[Megoldva] Mikrotik RB750G, áramszünet után nem kap public IP-t

Üdv Mindenkinek,
Van egy RB750G MikroTik routerem, ami hosszú hónapokon keresztül tökéletesen működött, még az Azure-os S2S VPN-t is sikerült lenyomnom a torkán. Aztán történt, hogy le kellett kapcsolnom a biztosítékot és felelőtlenül nem szabályosan állítottam le a hálózati eszközöket a szerver meg amúgy is szünetmentesen van.
A felállás: UPC lakossági internet a "fantasztikus" új UPC modemmel, ami bridge módban van. Mögötte közvetlenül a már említett RB750G eszköz. A hálózaton a DHCP, DNS és egyéb szolgáltatások virtuális Win szerverekről futnak.
A jelenség: Az áram hálózat helyreállítása után a mikrotik eszköz nem kap IP-t a UPC-s modemtől. Pontosabban látom, hogy kap az if egy 192.168.100.2 IP címet 1 perces lease-zel, de amikor az lejár soha nem kapja meg a public IP-t.
Amiket próbáltam: közvetlenül gépre dugva a modemet, működik, kapok IP-t. Egy N750-es TP-Link OpenWRT-vel szintén kb azonnal megkapja a rendes public IP-t. Reseteltem a MikroTik-et, a jelenség ugyan ez. Próbáltam másik portra konfigolni a WAN-t, semmi változás, reseteltem a UPC-s modemet, továbbra se történt meg a csoda. Gondolom azt mondanom sem kell, hogy mindent újraindítottam többször együtt és külön-külön is.
Még csak egy napom ment rá, és ez alatt legjobb tudásom szerint mindent megpróbáltam, ezért fordulok most a nálamnál gyakorlottabb koponyák segítségéhez.
Ezúton is köszönöm rám fordított időt és energiát.
Public IP-ben gazdag szép napot mindenkinek!

Update: Először is nagyon köszönöm mindenkinek az ötleteket tanácsokat. Külön köszönet igiboynak, mert az ő upgrade javaslata hozta el nekem a lelki békét. Ha minden igaz 4.11-es volt az OS verzióm és 2.23 előtti volt a firmware verzióm, miután frissítettem 6.23-ra az OS-t egyből meggyógyult. Magam se értem miért nem ezzel kezdtem, de így igiboyé az érdem. Nagy tapsot neki!

Hozzászólások

/log print-ben nézelődj. Hátha látsz valami érdemlegeset.
Első körben egy szoftverfrissítéssel próbálkoznék. Volt talán 1x nekem is hasonló esetem, de nem dhcp-client-el hanem valami más dologgal, ami nem úgy működött ahogy a configban volt.

/export file=mentes141214
Ezt a fájlt letöltöd ftp-n, hogy meglegyen később is.
Felmásolod a rávaló routeros fáljait. Teljes telepítő nem upgrade!
Ha fent van minden esetleg megnézed a /file pr paranccsal.
/system reboot
Vársz.... vársz... és vársz... majd elindul.
A régi beállításoknak maradnia kellett, tehát már mennie is kell a dolognak.

Ha nem működik akkor /system reset-configuration
Ilyenkor mielőtt visszatöltenéd a régi configot, próbáld le, hogy működik-e az interfészen a dhcp-client.

Egy olyan winbox harcosnak, mint én, ez egészen jó móka lesz. Hétfőn vizsga, de utána nekimegyek a feladatnak és reportolok mi sikerült. Egyébként máris adtál egy ötletet, amit eddig nem próbáltam: Dugd be másik DHCP szerver alá! Mondjuk lehet azért nem jutott eszembe, mert azt a bizonyos 192.168.100.2-t ügyesen megkapja a modem újraindítása után... (Magic)
Nagyon köszönöm!

Winbox-ban kb azokban a menüpontokban vannak dolgok, mint ahogy a parancssoros is lenne.
Nem értem ezt a nagy winboxozást, amikor CLI-ben írt teljes scripteket meg lehet osztani egymással könnyedén. Amúgy ott is van lehetőség konzolt nyitni. TAB-al lehet a lehetőségeket kilistázni, nem csak parancsok listája, hanem a beállítható paraméterek is.

UPC-nél is van valami MAC tiltás, korlátozás dolog. De ezt azért zárnám ki első körben, mert eddig működött.

Nekem az összes RB750G már túlesett egy kondi cserén.
Akkor csinált mindig furcsaságokat.

Szia

A 192.168.100.2 címet a modemtől kapja, ami addig oszt ebből a tartományból amíg a kábel oldal szinkronba nem áll.
Azért kapod 1 perc lease-el
sok modem mikor szinkronba áll egy pillanatra elveszi az ethernet linket (ezzel is indukálva a dhcp kérést)
mikor lejár az egy perc megint a 100.2-t kapja meg vagy nem kap semmit ?
Ha ismét megkapja lehet hogy nem is áll szinkronba a modem ez esetben UPC-t kell zaklatni

amit érdemes megnézned a dhcp client bridge-hez vagy ethernet hez van kötve (bridge mac addresse változhat) és a modem nem engedi ki a második mac címet

Nekem ugyanezt csinálta, mikor átálltam bridge-re és mögé tettem egy RB951G-t, de egy idő után magától helyre állt. Amire valóban érdemes figyelni: Először álljon fel a modem, legyen meg a szinkronja, a router-t csak utána indítsd rá. Ha nem megy, pihentesd egy időre az egész cuccot, hadd törlődjön UPC oldalon a lease (elvileg 1 modemre 1 publikus IP-t ad ki, ilyenkor párhuzamosan a modem többi portján már privátokat kapsz)

UPC-nél nincs ilyen MAC regisztráció amit klónozni kell, és amit esetleg elfelejtett a mikrotik?