Internetadó 2015 szerver hosting szemszögből

Sziasztok,

lehet, hogy én értelmezem rosszul, de egy szerver hostingnak része az internetszolgáltatás, hiszen ott is van internet elérés, elvileg onnan is meg lehet kerülni a kormányzati célként deklarált telefonálás/SMS küldés után fizetendő adókat...(extrém eset: előre felvett Kim Dzsongun üzenetekkel traktálom a magyar telefonelőfizetőket egy voipon keresztűl)

tehát jól gondolom, akkor mindenkinek emelkedni fog a szerverelhelyezés/szerverbérlés/cloud szolgáltatás díja vagy kivárja mindenki, hogy az ISP belerokkan (mert akkora nagy marzs szerintem nincs, hogy ez beleférjen)

további gondolat: Ha nekem van pár szerverem szanaszét a neten különböző szolgáltatóknál. ilyenkor ugye nem tud "összevonódni" az 5000, mert nem én fizetem, hanem a zsíros ISP "nyeli be". tehát ha több helyen van, drágább lesz.

vagy költözik a magyar net külföldre?

Hozzászólások

A törvényalkotóknak f.ngja nincs, mi az a szerver hoszting. A klasszikus internetszolgáltatásnál is felmerül még egymilliárd kérdés, ami nem tisztázott, mire eljutnak a hosztingig.. Nagy katyvasz ez.

Egyértelmű, hogy az egészről fogalmuk nincs. Sőt még ők maguk sem tudják, hogy pl. a NAV fog-e adózni az online pénztárgépek után, ami ugye neten jelet a NAV-nak ott a NAV fizet, vagy a fedőcég, aki technikaliga a netet adja a pénztárgépeknek...
De egyébként a felvetés teljesen jogos, én is gondolkoztam már, hogy mi lesz. De míg nincs elfogadva, addig nem kezdek el egyezkedni a szolgáltatóval, mert nincs konkrétum, így nincs miről. Van 2 uplink-ünk, amit mi is veszünk valakitől, de a nálunk lévő gépek ezeken az uplink-eken keresztül forgalmaznak... Hol mérünk? A mi 2 uplink-ünkön (abból az egyik backup, tehát azon nincs forgalom normál esetben), vagy a mi hálózati eszközeink portjain és /ügyfél után kell fizetnünk az 5 rugó vállalkozás-ellehetetlenítő büntetést... És mi van azokkal a forgalmakkal, amik mondjuk a mi switchünkből nem lépnek ki, mert a gépek egymás között forgalmaznak (pl. ügyfelek backupjai a mi szerverünkre)? És a többi és a többi... Bele senkinek nem fog férni, szerintem az ügyfelek szívgörcsöt kapnának, ha közölném, hogy akkor most emelünk kb. 30%-ot az árakon, mert emelkedtek az üzemeltetési költségeink. Persze az adót eszünk ágában sincs áthárítani.

Tipikus példája, mikor hozzá nem értő dilletánsok döntenek valamiről, amiről fogalmuk nincs... Mi elkezdtük vizsgálni a lehetőségeket, hogy a saját gépeinket külföldi szolgáltatóktól bérelt szerverekre költöztetjük. A /user kell majd fizetnünk, akkor simán megéri. Tárhelyeknél meg lehet, hogy lesznek adatforgalmi korlátos csomagok.

Apró probléma, hogy az EHT szerint internet-hozzáférésnek a definíciójában szerepel, hogy van kijárat hazai és nemzetközi kicserélőközpontok felé (pl. BIX). Tehát ha van kijárat, akkor internet-hozzáférés, ha nincs (mert p. privát APN-ben csücsülnek a mobilnetes eszközök), skkor meg nem az.

Mondjuk egy wifi mesh alapon összerakott egyesületi hálózat, aminek a határhoz közeli csomópontjából (célszerűen nem egy, hanem több helyről) van sötét szál a legközelebbi kinti adatközpontba...

És hogyan lesz ebből kijárat a nagyvilág (Internet) felé? Ha hazai szolgáltatón keresztül, akkor bukta, a szolgáltatónak adóznia kell utána. Maximum a külföldön végződő sötét szál lehet megoldás - határ menti mesh-tagoktól a legközelebbi külhoni kicserélőközpontig.

"elkülönített mobilhálózaton zajló adatkommunikációt"
Tehát akkor építünk rádióamatőr gerinchálót? Mostantól akkor lesz feketeinternet? Haver mesélte, hogy szomszéddal leegyeztek, hogy 4-en közösben rendelnek egy nagyobb csomagot, amit mikrotikel egyenletesen osztanak. Szépen ki fog alakulni az adókerülés 4-5 tuti módja, aztán a tervezett 20 milliárd helyett lesz 10-15 milliárd adóbevétel belőle. De legalább a tönkrement szolgáltatók miatt járulékosan kiesik további 10-30 milliárd forint adóbevétel, meg lesz tőlük pár száz friss közmunkás.

nov 17. után majd meglátjuk mi lesz, nav sem tud semmit :)

Egy kis csavar a tortenetben:

"Új áfa-szabályozás lép majd életbe a távértékesítésekkel kapcsolatban 2015. január 1-jével az Unióban. Ekkortól ugyanis a nem-adóalanyok, vagyis a magánszemélyek részére nyújtott rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatási, telekommunikációs, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások egész Európában a fogyasztás helye szerint (azaz a célországban) fognak adózni."

http://ado.hu/rovatok/ado/tavertekesites-uj-afa-szabalyozas-jon

Azért a dolog ennél bonyibb...

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fentiekkel foglalkozó adóalanyoknak akár mind a 28 tagországban adókötelezettsége keletkezhet. Annak érdekében, hogy leegyszerűsítsék a vállalkozások adminisztrációs kötelezettségeit, bevezetik az úgynevezett mini-one-stop-shop-ot („MOSS”) vagyis az egyablakos ügyintézési rendszert. Így az áfa-bevallási és -befizetési kötelezettségeket a fogyasztó tartózkodási helyétől függetlenül az értékesítő államában kell teljesíteni. Ezáltal az értékesítőnek hazai pályán maradva a határon átnyúló ügyletei esetén is csupán egyetlen, a saját adóhatóságával kell szembesülnie jelentősen egyszerűbb adminisztrációval. A befizetett adót is a hatóságok osztják meg egymás között a teljesített ügyleteknek megfelelő arányban.

" Ezáltal az értékesítőnek hazai pályán maradva a határon átnyúló ügyletei esetén is csupán egyetlen, a saját adóhatóságával kell szembesülnie jelentősen egyszerűbb adminisztrációval. A befizetett adót is a hatóságok osztják meg egymás között a teljesített ügyleteknek megfelelő arányban."

... minden műholdra teknőcös oroszlános zászlót 3 fekete csillaggal ??? ...

// http://hu.wikipedia.org/wiki/Kajm%C3%A1n-szigetek#mediaviewer/File:Flag… //
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

"akkor most emelünk kb. 30%-ot az árakon"

Te át akarod hárítani mikor nem lesz áthárítva.?
Na neked se fog semmit se hozni a Rezsimikulás.
--
God bless you, Captain Hindsight..

Eht 188. § 58. pontja szerint az
Internet-hozzáférés szolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás, amely során a szolgáltató IP-cím hozzárendelésével biztosítja az IP alapú adatátvitelt az előfizetői hozzáférési pont, valamint az internet legalább egy belföldi és egy nemzetközi nyilvános adatkicserélő központja között.”

Eht 188. § 23. pontja szerint az
Előfizetői hozzáférési pont: azon hálózati végpont, amelyen keresztül az előfizető, vagy felhasználó egy elektronikus hírközlő végberendezés fizikai és logikai csatlakoztatása révén hálózati funkciókat és a hálózaton nyújtott szolgáltatásokat vehet igénybe.”

A fentiek alapján -az én értelmezésem szerint- a hostingot nem érinti. Mármint a hosting szolgáltatót.

„...a szolgáltató IP-cím hozzárendelésével...”
Induljunk ki abból, hogy nincs saját IP címed(tartományod), tehát az ISP „címét” használod.
Tehát a szolgáltató rendel hozzá címet.
A tervezet szerint az adót a szolgáltató fizeti.
Nézzük azt a változatot, amikor van saját (RIPE-os) IP subneted. Itt már érdekesebb a helyzet, de mivel az előző példa szerint -szerintem- nem kell adót fizetni, így itt sem, hisz a helyzet technikailag pont ugyan az.

De ha az IP címeken akarunk lovagolni, akkor a legegyszerűbb ha mindenki adót fizet, s többször is, hiszen egy SOHO router is IP címet oszt a LAN interfészen. Az Eht meg nem tesz különbséget privát/publikus IP címek között.

Hostingban IP cím hozzárendelésével valósul meg az IP adatátvitel, hiszem a géped kap min. 1db IP címet és így tud a géped BIX, illetve nemzetközi irányba adatforgalmat bonyolítani. Tehát ha így nézem, akkor viszont érinti.
Még egy kérdés jutott eszembe. Mi van azokkal a cégekkel, akik megvesznek egy kvótát egy gépteremben szerver elhelyezésre, és azt tovább értékesítik? Itt ki számít a szolgáltatónak? Az ember a tovább szolgáltató céggel van szerződésben, de az infrastruktúra az IP címig bezárólag egy 3. fél tulajdona. A 3. fél tartja fent, és üzemelteti.

Eltekintve attól, hogy a jogalkotó a területről semmit nem tud... A magyar hoszting szolgáltatóm szerverei Németországban vannak.

előkészítetlen, megtervezetlen kapkodás az egész.
Szerintem a szerver hosingot nem fogja érinteni. HA igen a hazai cégek nagy része megszűnne

egyenlőre még nem, ahogy ma megtudhattuk...