Névfeloldási rendellenesség

Fórumok

Sziasztok!

Van egy 15-20 gépes hálózat. A szerveren Debian fut. DHCP, NTP és samba srv szerepet is betölt.
A kliensek nagyrésze XP, de van elvétve pár Win7-es is. Mostanában több XP-s user panaszkodik, hogy a login screen-ig minden OK, de miután bejelentkezik, sokáig csak az üres asztalt látja. Sem ikonok, sem start menü. Egyeseknél ez akár 5 percet is igénybe vesz, holott régebben azonnal megjelent minden ikon és kb. fél perc "homokórázás" után használható minden. Van aki kivárt, majd utána tudott dolgozni, a "bátrabbak"-nál viszont előfordult, hogy 2-3 reset után magához tért a gép. 1-2 helyen csináltam profil újítást, az helyrerakta ideiglenesen, de tartok tőle, hogy később ismét jelentkezni fog a probléma. A Win7-es userek nem panaszkodnak.

A problémás kliensek logját nézve a következőket találtam 7001-es EventID-vel:

A(z) DHCP-ügyfél szolgáltatás függ a(z) NetBIOS a TCP/IP felett szolgáltatástól, amely a következő hiba miatt nem tudott elindulni:
Egy rendszerhez csatlakoztatott eszköz nem működik.

A(z) DNS-ügyfél szolgáltatás függ a(z) TCP/IP protokoll illesztőprogramja szolgáltatástól, amely a következő hiba miatt nem tudott elindulni:
Egy rendszerhez csatlakoztatott eszköz nem működik.

A(z) TCP/IP NetBIOS támogató szolgáltatás függ a(z) AFD szolgáltatástól, amely a következő hiba miatt nem tudott elindulni:
Egy rendszerhez csatlakoztatott eszköz nem működik.

A(z) IPv6 segédszolgáltatás szolgáltatás függ a(z) Microsoft IPv6 protokollillesztő szolgáltatástól, amely a következő hiba miatt nem tudott elindulni:
Egy rendszerhez csatlakoztatott eszköz nem működik.

A(z) IPSEC szolgáltatások szolgáltatás függ a(z) IPSEC-illesztőprogram szolgáltatástól, amely a következő hiba miatt nem tudott elindulni:
Egy rendszerhez csatlakoztatott eszköz nem működik.

Ezeken kívül 7026-os EventID-vel pedig ez is volt:

A következő boot- vagy rendszerindító illesztőprogram(ok) nem indult(ak) el:
AFD
Fips
intelppm
IPSec
KLIF
klpd
kltdi
kneps
MRxSmb
NetBIOS
NetBT
RasAcd
Rdbss
Tcpip
Tcpip6

A logok alapján névfeloldási gondra tippelek. A szerver configra gyanakszom, amit lent láthattok. Szerintem már eléggé elavult, ezt még régen csinálta valaki. Szerintetek hol lenne érdemes módosítani rajta? Ezek a lényegi részek:

ddns-update-style none;
default-lease-time 86400;
max-lease-time 604800;
authoritative;
log-facility local7;

subnet 192.168... netmask 255.255.255.0 {
range 192.168....100 192.168....200;
option routers 192.168...;
option broadcast-address 192.168...;
option netbios-name-servers 192.168....;

option netbios-node-type 8;
option domain-name-servers .......

option ntp-servers 192.168.....

Hozzászólások

Arra gyanakszol, hogy a klienseken nem indul el szolgáltatás *névfeloldási hiba miatt*?? Vagy korán van még és félreolvasom?

Arra gyanakszol, hogy a klienseken nem indul el szolgáltatás *névfeloldási hiba miatt*?? Vagy korán van még és félreolvasom?

Bocs, először nem esett le mire gondolsz. (Nálad reggel, nálam meg este volt. :) )Ráadásul adhattam volna jobb címet is, de minden naplóbejegyzést nem akartam felsorolni.

Kicsit kuszán fogalmaztam meg a soraimat, mert sok minden kavarog a fejemben. Szóval úgy értettem, hogy a naplóban van utalás rá, ezért a névfeloldással is gond lehet. Aztán minden átvezetés nélkül rátértem a DHCP configra, mert a DHCP-re is írt problémát a napló, továbbá szerintem a config is módosításra szorulna. Mivel nem én írtam annak idején a conf-ot, ezért vannak homályos részek benne, meg elavult, stb, stb. Azért is másoltam be, hogy szerintetek mit lehetne rajta csiszolni?

Nekem a max-lease-time értéke kicsit soknak tűnik, szívem szerint 24h lenne mind2 lease-time.
Tudtommal az "authoritative;" nem kötelező, én soha nem szoktam használni. Viszont a ddns-update-style interim;-et alkalmazom, mert úgy tudom 3-astól azt már kötelező beírni. Ez ebben none-ra van állítva. Ezen kívül 1 dolgot nem tudok mire jó, az pedig a netbios-node-type 8; Ezt sem szoktam alkalmazni.

Elgondolkoztam azon is, hogy a problémás gépeknek a conf-ban statikus címet állítok be. Hátha úgy megszűnne a lassú betöltés. Mi a véleményetek?

-ipv6 élből letilt lanon. Minek?
-windows automatikus frissítés kikapcsol, szolgáltatás letilt, biztonsági központ szolgáltatás letilt. Úgysincs már hozzá frissítés. Ezek meg indításkor keftetik a gépet.

Az IPV6 letiltást így gondoltad?

etc/sysctl.conf:
net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

A támogatás megszűnése óta egyedül a Malicious Software Removal Tool jön minden hónapban, más nem nagyon. Végülis igazad van, ez külön is letölthető, ha valamiért mégis szükség lenne rá. (Kb. 0 és 1% között látok rá esélyt. :) )

A frissítés kikapcsol, és a wuauserv stop, majd letilt teljes mértékben érthető. Viszont a bizt központ tiltást mire alapozod? Az azért egyéb dolgokra is kihat (Firewall, antivírus...)