[Megoldva] Ubuntu server normal shutdown esetén APC Back-UPS ES 700G sípol

Fórumok

Sziasztok,

Van egy NAS-om itthon, amin Ubuntu 12.04 LTS fut. A szerver nem 24x7-ben működik, ezért le szoktam sudo poweroff paranccsal állítani. Van egy APC Back-UPS ES 700G USB-n bekötve, igazából annyi a cél, hogy áramszünet esetén graceful shutdown történjen.

Korábban semmi nem történt, ha kézzel leállítottam a szervert, de egy ideje a szerver leállítása után elkezd sípolni és kattogni az UPS, tölt kicsit meg ilyenek. Ezt úgy kell érteni, hogy miután a gép lekapcsolt egy perc múlva sípolt egyet az UPS. Ez még nem zavart annyira és nem nagyon volt időm foglakozni se vele, de pár napja már nem csak egyszer teszi.

Először arra gondoltam, hogy lehet már nem jó az akku és ilyenkor tesztel valamit, de úgy tűnik nem ez a helyzet. Ha kihúzom az UPS USB kábelét leállítás előtt, akkor nem csinálja ezt, szóval shutdown esetén kap valami jelzést az UPS ami miatt ez történik.

A válaszokért előre is köszi!

Hozzászólások

Döglődik a nas tápja? Próbáld meg másik táppal.

[Megoldás]
Alapvetően ez hozta meg a megoldást (Forrás):
During the shutdown of the system after apcupsd has been forced to exit, one of the last things done by the system shutdown is to call the halt script, which is usually in /etc/rc.d/halt or /etc/rc.d/init.d/halt depending on your system. If apcupsd was properly installed, this standard halt script was modified to include a bit of new logic just before the final halt of the system. It first tests if the file /etc/apcupsd/powerfail exists, and if it does, it executes /etc/apcupsd/apccontrol killpower. It is this last step that will cause apcupsd to be re-executed with the --killpower option on the command line. This option tells apcupsd to inform the UPS to kill the power.

Egy fél éve teszteltem utoljára, hogy mit bír az akku és elindul-e a leállítás merülő akku esetén. Ekkor csúszhatott porszem a gépezetbe, mert azóta létezik a /etc/apcupsd/powerfail fájl és jobban belegondolva azóta volt ez az egy sípolás leállításkor. Letöröltem a fájlt és MUKOD, simán leáll a gép az UPS pedig nem kapcsolgat és csendben van!