Gnome 3-as alkalmazás felületének konzervatívvá tétele

Fórumok

Hogyan lehet egy Gnome 3-as alkalmazás felületét konzervatívvá tenni? Gondolok itt arra, hogy az öcsém Fedora 20-on használta a SimpleScan nevű valamit Fedora 20-on, Fedora 21-en is működik, de káromkodások és csapkodások közepette, valamint felém irányuló igen szúrós tekintetek kíséretében. :( Oprendszer downgrade kerülendő, azzal csak odázódik a probléma.

Hozzászólások

wtf konzervativva tenni??? Kereszteld meg, neveld erkolcsosen, vidd el naggyulesekre, ahol a "regen minden jobb volt", "az asszony maradjon otthon fozni", es hasonlo szalloigeket bofogik vissza...ez igy eleg konzervativ??? :)

Mit is akarsz pontosan? Mi nem megy fedora21-en a simlescannel?

Próbálhatnád úgy is, hogy a segítségen legyen a hangsúly.

A probléma az, hogy változott a GUI, jelentősen, mert a Gnome fejlesztői úgy érzik, fejleszteni akkor is kell, ha ennek eredménye az, hogy a korábbi funkcionalitást csak kétszer annyi kattintással és nem áttekinthetően lehet elérni.

Működik minden, csak nehezen kezelhetően. Én még csak-csak beletörődöm, de itt egy kis irodáról van szó, és igen csúnyán, káromkodások közepette néztek rám. Pedig nem is én fejlesztem a Gnome-ot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

yum remove gnome*

A Gnome 3.x-en igazából csak ez segíthet.

Értem, csak ha egy alkalmazás gnome-os, akkor gondolom, gnome függvényeket hívogat. Vagy az alkalmazás egy API-n éri el a felületet, amin keresztül akár Mate felülettel is megy esetleg a SimpleScan? Ez hogyan van? Vagy, ha fenn van a Mate és a Gnome, meg lehet mondani az alkalmazásnak, hogy másik felületet használjon? A desktop környezet egyébként Xfce.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mondjuk először nézz utána, hogy mi is ez az app. Én nem látok gnome függőségét, csak gtk3-at, legalábbis arch-on. Ha nem most portolták gtk2-ről, hanem a gnome gtk3-as témavarázslata kavarta meg, akkor mondjuk egy tetszőleges másik ablakkezelővel és defaultra, vagy kívánságod szerint belőtt gtk3 témára állítva jó lesz (konzervatív lesz). Segítség a hogyanhoz. Mondjuk ha az ui elemek variálódtak át, akkor nem biztos. De mondjuk a gnome3-ból még azt is kinézem, hogy megteszi, és mégis segít ez a megoldás :)

Mármint a te gépeden, amin teszteled a fedorát, nincs gnome? Akkor egyszerű: tedd fel a simplescant, és nézd meg, hogy nálad hogy néz ki (egyúttal kiderül, hogy gnome függőségekkel, vagy anélkül fordították-e fedorára). Ha felmegy, és nem rántja magával az egész gnome3-at (nem kellene, max libeket), akkor már láthatod is, hogy téma vagy ui redesign a baj.

Fedora 21-ről beszélünk

A Fedora 20 kétszer is megvolt említve a témaindítóban a sikertelen próbálkozások kapcsán:
Fedora 20-on használta a SimpleScan nevű valamit Fedora 20-on

de egy desktop környezet miatt miért is kellene disztribúciót váltani?

Spinek is léteznek, valamint CentOS és Scientific Linux is elérhető.
Egy értelmesen összerakott, asztali felhasználásra termett rendszer időmegtakarítást jelent egy általános felhasználó számára.

Ha te nem veszed a fáradságot, hogy megfogalmazd a problémádat ("konzervatívvá tenni", "nevű valami", "működik, de káromkodások közepette"), akkor miért várnád el, hogy más mélyebben belegondoljon?

Ajánlom figyelmedbe: http://www.catb.org/esr/faqs/smart-questions.html

Mindezekután, bár csak tippelni tudok, gondolom az a probléma, hogy az újfajta, window border nélküli designt hozza a SimpleScan is (merthogy - gyaníthatóan - még a szoftver nevét is elgépelted). Az egyetlen megoldás, amit látok erre a vélhető problémára, hogy hozzá kell szoknia, lassan minden stock gnome alkalmazást ilyenné formálnak. Ha mégis ragaszkodsz a régihez, akkor
- találj a fedora 20-ban levő gnome verziót és próbáld meg rátolni a fedora 21-re
- találj valakit, vagy portold te magad a régi SimpleScan-t az újabb gnome-ra

Megoldásnak tűnhet még a régebbi verziójú fedora használata, de arra ugye csak kevés ideig van támogatás. Esetleg RedHat/CentOS felé nézelődhetsz; Ubuntu-vonalon is létezik az LTS.

Azért írtam, hogy tűnhet, mert igazából a fentiek egyike egyáltalán nem megoldás. A megoldás az, hogy elfogadod, hogy a szoftverek változnak, és ha frissítesz az újra, előfordul, hogy adott funkciót máshol/máshogy kell elérni.

Egyébként meg a fedora 21 még béta. Másnak telepítesz béta szoftvert? Hm.

Valóban elírtam, javítottam.

Lehet, nem értettél meg. Én legfeljebb bosszankodom picit, de beletörődöm, nem nekem kell megszoknom, mást viszont én aligha tudok rugalmasabbá tenni.

Itt mennyiben releváns a bétaság? Minden jól működik, a felület a végleges megjelenés alkalmával sem fog visszaváltozni a régire.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A SimpleScan kinézetével kapcsolatban valószínűleg nem releváns a bétaság.

Csak azon gondolkodtam, hogy ha
-> Bétát telepítesz valakinek -> Valakinek béta miatti nyűgje van -> akkor is ide fogsz jönni hőbörögni...?

Mindenesetre valószínűleg sokan nem is telepítenénk másoknak bétát. Hiszen az béta, éles felhasználásra nem ajánlják. A FOSS világban pedig aztán főleg nem.

> Csak azon gondolkodtam, hogy ha... ...akkor is ide fogsz jönni hőbörögni...?

Nem gondolkodol te egy kicsit túl sokat? :) Én nem vettem észre, hogy hőbörögne. Az a valaki meg a testvére. A support sem lehet számára nyűg, hiszen a testvére. Nem értem, hogy mi fáj neked itt.

Jaj ez lemaradt: Megkockáztatom, hogy egy béta fedora, stabilabb mint egy ubuntu. :D

Minden default, tehát Gnome.

A LiveCD-t használva, egyszercsak beáll az egész. Kipróbáltam, feltelepítettem, a telepített rendszernél ugyanez jelentkezik. Le se tudom frissíteni, mert egy random package letöltése után megfagy megintcsak. Bluetooth-t, wlan-t, mindent próbáltam kikapcsolni, de nem segített. Nem volt időm ennél többet játszani vele, így használható bugreportot jelenteni sem. Valahogy - gondolom - systemd-ből ki lehetne szedni valami szép lastlogot, ami segíthetne.

Úgy emlékszem, nem Gnome-specifikus volt, mert (úgy emlékszem) "mélykonzolból" (tty1-en) is meghalt.

Szerk: alfával IS, bétával IS jelentkezik a probléna, de 20-assal nem.

Mindig? Nem is értem, dehogyis... Ezzel a thinkpaddel már hatodik éve nincs probléma. Windowsok minden verziója, bsd-k, hackintos is volt rajta, mindegyik használhatóan, még a suspenddel sincs bajom immár... tényleg hat éve.

Ubuntuval sem volt sok gond, a unity lassúsága nem ettől a laptoptól függ; Fedora 20 gnome-mal gyors, stabil (legalábbis pár nap használat után). Egyedül ezzel a 21-essel gyűlt meg a bajom, lehet, már javították. Már a 20-asban is 3.17-es kernel van amúgy, szóval tényleg, lehet csak valami konfigurációs beállítás okozza a problémát.

Csak úgy megy, megy, aztán megfagy? Live-nál még tudnék magyarázatot a jelenségre, nevezetesen azt, hogy van egy ext4 snapshot-od, ha módosítasz egy file-t, akkor az a file már RAM-ba kerül. Amikor elég sok file lett módosítva, elfogy ez a RAM, innentől kezdve széthullik a filerendszer. Nyilván a snapshot nem, az read only. Előtte shellben bus error üzeneteket lehet, hogy kapsz, de az is lehet, csak szétfagy, egér sem mozdul.

Ezért nem szabad live-on logolni például. Persze lehet live-ot jól is csinálni, csak oda kell figyelni rá.

Ugyanakkor, ha telepítve is előjön a hiba, akkor nem tudom, mi lehet a baj. Már 5 gépre tettem Fedora 21-et, egyikkel sincs probléma.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megnyitva a htop, és gyönyörűen látszik a fagyott rendszeren, hogy még 2G-nyi memóriához hozzá sem nyúlt (cache sem). Mivel veszettül villogott a wifi ledje, azt gondoltam, azzal lehet a gond, de kikapcsolva is jelentkezik. Következőnek rmmod jönne.

Az 5 gépre telepített fedorád semmit nem jelent. Valószínűsíthető, hogy ha még mindig megvan a hiba, akkor a hardveremmel kapcsolatos; máskülönben az egész community harsogna, főleg egy már kb. fél éve csúsztatott kiadásnál. Az lenne releváns infó, hogy hány inteles t61-re telepítettél.

USB-k mind kihúzva, az sem lehet probléma. Egérkurzor mozog, és ennyi. Eddig mind az alfával, mind a bétával előjött a probléma, 6-8 alkalommal. Közben gyalu lett, és ment a helyére a F20. Ha teljesen átálltam, és előjön a probléma a release-zel is, akkor szánok időt a megfelelő bugreport készítésére.

Azért mertem frissíteni, mert a saját gépemen már alfa kiadás óta tesztelem a Fedora 21-et, találtam néhány bugot, volt, amit reportoltam, elszúrt bash script-hez még patch-et is küldtem, ezeket javították. Már semmi bajom nincs vele. Illetve egy, azt is jeleztem, de desktop alkalmazásban nem nagyon okoz gondot, illetve van rá workaround. Nevezetesen loop mount illetve losetup esetén nem tölti be automatikusan a loop modult, így modprobe-bal manuálisan kell betölteni. Már foglalkoznak ezzel a buggal is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A login screen-en válaszd ki a gnome metacity opciót. Ezt a gnome gomb alatt találod, ha jól emlékszem rája. ;)

Egyelőre nem is tettem kísérletet a SimpleScan felületének módosítására. Az a helyzet, ez a Gnome 3-as felület szép, áttekinthető, egyszerű.

Öcsémnél a problémát az okozta, hogy a felület egyszerűségéből fakadóan nincsenek kinn felesleges ikonok, így például a Save as... sincs ott. De nem is kell, mert más a logikája.

Beszkennel az ember egy dokumentumot, menti. Mentéskor megadható a file típusa - pdf, jpg, png -, a file neve, helye. Ha újabb dokumentumot szeretnénk szkennelni, az új dokumentum ikonra kell kattintani, így eldobja a memóriából az eddigi anyagot. Az új doksi mentésekor megint feljön a párbeszédablak.

Ellenben, ha mentés után nem kattintunk az új doksira, akkor az aktuális dokumentum végéhez fűzi a következő szkennelt oldalt, a mentés pedig felülírja a legutóbb mentett file-t, hiszen ez még ugyanaz a dokumentum.

Tehát a Save as... csak kicsit több kattintással érhető el, de nincs is rá szükség.

Jó ez, csak... khm... nem mindenki elég rugalmas ahhoz, hogy jól tolerálja a változásokat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

1. Pucér nős háttérkép lecserélése... ;->

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."