Teljes rendszer visszaállítása

Fórumok

Üdv!
A problémám a következő: eléggé kezdő vagyok és egy pár dolgoz már szétcsesztem a rendszeren (ubuntu), viszont el szeretném kerülni a reinstallt. Mivel, mint említettem kezdő vagyok azt se tudom már, hogy sikerült tönkre tennem a rendszert ezért nem szeretnék azzal bajlódni, hogy egyenként bogarásszam végig, hogy hol rontottam el, mert néha tényleg azt sem tudom, hogy mit csinálok, ami tudom, hogy sajnálatos, de az okos más hibájából, a hülye a sajátjából tanul. A kérdésem az lenne, hogyan tudnám a rendszeremet alapértelmezettre visszaállítani, hogy ne legyen rajta az a sok hülyeség amit már sikerült rátelepítenem?

Hozzászólások

LEGKÖZELEBB (a következő újratelepítésnél) úgy csináld, hogy telepíted a systemback programot, és amikor úgy érzed, hogy éppen jó a rendszered, akkor csinálsz egy mentést. EZT tudod majd visszaállítani.

Vedd úgy, hogy ezen a rendszeren gyakoroltál, a következő telepítésed már élesben megy.
A /home-ot úgyis külön partícióra tetted (ugye?), az adataid megmaradnak.

Az LVM snapshot funkcionalitását tudom javasolni, akár "nyersen" (azaz a filerendszer alatti virtuális blokkeszközök ["~lemez"] állapotának eltárolására egy alkalmas pillanatban, amire szükség esetén vissza tudsz állni egy újraindítás során) akár filerendszer-szintű mentések kiindulópontjául (pl. fsarchiver, mint kényelmi megoldás, de nyilván lehet akármi más, akár kézimunka is).

DISCLAIMER: alig ismerem az Ubuntut, a kolléga által javasolt systemback-et pedig egyáltalán nem - meglehet, utóbbi éppen ezt a feature-t használja; előbbi, azt hiszem, alapértelmezésben LVM-re telepít, tehát az adott. A lényeg mindenképpen a virtualizáció szerintem. Hogy az adattárolást virtualizálod-e, vagy az egész környezetet, az már nagyban függ a lehetőségeidtől és a felhasználás módjától. Okvetlen virtualizálj viszont - egyrészt azért, mert lehetővé teszi a kísérletezést és gyors/kényelmes hibaelhárítást, másrészt pedig mert ahol csak lehet, bevetik.
------------------------
Program terminated
{0} ok boto
boto ?

Időnként leimageled. Mondjuk minden nagyobb játék elött. Ezt aztán lazán vissza lehet tölteni.

És itt feltételeztem, h ez nem egy kritikus szerver, amit muszáj éjjel-nappal elérnie a sok usernek, hanem szabadon leállíthatod.