OTP - bankkartya info illetektelenek kezebe kerult

Fórumok

Hi,

ma egy telefonhivast kaptam az OTP-tol miszerint a bankkartya informaciom velhetoen rossz kezekbe kerult, ezert javasoljak az azonnali letiltast. Alitolag visszaeles meg nem tortent a kartyaval, szokatlan penzlevonast ensem eszleltem.

felmerult a kerdes bennem, hogy ezt honnan vettek eszre, foleg ugy hogy ha meg nem is hasznalta senki. illetve hogy mi tortenhetet? - otp-tol szivargott ki csak nem merik bevallani?

ps: neten paypal-on keresztul szoktam fizetni, nem adtam meg utobbi idoben a kartyama adataimat sehol.

Hozzászólások

Amikor megkérdezted az okot, akkor mit felelt az OTP-s?

Egyébként évekkel ezelőtt én is kaptam már ilyet. Akkor azt a választ kaptam, hogy a kártyatársaságtól (Visa vagy Maestro, már nem emlékszem) kaptak jelzést, de a konkrét okot nem tudják.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Szia,
Bennem inkább az a kérdés merült volna fel, hogy valid-e a hívás...
Ha konkrétumot nem adnak meg, incidensről te sem tudsz, akkor előnyös megpróbálni, hogy nem-e esetleg információ szerzés volt-e csak a cél...
Nem kérdeztek véletlenül személyes jellegű, bank számára nem feltétlenül (vagy épp feltehetőleg ismert) adatokat, "azonosítás" végett?
Üdv,
LuiseX

jogos a kerdes, biztossan igazi hivas volt, mert kozben az OTP-tol kaptam ajanlott levelet amiben kikuldtek az uj kartyat. amugy azonositas celjabol a szuletesnapomat kerdeztek meg, cserebe viszont tudtak hogy melyik fiokban hoztam letre a szamlamat, illetve a bankartyamnak a szamat.

sms ertesites be van allitva, tehat minden levonasrol ertesulok, de az otp elmondasa alapjan nem tortent visszaeles a kartyaval.

amit nem ertek hogy ha nem volt visszaeles akkor honnan talaltak ra hogy gond van.... folyamatossan keresik a google-el a krtyakat vagy mi?

Gondolkoztam ezen, mert furcsállottam, hogy Téged kérnek arra, h tiltsd le a kártyád, ahelyett, h ők tiltanák automatikusan. Tehát ha kompromittálódott a kártya és ez tudomásukra jut miért nem tiltják? Ez kötelességük lenne, nem? Azon merengek, h létezik olyan szitu, h csak valószínűsíthető, h kompromittálódott a kártya, de nem egyértelmű és a biztonság kedvéért hívnak Téged? Ha így is van, akkor ez esetben a rendelkezésedre kellett volna bocsátani azt az infót, amit mérlegelve eldöntheted, hogy mit csinálsz. Ráadásul itt van még az is, h a kártya tiltásnak díja van. Nem tudom mennyi, gondolom nem egy nagy tétel. De ha ők tiltják akkor lehet nem számolhatják fel. Halál piti dolog, de kinézem belőlük.

Mivel vélhetően kerültek adatok illetéktelenek kezébe, így picit gáz lenne, ha a bank automatikusan tiltaná az összes érintett kártyát. Kellemes lehet abban a pillanatban, amikor fizetésre átadod a kártyádat a sarki közértben :) . Ezért nekem nem tűnik furcsának az ügyintézés. Egyébként is ha pontos a beszélgetés "idézete", javasolták a tiltást. Azaz rendelkezésre bocsátották az infót, és volt lehetőség mérlegelni :)

Hasonló történt már pár éve, amikor asszem valami benzinkúthálózattól kerülhettek ki kártyaadatok, és tömeges kártyacsere volt. Én is érintett voltam, kaptam értesítést, valamint új kártyát. Nem került semmibe! Arra már nem emlékszem, hogy volt-e olyan időszak, amikor nem használhattam a régi kártyát (most visszagondolva, elképzelhető, mert rémlik valami beszélgetés a barátnőmmel, hogy mikor is menjük nagybevásárolni, mikortól tudunk kártyával fizetni).
Mivel sms-t kapok minden tranzakcióról, így nem aggódtam különösebben.

Ne kattints ide!

szerintem minden banknál lehet SMS értesítést kérni a kártyás tranzakciókról. Emlékeim szerint talán ingyenes is bizonyos csomagoknál. Egyből kiderül az ilyesmi, az első olyan tranzakciónál amit nem te intéztél, lehet indítani a tiltást telefon, ami onnan jön, az már a bank sara.

Ilyen lehet akkor is, ha egy bankkartyaterminalt megpiszkalnak, amirol az OTP tudomast szerez. A tranzakciokbol kiderul milyen kartyakat hasznaltak ott meg akkor is, ha esetleg (egyelore) nem eltek vissza a megszerzett adatokkal.

Nekem csak hasonló problémám volt. Az öcsémnek vettem valamit a PSN store-ban kártyával, és másnap reggel egy SMS fogadott hogy szokatlan aktivitás miatt letiltották a bankkártyám. Föl is hívtam a bankot (K&H) gyorsan, a telefonba megmondták mi volt a szerintük szokatlan tranzakció (a PSN-es), majd amikor közöltem hogy az bizony én voltam akkor monda a srác hogy akkor föl is oldja a tiltást. Meglepődtem hogy ilyenekre is figyelnek.