Promise SuperTrak 100 recovery?

Promise SuperTrak 100 recovery?

Hozzászólások

ideirom, mire jutottunk, hatha okul belole valaki.

a borulas utan a tomb ugy nezett ki, hogy az 1. csatornan levo drive az "array 1" tomb tagja volt (1 tomb volt egyebkent osszesen), a tobbi 5 pedig free. azt sejtettuk (es erosen remeltuk), hogy csak logikailag esett szet a cucc, adatvesztes nem tortent. a kartya doksijabol semmi erdemleges nem derult ki, egy nagyobb promise vezerlo (sx6000) manualjaban viszont azt irtak, hogy tomb torlese, majd ujboli letrehozasa (ua. parameterekkel) megoldHATja a problemat ha az uj krealasanal az "initialize array" opciot OFF-ra allitjuk. az latszott, hogy itt ilyen nemigen van, igy nem mertunk belevagni egybol, hanem egy gentoo livecd es ket gep segitsegevel image-eket csinaltunk a diszkekrol (dd powa).

elegge remeltuk, hogy megiscsak meg tudjuk etetni a kontrollerrel, hogy ne akarja mindenaron inicializalni az uj tombot, de meg mielott nekialltunk szejjelvagni az egeszet, megprobaltuk az adatokat visszanyerni (kosz wolphie a segitseget megegyszer!). hosszas szopasok utan (koszonhetoen a felreertelmezett drive-szamozasnak es az akkor mar 24 orat meghalado ebrenletnek) sikerult osszehozni, hogy az active@ undelete (ami az elmult 10 ev legjobb 20e forintos ($99) befektetesenek bizonyult - ez nem reklam, tenyleg eletmento volt) egy masik gepben lassa a valamikori tombot es hozzaferjunk az adatokhoz. szerencsere valoban nem volt adatvesztes, MINDEN (~300G) cucchoz hozzafertunk (backupolva csak a legeslegszugsegesebbek voltak). ekozben telepult az uj szerver, konfiguralas esatobbi, kb. 60-65 ora ebrenlet (2.5-3 ora alvas 3 reszletben fejenkent) utan mar volt egy nagyjabol mukodo rendszer egy masik gepen, ezuttal mar SCSI diszkalrendszerrel. tegnap ejjel vegre sikerult aludni egy keveset, ma pedig megprobaltuk az sx6000 doksiban leirt muveletet: tomb ujracsinal (ezt meg tegnap delutan a 30. es 36. kavek kozott megtettuk), persze szo nelkul inicializalt, nem volt noinit opcio. ezutan (ma) nekialltunk az image-ek visszarakasanak az eredeti (ujra beepitett) diszkekre, hatha jo lesz (hiszen a kontroller most mar egy ujra aktiv tombot latott, gondoltuk, esetleg mukodhet). nem mukodott, mondjuk ezt vartuk, igy nem volt tul nagy csalodas. most is az uj szerver konfiguracioja zajlik, hiaba volt system state mentes, eleg sok mindent kezzel kell ujrahegeszteni sajnos.

tanulsag: promise kontrollerek tovabbra sem barataim (talan nem veletlen, hogy linux alatt nem sok success story-t hallottam veluk kapcsolatban), bar teny, hogy 3-3.5 fel evet gond nelkul kihuzott a gep, de ezt a borulast mar nem elte tul (hasonlo helyzetbol hoztam mar vissza eletbe serveraid vezerlon levo tomboket, ott kabe 500 giganyi adatvesztes lett volna ellenkezo esetben, igaz, azok a vezerlok egy kicsit mas kategoriaba tartoznak), az emlitett szoftver (nem irom le megint a nevet, mer' meg leszidnak reklamozasert) pedig igen-igen nagy szolgalatot tett.

ja, meg annyit hogy ez a vezerlo nem ketcsatornas huszdollaros pistikeraidkontroller, hanem annak idejen igen kemeny penzekbe kerult, 64bites PCI, hatcsatornas valodi raidvezerlo akkuval + 64M cache-el. mas kerdes, hogy mennyire nevezheto valodi raidkontrollernek az, aminek a biosaban joforman csak create/delete array opciok vannak. a tudat, hogy az sx6000 tud init nelkul tombot ujra letrehozni es akkor TALAN megusztuk volna az egesz szivast, nem izgat fel kulonosebben. lehet, hogy lett volna masik megoldas ebben az esetben is, de tul sok ido nem volt a kiserletezesre, mert eleg fontos rendszerrol volt szo, igy a leheto legrovidebb uton kellett visszanyerni az adatokat es visszaallitani a(z eredetit kozelito minosegu) mukodest.

sziasztok

eleg durva szivas kellos kozepen vagyunk: elszallt egy w2k szerver; promise supertrak 100 RAID vezerlo volt alatta, es szepen off-line-ba allt a raid-5 array. a vinyok latszanak, de a vezerlo szerint egy kivetelevel nincs tagja a tombnek.
kerdes: latott mar valaki ilyen helyzetet? van valami esely arra, hogy visszaallitsam (legalabb reszlegesen) az adatokat? ibm serveraidnel lattam olyat, hogy mind a 20 vinyo offline-ba ment, de ott a manager cd-rol bebootoltam es on-line-ba force-oltam mindet, adatvesztes nelkul sikerult is visszaallitani az eredeti allapotot.

promise sx6000/ultratrak doksi szerint ezeknel a kontrollereknel ilyen esetben torolni kell a kerdeses tombot, majd ua. parameterekkel ujra letrehozni, de nem szabad inicializalni. persze ez nem ilyen tipusu vezerlo, eddig meg nem probaltam ezt (eloszor mentek image-et minden vinyorol, utolso elotti lehetosegkent...)

volt backup, de egyreszt egy-ket dolog kene, ami nem volt mentve, masreszt egy reinstall eleg huzos kiesest okozna, igy ha mukodne egy restore, az elegge jo lenne.

ha valaki tudna hasznos tanaccsal szolgalni, azt megkoszonnem.