Paypal vaskos rejtett költség

A Paypalról tudni kell, hogy Magyarországból nyitott Paypal fiókból csak forintban lehet pénzt visszautalni.

Nekem olyan helyzet állt elő, hogy dollárt utaltak a Paypal számlámra, amit vagy elköltök Paypallal, vagy átutalom egy magyar bankszámlára. Elkölteni nem tudtam mindet, ezért maradt az utalás.

Na itt jön a lehúzás, ugyanis mint már írtam, csakis kizárólag forintban lehet elutalni összeget, ami azt jelenti, hogy a dollár egyenleget a Paypal először átváltja a *saját* árfolyama szerint forintra, majd ezt a forintösszeget utalja a magyar bankba.

Igen ám, de milyen ez az árfolyam? Hát nekem egy laza 3%-os eltérést lett a középárfolyamhoz képest, ami azt jelenti, hogy a pénzem 3%-át vonta le a Paypal, ami azért nem kevés. Szerintem ez kissé pofátlan, de ahogy utánakerestem, ez ellen nem lehet mit tenni. Ezért nem jó, ha monopol helyzetben van egy cég.

U.i: a pénzt küldő csak a Paypalt támogatta, más opció nem volt.

Hozzászólások

Ha devizaszámlára is utalhatnál, akkor sem jönnél ki jobban/olcsóbban...

Ez így van, de nem rejtett költség. Mivel mindenhol leírják.

Soha nem használtam, de ha az Overview oldalon rányomsz a Currency converter opcióra, ki tudod választani az USD-t mint a számlád alapértelmezett pénzneme. Feltételezem, ilyenkor nem történik konverzió.

az hagyján, de mikor fizetsz akkor is levonnak 90ft + 3,4%-os tranzakciós költséget, ami baromi sok

Kb. 2 eve meg eleg jo arfolyamon valtottak a penznemek kozt, de nem olyan reg ez megvaltozott. Egyebkent meg tudod nezni a paypal oldalan, van sajat currency converteruk.

--
What's worse than finding a worm in your apple?
Finding a U2 album on your iPhone.

Én még 2007-2008 tájékán utaltam dollárból forintba Paypal-lal. Akkor az átváltása kb. olyan volt, mint az OTP. Egyébként nem a középárfolyamot kell nézni, a bank sem aszerint konvertálná neked - hanem az átváltás irányától függően a vételi és eladási árfolyamot kell figyelembe venni. A konverziónak pedig valahol meg kell történnie. Akkor kiszámoltam, hogy nem járok rosszul a Paypal-lal. A devizahitelesek is örültek volna, ha középárfolyamon váltják a sohasem létezett valutájukat. De ez volt az egyik lényege, hogy a bank nyerjen az árfolyamok közötti eltérésen, a virtuális semmiért.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Hehe, próbálj meg klasszikus banki átutalást két ország között (Erste AT -> Erste HU, vagy OTP RO -> OTP HU), aztán gyere vissza vaskos költségekről beszélni =)

Hogy váltod át? Csinálsz előtte "balance conversion"-t? Nem foglalkoztam vele oly behatóan, de úgy talán olcsóbb a váltás, mintha 'instant' módon csinálod by paypal.