs benn a Debian telepítőben, én a System-Rescue CD-t ajánlanám helyette. - http://www.sysresccd.org/
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!